MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒιταμίνεςΒιταμίνη Β3 ή Νιασίνη: Ιδιότητες, οφέλη, πηγές, επιπτώσεις έλλειψης

Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη: Ιδιότητες, οφέλη, πηγές, επιπτώσεις έλλειψης

 

Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη: Ιδιότητες, οφέλη, πηγές, επιπτώσεις έλλειψης

Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη: Ιδιότητες, οφέλη, πηγές, επιπτώσεις έλλειψης

Η βιταμίνη Β3 ή αλλιώς νιασίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα ολικής άλεσηςΒιταμίνη Β3 ή Νιασίνη: Ιδιότητες, οφέλη, πηγές, επιπτώσεις έλλειψης

Η νιασίνη, ως μέρος δύο συνενζύμων NAD (Nicotinamide adenine dinucleotide) και NADP (Nicotinamide adenine dinucleotide phospate), συμμετέχει σε περισσότερες από 200 ενζυμικές λειτουργίες, σχετικές με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών για παραγωγή ενέργειας.

Βοηθάει επίσης στη λειτουργία της πέψης, καθώς συμβάλει στην παραγωγή υδροχλωρικού οξέως, ενώ συμμετέχει στη σύνθεση μακρομορίων όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και στην παραγωγή των ορμονών που αφορούν το φύλο.

Η νιασίνη έχει σημαντική δράση υπέρ της διατήρησης της υγείας του δέρματος, του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Τέλος, βοηθάει σε ημικρανία και πονοκέφαλο που οφείλονται στο προεμμηνορυσιακό συνδρόμο. Η έλλειψη της Β3 προκαλεί ξηροστομία, γλωσσίτιδα, δερματίτιδα, σύγχυση και διάρροια.

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 αφορούν:

• Υγιές Νευρικό σύστημα

Η νιασίνη συντελεί στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα της νευρικότητας, του άγχους και της αϋπνίας.
Νευρικό σύστημα: Ελέγχει τη λειτουργία και το συντονισμό του οργανισμού

• Ψυχολογική λειτουργία

Η νιασίνη είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, βελτιώνοντας την κατάθλιψη

• Δέρμα, βλεννογόνοι

Η νιασίνη δίνει μια υγιέστερη εμφάνιση στο δέρμα ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κατάστασης των βλεννογόνων βοηθώντας και σε περιπτώσεις στοματίτιδας.

• Κούραση –Ενέργεια

Λόγω του ότι συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές, η νιασίνη αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και κόπωσης.
ΚΟΥΡΑΣΗ: Τι κρύβεται πίσω από την εξάντλησή μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε!

• Χοληστερίνη 

Η νιασίνη (ως νικοτινικό οξύ) έχει χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεγάλες δόσεις νιασίνης (συνήθως γραμμαρίων ανά ημέρα) γι’ αυτό το σκοπό, μόνο όμως κάτω από πλήρη ιατρική παρακολούθηση.
Σημείωση: Μόνο το νικοτινικό οξύ (όχι το νικοτιναμίδιο) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των λιπών στο αίμα.
Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!

• Αρθρίτιδα

Προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η χορήγηση νιασίνης (ως νικοτιναμίδιο) μπορεί να ωφελήσει σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και άλλων επίπονων παθήσεων των αρθρώσεων απαλύνοντας τους πόνους.
Οστεοαρθρίτιδα: Τα Φυσικά όπλα αντιμετώπισης 

Αλκοολικοί

Είναι σύνηθες οι αλκοολικοί να εμφανίζουν έλλειψη νιασίνης και συχνά απαιτείται να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα με νιασίνη (1), κατά προτίμηση μαζί με άλλα μέλη του συμπλέγματος βιταμινών Β.
Το αλκοόλ προκαλεί βλάβες που παραμένουν ΜΌΝΙΜΑ στον εγκέφαλο 

Πνευματική Υγεία

Έχει προταθεί η χορήγηση υψηλών δόσεων νιασίνης σε περιπτώσεις σχιζοφρενών (1) και παρόλο που οι πληροφορίες από αυτό το πεδίο είναι αντικρουόμενες, υπάρχουν αναφορές για σημαντικά αποτελέσματα.

Η βιταμίνη Β3 βελτιώνει τη μνήμη

Πώς μπορεί μια βιταμίνη να συντελέσει στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη μάλιστα και να ενισχύσει τη μνήμη των υγιών ανθρώπων;

Σύμφωνα με το Journal of Neuroscience, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Β3 μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης που σχετίζεται με την βλάβη που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ, σε πειραματόζωα. Επίσης τα τρωκτικά είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης.
Οι 11 καλύτερες τροφές που ενισχύουν τη μνήμη! 

Οι Αμερικανοί ερευνητές πρόσθεσαν την βιταμίνη σε πόσιμο νερό που έδωσαν σε ποντίκια, τα οποία σιτίζονταν με τρόπο τέτοιο που να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ. Μετά έλεγξαν τα επίπεδα συγκεκριμένων χημικών ουσιών που σχετίζονται με την πάθηση.

Η βιταμίνη Β3, που ονομάζεται και νικοτιναμίδη, αποτελεί βάση για συμπληρώματα διατροφής και πωλείται ευρέως εκτός λίστα συνταγογράφησης. Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι βοηθά τα άτομα που υποφέρουν από επιπλοκές του διαβήτη και έχει κάποιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του φωσφορυλιωμένου Τ, ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα πειραματόζωα. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη εμπλέκεται στις μη φυσιολογικές εναποθέσεις των εγκεφαλικών κυττάρων, τα συμπλέγματα, που συντελούν στην εγκεφαλική βλάβη που προοδευτικά επηρεάζει τους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ.
Η διατροφή του… εγκεφάλου μπορεί να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ

ΈΛΛΕΙΨΗ

Τα συμπτώματα μικρής έλλειψης νιασίνης είναι η κόπωση, η κακοσμία του στόματος, οι πληγές έλκους, η ζάλη, οι πονοκέφαλοι, η δυσπεψία, η κατάθλιψη και η απώλεια μνήμης. Επίσης μπορεί να προκύψει αϋπνία, πόνοι των άκρων, απώλεια της όρεξης, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, μυϊκή αδυναμία, δερματικά εξανθήματα και φλεγμονή.

Σοβαρή έλλειψη νιασίνης οδηγεί σε πελλάγρα, η οποία χαρακτηρίζεται από διάρροια, δερματίτιδα και διανοητική ανεπάρκεια (άνοια).

Η έλλειψη νιασίνης είναι συνήθης σε πληθυσμούς που καταναλώνουν πολύ αραβόσιτο επειδή η νιασίνη στο καλαμπόκι (και σε άλλα δημητριακά) βρίσκεται σε τέτοια μορφή (συνδεδεμένη σε κάποιο συστατικό) που την καθιστά μη διαθέσιμη για το σώμα. Ο αραβόσιτος είναι επιπλέον μια σχετικά φτωχή πηγή τρυπτοφάνης.

Επίσης, τα οιστρογόνα (αντισυλληπτικά) και οι σουλφαμίδες δυσχεραίνουν την απορρόφηση της νιασίνης από το σώμα.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες παρέχουν αρκετή ποσότητα τρυπτοφάνης με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης Β3.
Αμινοξέα: Τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών – Τρυπτοφάνη 

Οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νιασίνη είναι:

ΤΡΟΦΕΣ ΝΙΑΣΙΝΗ (mg /100 γραμμάρια)

Διατροφική Μαγιά 25
Συκώτι μοσχαρίσιο (μαγειρεμένο) 17,7
Τόνος (κονσέρβα) 16,8
Φιστίκια peanuts, αλεύρι σιταριού ολικής 12,0
Καρύδια 8,6
Κοτόπουλο ψητό 8,5
Μοσχάρι ψητό 7,9
Ψωμί ολικής άλεσης 6,3
Ρύζι καστανό 4,3
Σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι) 3,8
Βερίκοκα αποξηραμένα 2,7
Πατάτες (βραστές) 1,7
Δαμάσκηνα 1,5
Φράουλες 0,6
Βατόμουρα, βερίκοκα 0,5

Να σημειωθεί ότι η νιασίνη είναι μια από τις λίγες βιταμίνες που είναι σχετικά σταθερή κατά το μαγείρεμα των τροφών, με μικρές απώλειες.

Πάντως η βιοδιαθεσιμότητα από τα σιτηρά είναι χαμηλή, μόνο 30%, καθώς η βιταμίνη είναι δεσμευμένη. Στην περίπτωση των εμπλουτισμένων τροφών η βιοδιαθεσιμόητα είναι μεγάλη, το ίδιο και όταν λαμβάνεται από συκώτι.
“Τροφή”: Προσωπικά ΔΕΝ εμπιστεύομαι κανενός είδους εμπλουτισμό: Σχολικό Πείραμα ΣΟΚ αποκαλύπτει με τι… εμπλουτίζουν τα δημητριακά   

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας, διαλύονται στο νερό και η περίσσεια αυτών απομακρύνεται από το σώμα μας, εκτός εάν πρόκειται για τις ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ βιταμίνες οι  οποίες περνάνε από το συκώτι και πρέπει να καταβάλει προσπάθεια ο οργανισμός να αποβάλει. 

Οπότε, μείνετε μακρυά από τα συνθετικά συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων του εμπορίου, διότι ο οργανισμός ΔΕΝ τα αναγνωρίζει και εν τέλει στην καλλίτερη δεν τα χρησιμοποιεί, ενώ στην χειρότερη βλάπτεται!!

Έτσι η πρότασή για την περίπτωση που θέλετε να πάρετε ένα πραγματικά πολύ καλό συμπλήρωμα διατροφής, είναι:

και τα δύο διαθέτουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους!! 

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Η Βιταμίνη Β3 “σκοτώνει” θανατηφόρα κύτταρα. 

Βιταμίνες Β: Η δράση και που βρίσκουμε την κάθε μία 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια