Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψης και υπερβιταμίνωσης

vitamini-b2-i-rivoflavini-ofeli-piges-epiptoseis-elleipsis-kai-ypervitaminosis

Αποτελεί μέλος του συμπλέγματος βιταμινών Β και έχει κίτρινο χρώμα. Απομονώθηκε για πρώτη φορά από ορό γάλακτος το 1933 από τον Dr. Khun.

Η βιταμίνη Β2, γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, συνεργάζεται μαζί με τις υπόλοιπες υδατοδιαλυτές* βιταμίνες του συμπλέγματος B για την ομαλή λειτουργία ενός συνόλου διεργασιών στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Δράση – Οφέλη
Η ριβοφλαβίνη είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό και την απορρόφηση των μακροδιατροδικών θρεπτικών συστατικών, αλλά και του σιδήρου. Με τη βοήθεια της ριβοφλαβίνης γίνεται η ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων, ο σχηματισμός των αιμοσφαιρίων αλλά και της αδρεναλίνης.

Η Ριβοφλαβίνη παίζει σημαντικό ρόλο στις αντιδράσεις οξείδωσης στα κύτταρα. Συντελεί επίσης στην κανονική ανάπτυξη του οργανισμού. Όπως και οι περισσότερες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, η Ριβοφλαβίνη δεν αποθηκεύεται παρά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες στο ήπαρ οπότε είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψή της μέσω της διατροφής.

Η ριβοφλαβίνη συμμετέχει στο σχηματισμό των απαραίτητων συνενζύμων FAD (flavin adenine dinucleotide) και FMN (flavin mononucleotide), τα οποία είναι απαραίτητα για τη μετατροπή των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων σε ενέργεια παρουσία οξυγόνου.

Η ριβοφλαβίνη απορροφάται από το έντερο και στη συνέχεια μια μικρή ποσότητά της αποτίθεται ως εφεδρεία στο ήπαρ και τα νεφρά. Καθημερινά αποκκρίνονται με τα ούρα περδίπου 25 mg ριβοφλαβίνης, στα οποία προσδίδει ένα κίτρινο χρώμα. Η ριβοφλαβίνη είναι πολύ σημαντική στην περίοδο της εγκυμοσύνης, διότι η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Υπάρχουν αναφορές για τη χρήση υψηλών ποσοτήτων ριβοφλαβίνης σε παθήσεις των ματιών, όπως η βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων) και η κερατίτιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς). Επίσης, θεωρείται ότι η ριβοφλαβίνη είναι σποραδικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των ημικρανιών και των μυικών κραμπών, χωρίς όμως αυτό να έχει τεκμηριωθεί.

Έλλειψη
Η ανεπάρκεια της ριβοφλαβίνης εμφανίζεται συνήθως μαζί με άλλες βιταμίνες της ομάδας Β. Κάποια από τα συμπτώματα είναι κοκκινίλες στο δέρμα, σχισμές στα χείλη απώλεια μαλλιών, κ.α. ενώ η παρατεταμένη ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές, ημικρανίες διαβήτη κ.α.

Συνήθως, τα συμπτώματα της έλλειψης ριβοφλαβίνης έχουν τη μορφή στοματικών ενοχλήσεων όπως πληγές, κάψιμο στα χείλη και ενοχλήσεις στη γλώσσα. Συχνή είναι και η δερματίτιδα κάτω ή δίπλα στη μύτη. Τα μάτια μπορούν επίσης να προσληφθούν και να παρουσιαστεί αίσθηση καψίματος, κνησμός και παρουσία κούρασης σε αυτά.

Η έλλειψη ριβοφλαβίνης είναι σχετικά συνήθης σε ανθρώπους που έχουν υποστεί μερική ή ολική γαστρεκτομή και σε ανθρώπους που έχουν θεραπευτεί με χλωραμφενικόλη ή άλλα αντιβιοτικά.

Ποιος παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:

• Άτομα με μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες
• Χρόνια απουσία γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή
• Άτομα που ακολουθούν στερητικές δίαιτες για πολλά χρόνια
• Ηλικιωμένοι

Η ριβοφλαβίνη παραμένει σχετικά ανεπηρέαστη από τη διαδικασία μαγειρέματος, αλλά καταστρέφεται σε αλκαλικό περιβάλλον (π.χ. διττανθρακικό νάτριο – σόδα) και από την έκθεση στον ήλιο.

Πηγές:
Τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα ριβαφλαβίνης την έχουν η μαγιά μπύρας, το συκώτι (αρνίσχιο, μοσχαρίσιο), συκωτάκια πουλιών κ.α. τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα σιτηρά και σε πράσινα λαχανικά όπως το σπαράγγι και το μπρόκολο, ενώ κάποια από τα βότανα που έχουν ριβαφλαβίνη είναι η σπιρουλίνα, το αλφάλφα, το τζίνσενγκ, το χαμομήλι κ.α. 

ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τρόφιμα
(mg/100g)
Μαγιά
11,0
Συκώτι αρνιού
4,64
Νεφρά γουρουνιού
2,58
Εμπλουτισμένα δημητριακά
1,6
Φύτρο σταριού
0,61
Τυρί, τσένταρ
0,5
Αυγά
0,47
Βοδινό κρέας, μπριζόλα
0,23
Γάλα 
0,17
Κοτόπουλο 
0,13

Σημείωσις: Συνήθως την μισή ποσότητα της απαραίτητης ρφιβοφλαβίνης την παίρνουμε από το γάλα και τα γαλακτοκομικά. Αν το γάλα βρίσκεται σε διάφανη φιάλη και εκτίθεται στο ηλιακό φως σε δύο ώρες, χάνει το μισό της ριβοφλαβίνης. Γι’ αυτό είναι προτιμότερη η χάρτινη συσκευασία.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η λήψη δόσης μεγαλύτερης των 120mg ριβοφλαβίνης ανά ημέρα για 10 μήνες δεν συνοδεύεται από παρενέργειες. Επειδή η περίσσεια ριβοφλαβίνης αποβάλλεται από τον οργανισμό, πρακτικά θεωρείται ως ελάχιστα τοξική. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει κάποια ευαισθησία στο φως.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Διουρητικά 
Τα thiazide διουρητικά μπορούν να αυξήσουν την έκκριση ριβοφλαβίνης.

Αντιβιοτικά 
Η ριβοφλαβίνη είναι ασταθής παρουσία των αντιβιοτικών ερυθρομυκίνη και τετρακυκλίνη και πρέπει να λαμβάνεται χωριστά από αυτά.

Methotrexate
Η ριβοφλαβίνη μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίνονται στο αντικαρκινικό φάρμακο methotrexate.

Επίσης, τα καθαρτικα και η αλκοόλη εμποδίζουν τον μεταβολισμό της ριβοφλαβίνης. Ακόμη, την ενεργοποίηση της ριβοφλαβίνης στο ήπαρ ενδεχομένως να εμποδίζουν κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Σημείωση: τα συμπληρώματα με ριβοφλαβίνη μπορεί να προκαλέσουν έναν ακίνδυνο κίτρινο χρωματισμό των ούρων.

* Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας, διαλύονται στο νερό και η περίσσεια αυτών απομακρύνεται από το σώμα μας. 

«Τροφή»: Παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις, μπορεί να σας συμβούν με τα συνθετικά συμπληρώματα του εμπορίου και ΌΧΙ όταν την λαμβάνετε στην ΦΥΣΙΚΉ μορφή της.

Για όσους ενδιαφέρεστε, ιδανικά έχω να σας προτείνω τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) τα οποία περιέχουν: 

Τα διαθέτω ως πιστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. 

Για περισσότερα στοιχεία και αγορά επικοινωνήστε στομέιλ life@proionta-tis-fisis.com 

Δείτε ακόμη: Βιταμίνες Β: Το πολυδύναμο σύμπλεγμα


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.