Βιταμίνες που μας προστατεύουν από τη ρύπανση

vitamines-pou-mas-prostatevoun-apo-ti-rypansi

Βιταμίνες που μας προστατεύουν από τη ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παράγεται από το μονοξείδιο του άνθρακα, το μόλυβδο από τα καυσαέρια, το όζον, το διοξείδιο αζώτου, το διοξείδιο του θείου και τη σκόνη.

Συνέπειες

Το διοξείδιο του αζώτου, το όζον και μικρά σωματίδια με διάμετρο κάτω των 10 μm, τα οποία βρίσκονται μέσα στην ατμόσφαιρα, προκαλούν βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα και στο βρογχικό σύστημα.

Τα τοξικά αέρια και σωματίδια επιδεινώνουν την κατάσταση των ασθενών με πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα και η χρόνια βρογχίτιδα

Παράλληλα η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με σοβαρό άσθμα και επιδεινώνει την κατάσταση ασθενών που πάσχουν από καρδιακά νοσήματα.
Βρογχίτιδα: Συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση!
Σημάδια που δείχνουν καρδιακά προβλήματα και πως θα τα εξαλείψετε

Επίσης, η μολυσμένη ατμόσφαιρα παρεμποδίζει το υπεριώδες φως να φθάσει στην επιδερμίδα κι έτσι η βιταμίνη D δεν συντίθεται εκεί, οπότε η πρόσληψή της από τη διατροφή πρέπει να αυξηθεί.

Μπορούν οι βιταμίνες να μειώσουν τις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο σώμα μας;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια θρεπτικά συστατικά όπως το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το Συνένζυμο Q10 και τα Ω 3 λιπαρά οξέα δρουν προστατευτικά έναντι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Βιταμίνη C

Οι βιταμίνες C και Ε προφυλάσσουν τους πνεύμονες από τις τοξικές επιδράσεις νοσηρών παραγόντων που βρίσκονται μέσα στην ατμόσφαιρα.

Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες C και Ε, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος ιδιαίτερα στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

Σε μια ενδιαφέρουσα κλινική έρευνα, γιατροί από το Μεξικό, εξέτασαν τη μακροχρόνια επίδραση που έχουν οι βιταμίνες C και Ε σε 158 ασθματικά παιδιά.

Η βιταμίνη C προστατεύει από το μονοξείδιο του άνθρακα και το μόλυβδο.
Τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι!

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε προστατεύει από το όζον και τα άλλα οξειδωτικά. Ακόμη, προστατεύει τη βιταμίνη Α από την καταστροφή της από το όζον και το διοξείδιο του αζώτου.

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί ενδεχομένως να εξουδετερώσει την αρνητική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους πνεύμονες.

Χαμηλότερη ποσότητα συγκεντρώσεων βιταμίνης Ε στο αίμα συνδέεται με υψηλότερη έκθεση σε λεπτά σωματίδια (PM) στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Το PM είναι ένας από τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους που εκτιμάται ότι βλάπτει την ανθρώπινη υγεία.

Ο ερευνητής Frank Kelly, του King’s College London, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες, που παρατήρησαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε σε ανθρώπους με παθήσεις των πνευμόνων, όπως το άσθμα.
Άσθμα: Μια σοβαρή χρόνια νόσος και πως αντιμετωπίζεται φυσικά

Ωστόσο, ο Kelly σημείωσε ότι δεν καταλαβαίνουμε πλήρως ποια είδη ρύπανσης από σωματίδια βλάπτουν ιδιαίτερα τους πνεύμονες ή ποιες βιταμίνες παρεμβάλλονται καλύτερα με την οδό για τη μείωση του επιπέδου βλάβης.

Η νέα έρευνα εστίασε στη σχέση μεταξύ της λειτουργίας των πνευμόνων και ομάδας μεταβολιτών και μεταξύ των συγκεκριμένων μεταβολιτών και της έκθεσης σε σωματίδια PM10 και PM2.5.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 5.500 εθελοντές από τη Βρετανία.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με υψηλότερη έκθεση στο PM2.5 είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε και χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία.

Η βιταμίνη Ε περιέχεται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλο και το αβοκάντο.
Άσθμα: Μια σοβαρή χρόνια νόσος και πως αντιμετωπίζεται φυσικά 

Βιταμίνες του συμπλέγματος B

Οι βιταμίνες Β μπορούν να παίξουν ζωτικό ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μικρή μελέτη -με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα της διασποράς- είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι εν λόγω βιταμίνες δρουν ως αντίβαρο στη ρύπανση του αέρα.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τη Ζία Ζονγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή, στην οποία χορήγησαν σε δέκα υγιείς εθελοντές 18 έως 60 ετών

Διαπιστώθηκε ότι οι βιταμίνες αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό τα μικροσκοπικά σωματίδια της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα (ΡΜ2,5). Οι ερευνητές τόνισαν πάντως την ανάγκη να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους με νέες μελέτες σε πόλεις με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως το Πεκίνο και η πόλη του Μεξικό.

«Μιλάμε σχεδόν για πλήρη αντιστάθμιση των αλλαγών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω στο επιγονιδίωμα» δήλωσε η Ζονγκ, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό επιτυγχάνεται με υψηλή δοσολογία βιταμινών Β, μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Βιταμίνες Β: Η δράση και που βρίσκουμε την κάθε μία 

Το Συνένζυμο Q10

Το Συνένζυμο Q10 προστατεύει τη λειτουργία του πνεύμονα: Τα  πνευμόνια σας  αντιμετωπίζουν την πιο άμεση απειλή από τις οξειδωτικές βλάβες, επειδή αλληλεπιδρούν άμεσα με το 21% του οξυγόνου στον αέρα που αναπνέουμε. Δεν είναι περίεργο, επομένως, ότι οι σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική  πνευμονοπάθεια της (ΧΑΠ), περιλαμβάνει μια σοβαρή ανισορροπία της οξείδωσης.

Τα επίπεδα του CoQ10 είναι σημαντικά χαμηλότερα  στους  ασθματικούς αλλά  και σε ασθενείς με ΧΑΠ. Αντίθετα, η συμπλήρωση της διατροφής με CoQ10 προσφέρει σημαντικά οφέλη. Σε μία μελέτη, σε ασθματικούς ασθενείς με χρόνια θεραπεία με στεροειδή για την μείωση της φλεγμονής, ήταν σε θέση να μειώσουν  σημαντικά την ποσότητα των στεροειδών που έπαιρναν κάθε μέρα. Και μια μελέτη των ασθενών με ΧΑΠ έδειξαν βελτιώσεις στην απόδοση άσκησης, οξυγόνωσης των  ιστών, και του  καρδιακού ρυθμού, οταν λαμβάναν συμπληρώματα CoQ10.
Συνένζυμο CoQ10: Ισχυρότατος παράγοντας υγιείας και μακροζωίας

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα 3, παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση με μείωση της παραγωγής κυττάρων που συμμετέχουν στις ασθματικές και αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης καταπολεμούν το χρόνιο άσθμα και καθαρίζουν τους πνεύμονες

Μια μελέτη του 2012 δείχνει ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς από την ατμοσφαρική ρύπανση—καλά νέα για τους κατοίκους των πόλεων που τρέχουν σε εξαιρετικά μολυνσμένους δρόμους.

Οι ερευνητές έδωσαν σε 29 μεσήλικες 3γρ. ιχθυέλαιο ή ελαιόλαδο, σε καθημερινή βάση, για τέσσερις εβδομάδες. Έπειτα τους εξέθεσαν σε δύο συνεχόμενες ώρες ακάθαρτου αέρα, και στη συνέχεια μέτρησαν τις καρδιακές τους αντιδράσεις.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ιχθυέλαιο δεν βίωσαν καμιά αρνητική επίδραση στη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων τους. Το ιχθυέλαιο προστάτεψε τους συμμετέχοντες από τις βλαβερές για την καρδιά επιδράσεις που σχετίζονται με την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ω 3 λιπαρά οξέα: Ο μεγάλος σύμμαχος της υγείας

Άλλες ωφέλιμες ουσίες

Τέλος, η διόρθωση της έλλειψης λυκοπενίου προστατεύει από την αύξηση φλεγμονωδών κυττάρων (ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα) στους αναπνευστικούς αεραγωγούς, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη βλάβη που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Λυκοπένιο: Μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με πολλά οφέλη 

Τα έως τώρα δεδομένα τονίζουν τη σημασία της παρέμβασης με διατροφικούς συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών και όχι με μεμονωμένη λήψη ουσιών.

Οι συνδυασμοί είναι απαραίτητοι για να παραχθεί προστατευτικό αποτέλεσμα, καθώς τα θρεπτικά συστατικά δρουν συνεργικά και όχι αυτόνομα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C αναπαράγει την αντιοξειδωτική μορφή της βιταμίνης Ε αφού αυτή χρησιμοποιηθεί.

Έτσι, τα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούν συνδυασμούς συστατικών μεγιστοποιούν τα πιθανά οφέλη. 

Όσοι ζουν, ειδικά, σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής, πάντα από φυσικές πρώτες ύλες. Και εννοείται βέβαια, πως ανάλογη δράση έχουν ΚΑΙ στους καπνιστές!!

«Τροφή»: Η πρότασή μου για την περίπτωση, περιλαμβάνει εξαιρετικής ποιότητος συμπληρώματα διατροφής, με

– ωμέγα 3 διπλής απόσταξης, μοριακής εν κενώ (απαλλαγμένα από βαρέα μέταλλα),
– συνένζυμο Q10, και
– τα ΑΓΡΙΑ 
γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) τα οποία περιέχουν: 

Για περισσότερα στοιχεία και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη Το λαχανικό που μας αποτοξινώνει από την ατμοσφαιρική ρύπανση 

Στοιχεία από  
emedi.gr  
www.iatronet.gr  
www.health-sign.gr  
www.medlook.net 
www.dikaiologitika.gr
www.vita.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *