MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΤσάι του βουνού: Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι

Τσάι του βουνού: Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι

Τσάι του βουνού: Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι
Φωτογραφία: odkrywamyzakryte.com Τσάι του βουνού: Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι

Τσάι του βουνού: Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι

Τα οφέλη στην υγεία μας

Το παρασκευαζόμενο αφέψημα τσάι του βουνού παρουσιάζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει και ιδιαίτερα στα φλαβονοειδή.

Από την αρχαιότητα ο Ιπποκράτης* και αργότερα ο Θεόφραστος* και ο Διοσκουρίδης* εστίασαν στη θεραπευτική δράση των βοτάνων. Οι γνώσεις τους μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά και σήμερα έρχονται δεκάδες τεκμηριωμένες μελέτες, από τη σύγχρονη ιατρική και επιστήμη, να επιβεβαιώσουν τα οφέλη υγείας πολλών βοτάνων.

Το γνωστό και αγαπημένο, χειμερινό κυρίως, ρόφημα των Ελλήνων “Τσάι του βουνού” απαντάται σε πολλά ελληνικά βουνά και χέρσους τόπους. Το αγαπάμε για την ευχάριστη γεύση του και τα ωφέλιμα συστατικά του με τα οποία εφοδιάζει τον οργανισμό μας.

Όλοι μας έχουμε αναμνήσεις από την παιδική κι εφηβική ηλικία μας, όταν κρυώναμε ή μας «έπιανε» λίγο συνάχι, αμέσως η μαμά και η γιαγιά μας κυνηγούσαν με μία κούπα ζεστό τσάι του βουνού με μέλι και λεμόνι!

Ευεργετικές ιδιότητες του βουνίσιου τσαγιού για τον οργανισμό μας

  • Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, διτερπένια και συγκεκριμένα πτητικά συστατικά (αιθέρια έλαια), προσφέροντας στον οργανισμό μας αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική προστασία.
  • Είναι διουρητικό και αποτοξινωτικό.
  • Επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν προληπτικά οφέλη έναντι των ενδεχομένων εμφάνισης καταρράκτη, θρόμβων και υπέρτασης.
  • Το τσάι του βουνού, σε αντίθεση με το κλασσικό Αγγλικό τσάι, δεν εμφανίζει διεγερτική δράση. Γεγονός που μας επιτρέπει την πόση του ακόμη και το βράδυ.
  • Νέες επιστημονικές έρευνες στη Γερμανία είναι στα σκαριά για να αποδείξουν ότι το Ελληνικό Τσάι του Βουνού δρα προστατευτικά ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αφεψήματα από τσάι του βουνού για το κρυολόγημα

  • Βράζουμε νερό (μία κούπα) και λίγο πριν κοχλάσει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα στο νερό ½ ξυλάκι κανέλας, λίγο αποξηραμένο τσάι βουνού και τα αφήνουμε για 4 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε και το ρόφημά μας είναι έτοιμο. Μπορούμε να το πιούμε σκέτο ή να προσθέσουμε ½ κ.γ. καστανή ζάχαρη.
  • Βράζουμε νερό (μια κούπα) με λίγο αποξηραμένο τσάι βουνού. Σουρώνουμε το τσάι στην κούπα μας και προσθέτουμε 1 κ.γ. μέλι και 4-5 σταγόνες λεμόνι.

Χρήσιμη πληροφορία

Ο τρόπος που θα παρασκευάσουμε το τσάι βουνού είναι πολύ βασικός, καθώς δεν πρέπει να βράσει σε υψηλούς οC γιατί θα καταστραφούν τα συστατικά του.

Ο σωστός τρόπος είναι να βράσουμε πρώτα το νερό και πριν αρχίσει να κοχλάζει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τσάι βουνού, το αφήνουμε για 3-4 λεπτά και μετά το σουρώνουμε.

Εναλλακτικά μπορούμε να βράσουμε το τσάι μαζί με το νερό αλλά και πάλι θα το αποσύρουμε από τη φωτιά πριν ακόμα κοχλάσει.

*Ιπποκράτης: Αρχαίος Έλληνας Ιατρός και Πατέρας της Σύγχρονης Ιατρικής. Τα έργα του είναι 59 στον αριθμό και αποτελούν την «Ιπποκρατική Συλλογή».
*Θεόφραστος: Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος. Εκτιμάται πως έγραψε περίπου 240 έργα τα οποία αναφέρονται σε ένα πλήθος θεμάτων και κυρίως στη Βοτανική και στη Ζωολογία.
*Διοσκουρίδης: Αρχαίος Έλληνας Ιατρός, Φαρμακολόγος και Βοτανολόγος.

Χριστίνα Σκαρμούτσου απόφοιτη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης
www.beautyme.gr

“Τροφή-Φάρμακο”: Να προσθέσουμε ή να τονίσουμε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:

– μαλακτικό του λαιμού, αντιβηχικό, θερμαντικό, τονωτικό έναντι των κρυολογημάτων

– αντιβακτηριακό και ήπιο αντιμυκητιασικό, λόγω του αιθερίου ελαίου που περιέχει.

αντιφλεγμονώδες, ακόμη και σε ρευματικές καταστάσεις

– ευστόμαχο, αντιελκωτικό

διουρητικό και εφιδρωτικό, άρα αποτοξινωτικό και αντιοιδηματικό (για πρηξίματα)

– βοηθάει σε καταστάσεις: αγγειακών παθήσεων (αρτηριοσκλήρυνση, θρομβώσεις), σακχαρώδους διαβήτη, καρκίνου, καταρράκτη κ.ά., λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών που περιέχει.

– αποτελεί πηγή σιδήρου για τον οργανισμό

– δε διεγείρει τον εγκέφαλο και δεν προκαλεί αϋπνία αφού δεν περιέχει καφεΐνη.

ΠΡΟΣΟΧΉ, όμως!

Επειδή έχουν παρατηρηθεί διάφορα φαινόμενα: Δραματική μείωση των θεραπευτικών φυτών στα ελληνικά βουνά 

Μία παράκληση -που και άλλες φορές έχω κάνει- προς όλους όσους μαζεύουν τσάι και γενικώς βότανα: ας μαζεύουμε μόνο όσο βότανο χρειαζόμαστε -δύο το πολύ τρία ματσάκια- μας φτάνει για όλο το χρόνο και ποτέ μα ποτέ δεν ξεριζώνουμε τα φυτά, είναι ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε τόσο στα βότανα όσο και σε μας τους ίδιους.

Τα φυτά αυτά είναι αυτοφυή και δεν είναι εύκολο να τα αντικαταστήσουμε.

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Τσάι Βουνού: Μία ακόμη αγροτική καλλιέργεια με χαμηλό ρίσκο 

Τσάι του βουνού: Επιβεβαιωμένη αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση 

Το τσάι του βουνού: Ιδιότητες και που το βρίσκουμε 

Τσάι του (Ελληνικού) βουνού, κατά του Αλτσχάιμερ 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια