MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΔιατροφήΤροφές με ιώδιο: Για ποιο λόγο τις χρειαζόμαστε

Τροφές με ιώδιο: Για ποιο λόγο τις χρειαζόμαστε

Τροφές με ιώδιο: Για ποιο λόγο τις χρειαζόμαστε

Τροφές με ιώδιο: Για ποιο λόγο τις χρειαζόμαστε

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Το σώμα δεν παράγει μόνο του ιώδιο, οπότε αυτό γίνεται βασικό μέρος της διατροφής σας.

Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε το Ιώδιο;

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να παράγει ορμόνες.
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει από το Ιώδιο τις ζωτικές ορμόνες Θυροξίνη (Τ4) και Τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Αυτές οι ορμόνες αναλαμβάνουν σημαντικές εργασίες του μεταβολισμού μας.

  • Ελέγχουν τον καρδιακό παλμό μας,
  • την πίεση του αίματος,
  • την θερμοκρασία του σώματος μας,
  • την ανάπτυξη των ζωτικών οργάνων και του σώματος μας,
  • την οξυγόνωση του σώματος,
  • την ισορροπία σε νερό και αλάτι,
  • το σωματικό βάρος (διαχείριση του λίπους στο σώμα).

Το ιώδιο βρίσκεται σε διάφορες τροφές. Αν δεν έχετε αρκετό στο σώμα σας, αυτό δεν μπορεί να δημιουργήσει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Σε περίπτωση που το ιώδιο είναι ελάχιστο το σώμα συχνά βρίσκει διαφορετικό τρόπο να επωφεληθεί έστω από το λίγο ιώδιο που μπορεί να λάβει.

Συχνά διογκώνει τον θυρεοειδή αδένα (βρογχοκήλη) για να φιλτράρει μέσα από το αίμα το λιγοστό ιώδιο και να κρατήσει σταθερή την λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Αυτό είναι μια βιολογική προσαρμογή του σώματος σε κλιματικές αλλαγές, δεν είναι ένδειξη ασθένειας, όσο δεν υπάρχει κάποια μείωση απόδοσης του ασθενούς η ενόχληση στην περιοχή του λαιμού.
Θυρεοειδής και Βρογχοκήλη: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία 

Έτσι, η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε

Πόσο ιώδιο χρειάζεται ένα υγιές άτομο;

Η κύρια πηγή πρόσληψης ιωδίου είναι η τροφή, ωστόσο η περιεκτικότητα ιωδίου στις διάφορες τροφές σήμερα ημέρα ποικίλει. Εξαρτάται από την περιοχή όπου παράγονται τα τρόφιμα, το έδαφος και τα συστατικά που προστίθενται στην παραγωγή της κάθε τροφής. Συχνά για την παρασκευή τροφίμων χρησιμοποιείται ιωδιούχο αλάτι το οποίο αυξάνει ακόμα περισσότερο την περιεκτικότητα ιωδίου μέσα στην τροφή.

Οι ανάγκες του σώματος σε ιώδιο εξαρτούνται από πολλούς παράγοντες: από την ηλικία του ατόμου, τον τόπο που κατοικεί, το περιβάλλον και το κλίμα καθώς και από τις συνήθειες του όπως το κάπνισμα αλλά κυρίως τη διατροφή του.

Σύμφωνα με Γερμανική Εταιρεία Διατροφής η ημερήσια πρόσληψη ιωδίου θα πρέπει να κυμαίνεται από 40 έως 80 μg ημερησίως σε βρέφη έως και 200μg/ημερησίως σε εφήβους και ενήλικες. Οι δόσεις αυτές αναφέρονται σε υγιείς ανθρώπους και όχι σε άτομα που πάσχουν από κάποιο νόσημα του θυρεοειδούς αδένα όπως η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα. Εκεί οι ανάγκες ενδέχεται να είναι διαφορετικές.
Χασιμότο-Hashimoto ή χρόνια θυρεοειδίτιδα: Τι είναι, πως αντιμετωπίζεται 

Ιώδιο μέσω της διατροφής

Το ιώδιο υπάρχει με φυσικό τρόπο στο έδαφος και στο θαλασσινό νερό. Η περιεκτικότητα του ιωδίου στις τροφές διαφέρει ανά περιοχή. Μία καλή διαιτητική πηγή πρόσληψης ιωδίου είναι μέσω του επιτραπέζιου αλατιού (εκτός και αν έχετε εντολή από τον γιατρό σας να περιορίσετε την ποσότητα του αλατιού στη διατροφή σας). 

“Τροφή-Φάρμακο”: Στο επιτραπέζιο αλάτι έχει προστεθεί ιώδιο, αλλά έχει υποστεί έναν σωρό ακόμη επεξεργασίες, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον η καλλίτερη επιλογή: Πότε το αλάτι είναι απειλή για την υγεία
ενώ Το ανεπεξέργαστο αλάτι, λειτουργεί θεραπευτικά 

Επίσης υπάρχουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα θαλασσινά, το κρέας, μερικά ήδη ψωμιού και τα αυγά. Τέλος, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μπορείτε να πάρετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα με ποσότητα ιωδίου στα συστατικά του.
“Τροφή”: Όταν λέμε γαλακτοκομικά και ειδικά αγελαδινό γάλα και παράγωγα, δεν εννοούμε τα ευρείας καταναλώσεως που βρίσκει ο καθένας στα μάρκετ και τα οποία μόνον κατά το χρώμα ομοιάζουν με τα εν λόγω τρόφιμα: Γάλα και γαλακτοκομικά: Η δραματική μετατροπή μιας θρεπτικότατης τροφής 

Οι κορυφαίες τροφές με ιώδιο Τροφές με ιώδιο: Για ποιο λόγο τις χρειαζόμαστε

Θυρεοειδής: Δείτε 4 σημάδια δυσλειτουργίας του, τα οποία πολλοί άνθρωποι αγνοούν

Είστε διαρκώς κουρασμένοι:

Η έλλειψη ενέργειας μέσα στην ημέρα χωρίς προφανή αιτία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια υποθυρεοειδισμού, δηλαδή της κατάστασης κατά την οποία ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί.

Αισθάνεστε ανεξήγητα λυπημένοι:

Αν έχετε προσέξει τον τελευταίο καιρό ότι έχετε συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς να έχει γίνει κάποια άλλα αλλαγή στη ζωή σας, τότε είναι πιθανό η μειωμένη παραγωγή ορμόνης από τον θυρεοειδή να προκαλεί πτώση στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης που ανεβάζει την ψυχολογική σας διάθεση.
Η σεροτονίνη επηρεάζει καθοριστικά ευτυχία κι επιτυχία

Έχετε μειωμένη λίμπιντο:

Η μειωμένη (ή και μηδενική) σεξουαλική διάθεση είναι πολλές φορές ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Η μειωμένη παραγωγή ορμόνης συμβάλλει στην ανάλογη πτώση της σεξουαλικής διάθεσης, αλλά και τα υπόλοιπα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού (αύξηση σωματικού βάρους, μειωμένη ενέργεια κλπ) μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Το δέρμα σας είναι ξηρό:

Μια επιδερμίδα που είναι ξηρή και με φαγούρα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Η αλλαγή στην υφή και την εμφάνιση της επιδερμίδας είναι πιθανό να οφείλεται σε μειωμένο μεταβολισμό (που προκαλείται από πολύ μικρή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών), ο οποίος μπορεί να μειώσει την εφίδρωση. Όταν το δέρμα δεν έχει αρκετή υγρασία από την φυσική εφίδρωση, μπορεί γρήγορα να γίνει ξηρό και να ξεφλουδίζει. Ομοίως, τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να δημιουργηθούν γραμμές.
Μπορείτε να δείτε και Τα σημάδια ενός δυσλειτουργικού θυρεοειδούς 

“Τροφή”: Να διευκρινίσουμε εδώ πως στον υποθυρεοειδισμό υπάρχει ΈΛΛΕΙΨΗ ιωδίου και άρα χρειάζεστε τις παραπάνω τροφές, ενώ θα πρέπει να τις αποφεύγετε στον υπερθυρεοειδισμό, όπου υπάρχει ΠΕΡΊΣΣΙΑ ιωδίου: Υποθυρεοειδισμός: 250 πρόσωπα – Ένας πλήρης οδηγός συμπτωμάτων 

Επίσης, το ιώδιο θα πρέπει να αποφεύγουν άτομα με αλλεργία σε αυτό και άτομα που πάσχουν από κάποια αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς αδένα, όπως θυρεοειδίτιδα χασιμότο.

Πηγή: www.iatropedia.gr

“Τροφή-Φάρμακο”: Η ΡΙΖΑ MACA είναι κάτι που οπωσδήποτε μπορεί να σας φανεί χρήσιμο. Είναι ένα Περουβιανό βότανο πλούσιο σε αμινοξέα, φυτοχημικές ενώσεις, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και είναι προσαρμογόνο. Πράγμα που σημαίνει ότι συμβάλλει στη ρύθμιση συνολικά του οργανισμού, ανεξαρτήτως προφίλ. Maca: Ένα υποτιμημένο προσαρμογόνο βότανο με 16 εκπληκτικές δράσεις 

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Maca είναι η ικανότητα να υποστηρίζει το ενδοκρινικό σύστημα.

Από μόνο του δε περιέχει ορμόνες ούτε αλλάζει τα επίπεδα ορμονών στο αίμα όταν το πάρετε. Αντιθέτως συμβάλλει στην αποκατάσταση του ενδοκρινικού συστήματος μέσω του υποθαλάμου / υπόφυσης άξονα βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου, της υπόφυσης και των επινεφριδίων.

Αυτό εξασφαλίζει τη σωστή ισορροπία των ορμονών και την ομαλή έκκρισή τους στο σώμα. Με απλά λόγια εξασφαλίζει τη σωστή “ενδοεπικοινωνία” μεταξύ των ενδοκρινικών οργάνων.

Διαθέτω, λοιπόν και σας προτείνω αυτήν την καταπληκτική στις ιδιότητες ρίζα, ως βιολογικό, συμπλήρωμα διατροφής (σε κάψουλα), με απόλυτα ικανοποιητική δράση. 

Για να την αποκτήσετε ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Ιώδιο: Πόσο χρειάζομαι, Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις και Αλληλεπιδράσεις 

Θυρεοειδής, Ιώδιο και ορμόνες 

Θυρεοειδής: Ρυθμιστής του Μεταβολισμού. Γιατί νοσεί, τι μπορούμε να κάνουμε 

Ποια η σχέση εντέρου και θυρεοειδούς αδένα 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια