Τροφές και συνήθειες που καταστρέφουν το συκώτι σου.

trofes-kai-synitheies-pou-katastrefoun-to-sykoti-ti-na-kanete

Τι μπορεί να βλάψει το συκώτι σας;
Ποτέ δεν γνωρίζουμε αρκετά για αυτά τα θέματα. Το συκώτι είναι ένα ουσιαστικό όργανο του σώματός σας. Οι λειτουργίες που εκτελεί είναι ουσιαστικές για την υγεία και γι αυτό μερικές φορές ένα μικρό λάθος μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες. 

Επίσης, αν πάσχετε από κάποια νόσο του ήπατος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους διατροφή θα σας επιτρέψει να το αποκαταστήσετε, να το απελευθερώσετε σε περίπτωση συσσώρευσης τοξινών ή λιπών που σχεδόν πάντα το αρρωσταίνουν. Τι λέτε να ρίξουμε μια μικρή ματιά στις συνήθειες που βλάπτουν το συκώτι σας; Ας τις δούμε.

Μήπως το παρακάνετε με τα λιπαρά;
Tα λίπη δεν βλάπτουν μόνο τη γραμμή σας, αλλά και το συκώτι σας. Mπορεί να προκαλέσουν μια αρρώστια του ήπατος που ονομάζεται λιπώδης διήθηση ή στεάτωση, όπως είναι ο επιστημονικός όρος, και την παρουσιάζουν συνήθως τα υπέρβαρα άτομα. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση όπου παρατηρείται εναπόθεση λίπους μέσα στα ηπατικά κύτταρα.
Δείτε και Λιπώδες ήπαρ: Πρόληψη και εναλλακτική αντιμετώπιση

Υψηλή χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι ένα είδος λίπους το οποίο το συκώτι συνθέτει και το σώμα σας τείνει να χρησιμοποιεί ως ενέργεια για πολλά από τα κύτταρά σας. Αποτελεί επίσης ένα βασικό στοιχείο πολλών συστατικών του σώματός σας. Όμως θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία επειδή η χοληστερίνη που δεν χρησιμοποιείται θα πρέπει να αποβάλλεται και το συκώτι είναι αυτό που δέχεται το πλεόνασμα. Με αυτό τον τρόπο και λόγω αυτής της αύξησης που είναι μη αναμενόμενη και άχρηστη για το συκώτι, θα καταλήξετε με ορισμένες ασθένειες του συκωτιού, όπως η πολύ γνωστή λιπώδης διήθηση του ήπατος, που είδαμε και παραπάνω, για παράδειγμα, μία από τις συνηθέστερες νόσους στον κόσμο σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Υγείας (WHO).
Δείτε και Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!

‘Εκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες
H εισπνοή εντομοκτόνων, αντιμυκητιασικών σπρέι, διαφόρων βαφών και άλλων χημικών τοξικών ουσιών ερεθίζει το συκώτι. Γι’ αυτό αποφεύγετε την επαφή με τέτοιες ουσίες. Aν αυτό, λόγω εργασίας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, είναι αναπόφευκτο, φροντίστε να αερίζετε καλά το χώρο στον οποίο κινείστε. Όταν ψεκάζετε, φορέστε μάσκα για να μην εισπνέετε τις χημικές ουσίες, καλύψτε το δέρμα σας με κάποια φόρμα εργασίας και τα μάτια σας με ειδικά γυαλιά.
Οι αφλατοξίνες και το βινυλοχλωρίδιο είναι μερικές μόνο από τις επικίνδυνες ουσίες που βλάπτουν το συκώτι. Οι αφλατοξίνες είναι καρκινογόνες και προέρχονται από μύκητες που μολύνουν τα φιστίκια, το σιτάρι, τη σόγια, το καλαμπόκι και το ρύζι. Η αποθήκευση σε ζεστό και υγρό μέρος μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη του μύκητα.
Δείτε και Τοξικό ζιζανιοκτόνο. Είμαστε εκτεθειμένοι χωρίς να το ξέρουμε
Εδώ υπάρχει και μία ακόμη τεράστια σειρά χημικών που χρησιμοποιούμε καθημερινά και ούτε που φανταζόμαστε πόσο βλαβερά είναι!!
Η μία περίπτωση είναι τα διάφορα χημικά καθαριστικά/απορρυπαντικά με πρώτη και καλλίτερη το… περίφημο δήθεν καθαριστικό Χλωρίνη: Ένα χημικό όπλο στο σπίτι μας με δυσάρεστες επιπτώσεις 
και όλα τα υπόλοιπα στη συνέχεια Η Χημεία στο Σπίτι Μας. Χημικά απορρυπαντικά και επιπτώσεις.
και η δεύτερη τα… καλλυντικάΕπικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά. Αναγνωρίστε τα!

Πηγαίνετε για ύπνο αργά και ξυπνάτε αργά
Εκπλήσσεστε; Πιθανότατα. Από τότε που ήσασταν μικροί, οι γονείς σας πάντα σας έλεγαν ότι πρέπει να πηγαίνετε νωρίς για ύπνο, μια συνήθεια που συχνά αγνοούμε καθώς μεγαλώνουμε επειδή το θέλουμε ή επειδή έχουμε υποχρεώσεις. Η αλήθεια είναι ότι το σώμα σας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε, ορισμένες ώρες τη νύχτα, να εκτελεί ορισμένες διεργασίες αποτοξίνωσης. Το λεμφικό σας σύστημα, για παράδειγμα, πραγματοποιεί πρώτο την αποτοξίνωση. Γύρω στα μεσάνυχτα ώς τις δύο το πρωί, το συκώτι κάνει τη δική του. Πρόκειται για διεργασίες που εκτελούνται σωστά μόνο όταν κοιμάστε βαθιά. Αν διακόπτετε συχνά αυτούς τους φυσικούς κύκλους του σώματός σας, τελικά θα το αισθανθείτε. Προσπαθείτε να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα όσο μπορείτε και πρώτα από όλα να εξασφαλίζετε επανορθωτικό ύπνο.
Δείτε και Τι είναι, γιατί και κάθε πότε χρειάζεται να κάνουμε αποτοξίνωση

Δεν ουρείτε το πρωί
Αυτό σίγουρα θα σας εκπλήξει επίσης. Όμως υπάρχουν άνθρωποι που ξυπνούν αργοπορημένοι και φεύγουν από το σπίτι με την ιδέα να φάνε πρωινό ή να πιούν καφέ στη δουλειά και όταν είναι εκεί αναζητούν μια τουαλέτα για να πάνε με την ησυχία τους. Πρόκειται για επικίνδυνη συνήθεια. Η συγκράτηση της επιθυμίας σας για ούρηση μπορεί να βλάψει όχι μόνο το συκώτι σας αλλά και τα νεφρά σας. Μην το κάνετε ποτέ!

Τα πολλά φάρμακα «φαρμακώνουν το συκώτι
Έχει βρεθεί ότι περίπου 600 φάρμακα προκαλούν βλάβες στο συκώτι. H χρόνια υπερκατανάλωση ορισμένων αντιβιοτικών (π.χ. τετρακυκλίνες, ερυθρομυκίνες), ορισμένων αναλγητικών (π.χ. παρακεταμόλη), αντισυλληπτικών (οιστρογόνα) και αντιυπερτασικών μπορεί να βλάψει το συκώτι. Και τέλος οι στατίνες που συνταγογραφούνται για την χοληστερόλη, βλάπτουν επίσης πολύ σοβαρά το συκώτι.
Δείτε Στατίνες: Τα επικίνδυνα για την υγεία φάρμακα για την χοληστερίνη
και Πάνω από 1.000 φάρμακα ενοχοποιούνται για εμφάνιση φαρμακευτικής ηπατίτιδας

Δεν τρώτε πρωινό
Όταν ξυπνάτε, τα αποθέματα ενέργειάς σας σε γλυκόζη είναι πολύ χαμηλά. Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει το συκώτι σας και δεν του επιτρέπει να λάβει την ενέργεια που χρειάζεται για να εκτελέσει τις ουσιαστικές λειτουργίες του. Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό για να χάσουν βάρος (ένα μεγάλο λάθος), ή επειδή βιάζονται. Μην το παραλείπετε, μην ξεχνάτε αυτό το ουσιαστικό μέρος της διατροφής σας για το σώμα, το συκώτι και τον εγκέφαλό σας. Χρειάζονται αυτή την ποσότητα ουσιαστικής ενέργειας για να ξεκινήσουν την ημέρα.

5. Κακή διατροφή
Μερικές φορές κάνετε κακή διατροφή επειδή δεν υπάρχει χρόνος, λόγω της δουλειάς σας, ή λόγω υποχρεώσεων. Είναι ευκολότερο να καταφύγετε στο πρόχειρο φαγητό επειδή σας ικανοποιεί ή επειδή γλιτώνετε χρόνο. Όμως μακροπρόθεσμα η υγεία σας θα επηρεαστεί, μέχρι που μια μέρα συμβαίνει το αναπόφευκτο: ασθένεια. Το συκώτι είναι πολύ ευαίσθητο στην κακή διατροφή, στο συνδυασμό νατρίου, θερμίδων, ζάχαρης, αλατιού… Θα τα αποβάλλει με τη μορφή της αύξησης στην πίεση του αίματος και στη χοληστερίνη, με αποτέλεσμα τη λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Τις περισσότερες φορές, η δυσλειτουργία του συκωτιού αποτελεί συνέπεια μιας κακής διατροφής που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά και βλαβερές ουσίες που το αρρωσταίνουν και τελικά πληρώνετε το τίμημα.

Το λίπος στο συκώτι (ή μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως λέγεται επιστημονικά) είναι νόσος που σχετίζεται με την παχυσαρκία και χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και στην ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος, ενώ αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.
Δείτε και Ανθυγιεινές τροφές δηλητηριάζουν το συκώτι: Πως να το ξεμπλοκάρετε

Ζάχαρη
Το τρόφιμο που έως στιγμής έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον είναι η ζάχαρη, η οποία μεταβολίζεται στο ήπαρ και είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα – και τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λιπιδίων.

Οντως, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Υπάρχουν επίσης μερικές ενδείξεις πως όσοι φέρουν γενετικές μεταλλαγές οι οποίες σχετίζονται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στην αυξημένη συσσώρευση λίπους σε αντίδραση στην κατανάλωση ζάχαρης και άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων (λ.χ. λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και λευκές φρυγανιές).
Έτσι ακριβώς, γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο η κρυσταλλική ζάχαρη, την οποία ενδεχομένως μπορούμε εύκολα να αποφύγουμε, αλλά τα τρόφιμα που στο σώμα, λειτουργούν ως ζάχαρη: Ξετρυπώστε την κρυφή ζάχαρη από τα φαγητά σας

Ετσι, μία από τις πρώτες διατροφικές συστάσεις προς τους πάσχοντες από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είναι να μην πίνουν ροφήματα και αναψυκτικά με ζάχαρη. Η επόμενη σύσταση είναι να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά του εμπορίου, τα οποία εύκολα καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Δείτε Γιατί οι επεξεργασμένες τροφές διαταράσσουν την υγεία
και Αναψυκτικά: Τι θα συμβεί στην υγιεία σας αφότου τα σταματήσετε

To όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG)
Είναι ενισχυτικό της γεύσης σε πολλές επεξεργασμένες τροφές από τα πατατάκια έως τα διάφορα ροφήματα διαίτης. (Μπορεί να αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων ως υδρολυμένη φυτική πρωτείνη, εκχύλισμα μαγιάς ή εκχύλισμα σόγιας). Μερικές μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το συστατικό αυτό μπορεί να κάνει το ήπαρ λιπώδες ή ακόμα να προκαλέσει φλεγμονώδες, καταστάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος (NAFLD) και νεοπλασία του ήπατος. Το αν το όξινο γλουταμινικό νάτριο έχει τις ίδιες επιδράσεις σε ανθρώπους βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα.
Δείτε Όξινο γλουταμινικό νάτριο: η μάστιγα της σύγχρονης διατροφής!
και MSG: Το αργό δηλητήριο σε συνηθισμένες τροφές που δεν φανταζόμαστε

Τα συμπληρώματα διατροφής, επίσης θέλουν προσοχή
Oρισμένα διατροφικά συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά και σε γυμναστήρια είναι ηπατοτοξικά. Tο ίδιο και φαρμακευτικά σκευάσματα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό μπορεί και οπωσδήποτε θα το αντιμετωπίσετε με τα ΣΥΝΘΕΤΙΚΆ συμπληρώματα και σε καμία περίπτωση με αυτά που προέρχονται από φυσικές πρώτες ύλες: Άχρηστα τα συμπληρώματα βιταμινών! 

Οινοπνευματώδη ποτά
Το ξέρουμε όλοι. Δεν υπάρχει πιο βλαβερή ουσία για το συκώτι σας από το οινόπνευμα. Είναι δύσκολο να μεταβολιστεί, προκαλεί ζημιά και εμποδίζει το συκώτι να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες του, ανατρέποντας έτσι τη χημική ισορροπία του, καταστρέφοντας τα κύτταρά του και οδηγώντας σε λιπώδη διήθηση του ήπατος, ηπατίτιδα, κίρρωση… Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα συνίσταται και κάνει καλό, όμως για το καλό της υγείας σας δεν αξίζει να ξεπερνάτε τα όρια με το πάντοτε επικίνδυνο οινόπνευμα.
Δείτε Όλη η αλήθεια για το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του  
και το κρασί κάνει καλό, αλλά υπό προϋποθέσεις Το κρασί και τα μυστικά του – Τι πρέπει να ξέρουμε για να μας κάνει καλό

Διαβήτης
Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με την παχυσαρκία και το λιπαρό συκώτι (το 80% αυτής της μορφής διαβήτη είναι παχύσαρκοι). Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο προβλημάτων στο συκώτι, ασχέτως άλλων παραγόντων κινδύνου.
Δείτε και Οι Επικίνδυνες Διατροφικές Συμβουλές της Ιατρικής για τον Διαβήτη τύπου 2

Τριγλυκερίδια
Εάν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια σημαίνει ότι συσσωρεύετε μεγάλες ποσότητες λίπους στο συκώτι. Το αποτέλεσμα είναι οι μόνιμες βλάβες που οδηγούν στον καρκίνο του ήπατος ή την ηπατική ανεπάρκεια.
Δείτε και Αυξημένα τριγλυκερίδια; 14 τρόποι να τα μειώσετε

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν φροντίζετε σωστά το συκώτι σας;
Μερικές φορές, κάνουμε μικρά λάθη χωρίς να το γνωρίζουμε ή έχουμε κάποιες συνήθειες στον τρόπο ζωής μας που δεν είναι καλές για την υγεία του σώματός μας. Το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά και τα πιο λεπτά όργανα στο σώμα μας: φιλτράρει τις τοξίνες, παράγει χολή, μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα μέταλλα και τις βιταμίνες… Γιατί να μη μάθουμε πώς να το φροντίζουμε λίγο καλύτερα;

Οι έως τώρα μελέτες υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς ανταποκρίνονται καλύτερα στη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πουλερικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.

Μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση «The Journal of Hepatology» έδειξε ότι αυτού του είδους η μεσογειακή διατροφή είναι πιο αποτελεσματική από την ακολούθηση μιας διατροφής φτωχής σε λιπαρά, ενώ μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Clinical Nutrition» έδειξε πως ομάδα 90 υπέρβαρων ασθενών με λιπώδες ήπαρ ανταποκρίθηκαν καλύτερα στη μεσογειακή διατροφή.

Ο στόχος της νέας διατροφής που θα ακολουθήσετε, πάντως, πρέπει να είναι και η απώλεια βάρους, διότι είναι η μοναδική μέθοδος που αποδεδειγμένα μειώνει το λίπος στο ήπαρ. Η δρ Καθλίν Κόρεϊ, διευθύντρια της Κλινικής Λιπώδους Ηπατος στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, συνιστά στους ασθενείς της να χάσουν τουλάχιστον το 10% του αρχικού σωματικού βάρους προσέχοντας τη διατροφή και ασκούμενοι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα επί 45 λεπτά τη φορά.
Δείτε και Φυσικοπαθητική: Μεταβολισμός και Αντιμετώπιση αυξημένου βάρους 
Βάλτε την άσκηση στην ζωή σας, ακόμη και αν είναι γρήγορο περπάτημα: Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών 
Πως να παραμείνετε δραστήριοι για μια ζωή

Εφαρμόστε αυτές τις απλές οδηγίες για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο και η υγεία σας θα το εκτιμήσει.

Φροντίζοντας το συκώτι σας, φροντίζετε τη ζωή σας! 

«Τροφή»: Δύο οι κύριες προτάσεις μου για το συγκεκριμένο αρκετά σοβαρό θέμα..

1ον, Ένα ΦΥΣΙΚΟ διατροφικό συμπλήρωμα που «τρώει» το σπλαχνικό λίπος!!
Πρόκειται για προϊόν μελέτης του πανεπιστημίου Αθηνών, από τις μετρήσεις της οποίας, για το διάστημα του ενός μήνα, φάνηκε ότι υπήρξαν στατιστικά σημαντικές μειώσεις στις παραμέτρους:
α) λιπώδης μάζα όπου έχουμε μείωση 4,9 %
β) ποσοστό λίπους που μειώθηκε 1,08%
γ) περιφέρεια μέσης με μείωση 0,95cm και
δ) περιοχή σπλαχνικού λίπους στην οποία αντιστοιχεί μείωση 5,01%.

2ον, Σώστε το συκώτι και ολόκληρο τον οργανισμό σας με το πιστοποιημένο, βιολογικό γαϊδουράγκαθο, που διαθέτω, σε συμπυκνωμένη μορφή για αποτοξίνωση από πέτρες, άμμο, λάσπη και όλα τα δηλητήρια και του συκωτιού και της χολής. Γαϊδουράγκαθο περιορίζει τις βλάβες, αποτοξινώνει & αναπλάθει το συκώτι

Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελία, επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Κανείς δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς ένα δυνατό & καθαρό συκώτι 

9 ενδείξεις ηπατικής βλάβης που πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε

Το συκώτι μας, μας εξομολογείται και μας συμβουλεύει… 

Πως να κάνουμε έναν τονωτικό χυμό για το συκώτι μας! 

και βέβαια σημαντική είναι και η ψυχολογική μας υγιεία και όχι μόνο η διατροφή/συνήθειες: Δείτε τη σχέση του Συκωτιού, των τοξινών του και της Ψυχικής σας διάθεσης!


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.