Το μυστικό της ιατρικής και της καλής υγείας

to-mistiko-tis-iatrikis-kai-tis-kalis-ygias

Το μυστικό της ιατρικής και της καλής υγείας

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και τον Μεταβολισμό
American College for the Advancement in Medicine

Πoιο είναι το μυστικό της ιατρικής επιστήμης;
Πως επικουρεί η ιατρική στην ίαση του ανθρώπινου οργανισμού;

Για να απαντήσουμε στα πιο πάνω ερωτήματα θα χρειαστεί να ρίξουμε μια ματιά στην ίδια τη ζωή και τη φύση του ανθρώπου.

Είναι παρατηρήσιμο γεγονός ότι ως άνθρωποι έχουμε τη φυσική τάση να αναζητάμε τη χαρά και την ευχαρίστηση, είτε σε σωματικό είτε σε πνευματικό επίπεδο. Η αναζήτηση της ευχαρίστησης (ή Ευδαιμονίας όπως την περιγράφει ο Πλάτωνας) είναι τόσο ισχυρό κίνητρο που μπορεί να μας δώσει τη δύναμη να υπομείνουμε και πολύ δυσάρεστα πράγματα στη προσμονή να την επιτύχουμε.

Η αναζήτηση της χαράς και της ευχαρίστησης εξ ορισμού συμπεριλαμβάνει την προσπάθεια απομάκρυνσης από το πόνο και τη δυστυχία. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την ίδια τη ζωή και φαίνεται να είναι κοινά σε όλα τα έμβια όντα.

Η παραπάνω παρατήρηση έχει γίνει στο παρελθόν από πολλούς φιλόσοφους και ερευνητές και μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε περισσότερο την ίδια τη ζωή και τους νόμους που τη διέπουν.

Η ευχαρίστηση συνδέεται άμεσα με το να είμαστε υγιείς, να νοιώθουμε γεμάτοι ενέργεια, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για να αντιμετωπίσουμε τη ζωή και το μέλλον. Στις μέρες μας όμως φαίνεται ότι όλα τα παραπάνω είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν.

Υπάρχει ελπίδα να αλλάξουμε μια σταδιακά επιδεινούμενη εικόνα τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο;

Ζωή και Φυσικοί Νόμοι

Ας υποθέσουμε ότι μας πέφτει το κινητό μας τηλέφωνο από τα χέρια, καταλήγει στο πάτωμα και ραγίζει η οθόνη του. Ποιες είναι οι πιθανότητες αν το αφήσουμε και περιμένουμε για ένα μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να το ξαναβρούμε χωρίς ραγίσματα και πλήρως λειτουργικό ξανά; Πιστεύετε ότι αν το βάζαμε σε γύψο θα βοηθούσε στο ανακτήσει την αρχική λειτουργική του κατάσταση;

to-mistiko-tis-iatrikis-kai-tis-kalis-ygiasΣύμφωνα με την εμπειρία μας αλλά και το 2ο νόμο της Θερμοδυναμικής (κλάδος της φυσικής επιστήμης που μελετά τις ιδιότητες της ενέργειας και της ύλης σε σχέση με τη θερμότητα) η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι απλά μηδενική. Ο 2ος νόμος της θερμοδυναμικής δηλώνει ότι το σύμπαν οδηγείται σε μια συνεχή αποδιοργάνωση και ότι τελικά θα καταλήξει σε θερμικό θάνατο (θα ισορροπήσει σε μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρχει καμία κίνηση και διαφορά θερμότητας).

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιστημονικές και φιλοσοφικές συζητήσεις τα τελευταία 100 χρόνια αφορά τη σχέση της ζωής με τον παραπάνω νόμο και κατά πόσο η ζωή αψηφά ή όχι τον παραπάνω νόμο της φυσικής.

Ας επεκτείνουμε την παρατήρηση που κάναμε με το κινητό στο ανθρώπινο σώμα και ας υποθέσουμε ότι

καθώς καρφώνουμε ένα καρφί στο τοίχο χτυπάμε το μεγάλο μας δάκτυλο. Τι θα αναμέναμε σε μια τέτοια περίπτωση μετά από το χρονικό διάστημα ενός μηνός; Θα αναμέναμε να έχει ιαθεί πλήρως και να είναι ξανά λειτουργικό. Αν συνέβαινε κάτι διαφορετικό, θα ανησυχούσαμε και πολύ πιθανόν να πηγαίναμε στο γιατρό.

Θεωρούμε λοιπόν ως δεδομένη την ικανότητα επούλωσης του ανθρώπινου οργανισμού παρότι κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται στην ανόργανη ύλη και δεν προβλέπεται από τους νόμους της φυσικής. 

Πως συμβαίνει λοιπόν και τα ζωντανά πλάσματα, έστω και για περιορισμένα χρονικά διαστήματα, οδεύουν προς υψηλότερες καταστάσεις οργάνωσης;

Δεν είναι ο σκοπός μου με το παρόν να λύσουμε το ομολογουμένως ενδιαφέρον επιστημονικό πρόβλημα, αλλά να σας επιστήσω την προσοχή ότι το ανθρώπινο σώμα έχει την εγγενή ιδιότητα της αυτοίασης και της επαναφοράς του, κατά το δυνατόν, σε μια φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας.

Καμία χειρουργική επέμβαση ή ιατρική πράξη δεν θα λάμβανε χώρα ή δεν θα είχε αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε αυτή η ιδιότητα της ζωής. Να οργανώνει την ύλη και την ενέργεια έστω και για πεπερασμένα χρονικά διαστήματα.

Όπως το έθεσε πολύ όμορφα ο Βολταίρος τον 18ο αιώνα: «Η τέχνη της ιατρικής επιστήμης, συνίσταται στο να απασχολεί την προσοχή του ασθενούς ενώ η φύση πραγματοποιεί το θεραπευτικό της έργο.»
Δείτε και Υπάρχει ανθρώπινος μηχανισμός αυτοθεραπείας;

Με διαφορετικά λόγια ο Ιπποκράτης, αιώνες πριν, περιέγραψε το ίδιο πράγμα: «’Ασκέειν, περὶ τὰ νουσήματα, δύο, ὠφελέειν, ἢ μὴ βλάπτειν.» 
Με απλά λόγια ο γιατρός για να επιτύχει θεραπεία επί των νοσημάτων θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα, να ωφελήσει και να μην προξενήσει βλάβη. Η ικανότητα αυτοΐασης είναι δεδομένη και αυτό που πρέπει ο γιατρός να προσέξει είναι να επιφέρει μεγαλύτερη ωφέλεια παρά βλάβη για να επιτύχει τη θεραπεία ενός νοσήματος.
Η συγκεκριμένη αρχή είναι σήμερα μια από τις κύριες επιταγές της Ιατρικής Ηθικής και βασική αρχή κατά την άσκηση της επείγουσας ιατρικής σε όλο το κόσμο.

Το Σώμα μας έχει τη τάση να είναι Υγιές

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το σώμα μας έχει τη τάση να είναι υγιές.
Δεν τείνει να αρρωστήσει όπως πολλοί από εμάς πιστεύουμε. Η νόσος προκύπτει γιατί οι βλάβες που προκαλούμε με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις μας είναι συνήθως περισσότερες από την ικανότητα του οργανισμού να διορθώσει.

Πάνω από 10.000 αλλοιώσεις συμβαίνουν καθημερινά σε κάθε μας κύτταρο. Ειδικοί αντιοξειδωτικοί και άλλοι μηχανισμοί διορθώνουν την πλειοψηφία από αυτές τις αλλοιώσεις.
Δείτε και: Ο Ρόλος των Αντιοξειδωτικών Ουσιών 
Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά! 
Γιατί τα αντιοξειδωτικά είναι σύμμαχος της υγείας μας!

Είναι δική μας επιλογή αν

θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε αλλοιώσεις μέσα από μια κακή διατροφή, καπνίζοντας, κάνοντας συνεχή και υπερβολική χρήση αλκοόλ, καταναλώνοντας φάρμακα με το παραμικρό και εκεί που δεν χρειάζεται ή αν θα βοηθήσουμε το σώμα μας να κρατά τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης σε καλή κατάσταση καταναλώνοντας φρέσκες τροφές, πίνοντας άφθονο νερό, κάνοντας άσκηση και καλύπτοντας τις ανάγκες για του οργανισμού μας στα απαραίτητα συστατικά που έχει ανάγκη ώστε να δημιουργεί υγεία αντί για νόσο.
Δείτε για την κακή διατροφή και τις καταστροφικές της συνέπειες: Αυτοάνοσες ασθένειες και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για το κάπνισμα: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόψουμε το κάπνισμα;

Για το αλκοόλ: Όλη η αλήθεια για το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του

Για τα φάρμακα που παίρνουμε, λες και είναι καραμέλες, αγνοόντας τις πάρα πολύ σοβαρές συνέπειές τους: Προσοχή στα αντιόξινα έχουν σοβαρές παρενέργειες
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δες τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο σώμα σου

Για τις φρέσκες τροφές: Με σωστή διατροφή, δεν θα υπήρχε ιατρική, διότι δεν θα υπήρχαν αρρώστιες – Ιπποκράτης

Για το νερό έχω να πω πάρα πολλά καθώς ενώ θα έπρεπε ΜΟΝΟ να ωφελεί: Νερό – Το φυσικό ιατρικό – ιαματικό θαύμα!!
δυστυχώς, είναι πλέον ένας από τους παράγοντες δηλητηρίασης του σώματός μας: Νερό – Δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα.

Τον τρόπο που έχω να σας προτείνω για να το ξανά κάνετε ωφέλιμο και να πάψετε να χρησιμοποιείτε το σώμα σας για να φιλτράρει το ελεεινό νερό που φτάνει στα σπίτια μας, θα τον βρείτε στο τέλος των δύο παραπάνω άρθρων.

Για την άσκηση πάλι πρέπει αν πούμε πάρα πολλά,

αλλά θα αρκεστώ να σας τονίσω κάτι πολύ απλό και σημαντικό, σκεφτείτε ότι (σύμφωνα με έρευνες), τα καρκινικά κύτταρα δυστυχούν κυριολεκτικά, σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο, ενώ τα κανονικά κύτταρα έχουν μια απόλυτη ανάγκη για οξυγόνο. Τι συμβαίνει όταν ασκούμαστε (φυσιολογικά, όχι να μας κόβεται η ανάσα); Μα λαχανιάζουμε, δηλαδή παίρνουμε ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ οξυγόνο!!! Ίσως έτσι καταλάβετε την αναγκαιότητα της τουλάχιστον μέρα παρά μέρα.

Δείτε και: Οι δυσάρεστες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο σώμα
Καθιστική ζωή και επιπτώσεις στα ζωτικά μας όργανα
Ενώ στον αντίποδα, ακόμη και το απλό περπάτημα είναι πάρα πολύ ωφέλιμο(όχι η βόλτα χαζεύοντας, αλλά το περπάτημα που θα μας λαχανιάσει τόσο όσο να μπορούμε να συνομιλούμε, χωρίς να μας κόβει την ανάσα): Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών

«Τροφή»:

Για να ανακεφαλαιώσουμε, λοιπόν με απλά λόγια, κατανοητά από τον καθένα, το σώμα μας ΔΕΝ έχει κάποιον μηχανισμό αυτοκαταστροφής του, αλλά το αντίθετο ακριβώς, έχει ένα ισχυρό μηχανισμό ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ που δίνει ΜΟΝΙΜΑ μάχη ενάντια στην δηλητηριάσή του ΑΠΌ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΊΔΙΟΥΣ!!!

Ε, όπως αντιλαμβάνεστε από κάποια στιγμή και μετά ΔΕΝ προλαβαίνει πια να αυτο-διορθώνεται και αρχίζει να καταβάλεται, έτσι προκύπτει η γήρανση, οι ασθένειες και εν τέλει και ο θάνατος…

Μην ξεχνάτε πως ο οργανισμός μας αυτο-αντικαθιστά ΟΛΑ του τα μέλη ανεξαιρέτως, αργά ή γρήγορα, που σημαίνει πως φυσιολογικά ΔΕΝ θα έπρεπε ούτε να γερνά, ούτε να ασθενεί, ούτε και (ίσως) να πεθαίνει!!
Δείτε: Το σώμα μας αναγεννιέται μέσα σε 365 μέρες!

Και βέβαια δεν θα πρέπει αν παραλείψουμε και μία ακόμη πολύ σημαντική παράμετρο «αυτό-δηλητηρίασης» του οργανισμού μας: Το μυαλό επιστημονικά αποδεδειγμένα μπορεί να θεραπεύσει το σώμα 

The Healing Code: Ξεκλειδώστε την αιτία όλων των ασθενειών

Δείτε επίσης: ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Μοκίτι Οκάντα: Η πηγή των τοξινών και η αληθινή φύση της ασθένειας. 

Η φύση των τοξινών και ο φυσικός τρόπος αποβολής τους από το σώμα (Μοκίτι Οκάντα). 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *