Το μαχαίρι καταστρέφει τις βιταμίνες των λαχανικών;

to-mahairi-katastrefei-tis-vitamines-ton-lahanikon

Μια παρανόηση που ακούω πολύ συχνά, ακόμα και από γνωστούς σεφ που παρουσιάζουν συνταγές στην τηλεόραση, είναι ότι εάν κοπεί μια φυλλώδης σαλάτα (μαρούλι, λάχανο, σπανάκι, κτλ) με το μαχαίρι, τότε θα χάσει τις βιταμίνες της. Η αλήθεια είναι ότι η κομμένη σαλάτα χάνει πράγματι τις θρεπτικές της ουσίες και οξειδώνεται, αλλά όχι λόγω του μαχαιριού. Το θέμα δεν έχει να κάνει με το μέταλλο ως υλικό, αλλά με τον τρόπο κοπής.

Συγκεκριμένα, η οξείδωση αρχίζει από τη στιγμή που το φύλλο κόβεται, καθώς το εσωτερικό του έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Για μια δεδομένη επιφάνεια φύλλου, όσο περισσότερες είναι οι τομές (όσο πιο ψιλοκομμένο το φύλλο), τόσο περισσότερες οι δίοδοι μέσω των οποίων το εσωτερικό εκτίθεται στον αέρα και τόσο γρηγορότερα θα οξειδωθεί και θα μαυρίσει. Μια ψιλοκομμένη σαλάτα θα χάσει τις θρεπτικές της ουσίες πιο γρήγορα από μια χοντροκομμένη, είτε έχει κοπεί με το χέρι, είτε με το μαχαίρι. Με το μαχαίρι, απλώς μπαίνουμε στον πειρασμό (έχοντας τη δυνατότητα) να ψιλοκόψουμε τα φύλλα ακόμα περισσότερο.

Για να κρατήσει περισσότερο τις θρεπτικές της ουσίες η σαλάτα (και να είναι και νοστιμότερη), καλό είναι να κόβουμε τα φύλλα σε μέγεθος μπουκιάς, ώστε και να είναι σχετικά μεγάλα κομμάτια (άρα θα οξειδώνονται πιο αργά), αλλά και να μην είναι τόσο μεγάλα ώστε να χρειάζεται να τα κόψουμε στο πιάτο μας με το μαχαίρι για τα φάμε. Σημειώστε πως ένα σίγουρο πλεονέκτημα του να κόβουμε τα φύλλα της σαλάτας με το χέρι, είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθούμε τα χωρίσματα της φυσικής δομής του φύλλου κατά το κόψιμο, το οποίο προκαλεί ακόμα λιγότερα σπασίματα των αγγείων του φύλλου.
Το λεμόνι και η βιταμίνη C βοηθά ώστε να καθυστερεί η οξείδωση.

 

Συμβουλές για να κρατήσετε ακέραιες τις βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γνωστό ότι αποτελούν από τις πιο σημαντικές ομάδες τροφίμων. Μας δίνουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιοφλαβονοειδή, φυτικές ίνες κ.α.
Πολλές φορές, ενώ η οδηγία για συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να τηρείται, δηλαδή να τρώμε φρούτα και λαχανικά, στην πραγματικότητα τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες που παίρνουμε από αυτά δεν είναι όσα θα έπρεπε.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η επεξεργασία, η συντήρηση, ο χρόνος μέχρι την κατανάλωση τους και πολλά άλλα, μειώνουν σημαντικά τα περιεχόμενο τους σε βιταμίνες. Αν θέλετε λοιπόν να παίρνετε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρούτα αλλά και τα λαχανικά, ακολουθείστε ορισμένες σημαντικές συμβουλές:

1. Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά εποχής
Η επεξεργασία αλλά και η χρήση συνθετικών στα φρούτα και τα λαχανικά εκτός εποχής μπορεί να μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες.
Δείτε: Φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους!

2. Φάτε τα με τη φλούδα
Στη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Αν λοιπόν το φρούτο ή το λαχανικό τρώγεται με τη φλούδα, τότε μην την αφαιρείται. Αν όχι, κόβετέ ένα λεπτό επιφανειακό κομμάτι με το μαχαίρι ή χρησιμοποιείται έναν αποφλοιωτή.
Βέβαια αυτό προϋποθέτει να γνωρίζουμε την προέλευσή τους ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα φάμε και διάφορα φυτοφάρμακα μαζί: Ισχυρά αντιοξειδωτικά στις φλούδες φρούτων και λαχανικών. Πως να τις καταναλώνετε

3. Φάτε τα αμέσως μετά το κόψιμο ή το στύψιμο τους
Το φως και ο αέρας καταστρέφουν σημαντικό ποσοστό των βιταμινών των φρούτων και των λαχανικών. Όταν λοιπόν τα κόβετε ή τα στύβετε, οπότε ο αέρας και το φως εισέρχονται στο εσωτερικό τους, καταναλώνετέ τα αμέσως,

4. Φυλάξτε τα ολόκληρα και όχι κομμένα.
Όταν κόβετε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, προσπαθείτε να κόβετε όση ποσότητα θα καταναλώσετε αν είναι μεγάλο, ώστε αυτό που θα περισσέψει και θα μπει στο ψυγείο, να είναι ακέραιο και με τη φλούδα του.

5. Μαγειρέψτε τα σε χαμηλές θερμοκρασίες και για λίγο χρόνο
Όταν μαγειρεύετε τα φρούτα και κυρίως τα λαχανικά, προσπαθείτε αυτό να μην γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για πολλή ώρα, γιατί καταστρέφονται οι βιταμίνες τους.

6. Όταν βράζετε τα λαχανικά μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό.
Αν η κατσαρόλα που βράζετε τα λαχανικά έχει πολύ νερό, αρκετές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β κ.α., λόγω του ότι διαλύονται στο νερό, παρασύρονται και απομακρύνονται από το νερό προς το νεροχύτη.

Δείτε ακόμη: Σοκαριστικό: Δείτε τί κάνουν σε φρούτα και λαχανικά ώστε να παρατείνουν την φρεσκάδα τους 

Απλοί τρόποι για να αφαιρέσετε φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά 

Έξυπνοι τρόποι για να μην μας χαλάσουν φρούτα και λαχανικά 

Λαχανικά: Ποιο χρώμα να προτιμάμε και γιατί 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: πολύτιμα για τον οργανισμό μας! 

Όπως και να έχει ένα από τα βασικότερα θέματα που αφορούν στα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε, είναι, όπως αναγράφτηκε και πιο πάνω, να τα τρώμε στην εποχή τους: Φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους!

Στοιχεία από:
laspas.gr

www.neadiatrofis.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *