Το άγνωστο Μαγγάνιο: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής του

to agnosto-magganio-ofeli-piges-epiptoseis-tis-elleipsis-tou

Το άγνωστο Μαγγάνιο: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής του

Το μαγγάνιο είναι ένα διατροφικό μικροστοιχείο, του οποίου η αξία στη διατροφή δεν είναι πάρα πολύ γνωστή. Παρ όλα αυτά, το μαγγάνιο εκτός των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, είναι σημαντικό -μεταξύ άλλων- και για την καλή πέψη της τροφής και τη σωστή δομή των οστών.

Η ετυμολογία του παραπέμπει στην αρχαία ελληνική λέξη μαγγανεία (=μαγεία), επειδή οι αρχαίοι πίστευαν ότι το μέταλλο αυτό είχε μαγικές ιδιότητες.

Πόσο χρειαζόμαστε;

Βρέφη 0-5 μηνών —> 0.5 με 0.7 mg
Βρέφη 5-12 μηνών —> 0.7 με 1 mg
Παιδιά 1-3 χρονών —> 1 με 1.5 mg
Παιδιά 4-6 χρονών —> 1.5 με 2 mg
Παιδιά 7-10 χρονών —> 2 με 3 mg
άτομα άνω των 11 χρονών —> 2.5 με 5 mg

Γιατί το χρειάζομαι:

Το μαγγάνιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα φυτά και τα ζώα αλλά δεν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπινους ιστούς. Στην πραγματικότητα, η σημασία του μαγγανίου για την ανθρώπινη υγεία δεν είχε αξιολογηθεί έως την δεκαετία του `70 οπότε και καταγράφηκε και η πρώτη έλλειψη μαγγανίου σε άνθρωπο.
Εδώ οφείλουμε να θυμηθούμε την πικρή αλήθεια των σημερινών τροφίμων: Χρειάζεστε 10 Μερίδες Λαχανικών για να πάρετε τα Ίδια Θρεπτικά Συστατικά που θα παίρνατε από Μια Μερίδα 50 Χρόνια Πριν!

Αν και η αξία του ιχνοστοιχείου αυτού ακόμη μελετάται από τους ερευνητές, σήμερα ξέρουμε ότι το μαγγάνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι αναγκαίο για την ενεργοποίηση ενός αριθμού ενζύμων που βοηθούν το σώμα στην πέψη των τροφών.

Το μαγγάνιο βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης Β1 και της βιταμίνης Ε από τον οργανισμό, ενώ κανείς μπορεί να το βρει δίπλα στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, προσφέροντας βοήθεια και αυτό στην αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων, της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων διαταραχών του νευρικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, με τον συνδυασμό με αυτές τις βιταμίνες, το μαγγάνιο μπορεί να βρεθεί και πλάι σε άλλα συμπληρώματα όπως είναι αυτά της γλυκοζαμίνης, τα οποία είναι χρήσιμα σε μερικούς ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα.

«Τροφή»: Εδώ οφείλουμε να κάνουμε μία πολύ σωστή διαπίστωση (θα το δείτε και στην συνέχεια) η οποία θα μας βοηθήσει να διαλέγουμε ΜΟΝΟ τα κατάλληλα προϊόντα για την υγιεία μας. Η διαπίστωση, σύμφωνα με τα παραπάνω είναι ότι ΚΑΜΙΑ θρεπτική ουσία ΔΕΝ λειτουργεί από ΜΌΝΗ της!

Είτε χρειάζεται κάποια άλλη για να απορροφηθεί, είτε η ίδια είναι αναγκαία για να απορροφήσει ο οργανισμός άλλες. Το σώμα μας δηλαδή χρειάζεται ΌΛΕΣ τις θρεπτικές ουσίες, οι οποίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους, ώστε να παράξουν το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτές οι συνεργίες είναι εφικτές ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ και ΜΟΝΟ όταν οι θρεπτικές ουσίες λαμβάνονται από ΦΥΣΙΚΑ τρόφιμα ή συμπληρώματα! Έτσι ξεχάστε μια για πάντα, τα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής εννοείται, αλλά σιγά σιγά, απομακρυνθείτε και από συμπληρώματα του τύπου:

Σκέτη βιταμίνη Α, C, Κ και τις υπόλοιπες ή σκέτο ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και τα λοιπά μέταλλα-ιχνοστοιχεία. ΔΕΝ μπορεί να λειτουργήσει έτσι το σώμα καθώς θέλει τα ΠΆΝΤΑ και να τα διαθέσει αυτό όπως απολύτως σοφά γνωρίζει.

Άτομα με αρθρίτιδα τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα της δισμουτάσης SOD (ένα αντιοξειδωτικό που εκτός του ότι καταπολεμά την καταστροφική οξείδωση από τις ελεύθερες ρίζες,  βοηθά και στην προστασία των αρθρώσεων από βλάβη κατά τη διάρκεια της φλεγμονής).
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το μαγγάνιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα SOD. Κλινικές μελέτες σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα δείχνουν ότι το μαγγάνιο που λαμβάνεται μαζί με γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη μπορεί να μειώσει τον πόνο.
Δείτε Δισμουτάση: Η… επισκευάστρια των κυττάρων και που βρίσκεται 
και κάποια πράγματα για τις γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη και τον συνδυασμό τους: Η σωστή διατροφή στην Οστεοαρθρίτιδα.
Ενώ Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Τεστ Αυτοαξιολόγησης. Μήπως σας αφορά;
Το μαγγάνιο, επίσης έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πολλά ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόδειξη ότι μαγγανίου μπορεί να προλάβει την οστεοπόρωση, αλλά σε άλλη μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η λήψη ενός συνδυασμού ασβεστίου, ψευδαργύρου, χαλκού, μαγγανίου βοήθησε στην μείωση της ελάττωσης της απώλειας οστού της σπονδυλικής στήλης σε μια ομάδα από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Μελέτες για την σημασία του μαγγανίου εμπλέκουν το ιχνοστοιχείο αυτό σε διεργασίες όπως:

Η μεγάλη σημασία του μαγγανίου για τις βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού επίσης αναδεικνύεται από έρευνες που καταλήγουν στο ότι μπορεί να βοηθήσει εκτός από την πρόληψη της οστεοπόρωσης, στην αντιμετώπιση της κόπωσης και την ενίσχυση της μνήμης.

Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι το μαγγάνιο μπορεί να μειώσει τα περιστατικά δυσμηνόρροιας και να βελτιώσει τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα (η λειτουργία του θυρεοειδή εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ μαγγανίου και ιωδίου στον οργανισμό και η έλλειψη ενός από τα δύο μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό).

Έλλειψη μαγγανίου

Η έλλειψη μαγγανίου δεν είναι πολύ συχνή αλλά έχει συνδεθεί με διαφορές καταστάσεις όπως:

  • υπογονιμότητα, αδυναμία, απώλεια μνήμης, σύγχυση, τρέμουλο, μυασθένεια Gravis
  • οστεοπόρωση, οστική παραμόρφωση, επιληπτικά επεισόδια, αθηροσκλήρυνση
  • καρδιακές δυσλειτουργίες, υπερβολική εφίδρωση, ταχυκαρδία, υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη ορού
  • καταστροφή παγκρεατικού ιστού, προβληματικός μεταβολισμός της γλυκόζης, μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης
  • Πολύ χαμηλά επίπεδα μαγγανίου έχουν παρατηρηθεί σε επιληπτικούς ασθενείς στους οποίους η συχνότητα και η ένταση των επιληπτικών επεισοδίων ήταν οι πιο αυξημένες.

Σε ποιες τροφές βρίσκουμε μαγγάνιο;

Ο λόγος που το μαγγάνιο ξεφεύγει από το ραντάρ του περισσότερου κόσμου είναι επειδή το βρίσκουμε σε τεράστια ποικιλία τροφίμων – σχεδόν όλα φυτικά. Το κρέας και τα παράγωγά του έχουν συνήθως πολύ χαμηλή περιεκτικότητα.

Υπάρχουν, όμως, φυτικά τρόφιμα – ειδικά δημητριακά ολικής αλέσεως – που με μία μόνο μερίδα μπορούν να μας δώσουν σχεδόν ολόκληρη την ημερήσια δόση μας. Ένα από αυτά είναι η βρώμη, που μία κούπα προσφέρει το 96% της προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγγάνιο.

Δεύτερο στη λίστα έρχεται το καστανό ρύζι, με 88%. Άλλες εξαιρετικές πηγές μαγγανίου είναι το σπανάκι και ο ανανάς, όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί, όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια. Τέλος, μπορούμε να λάβουμε ικανοποιητικές δόσεις μαγγανίου και από τα περισσότερα λαχανικά.
Δείτε και Δημητριακά ολικής άλεσης: Προασπίζουν την υγιεία μας

Καλές φυσικές πηγές μαγγανίου αποτελούν και τα: 

αβοκάντο, ξερές σταφίδες, τσάι, φασόλια, αρακάς, μπρόκολο, πορτοκάλια, μύρτιλλα, λωτοί, συκώτι, κρόκος αυγού, γαρίφαλο, κανέλα, χαμομήλι, τζινσενγκ, μαϊντανός, δυόσμος, πικραλίδα και τo μελισόχορτο

Απορρόφηση και αποθήκευση

Το μαγγάνιο αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ, τα οστά, τα νεφρά και το πάγκρεας. Αν και ακόμη δεν είναι γνωστό με ποιο τρόπο απορροφάται από το λεπτό έντερο, η διαθεσιμότητά του φαίνεται να σχετίζεται με την απορρόφηση του σιδήρου.

Ενδιαφέρον είναι ότι λήψη μεγάλων ποσοτήτων σιδήρου από τη διατροφή (και ως διατροφικά συμπληρώματα) συνήθως συνεπάγεται και χαμηλότερα επίπεδα μαγγανίου στο σώμα. Για το λόγο αυτό, οι άντρες, που συνήθως έχουν μεγαλύτερα επίπεδα σιδήρου από ότι οι γυναίκες, γενικότερα απορροφούν λιγότερο μαγγάνιο.

Τα συμπληρώματα μαγνησίου φαίνεται επίσης να δυσκολεύουν πολύ την απορρόφηση μαγγανίου.

«Τροφή»:

Επαναλαμβάνω, ότι οι συνθετικές λύσεις συμπληρωμάτων είναι εντελώς για πέταμα, καθότι βλαβερές, οπότε εάν θέλουμε να συμπληρώσουμε θρεπτικά στοιχεία, οφείλουμε να το κάνουμε με κάτι ΦΥΣΙΚΌ, ώστε να το αντιλαμβάνεται ο οργανισμός ως τροφή και να το απορροφάει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και να το βιο-διαθέτει!! 

Ιδανικά έχω να σας προτείνω τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) τα οποία είναι 100% ΠΛΗΡΗΣ τροφή και περιέχουν: 

Τα διαθέτω ως πιστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. 

Για περισσότερα στοιχεία και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Τοξικότητα

Το μαγγάνιο είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέταλλα διότι όταν καταναλωθεί υπερβολική ποσότητα, η απορρόφηση είναι πολύ χαμηλή και όποια ποσότητα έχει απορροφηθεί αποβάλλεται αποτελεσματικά από τη χολή και τα νεφρά. Έτσι τοξικές δράσεις δεν έχουν σημειωθεί ακόμα και σε άτομα που ακολουθούν φυτοφαγικές δίαιτες με πρόσληψή μαγγανίου ως και 20 mg/ημέρα. Η τοξικότητα του μαγγανίου έχει παρατηρηθεί μόνο σε μεταλλωρύχους που έχουν εκτεθεί σε μεταλλεύματα μαγγανίου και απορροφούν συνεχώς σκόνη από τους πνεύμονες. 

Στοιχεία από:
nutritastic.net
www.iatronet.gr 
www.superfoods.gr
www.douni.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *