Τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις σαπούνι

ti-tha-hreiasteis-gia-na-ftiaxeis-sapouni

Τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις σαπούνι

Ξεκινώντας το νέο σας χόμπι θα χρειαστείτε μερικές προμήθειες, πέρα από τα συστατικά υλικά που θα περιέχει το σαπούνι σας.

Είναι σημαντικό τόσο το να μη σας «πιάσουν κότσο», πουλώντας σας ‘ειδικό’ εξοπλισμό για σαπούνι, όσο και το να παρασκευάσετε το σαπούνι σας με ασφάλεια και καλό αποτέλεσμα. Δε θέλω να σας βγει κοστολόγιο 20€ η μπάρα, ούτε να τα κάνετε μαντάρα (έκανα και ρίμα)! Και επειδή η αλήθεια είναι πάντα κάπου στη μέση, ξεκινάμε να τα δούμε αναλυτικά.

ti-tha-hreiasteis-gia-na-ftiaxeis-sapouni1. Βασικός εξοπλισμός ασφάλειας

Λαστιχένια γάντια, μάσκα προσώπου και προστατευτικά γυαλιά για αρχή. Η μπλούζα που θα φοράμε θα είναι πάντα μακρυμάνικη, Χειμώνα – Καλοκαίρι. Το πρώτο μου σαπούνι το έφτιαξα Ιούλιο μήνα με 35+°C και φορούσα μακρυμάνικο. Ποτάμια ο ιδρώτας. Και μια ποδιά μέχρι το γόνατο ή τον αστράγαλο είναι καλοδεχούμενη, όχι απαραίτητη.

ti-tha-hreiasteis-gia-na-ftiaxeis-sapouniΗ σόδα είναι καυστική. Οποιαδήποτε επαφή του διαλύματος της με το γυμνό σας δέρμα, θα προκαλέσει άσχημο χημικό έγκαυμα. Το χειρότερο σενάριο δε, είναι να σας πιτσιλίσει στο μάτι, όπου κινδυνεύετε ακόμα και με τύφλωση. Τον εξοπλισμό αυτό θα το βρείτε παντού και κυρίως σε καταστήματα με χρώματα – σιδηρικά. Και επειδή το μοτό «safety comes first» δε βγήκε τυχαία, μαγκιές δε χωράνε στο σαπούνι. Ντυθείτε αστροναύτες και είστε έτοιμοι.
Δείτε και Τα είδη της σόδας και που χρησιμοποιείται το κάθε ένα

ti-tha-hreiasteis-gia-na-ftiaxeis-sapouni2. Ζυγαριά

Τα πάντα στο σαπούνι απαιτούν ακρίβεια. Τίποτα δε γίνεται με το ‘μάτι’ και ‘στο περίπου’. Μια καλή ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας γραμμαρίου είναι απαραίτητη. Χωρίς αυτή, θα φτιάξετε «κάτι σαν σαπούνι».

3. Θερμοανθεκτικά πλαστικά δοχεία

Μια πολύ καλή λύση για τη διάλυση της σόδας είναι τα πυρίμαχα γυάλινα δοχεία. Και επειδή, όπως έχω πει στο σχετικό με τη σόδα άρθρο, η αντίδραση της NaOH με το νερό είναι εξώθερμη, δηλαδή παράγονται τρομακτικά ποσά ενέργειας με τη μορφή θερμότητας, χρειάζεστε ένα σκεύος που αντέχει. Φτηνά πλαστικά από 1€ shop και άλλα παρόμοια αποκλείονται εξ’ ορισμού.

ti-tha-hreiasteis-gia-na-ftiaxeis-sapouni4. Μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα

Σε αυτή θα λάβει χώρα η θέρμανση και τήξη των ελαίων και λιπών, καθώς και η τελική ανάμιξη σόδας και ελαίων. Προτιμήστε να θυσιάσετε μια παλιά κατσαρόλα αποκλειστικά για παρασκευή σαπουνιού, από το να αγοράσετε καινούρια. Αποκλείονται οι αλουμινένιες, γιατί η σόδα αντιδρά και διαβρώνει το αλουμίνιο.
Και δεν είναι ο μόνος λόγος για να το αποφεύγουμε: Αλουμίνιο και επιπτώσεις στην υγιεία. 
Αλουμίνιο: Τι προκαλεί στον εγκέφαλο & πως να το απομακρύνετε

ti-tha-hreiasteis-gia-na-ftiaxeis-sapouni5. Ξύλινη ή πλαστική κουτάλα

Θα σας χρειαστεί για να διαλύσετε τη σόδα στο νερό και να ανακατέψετε μετά τη σόδα με τα έλαια. Εγώ ξεκίνησα με ξύλινη, αλλά στη πορεία παρατήρησα πως η σόδα διαβρώνει σιγά – σιγά το ξύλο, με αποτέλεσμα να μένουν ρινίσματα – φλουδίτσες ξύλου στο τελικό προϊόν. Άρα πρέπει να αλλάζονται συχνά. Με μια κουτάλα πλαστική ή σιλικόνης λύνετε δια παντός το πρόβλημα.

6. Δύο θερμόμετρα

Οι θερμοκρασίες είναι πολύ σημαντικές στη σαπωνοποίηση, ti-tha-hreiasteis-gia-na-ftiaxeis-sapouniπερίπου όσο και στη παρασκευή σοκολάτας. Χρειαζόμαστε 2 θερμόμετρα εργαστηρίου (ένα για τη σόδα και ένα για τα λάδια) με ενδείξεις από -10°C μέχρι 140°C τουλάχιστον. Θα τα χρειαστούμε γιατί για να προχωρήσουμε στην ανάμιξη, τα δύο διαλύματα πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία. Τα δικά μου τα αγόρασα από τη φαρμακοποιό μου προς 7,5€ το ένα. Είναι γυάλινα, δηλαδή διατρέχουν κίνδυνο θραύσης, όμως προσέχω και δεν είχα ποτέ ατύχημα. Αν σας προβληματίζει αυτό υπάρχουν άθραυστα θερμόμετρα στο εμπόριο, αλλά κάτω από 15€, εγώ προσωπικά δε βρήκα. Υπάρχουν και ηλεκτρονικά ή με υπέρυθρες, με τιμές που ξεκινούν από 30€ και πάνω. Η επιλογή είναι καθαρά δική σας.

ti-tha-hreiasteis-gia-na-ftiaxeis-sapouni7. Καλούπι

Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα καλούπια από το εμπόριο, ειδικά για αυτή τη χρήση, ή αν έχετε μεράκι να φτιάξετε το δικό σας. Κατάλληλα για τη δουλειά είναι τα καλούπια σιλικόνης ή τα πλαστικά. Υπάρχουν σε διάφορες διαστάσεις και σχέδια. Αν φτιάξετε ξύλινο, όπως εγώ, μπορείτε να καθορίσετε το μέγεθος που επιθυμείτε.

ti-tha-hreiasteis-gia-na-ftiaxeis-sapouni8. Λαδόκολλα

Εάν χρησιμοποιήσετε ξύλινο καλούπι, θα χρειαστεί να το επενδύσετε εσωτερικά με λαδόκολλα. Δε πρέπει το σαπούνι να έρθει σε επαφή με το ξύλο, γιατί θα το διαβρώσει, θα χαλάσει και το καλούπι, και το σαπούνι.

9. Ξίδι

Στο πάγκο που θα κάνετε τις χημείες σας να έχετε πάντα σε άμεσα προσβάσιμο σημείο ένα μπουκάλι ξύδι. Σε περίπτωση, ο μη γένοιτο, πέσει σόδα πάνω στο δέρμα σας, ρίξτε αμέσως πάνω.

ti-tha-hreiasteis-gia-na-ftiaxeis-sapouni«Τροφή»:

Συμπεριλαμβάνω εδώ και αυτό το σχόλιο, καθώς με προβλημάτισε η χρήση ξιδιού και προσωπικά προτιμώ το νερό-νεράκι: Το ξύδι θα δημιουργήσει μεγαλύτερη εξώθερμη αντίδραση με την σόδα από ότι το νερό, καθώς είναι πιο όξινο. Σε όλα τα δελτία ασφαλείας (MSDS) που συνοδεύουν την NAOH (και το KOH) συνιστούν δροσερό τρεχούμενο νερό για αρκετά λεπτά.

Αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε διαλύοντας λίγη ποσότητα NaOH σε νερό και αντίστοιχη ποσότητα σε ξύδι, συγκρίνοντας με θερμόμετρα την υψηλότερη τιμή που θα δείξουν.

Το σχετικά λίγο ξύδι που θα ρίξουμε σε μια σχετικά μεγάλη ποσότητα σόδας που θα έχει πέσει στο σώμα μας, θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό, λόγο μεγαλύτερης θερμικής αντίδρασης και λόγο πως το όξινο ξίδι θα τσούξει περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή του δέρματός μας.
Δείτε ακόμη Πάνω από 60 Χρήσεις για το Ξίδι!
και Ξίδι: Τα πάντα για το πολύτιμο και πολύπλοκο καθημερινό άρτυμα 

Όσο για το λάδι ή άλλα υλικά, π.χ. βότανα που θα χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε το σαπούνι σας με τις ιδιότητες που επιθυμείτε: Ιδιότητες ελαίων και βοτάνων για την σαπωνοποίηση!

Θα μου πείτε τώρα, ποιος ο λόγος να φτιάξουμε σαπούνι μόνοι μας, όταν η αγορά είναι γεμάτη; 
Σας απαντώ, λοιπόν, ότι εάν γνωρίζετε πως να το διαλέξετε, έχει καλώς: Πράσινο Σαπούνι: Φτιάξτε το ή μάθετε να ελέγχετε την ποιότητα του
Εάν όμως δεν γνωρίζετε:  Επικίνδυνη ουσία για το συκώτι σε σαπούνια, καθαριστικά και οδοντόκρεμες
Γιατί απαγορεύονται παγκοσμίως συγκεκριμένα σαμπουάν και σαπούνια;

Δείτε και Παρασκευή Σαπουνιού από Ελαιόλαδο δια της Ψυχράς Οδού (Χωρίς Βράσιμο) 

Κάντε το σαπούνι σας να αφρίζει και όσο σκληρό ή μαλακό θέλετε! 

και μετά με το σαπούνι σας, μπορείτε να κάνετε ένα σωρό ακόμη πράγματα: Το “πολυεργαλείο” πράσινο σαπούνι: 15 απίθανες χρήσεις

Το παρόν άρθρο μπορεί να αναδημοσιευτεί ΑΥΣΤΗΡΆ και ΜΟΝΟ με ΆΔΕΙΑ από την αρχική πηγή: oliviart-gr.blogspot.gr
Το εν λόγω ιστολόγιο και το πλήρες περιεχόμενο του υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα βάσει του νόμου 2121/1993 του ελληνικού κράτους και χορηγείται με άδεια της Creative Commons.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *