Τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν τα μαγειρεμένα λαχανικά

ti-kindynous-mporei-na-kryvoun-ta-mageiremena-lahanika

Τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν τα μαγειρεμένα λαχανικά

Τα «Μαγειρεμένα» λαχανικά και οι κίνδυνοί τους…

Μπορούν τα μικρόβια και οι μικροοργανισμοί των ωμών λαχανικών να εξαφανιστούν όταν αυτά μαγειρευτούν; Τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν τα μαγειρεμένα λαχανικά και πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;

Πράγματι, τα λαχανικά είναι πιο ασφαλή από μικροοργανισμούς, όταν τα καταναλώνουμε μαγειρεμένα, εφόσον όλα τα παθογόνα μικρόβια και οι ιοί των εντέρων θανατώνονται με τη θέρμανση.

Συχνά, όμως, ο τρόπος που μαγειρεύουμε ή αποθηκεύουμε ένα τρόφιμο μετά το μαγείρεμα μπορεί να αποτελέσει εστία μικροβίων.

Σημεία SOS

1. Tα επεξεργασμένα λαχανικά όπως ο χυμός τομάτας και τα τοματάκια σε κονσέρβα επιδέχονται ιδιαίτερη προσοχή, εφόσον οι αλλοιώσεις κάποιων μικροοργανισμών μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνες γιατί εκκρίνουν τοξίνες, όπως οι μυκοτοξίνες. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και έλεγχος κατά τη διάρκεια παρασκευής και επεξεργασίας τέτοιων τροφίμων τόσο στη βιομηχανία, όσο και στο σπίτι μας.

2. Τα φρέσκα τρόφιμα γίνονται πιο ευπαθή στην αλλοίωση όταν τεμαχίζονται, αφαιρείται ο φλοιός τους και ανακατεύονται με άλλα τρόφιμα.

3. Προσοχή! Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα εκτεθειμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μετά το μαγείρεμα για ώρα και όχι μόνο το Καλοκαίρι. Η υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αποτελούν ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί.

4. Όταν ανακατέψουμε τρόφιμα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία με τρόφιμα που είναι ωμά, τότε ακόμη και τα επεξεργασμένα και «ασφαλή» τρόφιμα, μπορεί αν επιμολυνθούν. Αυτό σημαίνει πως, ενώ οι ψητές ή μαγειρεμένες μελιτζάνες που ζεσταίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να θεωρούνται ασφαλής, η μελιτζανοσαλάτα όπου τα υλικά πολτοποιούνται και παραμένουν σε αυτή τη μορφή στο ψυγείο για αρκετό διάστημα μετά την προετοιμασία, χωρίς να ξαναζεσταίνονται πριν από την κατανάλωση, μπορεί να είναι επικίνδυνες, λόγω των ωμών υλικών που προστίθενται!

Αρκεί, λοιπόν, αν είμαστε προσεκτικοί στις λεπτομέρειες για να απολαμβάνουμε τη γεύση και τη θρεπτική αξία των τροφίμων χωρίς κινδύνους.

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Βότανα και λαχανικά που πρέπει να βάλουμε στο πιάτο μας 

Ποια είναι τα πιο θρεπτικά λαχανικά; 

Λαχανικά: Πώς να παίρνουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία τους 

Προσοχή: Τι σημαίνουν τα αυτοκόλλητα σε φρούτα και ορισμένα λαχανικά 

Σοκαριστικό: Δείτε τί κάνουν σε φρούτα και λαχανικά ώστε να παρατείνουν την φρεσκάδα τους 

www.nutrimed.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *