Τι είναι φλεγμονή. Ποιος ο ρόλος της στα αυτοάνοσα νοσήματα

ti-einai-flegmoni-kai-poios-o-rolos-tis-sta-aftoanosa-nosimata

Τι είναι φλεγμονή. Ποιος ο ρόλος της στα αυτοάνοσα νοσήματα

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Αυτοάνοσα Νοσήματα και Χρόνια Φλεγμονή

Όταν ακούμε τον όρο φλεγμονή το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν και αυτό είναι σωστό γιατί η φλεγμονή συνδέεται με όλα σχεδόν τα προβλήματα υγείας, υπάρχει όμως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που συνήθως διαφεύγει. Αυτό που διαφεύγει είναι το γεγονός ότι η φλεγμονή δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση σε ένα πρόβλημα που προηγήθηκε.

Παρότι αυτή η διαφορά φαντάζει απλή από μόνη της μπορεί να αλλάξει εντελώς την οπτική τόσο του ασθενούς για το πως βλέπει τη νόσο του αλλά και την ίδια την κλινική αντιμετώπιση του προβλήματος από την πλευρά του γιατρού.

Χτυπάμε το χέρι μας και αυτό στη συνέχεια πρήζεται και πονάει. Το πρόβλημα δεν είναι ότι πρήζεται και πονάει. Το πρόβλημα είναι ότι το χτυπήσαμε και προκλήθηκε βλάβη στην περιοχή. Το γεγονός ότι πρήζεται και πονάει είναι η λύση.

Αμέσως μετά την βλάβη το σώμα ξεκινά τις διαδικασίες επούλωσης που προβλέπουν την αποστολή μεγαλύτερης ποσότητας αίματος και την χρήση του πόνου ώστε να ακινητοποιηθεί η πάσχουσα περιοχή μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη.

Λόγω της αύξησης της αιματικής κυκλοφορίας στην περιοχή προκύπτει πρήξιμο, κοκκίνισμα και είναι πιο ζεστή από τους γύρω ιστούς.

Ως φλεγμονή ορίζεται λοιπόν

η προσπάθεια του οργανισμού να επιδιορθώσει μια βλάβη, και χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, πόνο, οίδημα (πρήξιμο), θερμότητα και απώλεια λειτουργικότητας.

Πρόκειται για τα πρώτα κλινικά σημεία που απομνημονεύει κάθε φοιτητής της ιατρικής στο πανεπιστήμιο. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι τα ίδια για όλους τους ιστούς και απλά αλλάζει ο χαρακτήρας και η ένταση ανάλογα με το όργανο που αφορούν.
Δείτε και Φλεγμονή: Ένας Δολοφόνος – Σωτήρας;

Η φλεγμονή γίνεται όμως πρόβλημα όταν το σώμα μας δεν μπορεί να την ολοκληρώσει και να επαναφέρει την φυσιολογική λειτουργία.

Αυτό μπορεί να συμβεί για 2 μόνο λόγους:

  1. γιατί η ταχύτητα που προκύπτουν οι βλάβες είναι μεγαλύτερη από αυτήν που προλαβαίνει να διορθώσει το σώμα μας
  2. δεν υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα συστατικά για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας

Χρόνια και Οξέα Προβλήματα Υγείας

Μέχρι και λίγες δεκαετίες πριν τα νοσήματα και των προβλήματα υγείας ήταν στη πλειοψηφία τους οξέα. Αυτό σημαίνει ότι είχαν μια διάρκεια κάτω των 3 μηνών. Λοιμώδη νοσήματα, πνευμονίες, φυματίωση, χολέρα, τύφος ήταν οι κύριοι παράγοντες νοσηρότητας.

Η εικόνα αυτή έχει αλλάξει και ο κόσμος σήμερα νοσεί και πεθαίνει κυρίως από χρόνια νοσήματα. Το 88% της θνητότητας οφείλεται σε χρόνια νοσήματα.

Η κύρια αιτία των χρόνιων ασθενειών είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα. Πρόκειται για νοσήματα που ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει πλέον τα δικά του όργανα και τους επιτίθεται προκαλώντας μια συνεχή αυτό-άνοση βλάβη.
Δείτε Γιατί τα αυτοάνοσα έχουν γίνει η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών
Αυτοάνοσα Νοσήματα: Ο Παραλογισμός του Ανοσοποιητικού συστήματος
Αυτοάνοσα νοσήματα, Διατροφή και Ανοσοποιητικό

Σταδιακά τα κύτταρα μας συσσωρεύουν βλάβες με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν που προλαβαίνει ο οργανισμός να διορθώσει.

Σε μια τέτοια περίπτωση η φλεγμονή ξεκινάει αρχικά σε κυτταρικό επίπεδο σε χρόνια βάση, όπου είναι ανιχνεύσιμη μόνο με εργαστηριακές εξετάσεις.

Καθώς το σώμα συσσωρεύει βλάβες που δεν μπορεί να επιλύσει, είτε γιατί δεν έχει τα απαραίτητα συστατικά, λόγω του αυξημένου βαθμού επεξεργασίας των τροφών, είτε γιατί η ταχύτητα βλάβης είναι μεγάλη, συσσωρεύει και εστίες φλεγμονών που γίνονται χρόνιες.

ti-einai-flegmoni-kai-poios-o-rolos-tis-sta-aftoanosa-nosimata

Ο Στόχος της Ιατρικής Σήμερα

Ο σημερινός στόχος της ιατρικής δεν είναι απλά να διακόψει την διαδικασία της φλεγμονής αλλά να της επιτρέψει να ολοκληρωθεί με την μεγαλύτερη ασφάλεια και τον πιο ανώδυνο τρόπο για τον ίδιο τον ασθενή.

Μέχρι και 50 χρόνια πριν η καλύτερη τότε βιοχημική κατάσταση των ανθρωπίνων σωμάτων επέτρεπε την απλή διαχείριση των συμπτωμάτων από πλευράς του γιατρού.

Η ανάρρωση συνίστατο κυρίως σε ξεκούραση, καλή διατροφή και καταστολή των συμπτωμάτων με αντιβίωση, παυσίπονα ή κορτιζόνη μέχρι ο ασθενής να ιαθεί πλήρως.
«Τροφή»: Η καλλίτερη βιοχημική κατάσταση των ανθρώπων πριν 50 χρόνια οφείλονταν στην πιο άρτια διατροφή καθώς τα τρόφιμα ήταν πολύ πιο θρεπτικά: Χρειάζεστε 10 Μερίδες Λαχανικών για να πάρετε τα Ίδια Θρεπτικά Συστατικά που θα παίρνατε από Μια Μερίδα 50 Χρόνια Πριν!
Οπότε τότε, Με σωστή διατροφή, δεν θα υπήρχε ιατρική, διότι δεν θα υπήρχαν αρρώστιες – Ιπποκράτης

Έτσι οι οργανισμοί μπορούσαν να αντεπεξέλθουν πολύ καλλίτερα, οπότε δεν είχαν ανάγκη να παίρνουν τα αντιβιοτικά σαν καραμέλες, όπως εμείς σήμερα, με ολέθριες συνέπειες για την υγιεία μας: ΠΡΟΣΟΧΗ: Δες τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο σώμα σου

Ανάλογα είναι τα προβλήματα και με τα παυσίπονα: Τα αναβράζοντα παυσίπονα «ύποπτα» για εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, σύμφωνα με έρευνα
ΠΡΟΣΟΧΗ! Προειδοποίηση ΕΟΦ για επικίνδυνο φάρμακο που καταναλώνουμε τακτικότατα!

Όσο για την κορτιζόνη, κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις ζωής ή θανάτου: Κορτιζόνη: Θαύμα ή δηλητήριο;

Σήμερα που η βιοχημική ισορροπία τόσο του πλανήτη όσο και των έμβιων όντων που τον κατοικούν έχει διαταραχθεί σημαντικά και παρά την ανακάλυψη πιο ισχυρών φαρμακευτικών αγωγών, η καταστολή των συμπτωμάτων από μόνης της δεν αρκεί.

Όσο και να καταστέλλουμε τα συμπτώματα, πράγμα πολλές φορές απαραίτητο μέχρι να βελτιωθεί η γενική εικόνα του ασθενούς, δεν φτάνει για να επανέλθει η υγεία.

Έχω επανειλημμένως σε χιλιάδες περιστατικά διαπιστώσει ότι μόνο με την παράλληλη αποκατάσταση των φυσικών μηχανισμών αυτοίασης, που έχει η φύση προικίσει τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερη υγεία.

«Τροφή»:

Η πρότασή μου εδώ είναι μία ΦΥΣΙΚΉ τροφή που περιέχει ΜΟΝΗ της όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ένας ανθρώπινος οργανισμός, για αυτό άλλωστε και, καθόλου άδικα, την λέμε μορφή ΑΥΤΟΊΑΣΗΣ!!

Διότι, καθώς διαθέτει όλες τις ουσίες που όπως είπαμε χρειάζεται ο άνθρωπος, παίρνοντάς τες μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει σε όλα όσα περιγράφτηκαν παραπάνω. 

Πρόκειται για τα ΑΓΡΙΑ γαλαζοπράσινα φύκια (A.F.A.) τα οποία περιέχουν: 

Έχουμε την δυνατότητα να αντιστρέψουμε την κατάσταση, εάν η εξαιρετική αυτή τροφή-φύκια A.F.A., συνδυαστεί με σωστά συντονισμένο ανοσοποιητικό (κάτι που πετυχαίνουμε με πρωτόγαλα), με ισχυρή αντιοξείδωση (κάτι που πετυχαίνουμε με την πυκνογενόλη) και τέλος με ωμέγα 3 λιπαρά.
Τα τρία τελευταία έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση!!

Όλα τα παραπάνω, σας τα διαθέτω ως πιστοποιημένα ΦΥΣΙΚΑ συμπληρώματα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. 

Για περισσότερα στοιχεία και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Στην Υγειά Σας!

Δείτε ακόμη: Καταπολεμήστε τη φλεγμονή και το αυτοάνοσο νόσημά σας σε 30 ημέρες 

Η αντιφλεγμονώδης Διατροφική Πυραμίδα του Δρ Weil 

8 φυσικά υποκατάστατα αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων χωρίς παρενέργειες! 

Tα πέντε ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα! 

Αντιφλεγμονώδεις τροφές και βότανα!

Βιβλιογραφικές Αναφορές
The Burden of Disease and the Changing Task of Medicine N Engl J Med 2012; 366:2333-2338June 21, 2012
http://drtsoukalas.com/subject.php?id=124
www.nature.com
www.aarda.org
http://jn.nutrition.org
Wound_healing
http://www.scientificamerican.com/article.
hmg.oxfordjournals.org
www.pnas.org/content/109/16/5995

Πηγή: www.drtsoukalas.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.