Τεστ αναπνοής: Τα διαγνωστικά εργαλεία του μέλλοντος

test-anapnois-ta-diagnostika-ergaleia-tou-mellontos

Ανιχνεύουν ασθένειες με ένα τεστ αναπνοής!
Τα τεστ αναπνοής θεωρούνται πλέον το διαγνωστικό εργαλείο του μέλλοντος. Και όχι άδικα, αφού νέες εξελίξεις στην έρευνα και την ιατρική τεχνολογία επιτρέπουν στα απλά και πρακτικά τεστ να εντοπίζουν τα σημάδια της φυματίωσης, του καρκίνου των πνευμόνων, του άσθματος, της ηπατικής και νεφρικής νόσου και ενδεχομένως σύντομα αρκετών ακόμη ασθενειών.
Δείτε και Καρκίνος του πνεύμονα: Αιτίες και συμπτώματα
Άσθμα: Μια σοβαρή χρόνια νόσος και πως αντιμετωπίζεται φυσικά
9 ενδείξεις ηπατικής βλάβης που πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε
Σημάδια που προειδοποιούν για πιθανά προβλήματα στα νεφρά

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συσκευή BreathLink από το Ιατρικό Κολέγιο της Νέας Υόρκης, η οποία με ευαισθησία δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από μια απλή συσκευή αλκοτέστ εντοπίζει χημικά συστατικά στην αναπνοή που μαρτυρούν την ανάπτυξη ενεργού πνευμονικής φυματίωσης.

Οι ίδιοι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει επίσης τη συσκευή Ηeartsbreath, που βρίσκεται στο στάδιο κλινικών δοκιμών και η οποία, μέσα από τις συγκεντρώσεις μονοδειξίου του αζώτου στην αναπνοή, μαρτυρεί αν κάποιος ασθενής με καρδιακό μόσχευμα διατρέχει κίνδυνο απόρριψης!

Σημαντική είναι επίσης η χρήση αισθητήρων αναπνοής για τη διάγνωση του καρκίνου των πνευμόνων, που γίνεται από τον καθηγητή Πίτερ Ματζόνε στην Κλινική του Κλίβελαντ. Με την αναπνοή οι αισθητήρες αλλάζουν χρώμα, το οποίο αποτυπώνεται σε ψηφιακή κάμερα και συγκρίνεται με υγιή δείγματα. Σύμφωνα με τον δημιουργό του το τεστ έχει πετύχει αποτελεσματική διάγνωση του καρκίνου σε ποσοστό 85%.
Δείτε και Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα
Πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, με φυσική αποτοξίνωση

Αρχικά οι συσκευές αναπνοής χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση του άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. Όμως οι πρώτες διαγνώσεις έχαναν μια μερίδα ασθματικών ασθενών. Με την πάροδο του χρόνου οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι πρέπει να μετρούν συνδυαστικά περισσότερες χημικές ουσίες της αναπνοής. Ένα παράδειγμα εξελιγμένης φορητής συσκευής άσθματος προέρχεται από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σχεδιάστηκε από τη μηχανικό αεροδιαστημικής Κριστίνα Ντέιβις και παρακολουθεί συνολικά πέντε χημικούς βιοδείκτες.

Ανάλογο τεστ, μπορεί να ανιχνεύσει τους καρκίνους του οισοφάγου και του στομάχου
Το τεστ παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου στο ‘Άμστερνταμ από Βρετανούς επιστήμονες των πανεπιστημίων Imperial και University College Λονδίνου, καθώς και των νοσοκομείων Royal Marsden και St’ Mary’s.

Η πρώτη δοκιμή του τεστ σε 335 άτομα (οι μισοί με καρκίνο και οι άλλοι μισοί όχι) έδειξε ότι έχει διαγνωστική ακρίβεια της τάξης του 85%, πράγμα που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, καθώς θα επιδιωχθεί η περαιτέρω βελτίωσή του.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου στομάχου και οισοφάγου διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Και στους δύο αυτούς καρκίνους συνήθως η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση λόγω των ασαφών συμπτωμάτων, με συνέπεια η πενταετής επιβίωση μετά τη διάγνωση να είναι μόνο 15%.
Δείτε και Καρκίνος στομάχου: Ύπουλος και απειλητικός για την ζωή

Σήμερα, ο μόνος τρόπος να διαγνωσθούν αυτοί οι δύο καρκίνοι είναι μέσω ενδοσκόπησης, μιας μεθόδου ακριβής, επεμβατικής και με πιθανές επιπλοκές. Το τεστ αναπνοής θα μπορούσε να αποτελέσει μια φθηνή, μη επεμβατική εναλλακτική λύση πρώτης γραμμής, που θα μειώσει τον αριθμό των περιττών ενδοσκοπήσεων. Μακροπρόθεσμα, χάρη στο τεστ, μπορεί να βελτιωθεί και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Το τεστ ανιχνεύει την «χημική υπογραφή» του καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, την οποία αφήνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Δείτε και Πεπτικό: Ποια συμπτώματα πρέπει να με οδηγήσουν στον ιατρό;

Όμως το τεστ θα πρέπει να δοκιμασθεί σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, προτού εφαρμοσθεί κλινικά, πράγμα που αναμένεται να συμβεί σε τρία περίπου χρόνια.

Οι ίδιοι ερευνητές ήδη μελετούν ανάλογα τεστ αναπνοής και για άλλα είδη καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.
Δείτε και Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου

«Η αναπνοή είναι μια πλούσια μάζα σωματιδίων, που αντανακλά την κατάσταση της υγείας ή κάποια ασθένεια» εξηγεί ο διευθυντής του πνευμονικού αγγειακού προγράμματος στην Κλινική του Κλίβελαντ, δρ Ράεντ Ντβάικ. «Αίσθησή μου είναι ότι αποτελεί το μέλλον της ιατρικής διαγνωστικής, που συμπληρώνει τις αναλύσεις αίματος και τις απεικονίσεις τις οποίες χρησιμοποιούμε σήμερα» λέει.
Δείτε και Η σωστή αναπνοή το κλειδί για υγεία κι ευεξία
Ποια βότανα βοηθούν την αναπνοή και καθαρίζουν τα πνευμόνια
Ένας λόγος για να έχετε δύσοσμη αναπνοή και πως να απαλλαγείτε 

και να θυμόμαστε άλλωστε ότι η υγιεία του στόματός μας έχει άμεση σχέση και αλληλεπίδραση με την ολική μας υγιεία: Στοματική υγιεινή και συνολική υγεία.

Δείτε ακόμη: Θερμογραφία: Απλή Διαγνωστική Μέθοδος ΧΩΡΙΣ Ακτινοβολίες και Λάθη

Στοιχεία από
www.dimokratianews.gr
www.news.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *