Τεστ αχρωματοψίας: Δείτε εάν έχετε κανονική όραση

test-ahromatopsias-deite-ean-ehete-kanoniki-orasi

Τεστ αχρωματοψίας: Δείτε αν έχετε κανονική όραση

Η αχρωματοψία (ή δαλτονισμός) είναι πάθηση των ματιών (συνήθως κληρονομική), κατά την οποία τα άτομα που πάσχουν απ’ αυτή, αδυνατούν να διακρίνουν μερικά χρώματα (συνήθως το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε και το κίτρινο) και οφείλεται σε κακή αντίδραση κάποιων συγκεκριμένων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.

Η αχρωματοψία προσβάλλει συνήθως τους άντρες και η συνηθέστερη αδυναμία συναντάται στα χρώματα κόκκινο και πράσινο. Όταν η αχρωματοψία περιορίζεται στα προαναφερθέντα χρώματα, τότε έχουμε δυσχρωματοψία, ενώ στην σπάνια περίπτωση αδυναμίας διάκρισης οποιουδήποτε χρώματος, έχουμε πλήρη αχρωματοψία και τα άτομα που πάσχουν απ’ αυτή, βλέπουν τα πάντα σε αποχρώσεις του γκρίζου. Τα άτομα που πάσχουν από πλήρη αχρωματοψία, συνήθως έχουν κι άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν υπάρχει θεραπεία για την αχρωματοψία. Εν τούτοις, στην περίπτωση των παιδιών, η έγκαιρη διάγνωσή της, είναι πολύ χρήσιμη, ως προς την αντιμετώπιση των όποιων μαθησιακών δυσκολιών που θα προκύψουν.

Η πρώτη επιστημονική ανακοίνωση για την αχρωματοψία δημοσιεύτηκε από τον χημικό John Dalton το 1798 στηριζόμενος σε μια δική του μορφή αχρωματοψίας.
Στην αρχή η αχρωματοψία ονομαζόταν και δαλτωνισμός αλλά τώρα επιστημονικά χρησιμοποιείται για μια μορφή αχρωματοψίας που καλείται δευτερανοπία (deuteranopia) όπου υπάρχει σύγχυση για …το πράσινο και το κόκκινο.

Η αχρωματοψία ανιχνεύεται με ειδικούς χρωματικούς πίνακες τους λεγόμενους Ishihara Test.

Σε κάθε πίνακα υπάρχει ένας αριθμός που σχηματίζεται από χρωματικές κηλίδες. Ο ασθενής πρέπει να αναγνωρίσει τον αριθμό του πίνακα που κρατάει στα χέρια του κάτω από καλό φωτισμό.

Μόλις τεθεί η διάγνωση της αχρωματοψίας τότε μπορεί να γίνει πιο λεπτομερής έλεγχος του χρωματικού προβλήματος.
Είναι το τεστ που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη διάγνωση ελλείψεων στο κόκκινο – πράσινο χρώμα.

Ακολουθούν μερικά τεστ αχρωματοψίας. Αν αδυνατείτε να διακρίνετε, κάποια ή κάποιες από τις εικόνες, ίσως θα ήταν χρήσιμο να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας. 

Ποιους αριθμούς βλέπετε στα παρακάτω σχέδια;

Μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα στα μάτια σας, σε ό,τι αφορά τα χρώματα ή να έχετε ένα μικρό ποσοστό τύφλωσης. Υπολογίζεται ότι περίπου το 12 – 20 τοις εκατό του λευκού ανδρικού πληθυσμού και ενός μικρότερου ποσοστού του γυναικείου πληθυσμού, έχει μια πάθηση στα μάτια.

Μια ιδέα για το αν έχετε κάποια πάθηση στα μάτια μπορείτε να αποκτήσετε από αυτό το test.

Παρακάτω είναι οι σωστές απαντήσεις ή μάλλον αυτό που βλέπει η κανονική όραση.
Εάν δεν βλέπετε τους κανονικούς αριθμούς τότε έχετε κάποια μορφή αχρωματοψίας ή δυσχρωματοψίας.

Το κανονικό μάτι

Αχρωματοψία

  Αριστερά Δεξιά   Αριστερά Δεξιά
Πάνω 25 29 Πάνω 25 Spots
Mέσση 45 56 Mέσση Spots 56
Κάτω 6 8 Κάτω Spots Spots

Άλλο ένα ενδιαφέρον test

To τεστ αυτό είναι απλούστερο. Το άτομο με κανονική όραση χρωμάτων θα δει τον αριθμό 5. Εάν έχετε αχρωματοψία θα δείτε τον αριθμό 2.

Μπορείτε να δείτε ακόμη: 5 καταστάσεις που επιβάλουν άμεση επίσκεψη στον οφθαλμίατρο 

Ελληνικό Μπαχαρικό Σταματά την Ωχρά Κηλίδα & Αποκαθιστά την Όραση 

Βότανο Βελτιώνει την Όραση ακόμα και σε άτομα άνω των 70 ετών 

Αυτή είναι η απόλυτη θεραπεία για βελτίωση της όρασης 

Μάτια: τι αποκαλύπτουν για την υγεία μας; 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *