Τα ωμέγα 3 – Ω 3 ρυθμίζουν το ζάχαρο του αίματος

ta-omega-3-o-3-rythmizoun-to-zaharo-tou-aimatos

Τα ωμέγα 3 – Ω 3 ρυθμίζουν το ζάχαρο του αίματος

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ασκούν ευεργετική επίδραση στο διαβήτη τύπου 2, ρυθμίζοντας το ζάχαρο του αίματος (δηλαδή τη γλυκόζη). Για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες στη Φινλανδία, περισσότερα από 2.200 άτομα παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 20 χρόνια και βρέθηκε ότι τα ωμέγα 3 και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Δείτε και Διαβήτης και Διατροφή.
Τα 10 φυτά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη!

Τώρα, μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια δείχνει ότι ένα λιπίδιο που προκύπτει από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχει ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 και στο να μειωθεί μια προδιαβητική κατάσταση που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.
Δείτε και Αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία: Τι είναι και επιπτώσεις

Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα Καναδών ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λαβάλ, του Ινστιτούτου για την Καρδιά και τους Πνεύμονες του Κεμπέκ και του Ινστιτούτο Διατροφής και Λειτουργικών Τροφίμων στον Καναδά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Το παράγωγο λιπίδιο των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων ονομάζεται προτεκτίνη DX (PDX) και μιμείται ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προτεκτίνη DX θα μπορούσε να αποτελέσει μια φυσική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 και την αντίσταση στην ινσουλίνη στον άνθρωπο.
Προτεκτίνη DX και ιντερλευκίνη 6.
Δείτε και Οι δυσάρεστες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο σώμα
ενώ ακόμη και Το περπάτημα μπορεί και προλαμβάνει σωρεία ασθενειών

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια αλλά και στους ξηρούς καρπούς μπορούν να ρυθμίσουν το ζάχαρο του αίματος.

Η ανάλυση των Καναδών ερευνητών έδειξε ότι η προτεκτίνη DX προκαλεί την παραγωγή της ιντερλευκίνης 6 (ΙL-6) στα μυϊκά κύτταρα (η ιντερλευκίνης 6 παράγεται επίσης και κατά τη διάρκεια της άσκησης).

Μόλις εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, η IL-6 ρυθμίζει το ζάχαρο του αίματος με δύο τρόπους:

– πρώτον, στέλνει μήνυμα στο συκώτι να μειώσει την μετατροπή του γλυκογόνου σε γλυκόζη και
– δεύτερον δρα στους μυς αυξάνοντας την πρόσληψη της γλυκόζης.

Μ’ αυτό τον τρόπο ρυθμίζεται το ζάχαρο του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη.

Δείτε Το παν στην υγεία είναι η καλή κυκλοφορία του αίματος
και Το συκώτι μας, μας εξομολογείται και μας συμβουλεύει…

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν έλλειψη του γονιδίου που ευθύνεται για την παραγωγή της ιντερλευκίνης 6. Οπως είδαν, πράγματι, η προτεκτίνη DX είχε ελάχιστη επίδραση στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος σε αυτά τα ποντίκια.

Παρόμοια πειράματα διεξήχθησαν σε παχύσαρκους διαβητικούς αρουραίους και έδειξαν ότι η προτεκτίνη DX βελτίωσε σημαντικά την απόκριση του οργανισμού τους στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος.
Δείτε και Μάθε τις ορμόνες και τι σημαίνουν για τον οργανισμό σου!

«Ο νέος μηχανισμός που ανακαλύψαμε και αφορά τη δράση της

προτεκτίνης DX ανοίγει καινούργιες θεραπευτικές στρατηγικές για τη βελτίωση της ρύθμισης της γλυκόζης του αίματος», ανέφεραν οι ερευνητές και πρόσθεσαν ότι τα αποτελέσματα του μορίου είναι συγκρίσιμα με εκείνα ορισμένων φαρμάκων που χορηγούνται για τον έλεγχο του σακχάρου.

Παρότι η προτεκτίνη DX φαίνεται να μιμείται την επίδραση της άσκησης στους μυς, οι ερευνητές λένε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τη φυσική δραστηριότητα η οποία προσφέρει επίσης καρδιαγγειακά και ορμονικά οφέλη.
Δείτε Πως επηρεάζει η άσκηση χοληστερίνη, πίεση & καρδιαγγειακό σύστημα
και Πως να παραμείνετε δραστήριοι για μια ζωή

Οι Καναδοί ερευνητές έχουν υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση πατέντας σχετικά με την προτεκτίνη DX και τις θεραπευτικές εφαρμογές της. Το επόμενο βήμα τους είναι να αποδείξουν την αντιδιαβητική δράση του λιπιδίου σε ανθρώπους και να προσδιορίσουν τον μηχανισμό με τον οποίο δρα.
Δείτε και Έχω ζάχαρο τι πρέπει να τρώω; 
Τρόποι για να ρυθμίσετε το ζάχαρο σας φυσικά

«Τροφή»: Διαθέτω Ωμέγα 3 σε συμπλήρωμα διατροφής {ΆΡΙΣΤΟ Ω3, EPA και DHA, και λόγω της διπλής του απόσταξης (μοριακή εν κενώ) έχω εξασφαλίσει ότι είναι απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}, με όλα του τα οφέλη στο ΑΚΈΡΑΙΟ.

Όσοι ενδιαφέρεστε, παρακαλώ επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: ω 3 «βόμβες» υγείας! 

Ω 3 Λιπαρά οξέα, Σύμμαχος για την καρδιά 

Ω 3 λιπαρά οξέα και ρευματοειδής αρθρίτιδα 

Γιατί τα Ω 3 είναι απαραίτητα στην εμμηνόπαυση 

Ω 3-6-9: Πόσο σημαντική είναι η αναλογία πρόσληψής τους 

Ω 3 λιπαρά οξέα – Μητρικό γάλα – Νευρικό σύστημα και εγκέφαλος

www.healthyliving.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *