MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΣυχνουρία: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Συχνουρία: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Συχνουρία: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται
Φωτογραφία: myhealthygram.com

Συχνουρία: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Τα ούρα αποτελούν έναν από τους καθρέπτες της υγείας του σώματος. Η πραγματικότητα αυτή ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Με επισκόπηση των ούρων κατά την αρχαιότητα, οι ιατροί προσπαθούσαν να διαγνώσουν εάν η νόσος από την οποία έπασχε ο ασθενής, θα είχε ή όχι μοιραία κατάληξη. Συχνουρία: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Τι προδίδει το χρώμα των ούρων για την υγεία 

Τα ούρα παράγονται στο ουροποιητικό σύστημα.

Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει τα νεφρά, τους σωλήνες που συνδέουν τα νεφρά με την κύστη (ουρητήρες), την ουροδόχο κύστη, τον σωλήνα μέσω του οποίου τα ούρα εκχέονται προς τα έξω (ουρήθρα). Στον υγιή οργανισμό, πολλοί παράγοντες διαμορφώνουν τη συχνότητα της διούρησης με κυριότερους την ιδιοσυγκρασία, την πρόσληψη νερού, την περιβαλλοντική θερμοκρασία και την δομή των τροφίμων.

Συχνουρία είναι η αυξημένη συχνότητα ούρησης με μικρό ποσό ούρων κάθε φορά. Η συχνουρία μπορεί να παίρνει και τη μορφή της νυκτουρίας, δηλαδή την εμφάνιση ουρήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στη συχνουρία, ο αριθμός των ουρήσεων είναι περισσότερες από 8 το 24ωρο με το ποσό των ούρων κάθε φορά να μην υπερβαίνει τα 200ml. Σύμφωνα με μελέτες μία στις έξι γυναίκες και ένας στους επτά άνδρες υποφέρουν από συχνουρία με ποσοστά που ξεπερνούν το 17% σε ηλικίες άνω των 40 ετών.

Η συχνοουρία μπορεί να υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα

και την ικανότητα επιτέλεσης συνήθων καθηκόντων. Σε αρκετές περιπτώσεις η νυκτουρία προκαλεί αϋπνία στον πάσχοντα ή στο σύντροφο που κοιμάται με τον πάσχοντα. Αυτά τα φαινόμενα οδηγούν σε επίμονες περιπτώσεις στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Αν η αποβολή των ούρων σε κάθε ούρηση είναι μεγάλη, προκαλείται πολυουρία, όπως σε περίπτωση αυξημένης πρόσληψης υγρών, σε χορήγηση διουρητικών, σε σακχαρώδη διαβήτη ή άποιο διαβήτη. Η συχνουρία μπορεί να προκληθεί τόσο από παθήσεις που αφορούν το ουροποιητικό, όσο και σε άλλες καταστάσεις.

Τα συχνότερα από τα αίτια που την προκαλούν, είναι:

Άλλα αίτια που προκαλούν αυξημένη διούρηση είναι:

• Η βλάβη των μυών των νεύρων ή των ιστών που επηρεάζουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης
• Φάρμακα ή ποτά που αυξάνουν την παραγωγή ούρων
• Η προστατίτιδα
• Τα στενώματα ουρήθρας
• Οι βλάβες των νεφρών
• Οι φλεγμονές των γεννητικών οργάνων
• Οι ορμονικές διαταραχές
• Νευρολογικές βλάβες που αλλοιώνουν τα αντανακλαστικά της διούρησης
• Τα ψυχοσωματικά προβλήματα

Πώς αντιμετωπίζεται η Συχνουρία

Η αντιμετώπιση της συχνουρίας έχει να κάνει με την κατάσταση που την έχει προκαλέσει και υποχωρεί με τη θεραπεία της αιτίας (π.χ. αντιβιοτικά στην ουρολοίμωξη, χειρουργική αντιμετώπιση υπερπλασίας προστάτη, κ.ο.κ.). Στην περίπτωση επίμονης συχνουρίας, όπως π.χ. στην υπερδραστήρια κύστη, χρήσιμα μέτρα είναι:

  • Αποφυγή επισκέψεων στην τουαλέτα για «καλό και για κακό»
  • Προσπάθεια αύξησης σταδιακά των μεσοδιαστημάτων των επισκέψεων στην τουαλέτα, συγκρατώντας την επιθυμία για ούρηση
  • Απόσπαση της προσοχής σε άλλες δραστηριότητες και όχι διαρκώς έγνοια για την κύστη
  • Ασκήσεις των μυών της πυέλου
  • Μη περιορισμός κατανάλωσης νερού, αλλά περιορισμός του αλκοόλ, του καφέ, των αναψυκτικών τύπου κόλα.

Στον φυσιολογικό οργανισμό, τα ούρα παράγονται φυσιολογικά,

νερό και άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού (π.χ. ουρία κρεατινίνη όξινα προϊόντα) απομακρύνονται ομαλά από το σώμα. Όταν τοξικές ή φυσιολογικώς παραγόμενες ουσίες συσσωρεύονται στον οργανισμό με παθολογικό τρόπο, ο οργανισμός προσπαθεί να τις αποβάλλει αυξάνοντας το ποσό των παραγόμενων ούρων. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει βλάβη στο ουροποιητικό σύστημα ή σε παρακείμενα όργανα που επηρεάζουν την ροή των ούρων.

Ανάλογα με τον παράγοντα που προκαλεί αυξημένη διούρηση μπορεί να συνυπάρχει πόνος ή δυσφορία κατά την ούρηση, έπειξη για ούρηση, δυσκολία στην ούρηση, απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης, ασυνήθιστο χρώμα των ούρων, πόνος κατά τη συνουσία, σταγονοειδής ούρηση, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλαγή στο χρώμα των ούρων.

Ανάλογα με το αίτιο, η συχνουρία μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως αίμα στα ούρα, πόνος, τσούξιμο ή κάψιμο στην ούρηση, πόνος στην κοιλιά ή στη μέση, αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, επιτακτική επιθυμία για ούρηση, απώλεια ελέγχου της ούρησης, πυρετός, κ.ά.

Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρούν οι πάσχοντες από συχνουρία:

1. Αλκοολούχα ποτά

Μπύρα, κρασί, οινοπνευματώδη σε οποιαδήποτε μορφή, αυξάνουν την έπειξη για ούρηση και πρέπει να αποφεύγονται από τους πάσχοντες από συχνουρία. Ιδιαίτερα ο πάσχων από συχνουρία πρέπει να μην πίνει αλκοολούχα ποτά μετά το μεσημέρι.

2. Καφές, τσάι, αφεψήματα, χυμοί, energy drinks, αναψυκτικά, αεριούχα ποτά

Aυξάνουν την έπειξη για ούρηση και πρέπει να αποφεύγονται.

3. Άγχος

Αυξάνει τα φυσιολογικά αντανακλαστικά της ουροδόχου κύστης. Οι πάσχοντες από συχνουρία πρέπει να αποφεύγουν δυσάρεστες συναντήσεις και να καλλιεργούν μεθόδους αγχόλυσης.

Πως μπορείς να αντιμετωπίσεις το άγχος στην καθημερινότητά σου 

4. Σάκχαρο αίματος

Το σάκχαρο αυξάνει την ωσμωτική διούρηση και πρέπει να ευρίσκεται σε ιδανική ρύθμιση.

14 συμπτώματα ότι έχετε αυξημένο ζάχαρο~Ποια τρόφιμα το μειώνουν 

5. Φλεγμονές

Τα μικρόβια ερεθίζουν το ουροποιητικό σύστημα και προκαλούν συχνουρία. Οι πάσχοντες πρέπει να φορούν προφυλακτικό να επιλέγουν προσεκτικά το σεξουαλικό τους σύντροφο και να ουρούν πριν και μετά τη συνουσία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ουρούν συνήθως τέσσερις έως οκτώ φορές ημερησίως.
Συχνοουρία έχετε όταν χρειάζεται να πάτε πάνω από οκτώ φορές την ημέρα στην τουαλέτα ή αν ξυπνάτε πάνω από μία φορά μέσα στη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα.

Αν και η κύστη σας μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και 600ml ούρων, η ανάγκη για ούρηση γίνεται αισθητή συνήθως όταν περιέχει περίπου 150 ml ούρων.

Πόσα γνωρίζετε για το ουροποιητικό σας; Κάντε το τεστ 

Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να περιορίσετε τις επισκέψεις στην τουαλέτα

Αν δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη παθολογική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία από γιατρό, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί η συχνουρία:

“Προπόνηση” της ουροδόχου κύστης:

Αυτή η θεραπεία αφορά την συγκράτηση των ούρων σας για ένα ελαφρώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι συνήθως. Προσπαθήστε κάθε φορά να κρατιέστε λίγο περισσότερο. Κάντε το όσο πιο τακτικά μπορείτε και μετά από 3-4 μήνες θα δείτε ότι θα ουρείτε λιγότερο συχνά.

Ασκήσεις Kegel:

Αυτές οι ασκήσεις αφορούν τη σύσφιξη των μυών του πυελικού εδάφους. Αυτοί είναι οι μυς που χρησιμοποιείτε όταν οικειοθελώς θέλετε να; σταματήσετε και στη συνέχεια να ξεκινήστε πάλι τη ροή των ούρων. Πιέστε τους μυς αυτούς για 3 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια χαλαρώστε για άλλα 3 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 10-15 φορές κάθε φορά και κάντε το τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Οι ασκήσεις Kegel είναι αποτελεσματικές μόνο όταν γίνονται τακτικά.

Τροποποιήσετε τη διατροφή σας:

Αποφύγετε τις τροφές που φαίνεται να ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη σας ή που δρουν ως διουρητικά, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, του αλκοόλ, των ανθρακούχων ποτών, των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, των προϊόντων με βάση τις τομάτες, την σοκολάτα και τις πικάντικες τροφές. Επιλέγετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, επειδή η δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινώσει την συχνοουρία.

Να ελέγχετε καλύτερη την πρόσληψη υγρών:

Προσπαθήστε να πίνετε όσο το δυνατόν λιγότερο μπορείτε 4-5 ώρες πριν τον ύπνο για να μειώσετε ή να εξαλείψετε τις νυχτερινές… διαδρομές στην τουαλέτα.

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Νυκτουρία; Τι μπορεί να σας απαλλάξει 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια