Συγκαλλιέργειες: Για καλύτερη παραγωγή και πρόληψη ασθενειών

sygkalliergeies-gia-kalyteri-paragogi-kai-prolipsi-astheneion

Συγκαλλιέργειες: Για καλύτερη παραγωγή και πρόληψη ασθενειών

Η συγκαλλιέργειά τους βοηθάει στην καλύτερη παραγωγή και στη πρόληψη ασθενειών.΄Κάποιοι παλιοί καλλιεργητές φύτευαν στο περιβόλι τους δίπλα στις καλλιέργειές τους διάφορα αρωματικά φυτά και λουλούδια, τα οποία προστάτευαν και ωφελούσαν το περιβόλι τους. Στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, έσπερναν το Φθινόπωρο κουκκιά, και όταν αυτά άνθιζαν τότε όργωναν το χωράφι.

Γνωστή είναι εξάλλου η λαϊκή παροιμία κατά την οποία το έδαφος προτρέπει το αφεντικό του να το λιπάνει με τη φράση: ‘ή κούπρισέ με ή κούκκισέ με’.

Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικά συγκαλλιεργούμενα φυτά .

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ

Ο αμάραντος είναι ένα φυτό που θέλει ζέστη για να αναπτυχτεί. Κάνει καλό στο καλαμπόκι, τα φύλλα του παρέχουν σκιά και υγρασία στη ρίζα. Φιλοξενεί αρπακτικά σκαθάρια του εδάφους. Ενώ μπορούμε να φάμε τα φρέσκα φύλλα σε σαλάτες.

ΑΝΗΘΟΣ

Ο άνηθος βελτιώνει την αύξηση και την υγεία του λάχανου. Μην το φυτέψτε κοντά στα καρότα. Είναι ο καλύτερος φίλος για το μαρούλι. Προσελκύει τις αρπακτικές σφήκες. Αποκρούει τα άκαρια αραχνών μέχρι ενός ορισμένου βαθμού. Επίσης μπορεί να αποκρούει το έντομο της κολοκύθας (διασκορπίστε μερικά μεγάλα φύλλα άνηθου στα φυτά.)

Ο άνηθος πηγαίνει καλά με τα κρεμμύδια, το λάχανο, το γλυκό καλαμπόκι και τα αγγούρια. Ο άνηθος προσελκύει το σκουλήκι της ντομάτας έτσι για αυτό καλό θα ήταν να το φυτέψουμε κάπου μακριά.
Άνηθος-Anethum graveolens: Ιδιότητες, οφέλη και χρήσεις

ΑΠΗΓΑΝΟΣ

Ο απήγανος καλλιεργείται με τριαντάφυλλα, φρούτα (κυρίως σύκα), σμέουρα και λεβάντα.
Διώχνει τους σκώρους, τους ψύλλους,την προνύμφη των κρεμμυδιών, τα σαλιγκάρια, τις μύγες από τα τριαντάφυλλα και τα σμέουρα. Επιπλέον η μυρωδιά του απωθεί τις γάτες. Δεν καλλιεργείται με αγγούρια, λάχανο, βασιλικό και φασκόμηλο.Προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.
Απήγανος: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

ΑΧΙΛΛΕΙΑ

Μια χούφτα φύλλα αχίλλειας που προστίθενται στο σωρό λιπάσματος επιταχύνει πραγματικά τη διαδικασία. Προσελκύει πολλά ωφέλημα έντομα όπως σφήκες και πασχαλίτσες. Μπορεί ακόμη να αυξήσει την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο σε βότανα όταν φυτεύονται μεταξύ τους.

Είναι από τα καλύτερα και απαραίτητα φυτά στο βιολογικό περιβόλι.
Αχιλλέα – Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις.

ΑΨΙΘΙΑ

Κρατά τα ζώα μακριά από τον κήπο όταν φυτεύεται ως σύνορα. Δεν καλλιεργείται με μπιζέλια και φασόλια. Ένα τσάι που γίνεται για ψεκασμό από αψιθιά, θα αποκρούσει αποτελεσματικά τους ψύλλους, και τους γυμνοσάλιαγκες.
Αψιθιά (Αρτεμισία) – Ιδιότητες

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Καλλιεργείται μαζί με τις ντομάτες για να βελτιώσει την ανάπτυξη και τη γεύση. Ο βασιλικός απωθεί τις μύγες και τα κουνούπια.
Βασιλικός: Για ημικρανίες, στρες, καλή πέψη, μνήμη, δυσάρεστη αναπνοή

ΒΟΡΑΓΚΟ

Το μποράγκο βάζουμε συνήθως μαζί με τις ντομάτες την κολοκύθα και τις φράουλες . Αποτρέπει την κάμπια της ντομάτας και τα σκουλήκια. Είναι από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά. Προσθέτει μεταλλεύματα ιχνών στο χώμα και είναι καλή προσθήκη για την δημιουργία κομπόστας.
Μποράγκο: Το αστρολούλουδο της Μεσογείου στην υπηρεσία της υγιείας μας

ΓΕΡΑΝΙ

Το γεράνι, αποκρούει τα σκουλήκια και τα σκαθάρια. Καλλιεργείται μαζί με τα σταφύλια, τα τριαντάφυλλα, το καλαμπόκι και το λάχανο.
Γεράνι: Τονώνει το κυκλοφορικό, τη λειτουργία λεμφικού και επινεφριδίων

ΔΑΦΝΗ

Ένα φρέσκο φύλλο δάφνης σε κάθε δοχείο αποθήκευσης φασολιών θα αποτρέψει τα έντομα και τους σκώρους. Τρίψτε και πασπαλίστε ξηρά φύλλα δάφνης μαζί με καυτερή πιπεριά, και μέντα στον κήπο ως φυσική σκόνη εντομοκτόνου. Για να απωθήσετε τις κατσαρίδες διασκορπίστε φύλλα δάφνης στις εισόδους και γύρω από το σπίτι σας.
Δάφνη ή Βάγια: Ιδιότητες, Γιατροσόφια, Χρήσεις και Συνταγές

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το δεντρολίβανο, καλλιεργείται με λάχανο, φασόλια, καρότα και φασκόμηλο. Αποτρέπει τα σκαθάρια και τις μύγες.
Δεντρολίβανο …το βότανο της καλής υγείας

ΔΥΟΣΜΟΣ

Ο δυόσμος, διώχνει τα μυρμήγκια, τα τρωκτικά και εκτός από την δική μας υγιεία, βελτιώνει και την υγεία των ντοματών.
Δυόσμος: Έχει θεραπευτική φήμη και όχι άδικα. Προσοχή οι άνδρες

ΗΛΙΑΝΘΟΣ

Η φύτευση των ηλίανθων με το καλαμπόκι λέγεται από μερικούς ότι γίνετε για να αυξήσει την παραγωγή. Το κόλπο όμως είναι ότι οι ηλίανθοι μας δείχνουν πότε πρέπει να ποτίσουμε το καλαμπόκι.
Ηλίανθος – Ηλιοτρόπιο: θεραπευτικός, αλλά και μία καλή επένδυση

ΘΥΜΑΡΙ

Το θυμάρι, διώχνει τα σκουλήκια. Καλλιεργήστε το μαζί με πιπεριές. Είναι εξαιρετικό φυτό για συγκαλλιέργεια και ιδίως με ντομάτες καθώς προσελκύει τις μέλισσες που βοηθούν στη γονιμοποίηση των γύρω φυτών και δίνουν ξεχωριστή γεύση στον καρπό τους.
Θυμάρι και θυμέλαιο: Το βότανο με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες

ΚΑΤΙΦΕΣ/ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ

Από τα καλύτερα αποτρεπτικά φυτά ενάντια στα παράσιτα. Κρατά το χώμα χωρίς έντομα. Καλλιεργείστε το σε όλο τον κήπο. Οι καλέντουλες που επιλέγετε για φυτοπροστασία πρέπει να είναι συγκεκριμένες ποικιλίες όπως η γαλλικη Marigold (patula Τ.) και η μεξικάνικη (minuta Τ.).

Οι λευκές μύγες μισούν την μυρωδιά του κατιφέ. Το αρνητικό είναι ότι οι καλέντουλες προσελκύουν τα ακάρια και γυμνοσάλιαγκες.
H συγκαλλιέργεια του κατιφέ με ελιά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη βερτιτσιλλίωση.
Καλέντουλα: Ισχυρό Επουλωτικό Πληγών, Εγκαυμάτων, Ραγάδων, Τονώνει τα Αιμοφόρα Αγγεία

ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ

Ο κόλιανδρος, διώχνει τις αράχνες από τις πατάτες. Ο άνηθος, είναι αποδεδειγμένο οτι μεγαλώνει καλύτερα και πιο γρήγορα δίπλα του.
Κολίανδρος: Αγχολυτικός, Αποβάλει Καρκινογόνα Χημικά & Βαρέα Μέταλλα

ΛΕΒΑΝΤΑ

Τα λουλούδια της λεβάντας τρέφουν με νέκταρ πολλά ευεργετικά έντομα.
Λεβάντα – Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις!

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ

Καλλιεργείται με ντομάτα, καρότο, κρεμμύδια, σπαράγγι και τριαντάφυλλα. Ο μαϊντανός αυξάνει το άρωμα των τριαντάφυλλων όταν φυτεύονται γύρω από τη βάση τους. Δεν καλλιεργείται με μέντα.
Γιατροσόφια και θεραπευτικές χρήσεις του μαϊντανού

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ

Σαν συντροφικό φυτό καλυτερεύει την γεύση των λαχανικών και των βοτάνων. Η γλυκιά μαντζουράνα είναι το καλύτερο είδος.
Μαντζουράνα: Φαρμακευτικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες και Χρήσεις

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ

Ψεκάστε σε όλο τον κήπο για να αποτρέψετε πολλά ζωύφια και κυρίως της κολοκύθας. Το μελισσόχορτο έχει ενώσεις citronella για αυτό συντρίψτε και τρίψτε τα φύλλα στο δέρμα σας για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά.
Μελισσόχορτο: Ένα ταπεινό βότανο με πλούσιες ιδιότητες

ΝΕΡΟΚΑΡΔΑΜΟ

Το νεροκάρδαμο, καλλιεργείστε ως εμπόδιο γύρω από τις ντομάτες, ραδίκια, λάχανο, αγγούρια, και κάτω από τα οπορωφόρα δέντρα. Διώχνει λευκές μύγες, ζωύφια και σκαθάρια.
Ναστούρτιο ή νεροκάρδαμο: Καθαρίζει το αίμα, αποτοξινώνει από βαρέα μέταλλα

ΝΤΑΛΙΑ

Αυτά τα όμορφα μεγάλα λουλούδια αποκρούουν τους νηματώδεις του εδάφους.

ΠΕΤΟΥΝΙΑ

Καλλιεργείται με ντομάτες αλλά φυτεύεται παντού. Διώχνουν το σκαθάρι σπαραγγιού και τα τζιτζίκια.

ΡΙΓΑΝΗ

Η ρίγανη, κάνει καλό σε όλες τις καλλιέργειες και κυρίως στο λάχανο. Φυτέψτε κοντά στο μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι για να αποκρούσετε την πεταλούδα.
Ελληνική άγρια ρίγανη ~ Η ισχυρότερη & καλύτερη του κόσμου

ΣΚΟΡΔΟ

Καλλιεργείστε το σκόρδο κοντά στα τριαντάφυλλα για να διώξει τις αφίδες. Συσσωρεύει το θείο: ένα φυσικό μυκητοκτόνο που θα βοηθήσει στον κήπο με την πρόληψη ασθενειών..
και όχι μόνον τον κήπο: Σκόρδο, το αντιβιοτικό, αποχρεμπτικό, αντιπηκτικό, αντιδιαβητικό, αντιπαρασιτικό, αντιμυκητιακό και αντιμικροβιακό 

ΥΣΣΩΠΟΣ

Καλλιεργείται με το αμπέλι και το λάχανο. Ο ύσσωπος είναι το πρώτο φυτό στην προτίμηση των μελισσών και για αυτό μερικοί μελισσοπαραγωγοί τρίβουν την κυψέλη με αυτό το για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες για να μένουν στο σπίτι τους. Δεν καλλιεργείται με ραπανάκια.
Ύσσωπος ο φαρμακευτικός, Hyssopus officinalis: Το βότανο πανάκεια

ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Το χαμομήλι, βελτιώνει τη γεύση των λαχάνων, των αγγουριών και των κρεμμυδιών. Συσσωρεύει το ασβέστιο, το κάλιο και το θείο, επιστρέφοντας τα αργότερα στο χώμα. Αυξάνει τα αιθέρια έλαια στα βότανα. Είναι ετήσιο φυτό και συμπαθεί τον πλήρη ήλιο.
Χαμομήλι, ταυτότητα και θεραπευτικές ιδιότητες!

Μην ξεχνάμε όμως ότι η βιολογική καλλιέργεια βασίζεται στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία!!!

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Συγκαλλιέργειες για μεγαλύτερη απόδοση των φυτών σας 

Παναγιώτης Μανίκης: Συμβουλές Φυσικής Καλλιέργειας 

Πλήρης διατροφική επάρκεια, αντίσταση στο σύστημα με δικές μας καλλιέργειες 

Καλλιέργεια σύμφωνα με τους κύκλους της Σελήνης, μία ξεχασμένη μέθοδος 

Στην ενότητά μας «καλλιεργώ», θα βρείτε πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στην σωστή και αποδοτική εκμετάλλευση της γης!

Anna Halkia για το kalathaki.wordpress.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *