MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΒόταναΣουρβιά-Σούρβα, υπό εξαφάνιση, αυτοφυές δέντρο-καρπός της Ελλάδας

Σουρβιά-Σούρβα, υπό εξαφάνιση, αυτοφυές δέντρο-καρπός της Ελλάδας

Σουρβιά-Σούρβα, υπό εξαφάνιση, αυτοφυές δέντρο-καρπός της Ελλάδας
Φωτογραφία: fos-kastoria.blogspot.gr Σουρβιά-Σούρβα, υπό εξαφάνιση, αυτοφυές δέντρο-καρπός της Ελλάδας

Σουρβιά-Σούρβα, υπό εξαφάνιση, αυτοφυές δέντρο-καρπός της Ελλάδας

Όπως και άλλα αυτοφυή δέντρα της Ελλάδας που μένουν ανεκμετάλλευτα, έτσι και η σουρβιά έχει ξεχαστεί και οι καρποί της δεν βρίσκονται στις αγορές. Δεν υπάρχει οργανωμένη παραγωγή η εκμετάλλευση και μόνο κάποιοι ντόπιοι πληθυσμοί τους χρησιμοποιούν. Σουρβιά-Σούρβα, υπό εξαφάνιση, αυτοφυές δέντρο-καρπός της Ελλάδας

Κοινές ονομασίες: Αγριοκυδωνιά, Σόρβος, Σόρβον, Σούρβο, Σκαρούσα, Σκαρουχιά, Αβγαριά, Σορβιά οικιακή, Σουρπιά, Ούβα, Αυγαριά, Τροκκιά, Αγριομηλιά.

Περιγραφή:

Ανήκει στην οικογένεια των Rosaceae, είναι φυλλοβόλο δένδρο μεσαίου μεγέθους με ύψος 15-20μ, με στρογγυλή κόμη, με γκρίζο και λείο κορμό, ισχυρό πασαλώδες ριζικό σύστημα.
Τα φύλλα είναι κατ’ εναλλαγή, σύνθετα, φτερωτά με σχεδόν άμισχα φυλλάρια, λογχοειδή, οδοντωτά με τριχωτή την κάτω επιφάνεια. 

Τα άνθη είναι όρθιοι λευκοί κόρυμβοι, με 5 πέταλα. Εποχή ανθοφορίας από Απρίλιο – Ιούνιο. Οι καρποί είναι πράσινο-κίτρινα με κόκκινες αποχρώσεις στα σημεία που το βλέπει ο ήλιος μικρές ράγες 2 εκ. μοιάζουν με αχλάδια ή μικρά μήλα. Χρειάζονται μια περίοδο υπερωρίμανσης για να αποκτήσουν καφέ χρώμα και να γίνουν γλυκά και εδώδιμα.

Η Sorbus domestica ευδοκιμεί σε όλη την Ελλάδα σε υψόμετρο από 0-800 μ. σε δάση, κυρίως μέσα σε δρυοδάση, σε ξέφωτα δασών, σε ηλιόλουστες τοποθεσίες και σε βαθιά και γόνιμα εδάφη.

Στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη το θεωρούσαν ιερό δέντρο

Το ξύλο του ήταν φυλαχτό γιατί απέτρεπε τις κακές δυνάμεις, βοηθούσε να διαβαστεί το μέλλον και έφερνε τύχη. Η μυθολογία μας αναφέρει ότι ο μάντης Τειρεσίας μπορούσε να διαβάζει το μέλλον χάρη στο ραβδί από ξύλο σουρβιάς που κρατούσε, δώρο που απέκτησε από τη θεά Αθηνά.

Για τους Κέλτες στη Β. Ευρώπη το δέντρο είχε δυνάμεις μαγικές. Θεωρούσαν πως μπορούσε να σπάσει τις μαγικές κατάρες. Έτσι το φύτευαν στις αυλές των σπιτιών τους και κρεμούσαν κλαδιά έξω από τα παράθυρα. Το ξύλο της σορβιάς φυλάκιζε τα ξωτικά και τα κακά πνεύματα και άφηνε μόνο τις καλές δυνάμεις να μπαίνουν στο σπίτι.

Κατασκεύαζαν φυλαχτά από το ξύλο της για προστασία, και κάδους από σορβιά που γέμιζαν με βούτυρο για να προσελκύσουν και να παγιδεύουν τα ξωτικά. Η αναγνώριση της ιερότητας του δέντρου και ότι αυτό αντιπροσώπευε δηλώνεται από τη συμμετοχή του σαν ένα από τα 12 ζώδια στο κέλτικο ωροσκόπιο

Φυτό με παράδοση από την αρχαιότητα

Την σουρβιά (όαν, οία, ούα, αυγαριά) αναφέρει ο Θεόφραστος που την τοποθετεί πλησίον των απιδιών, πολύ γαρ το δένδρον εν Αρκαδία, γράφει.

Ο μύθος λέει ότι ο Γανυμήδης καθώς μετέφερε το νέκταρ για να το προσφέρει στον Δία, έχασε το πολύτιμο κύπελλο από τα χέρια του σε μια βαθειά χαράδρα και εκεί περιήλθε στα χέρια των Τιτάνων. Τότε ο Ζεύς στέλνει τον αετό του να φέρει πίσω το κύπελλο στον Όλυμπο.

Ο αετός δίνει μάχη με τους Τιτάνες, αρπάζει το ποτήρι και το ανεβάζει νικηφόρος πίσω, αλλά από τις σταγόνες του αίματος του φύτρωσε το δέντρο και οι στάλες έγιναν οι κόκκινοι καρποί του. Τα φτερά ακόμη που έχασε έπεσαν στην γη και γίνανε τα φύλλα της πυρόχρωμης σουρβιάς. Ο αετός της ιστορίας είναι ο ίδιος που ανέβασε τον Γανυμήδη στον Όλυμπο.

Για την υπηρεσία του στην Τιτανομαχία τον καταστέρωσε ο Ζεύς στον ομώνυμο αστερισμό που στο ουράνιο στερέωμα βρίσκεται πλησίον του αστερισμού του Υδροχόου. Εκεί στον Υδροχόο έχει καταστερώσει τον ίδιο τον Γανυμήδη να είναι πάντοτε μαζί με τον Αετό να θυμίζουν αυτήν την ιστορία, το πέταγμα στην Αθανασία. (Σημ. Να μην ξεχνούμε ότι η Τιτανομαχία έλαβε μέρος μεταξύ Ολύμπου και Όθρυος.)

Η σορβιά είχε σημαντική θέση στις παραδόσεις της Ελλάδας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Σούρβα έλεγαν τα κάλαντα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας. Ακόμη, σε κάποια μέρη και το ραβδί με το οποίο τα παιδιά χτυπούσαν τις πόρτες ήταν κυρίως από σουρβιά και λεγόταν σουρβάκα. Από το θέμα των λέξεων “σουρβάκα” και “σούρβα” με την προσθήκη της ρηματικής κατάληξης προήρθε το ρήμα “σουρβακώ και σουρβακίζω, σουρβώ και σουρβίζω” που σημαίνει χτυπώ με τη σουρβάκα την πόρτα σπιτιού την παραμονή της πρωτοχρονιάς και λέω τα κάλαντα-σούρβα.

Πως χρησιμοποιούνται οι καρποί

Τα σούρβα πριν ωριμάσουν έχουν στυφή γεύση, Οι καρποί θεωρούνται ώριμοι όταν σκουρύνει το χρώμα τους αργά το Φθινόπωρο, και τότε είναι ιδιαίτερα εύγεστοι. Πολλές φορές συλλέγονται από το έδαφος αφού πέσουν από το δένδρο, η μαζεύονται ανώριμοι και αφήνονται σε προσήλιο μέρος για να ολοκληρωθεί η ωρίμανσή τους.

Σε άλλες περιπτώσεις συλλέγονται άγουροι και αφήνονται να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 1-3 εβδομάδες.  Τα σούρβα μοιάζουν με μικρό μήλο. Τρώγονται ωμά αλλά γίνονται και μαρμελάδα, χρησιμοποιούνται ακόμη σε γλυκά, σε χυμούς και σε μπράντι, σε κάποιες χώρες παρασκευάζεται ένα είδος μηλίτη.

Τα πυρόχρωμα σούρβα περιέχουν παρασορβικό οξύ που πρέπει να εξουδετερωθεί με πάγωμα ή καλύτερα βρασμό επειδή δεν γίνεται καλά αποδεκτό στον οργανισμό μας. Ούτως ή άλλως δεν τρώγονται νωπά γιατί είναι πολύ στυφά και πικρά  παρ΄ όλο που περιέχουν ένα ιδιόμορφο σάκχαρο, την σορβιτόλ.

Η συλλογή των φρούτων παγωμένων (από τα χιονισμένα δέντρα ) ή η κατάψυξή τους, κόβει την πικράδα. Τα έβαζαν μέσα σε νερό, φτιάχνοντας μια όξινη στυπτική γαργάρα για τα προβλήματα του φάρυγγα και του ανωτέρου αναπνευστικού. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, θεραπεύοντας το σκορβούτο. Βελτιώνει την χώνεψη και για τον λόγο αυτό την βράζανε μαζί με το κρέας.

Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται:

Στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν τα σούρβα σαν φάρμακο κατά την εμμηνόπαυση, για την διάρροια, σαν ρυθμιστή της κυκλοφορίας του φλεβικού συστήματος και σε ανωμαλίες του κυκλοφορικού π.χ, στην αντιμετώπιση των κιρσών και του συνδρόμου “βαριών ποδιών”. 

Οι καρποί της σορβιάς περιέχουν, ανάμεσα σε άλλες ουσίες, τανίνη, βιταμίνη C και υδροκυανικό οξύ (το οποίο εξαφανίζεται με το μαγείρεμα). Βοηθά στην έκκριση των γαστρικών υγρών ενώ καταπολεμά την έλλειψη της όρεξης.

Τα τελευταία χρόνια μελετάται η χημική σύσταση σε συνδυασμό με τις φαρμακολογικές ιδιότητες του καρπού της σορβιάς. Η δράση τους στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2, καθώς των υπογλυκαιμικών ιδιοτήτων του σε σχέση με την αντιοξειδωτική δύναμη των ενώσεων που περιέχονται είναι εντυπωσιακή.

Τα λουλούδια της, σαν αφέψημα ή έγχυμα για τον καθαρισμό του οργανισμού, σαν διουρητικά, στην αντιμετώπιση κολικών και του βήχα

Η σουρβιά είναι δέντρο φαρμακευτικό και όπως αναφέρει ο γεωπόνος Θανάσης Κούντριας,

«τα αυτοφυή δέντρα της Ελλάδας μένουν εντελώς ανεκμετάλλευτα και οι πραγματικά νοστιμότατοι καρποί δεν διατίθενται σε οργανωμένες αγορές.»

Ο ίδιος επισημαίνει πως παίρνοντας σαν ένδειξη τις παραδοσιακές φαρμακευτικές χρήσεις της οικιακής σορβιάς, «τα τελευταία χρόνια μελετάται η χημική σύσταση σε συνδυασμό με τις φαρμακολογικές ιδιότητες του καρπού, και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Βέβαια οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, και τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον», δηλώνει ο κ. Κούντριας, ο οποίος δεν κρύβει πως έχουν χρησιμοποιήσει και στην οικογένειά του το συγκεκριμένο φυτό.

Το δέντρο είναι υπό εξαφάνιση σήμερα και προστατεύεται Ευρωπαϊκά.

Η Ελβετία διαθέτει 500, η Γερμανία 6.000 και η Γιουγκοσλαβία μαζί με την Ελλάδα γύρω στα 10.000 ενήλικα δέντρα. Στο χωριό Αυγαριά πλησίον της αρχαίας Ιστιαίας ξηλεύθηκαν όλα τα δέντρα στα μέσα του 20ου αιώνα και πωλήθηκαν.

Σήμερα μόνο το όνομα έμεινε να θυμίζει την πονεμένη αυτή ιστορία.
Αυγαριά, από το ρήμα αύω που σημαίνει λάμπω. Έρχεται από το βάθος της Ελληνικής Ιστορίας με την λατρεία της Αύως (Ηούς) της Θεάς της Αυγής ή μάλλον του Άστρου της Αυγής, του πρωινού άστρου.

Η καλλιέργεια και το εμπόριο

Όπως και άλλα αυτοφυή δέντρα της Ελλάδας οι σορβιές (Sorbus domestica) και οι καρποί τους, τα σούρβα, μένουν ανεκμετάλλευτα. Παλαιότερα στους κήπους, σε όλα τα χωριά – εκεί όπου το κλίμα ευνοούσε – φύτευαν σορβιες. Σήμερα η σορβιά έχει “ξεχαστεί” και οι καρποί της δεν βρίσκονται στις αγορές. Δεν υπάρχει οργανωμένη παραγωγή ή εκμετάλλευση, και μόνο κάποιοι ντόπιοι πληθυσμοί τους χρησιμοποιούν.

Το δένδρο υπάρχει σε μεγάλους πληθυσμούς στη περιοχή του Πηλίου χωρίς να γίνεται συστηματική καλλιέργεια. Στο Πήλιο σήμερα ευδοκιμούν περισσότερα από χίλια είδη φυτών με ενδιαφέρουσες ιδιότητες όπως και η σορβιά.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καταβάλουν προσπάθειες για τη συστηματική καλλιέργεια δέντρων του δάσους με καρπούς όπως η τζιτζιφιά, η κρανιά, η κουμαριά και άλλα, και προσπαθούν για τη διάθεση στην αγορά και την μεταποίηση της παραγωγής τους σε ιδιαίτερα προϊόντα.

Τα είδη αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές που άλλες καλλιέργειες δεν ευδοκιμούν και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων τους.

“Τροφή”: Στο εξωτερικό ΔΕΝ υπάρχει ελληνικό προϊόν που να μην γίνεται ανάρπαστο, εμείς από την άλλη είμαστε ικανοί για όλα: Το νου σας στην παγίδα, μην ξεριζώσετε ελιές λόγω επιδότησης 

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Γκορτσιά ή αγριαχλαδιά, ένα ακόμη ξεχασμένο αλλά ωφέλιμο δέντρο 

Κορομηλιά και Κορόμηλο: Ένα Ευεργετικό, αλλά Υποτιμημένο Φρούτο 

Τζιτζιφιά το δέντρο γιατρός 

Χαρουπιά το δέντρο εργοστάσιο: Ο χαμένος ελληνικός θησαυρός 

Μεγαλώνει οπουδήποτε και «θεραπεύει» σωρεία ασθενειών  

Κράνα: ένας «άγνωστος» καρπός με σημαντικά οφέλη για την υγεία 

Κούμαρο ένα άγριο φρούτο της Ελληνικής χλωρίδας με ιαματικές ιδιότητες 

Στοιχεία από
wi-fi-votaniki.net 
amazonsday.blogspot.gr  
inioxosiolkos.blogspot.gr 
www.agriamanitaria.gr  


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια