ΣΟΚ: Πιστοποιημένες οργανικές φράουλες που δεν είναι οργανικές

sok-pistopoiimenes-organikes-fraoules-pou-den-einai-organikes

Ένα μικρό βρώμικο μυστικό:
Οι «Οργανικές» φράουλες δεν είναι πράγματι οργανικές

Σοκ! Πιστοποιημένες οργανικές φράουλες δεν είναι τελικά και τόσο οργανικές.
Αν και οι οργανικές φράουλες πωλούνται κατά 50-100% περισσότερο από τα συμβατικά μούρα, στα αρχικά στάδια του κύκλου παραγωγής τους υποκαπνίζονται με τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του
 μεθυλοβρωμιδίου.

Το μεθυλοβρωμίδιο χρησιμοποιείται για να αποστειρώσουν το χώμα πριν τη φύτευση της φράουλας. Δεν ψεκάζεται πάνω στα φρούτα. Είναι ένα υποκαπνιστικό χώματος που σκοτώνει σχεδόν τα πάντα. Πολλές υβριδικές ποικιλιές σπόρων έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε στείρο χώμα.

 «Το χώμα, στην πραγματικότητα, είναι γεμάτο από ζώντες μικροοργανισμούς. Είναι απαραίτητο να το κατανοήσεις ως κάτι που σφύζει από ζωή, και όχι ως μία νεκρή ή αδρανής μάζα.»
-Albert Howard, Το Χώμα και η Υγεία, 1947

«Για περισσότερα από 10.000 χρόνια στην ιστορία της γεωργίας, οι αγρότες έχουν επιτύχει ή αποτύχει με βάση την ικανότητά τους να διατηρήσουν τη ζωή μέσα στο χώμα. Οι μικροοργανισμοί και οι γαιοσκώληκες που ευδοκιμούν σε ένα υγιές έδαφος μεταβολίζουν τα θρεπτικά συστατικά και τα καταστούν διαθέσιμα για τις καλλιέργειες. Επίσης μετατρέπουν ζωικά και φυτικά απόβλητα σε χούμο, έτσι ανανεώνουν το δικό τους περιβάλλον και διατηρούν το λεπτό στρώμα επιφάνειας του εδάφους από το οποίο εξαρτάται η όλη επίγεια ζωή.
Στη σύγχρονη γεωργία, ωστόσο,το χώμα λειτουργεί ως ένα μέσο, δεν είναι ένας βιότοπος: Υπάρχει για να μεταφέρει συνθετικές, προ-μεταβολίζομενες θρεπτικές ουσίες από τα εργοστάσια στις καλλιέργειες. Σε αυτό το καθεστώς, οποιαδήποτε μορφή ζωής που βρίσκεται στο χώμα είναι στην καλύτερη περίπτωση αβλαβής – και στη χειρότερη απειλή. Όταν ένας τεράστιος τομέας φυτευτεί με την ίδια καλλιέργεια, χρόνο με το χρόνο, τα παράσιτα συσσωρεύονται στο έδαφος, περιμένοντας να επιτεθούν .» 
«Τροφή»: Ας θυμηθούμε και αυτό το απίστευτο άρθρο που εξηγεί ότι η κατάσταση αυτήν, δυστυχώς, επικρατεί γενικότερα στα εδάφη και αναλογιστείτε πόσο φτωχά είναι τα τρόφιμά μας: Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που οι τροφές δεν είναι πια οι ίδιες;
Κάπως έτσι καταλήγουμε εδώ Χρειάζεστε 10 Μερίδες Λαχανικών για να πάρετε τα Ίδια Θρεπτικά Συστατικά που θα παίρνατε από Μια Μερίδα 50 Χρόνια Πριν!
Η δράση αυτή των γεωργών είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ και είτε δεν το καταλαβαίνουν καν, επειδή δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, είτε ακόμη χειρότερα, το αντιλαμβάνονται και δεν τους ενδιαφέρει καν μπροστά στο κέρδος… 

Συμπέρασμα 
Πριν από το στάδιο ανάπτυξης του φρούτου, σχεδόν όλες οι φράουλες, ανεξαρτήτως από το αν θα συνεχίσουν στη παραγωγή ως συμβατικά καλλιεργημένες ή οργανικές  — επεξεργάζονται με τοξικούς χημικούς ψεκασμούς και άλλα φυτοφάρμακα.
Δείτε: Φυτοφάρμακα υγιεία και παιδική υγιεία. 
Τα φυτοφάρμακα αλλάζουν το φύλο; 
Εσείς, πόσο παραθείο φάγατε σήμερα; 
και Η τρομακτική αλήθεια για το Roundup

Οι φράουλες είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε παράσιτα. Χρειάζονται πολλές τοξικές χημικές ουσίες για να κρατηθεί η παραγωγή και κατά συνέπεια τα κέρδη σε υψηλά ποσοστά σε αγροκτήματα με μονοκαλλιέργειες φράουλας.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φράουλας στον κόσμο. Η Καλιφόρνια είναι υπεύθυνη για περίπου το 75 τοις εκατό από τις φρέσκες και επεξεργασμένες φράουλες που εξάγονται. Σχεδόν το 90 τοις εκατό φρέσκιας φράουλας  στις ΗΠΑ προέρχεται από την Καλιφόρνια. 
Είναι επίσης το μέρος απ’όπου προέρχεται η πλειοψηφία των παγκόσμιων φυτωριών σπόρου φράουλας, ωστόσο δεν υπάρχει ούτε ένα οργανικό φυτώριο εκεί. 
Τον νου σας στους σπόρους γενικότερα: ΣΩΣΤΕ… ΚΡΥΨΤΕ… ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΣΠΟΡΟΥΣ !!!
Το πολιτικό παιχνίδι γύρω από τους παραδοσιακούς σπόρους
Η μεθοδευμένη εξαφάνιση των φυσικών σπόρων
Στηρίξτε τέτοιες προσπάθειες: Οι σπόροι ταξιδεύουν στην Αθήνα: Κάθε μήνα σε άλλη γειτονιά

Μια αληθινά οργανική προσέγγιση για την καλλιέργεια φράουλας περιλαμβάνει την αμειψισπορά της φράουλας με άλλες καλλιέργειες όπως το μπρόκολο ή κάποια κατάλληλη καλλιέργεια κάλυψης. 
Το  μπρόκολο είναι ένα φυσικό μυκητοκτόνο και προστατεύει τις φράουλες.
Οι συνδυαζόμενες καλλιέργειες αποτρέπουν την δημιουργία και τον πολλαπλασιασμό παθογόνων. «Οι περισσότεροι μύκητες επιτίθενται το καλοκαίρι, επιβιώνουν το χειμώνα ως σπόρια στο έδαφος ή στα υπολείμματα των φυτών, έπειτα, επιτίθενται και πάλι στη την επόμενη περίοδο καλλιέργειας. Έτσι,το να φυτεύεις τις ίδιες καλλιέργειες στα ίδια πεδία κάθε χρόνο επιτρέπει στους παθογόνους παράγοντες να δημιουργήσουν τις αποικίες τους.»
Δείτε και Συγκαλλιέργειες για μεγαλύτερη απόδοση των φυτών σας

Το 2010 ως μέρος της συμφωνίας των ΗΠΑ στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, η εμπορική χρήση μεθυλοβρωμιδίου υποτίθεται ότι είχε απαγορευτεί. Ωστόσο η απολύμανση διά καπνού των φραουλοκαλλεργιών και διάφορες κοινές εφαρμογές στη γεωργία εξαιρούνται από την απαγόρευση. Το μεθυλοβρωμίδιο συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους εργάτες γεωργίας.

Ετησίως χρησιμοποιούνται περισσότερο από 9,5 εκατομμύρια λίβρες φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 3 εκατομμύρια λίβρες του μεθυλοβρωμιδίου, για να διατηρηθούν οι καλλιέργειες φράουλας χωρίς παράσιτα.

Η αντικατάσταση με Ιωδομεθάνιο δεν είναι και πολύ καλύτερη λύση.

Το FDA έγκρινε το ιωδομεθανίο για περιορισμένη χρήση στην Καλιφόρνια το 2010, αλλά πολλοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων πέντε νομπελίστες, επέκριναν τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Σε μια κοινή προσπάθεια να σταματήσουν την αμερικανική υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος από το να εγκρίνουν το Ιωδομεθάνιο:

Περισσότεροι από 50 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων πέντε Νομπελίστες, δήλωσαν σε κοινή επιστολή, «ως φαρμακοποιοί και γιατροί που είμαστε εξοικειωμένοι με τις επιπτώσεις της χημικής αυτής ουσίας… παρακαλούμε να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν να αποφευχθεί αυτή η χημική ουσία από το να γίνει ένα καταχωρημένο φυτοφαρμάκο.»

«Όλοι συμφωνούν, χωρίς εξαίρεση, ότι Ιωδομεθάνιο είναι μια πολύ τοξική ένωση. Είναι πολύ αντιδραστική. Αυτό σημαίνει ότι αλληλεπιδρά με τους ζωντανούς ιστούς με ιδιαίτερα τοξικούς τρόπους, προκαλώντας βλάβη των κυττάρων και βλάβη στις δομές των DNA ή χρωμοσωμάτων.» εξηγεί ο Τed Schettler, MD, MPH, διευθύνον του δικτύου Επιστήμης και Περιβαλλοντικής Υγείας. «Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρκίνο και βλάβη στους ιστούς που αναπτύσσονται. Μελέτες σε έμβρυα ζώων που εκτέθηκαν σε πολύ χαμηλές δόσεις μέσω εισπνοής, πέθαναν. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη χημική ουσία.»

Ο Jim Cochran, καλλιεργεί πραγματικά οργανικές φράουλες στη 75 στρεμμάτων γη του στο Ντάβενπορτ χωρίς κανένα φυτοφάρμακο για πάνω από 30 χρόνια. Ήταν ο πρώτος αγρότης που καλλιεργούσε οργανικές φράουλες στην Καλιφόρνια.
Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα, αγοράζει τους σπόρους του από ένα φυτώριο στη Βόρεια Καλιφόρνια όπου τοξικά καπνογόνα έχουν χρησιμοποιηθεί στην αρχική-φάση των φρούτων. Ο Jim εξηγεί:

«Υπάρχει μια γκρίζα περιοχή στους κανόνες».Ομοσπονδιακοί και κρατικοί κανονισμοί για την βιολογική καλλιέργεια επιτρέπουν σε βιοκαλλιεργητές να αγοράσουν μη βιολογικά υλικά εκκίνησης ενώ δεν έχουν άλλες επιλογές και εξακολουθούν να αποκαλούν τις φράουλες τους βιολογικές.

Σύμφωνα με το NY Times: «Η Καλιφόρνια δεν έχει ούτε ένα βιολογικό φυτώριο φράουλας— εξ ου και το ότι στηρίζονται σε φυτά που ανταπτύχθηκαν σε φυτώρια που χρησιμοποιούν υποκαπνισμό.»

«Το βιολογικό αγρόκτημα πολλαπλών καλλιεργειών είναι πολύ πιο περίπλοκο από την μονοκαλλιέργεια χημικού αγρόκτηματος φράουλας. Απαιτεί πολύ περισσότερη διαχείριση», λέει ο Κόχραν. Η αμειψισπορά και οι οργανικές μέθοδοι είναι ακριβές και οι αποδόσεις είναι γενικά λίγο χαμηλότερες. «Δεν είναι εύκολο. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους που χρησιμοποιούν χημικές ουσίες και παράγουν φράουλες 2,50 δολάρια ανά καλάθι και εξακολουθούν να έχουν κέρδος.» ο Cochran προσθέτει, «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τα έχουμε βιολογικά εξ αρχής, ωστόσο θα πάρει κάποιο χρόνο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.»
Δείτε και Μύθοι και αλήθειες για τα βιολογικά προϊόντα! 
Μάθε να ξεχωρίζεις τα βιολογικά προϊόντα: 10 μύθοι και αλήθειες

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ για οργανικές φράουλες 
Μερικές φορές μπορείτε να βρείτε γνήσιες, βιολογικές φράουλες από ένα μικρό τοπικό παραγωγό. Την επόμενη φορά που θα πάτε στην τοπική αγορά και οι φράουλες θα είναι εποχής, ρωτήστε τον παραγωγό αν καλλιέργησε τις φράουλες από οργανικούς σπόρους ή αν αγόρασε το αρχικό φυτικό υλικό από ένα συμβατικό φυτώριο.
Φέτος από τον Γενάρη ακόμη έβλεπα πάγκους στην λαϊκή με φράουλες.. Έλεος πια και όχι τόσο με αυτούς που τις είχαν, αλλά με αυτούς που τις αγόραζαν, διότι αυτοί ακριβώς είναι που συντηρούν αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση και μετά μου γράφουν παράπονα ότι δεν ήταν νόστιμη! Εμ, πως είναι δυνατόν να είναι;
Δεν είναι για όλες τις εποχές, πως θα γίνει: Φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους!

Και εν τέλει καλλιεργήστε τη δική σας

Δείτε τα οφέλη της όταν φτάνει σωστά στα χέρια μας: Φράουλα ο καρπός του πειρασμού και της απόλαυσης!

Δείτε ακόμη: Φυσική καλλιέργεια και υγιεία! 

Ένα μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Άλλωστε Το να καλλιεργείς την τροφή σου είναι σαν έχεις δικά σου «λεφτά» 

Καλλιεργήστε τρόφιμα από τα υπολείμματα της κουζίνας σας! 

και να θυμάστε Μυστικά του Εδάφους (Μέρος II) – Η χρήση γεωργικών φαρμάκων είναι πιο επικίνδυνη κι από την ραδιενέργεια


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *