MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΣχολικό Πείραμα ΣΟΚ αποκαλύπτει με τι... εμπλουτίζουν τα δημητριακά

Σχολικό Πείραμα ΣΟΚ αποκαλύπτει με τι… εμπλουτίζουν τα δημητριακά

Σχολικό Πείραμα ΣΟΚ αποκαλύπτει με τι... εμπλουτίζουν τα δημητριακά
φώτο Σχολικό Πείραμα ΣΟΚ αποκαλύπτει με τι… εμπλουτίζουν τα δημητριακά

Σχολικό Πείραμα ΣΟΚ αποκαλύπτει με τι… εμπλουτίζουν τα δημητριακά

Σχολικό Πείραμα αποκαλύπτει: Ρινίσματα σιδήρου σε corn flakes!!

Υλικά για το πείραμα

  • κορν φλέικς εμπλουτισμένα με… σίδηρο
  • 1 διαφανές γυάλινο δοχείο
  • 1 μαγνήτης
  • νερό 

Βήματα

1. Τοποθετούμε τα κορν φλέικς μέσα στο δοχείο και βάζουμε νερό.
2. Αφήνουμε τα κορν φλέικς να μουλιάσουν ή τα κάνουμε μικρά κομματάκια με τα χέρια μας.
3. Πλησιάζουμε το μαγνήτη στο μείγμα. Τι παρατηρούμε; Γιατί γίνεται αυτό;

Εμείς φωτίσαμε με έναν φακό το μείγμα ώστε να φαίνονται καλύτερα τα ρινίσματα σιδήρου.

Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό πείραμα. Ομολογώ ότι πριν το κάνω δεν το πίστευα. Τα ρινίσματα σιδήρου φαίνονται και με γυμνό μάτι!! Άντε μετά να φας corn flakes….

Το πείραμα πετυχαίνει μόνο με δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο, όχι με κοινά δημητριακά και φυσικά όχι με βιολογικά δημητριακά.

Τα συμπεράσματα για το τι τρώμε δικά σας…

και να ήταν μόνο το παραπάνω: ΠΡΟΣΟΧΗ: Απομίμηση ρυζιού από πλαστικό πωλείται σε όλο τον κόσμο
και τώρα, εδώ που τα λέμε, δεν είναι το μόνο «πλαστικό» που τρώμε, απλώς γι` αυτό μαθαίνουμε, είναι κι άλλα… και είναι πολλά: «Το Σκιάχτρο»: Το animation για το πλαστικό φαγητό, που βραβεύτηκε με Όσκαρ

Εκείνο που πονάει περισσότερο, είναι τα παιδιά: Παιδικά σνακ που περιέχουν καρκινογόνα πετρελαιοπαράγωγα
Γιατί εκεί πλέον τα πράγματα τείνουν να είναι πέραν κάθε ελέγχου πια: Η διατροφική πλύση εγκεφάλου των τελευταίων ετών και οι τραγικές συνέπειες
και σταματώ εδώ να ενσωματώνω συνδέσμους, γιατί θα τρελαθείτε στο τέλος από το τι συμβαίνει ή μάλλον, σωστότερα, με το τι ΕΠΙΤΡΈΠΟΥΜΕ να συμβαίνει!

και λίγη περισσότερη θεωρία…

Τα corn flakes με νερό είναι ένα ετερογενές μείγμα. Μία μέθοδος διαχωρισμού ετερογενών μειγμάτων είναι με χρήση μαγνήτη, αν στο μείγμα περιέχεται σίδηρος.

Ετερογενή μείγματα ονομάζουμε τα μείγματα στα οποία μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι ή κοινό μικροσκόπιο τα επιμέρους συστατικά τους.

Διάρκεια πειράματος: 45 λεπτά
Εφαρμογή: Φυσική Ε’ Δημοτικού Μίγματα Χημεία Β’ Γυμνασίου Διαχωρισμός Μιγμάτων
Κείμενο- φωτογραφίες: Τίνα Νάντσου
Ιδέα: Sick sience

“Τροφή”:

Την αφορμή για το θέμα πήρα από το βίντεο που παραθέτω στο τέλος του άρθρου, από το κανάλι της “vasoula2908“. Κατά την διάρκεια της έρευνας, για να τεκμηριώσω εάν και εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, βρήκα το παρακάτω πείραμα, το οποίο με εντυπωσιάζει γιατί πραγματοποιήθηκε σε ΣΧΟΛΕΙΟ και γιατί ΈΤΣΙ μαθαίνεται η ύλη ΠΡΑΚΤΙΚΑ και ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ και όχι με α-νόητες αποστηθίσεις. Και η συνέχεια της έρευνας είναι ακόμη πιο καθηλωτική, καθώς παρατίθενται πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

Τίνα Νάντσου: Ο σίδηρος υπάρχει μέσα στα corn flakes. Εμείς απλά τα μουλιάσαμε για μισή ώρα αφού τα πολτοποιήσαμε. Πάνω στο κουτί έγραφε ότι είναι δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Βιβή Γεωργίου: Ο σίδηρος μέσα στα δημητριακά επιτρέπεται να βρίσκεται με τη μορφή ρινισμάτων σύμφωνα με τον WHO (ή ΠΟΥ). Πρέπει να είναι σε λεπτόκοκκη μορφή για να μπορεί να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο (αν και απορροφάται σε μικρό ποσοστό) και χρησιμοποιείται σε αυτή τη μορφή γιατί είναι οικονομικότερος και πιο σταθερός.

Επίσης αναμιγνύεται τόσο πολύ με το αλεύρι που δε φαίνεται με γυμνό μάτι και βρίσκεται σε μικρή ποσότητα ώστε να μην αλλοιώνει τη γεύση του τροφίμου.

“Τροφή”: Είναι και κατοχυρωμένοι δηλαδή, τι άλλο θα δούμε πια και αρκεί που έτσι είναι οικονομικότερος, για υγιεία, ας μην το κάνουμε θέμα…

Το πώς δεν οξειδώνονται τα ρινίσματα στα δημητριακά… είναι ένα θέμα που δεν το έχω λύσει ακόμα!

Πάντως ένα είναι σίγουρο, μια χούφτα ρινίσματα σιδήρου θα έδινε κανείς πολύ δύσκολα στο παιδί του για να μην έχει έλλειψη σιδήρου!

Καλό θα ήταν να αντιμετωπίζουμε με πιο κριτικό μάτι τα “εμπλουτισμένα-ενισχυμένα” τρόφιμα γενικότερα…
Δείτε και Έλλειψη Σιδήρου: Αιτίες, Συμπτώματα, Επιπτώσεις
Σίδηρο και η απορρόφησή του!

Τίνα Νάντσου: Βιβή ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μας έδωσες. Το πείραμα το κάναμε και με βιολογικά corn flakes και δεν βρήκαμε ρινίσματα σιδήρου αν και το κουτί έγραφε ότι περιέχουν σίδηρο. Επίσης το δοκιμάσαμε και με φακές και απέτυχε.

Το θέμα της οξειδωσης και εγώ δεν το έλυσα. Με τρομάζει η ιδέα οτι αν πάρουν υγρασία τα δημητριακά όταν ανοίξει το κουτί θα έχουμε σίγουρα και οξείδωση…

Βιβή Γεωργίου: Στις φακές ήταν φυσιολογικό να μη βρεθεί μεταλλικός σίδηρος. Στα φυσικά προϊόντα βρίσκεται ως δισθενές ιόν (συνήθως) δεσμευμένος σε πρωτεΐνες , όπως π.χ. στην αιμοσφαιρίνη/μυοσφαιρίνη στο κρέας, ή με τη μορφή αλάτων του. Συγκεκριμένα στις φακές δε γνωρίζω σε ποια από τις δυο μορφές βρίσκεται, αλλά σίγουρα δεν είναι μεταλλικός, ώστε να έλκεται από το μαγνήτη.

Στα βιολογικά corn flakes ή μπορεί να υπήρχε σε μικρή ποσότητα, οπότε ήταν κάτω από τα όρια ανιχνευσιμότητας του πειράματος, ή μπορεί να υπήρχε σε άλλη μορφή.

Δεν είναι υποχρεωτικό νομίζω να αναγράφεται στο κουτί σε ποια μορφή έχει προστεθεί ο σίδηρος (ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο). Άλλες μορφές σιδήρου που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό των τροφίμων είναι ο FeSO4, ο φουμαρικός σίδηρος, ο γαλακτικός σίδηρος κ.α. μορφές που όντας ευδιάλυτες και υπό μορφή δισθενούς ιόντος απορροφώνται πολύ εύκολα από τον οργανισμό, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι οξειδώνονται πιο εύκολα από το μεταλλικό, είναι πιο ακριβές και σε μεγάλη ποσότητα δίνουν στο τρόφιμο τη χαρακτηριστική γεύση του σιδήρου.

(Αυτά από τη βιβλιογραφία…)

Είναι πάντως εξαιρετικό να μπορείς να δεις τα δημητριακά να έλκονται από το μαγνήτη!! 

Γενικότερα θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι όσον αφορά τα συσκευασμένα τρόφιμα όπως Δημητριακά: όλη η αλήθεια πίσω από το κουτί! 

Το καλλίτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φτιάξετε μόνοι σας: Μούσλι – το υγιεινότερο πρωινό!! 

Διαβάζοντας την ετικέτα του κάθε προϊόντος προφυλάσσετε την υγιεία σας: Διάβασε τις ετικέτες σωστά. Μάθετε να ξεχωρίζετε τα τρόφιμα με χημικά!

Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Δεν είναι αυτό που νομίζουμε 

Έρευνα/Επιμέλεια: proionta-tis-fisis.com

Και το βίντεο καταπέλτης: 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια