Ρούχα επικίνδυνα για την υγεία. Τι μπορούμε να κάνουμε

rouha-epikindyna-gia-tin-ygeia-ti-mporoume-na-kanoume

Φωτογραφία: pixabay.com

Ρούχα επικίνδυνα για την υγεία. Τι μπορούμε να κάνουμε

Φοράμε πάνω μας καρκίνο! Δείτε ποια ρούχα είναι καρκινογόνα
Η φράση ντύσου για να πεθάνεις έχει αποκτήσει νέα έννοια στον 21ο αιώνα. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν τα ρούχα σε μεγάλο βαθμό γίνονται από μια ποικιλία τοξικών χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων της φορμαλδεΰδης.

Τα ενδύματα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα προέρχονται από όλο τον κόσμο, και περνούν μέσα από πολλά χέρια, ώστε η διαδικασία κατασκευής και οι κανονισμοί να μην είναι γνωστοί από το μέσο καταναλωτή.

Σήμερα, είναι φυσιολογικό πολλά κομμάτια της ντουλάπας μας, να γίνονται σε χώρες του τρίτου κόσμου – η οποίες μπορεί να είναι αρκετά ευάλωτες με τη νομοθεσία του υγειονομικού κώδικα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν έως 2000 διαφορετικές χημικές ουσίες στην επεξεργασία ορισμένων υφασμάτων – πολλά από τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

Σκεφτείτε δύο φορές πριν αγοράσετε ρούχα

Οι τοξικές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως για την επεξεργασία στις ίνες των ενδυμάτων, καθώς και την κατασκευή των ρούχων. Τα περισσότερα από τα ρούχα στα ράφια των πολυκαταστημάτων γίνονται συνήθως στις χώρες της Ασίας.

Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα προέρχονται από χώρες που δεν έχουν κανένα βιομηχανικό μέτρο προστασίας ρύπανσης ή εγγυήσεις των εργασιακών χώρων σε ισχύ.

Ο τελειωμένος ιματισμός καλύπτεται συχνά σε φορμαλδεΰδη για να κρατήσει τα ρούχα από το να τσαλακώνονται ή να πιάσουν μύκητες κατά τη μεταφορά – με έως και 900 φορές το συνιστώμενο ασφαλές επίπεδο φορμαλδεΰδης που είχαν αποσταλεί στους υφασματεμπόρους από τα εργοστάσια στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Φορμαλδεΰδη βρίσκουμε επίσης και σε καλλυντικά. Τι μπορούμε να κάνουμε 

Τα κορυφαία 5 τοξικά χαρακτηριστικά στον ρουχισμό για να αποφύγετε

Τα χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των άνευ σιδερώματος ιδιοτήτων ενός ρούχου είναι γνωστές ως υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFC). Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται επίσης σε Τεφλόν, σχολικές στολές, στα αδιάβροχα στρώματα και τα είδη ένδυσης.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) έχει προειδοποιήσει ότι οι ουσίες PFCs προκαλούν καρκίνο.

Οι χημικές ουσίες που ταξινομούνται ως PFC σχετίζονται με καρκίνους

Τα PFCs δεν αποθηκεύονται στο λίπος του σώματος. Ωστόσο, η ημίσεια ζωή, η οποία είναι η ποσότητα του χρόνου που χρειάζεται για το 50% του χημικού να αφεθεί στο σώμα, μπορεί να είναι αρκετά χρόνια.

Διαθέτετε «Προπλυμένα ενδύματα;

Οι καταναλωτές θα πρέπει να βελτιώσουν την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τα προπλυμένα υλικά, καθόσον η φορμαλδεΰδη είναι η κύρια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να συλλάβει τη συρρίκνωση στα υφάσματα. Η Φορμαλδεΰδη λέγεται ότι είναι παγιδευμένη από τη θερμότητα στο ίδιο το ύφασμα και συνδέεται με μια αύξηση 30% στο καρκίνο του πνεύμονα και τους ερεθισμούς του δέρματος.

Επιπλέον, η φορμαλδεΰδη έχει χρησιμοποιηθεί για να κάνει το ένδυμα να είναι αντιπροσκολλητικό, αντιστατικό, αδιάβροχο, αντιδρωτικό, ανθεκτικό στη μούχλα και ανθεκτικό στο χλώριο. Μια άλλη χρήση είναι να καθορίσει το σχεδιασμό και την πρόληψη της λειτουργίας των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται στην εκτύπωση πάνω στο ύφασμα.

Ένας από τους χειρότερους παραβάτες είναι η Κίνα – που κατέχει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.
Κινέζικα προϊόντα ΚΑΙ τρόφιμα: Κρύβουν Σοβαρούς Κινδύνους 

Είναι τα ρούχα σας «σκωροαπωθητικά», «ανθεκτικά σε λεκέδες» ή «σε φωτιά»;

Αυτοί οι τύποι των υφασμάτων χρησιμοποιούν το χημικό πρόσθετο PBDE και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες, και είναι ιδιαίτερα τοξικοί εξαιτίας της ικανότητάς τους να συσσωρεύεται στους ιστούς του κάθε οργανισμού.

Μερικές μητέρες έμειναν έκπληκτες όταν βρήκαν ίχνη PBDE στο μητρικό γάλα τους – το οποίο, φυσικά, παρήγαγε ζημιογόνα αποτελέσματα για τα βρέφη που θήλασαν. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν την τάση να προσκολλώνται στα ανθρώπινα λιπώδη κύτταρα και θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.

Η πιο κοινή διαταραχή της υγείας που προκαλείται από το PBDE σχετίζεται με το θυρεοειδή – που έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους προκαλώντας ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες ασθένειες.
Θυρεοειδής: Ρυθμιστής του Μεταβολισμού. Γιατί νοσεί, τι μπορούμε να κάνουμε 

Μήπως έχετε στην κατοχή σας ρούχα με «ακρυλικές ίνες»;

Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κατασκευασμένα από ακρυλικές ίνες παράγονται από τη χρήση του χημικού πολυακρυλονιτριλίου. Το ενημερωτικό δελτίο του EPA περιέχει τις πληροφορίες για τα αποτελέσματα αυτών των χημικών ουσιών όπως παρόμοια με το κυανίδιο – σε περίπτωση εισπνοής.

Εργαζόμενοι που εκτίθενται στις υψηλές συγκεντρώσεις αυτής της χημικής ένωσης έχουν εμπειρία αναιμίας, ναυτίας, λευκοκυττάρωσης, ήπιο ίκτερο και νεφρικές επιδράσεις.

Τα ρούχα σας είναι χρωματισμένα με μπλε χρωστικές ουσίες;

Αυτό το χρώμα μπορεί να φαίνεται βασιλοπρεπές, αλλά σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο για δερματίτιδα εξ επαφής – ιδιαίτερα στα σκούρα μπλε, καφέ και μαύρα συνθετικά ρούχα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πλύσιμο δεν αναιρεί αυτόν τον κίνδυνο. Το Disperse Blue 1 ταξινομείται ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο – δεδομένου ότι παράγει υψηλά επίπεδα των κακοήθων όγκων σε πειραματόζωα.

Μπορεί ορισμένα ρούχα να προκαλούν χρόνιες ασθένειες;

Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αθλητική ένδυση που χρησιμοποιεί τη συνθετική ίνα προκαλεί την κούραση των μυών. Επιπλέον έχουν αναφερθεί, δερματικές αντιδράσεις όπως κνησμός, φουσκάλες, εξανθήματα και σημάδια, καθώς και πονοκεφάλους και ομίχλη εγκεφάλου.

Οι πιο σοβαρές παρενέργειες είναι ευρέως διαδεδομένες με μυϊκούς πόνους, όπως η ινομυαλγία και συμπτώματα από το αναπνευστικό, συμπεριλαμβανομένων, της βρογχίτιδας, το άσθμα, τις αλλεργίες και μολύνσεις κόλπων. Αυτές είναι οι πιο άμεσες αντιδράσεις, αλλά οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι κρύβουν τα πραγματικά προβλήματα που παραμονεύουν.

Ένας οδηγός για την αγορά υγιεινών ενδυμάτων

  • Όταν είναι δυνατόν, να αγοράζετε ρούχα κατασκευασμένα από οργανικές ίνες – που προέρχονται από αγροκτήματα που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και παράγονται χωρίς χημικές ουσίες.
  • Αποφύγετε ενδύματα κατασκευασμένα από πολυεστέρες, τα οξικά μείγματα, τα σκούρα χρώματα όπως μαύρο, καφέ, μοβ και μπλε.
  • Εάν μπορείτε να – αγοράζετε μόνο φυσικές ίνες, όπως η κάνναβη και το βιολογικό βαμβάκι, το λινάρι, μετάξι και μαλλί.
  • Κάποια άλλα υλικά υψηλής ποιότητας περιλαμβάνουν αλπακά, μοχέρ, κασμίρ, μοχέρ, ραμί και γιούτα.
  • Προφανώς, όταν είναι δυνατόν, να επιλέγετε βιολογικά ρούχα για πιο κοντά στο δέρμα σας, όπως εσώρουχα, πυτζάμες και καμιζόλες.
  • Λάβετε υπόψη σας, ότι είναι πάντα σοφό να ψάχνετε τη χώρα προέλευσης και το είδος του υφάσματος που χρησιμοποιείται.
  • Θυμηθείτε ότι οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να πλένουν και να στεγνώνουν τα ρούχα από τα συνθετικά υφάσματα, τουλάχιστον τρεις φορές πριν από τη χρήση.
  • Και, φυσικά, να χρησιμοποιείτε πάντα φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς χημικά απορρυπαντικά πλυντηρίου.

Επιμέλεια άρθρου: Vagedim για την atheatignosi.blogspot.gr 

Τα απορρυπαντικά που κυκλοφορούν εντείνουν τα προβλήματα: 7 Επικίνδυνες Χημικές Ουσίες στα Απορρυπαντικά Ρούχων
Πετάξτε το ΤΩΡΑ: Μας δηλητηριάζει καθημερινά χωρίς να το ξέρουμε 

Ένας παράγοντας ακόμη: Ύποπτος ο κάδος πλυντηρίου για μετάδοση ασθενειών. Τι να κάνετε 

Γενικά ζούμε στην εποχή της χημείας η οποία μας περιβάλλει από παντού: Η χημική επιβάρυνση του σώματος και τι μπορούμε να κάνουμε 

«Τροφή-Φάρμακο»Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, εκτός από τα παραπάνω; Μα να φροντίζουμε να αποτοξινώσουμε τακτικά δέρμα, συκώτι και έντερο

Σας προτείνω λοιπόν, και πάλι, αυτό που εφαρμόζω κι εγώ:

Αποτοξινώνω συχνά τον οργανισμό μου, ΑΛΛΆ με ασφαλή μέσα, όπως τα Φύκια A.F.A σε καθημερινή βάση, αρκετές φορές μες τον χρόνο γαϊδουράγκαθο, για αποτοξίνωση του πεπτικού σας, με ταυτόχρονη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου από τα φύκια (πολύ σημαντικό), αλλά και ολόκληρου του οργανισμού! 

Σας διαθέτω, λοιπόν όποιο/α επιλέξετε, από τα παραπάνω συμπληρώματα διατροφής/προϊόντα, σε άριστη ποιότητα, πιστοποιημένα και βιολογικά.

Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελία, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μην ξεχνάτε ποτέ πως το δέρμα ΑΝΑΠΝΈΕΙ ΚΑΙ αυτό: Άδηλος αναπνοή: Πως η καλύτερη αποτοξίνωση επιτυγχάνεται από το δέρμα 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *