MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΠροστατεύοντας τους νεφρούς σώζετε την καρδιά σας

Προστατεύοντας τους νεφρούς σώζετε την καρδιά σας

Προστατεύοντας τους νεφρούς σώζετε την καρδιά σας
Ολιστική Προστατεύοντας τους νεφρούς σώζετε την καρδιά σας

Προστατεύοντας τους νεφρούς σώζετε την καρδιά σας

Όπως αποδεικνύεται από πολλές επιστημονικές μελέτες, υπάρχει σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των νεφρών και της καρδιάς, δηλαδή οι ασθενείς που έχουν βλάβη στους νεφρούς, έχουν και αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν και από την καρδιά, όπως βέβαια και το αντίθετο.

Έχει μάλιστα αποδειχτεί ότι όσο χειροτερεύει η λειτουργία των νεφρών, χωρίς να υπάρχει άλλη πάθηση, τόσο αυξάνονται και οι βλάβες που προκαλούνται στην καρδιά, αλλά και στα αγγεία. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η αύξηση των καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια κ.ά. 

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποια είναι, Πρόληψη, Εναλλακτική Αντιμετώπιση 

Η σχέση της νεφρικής και της καρδιακής βλάβης μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι σε ασθενείς συναντά κανείς τους γνωστούς παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου και για καρδιαγγειακή νόσο (όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα κ.ά.).

Έχει αποδειχτεί μάλιστα ότι η ύπαρξη και μόνο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση βλάβης στην καρδιά. Μελέτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου το 10% του πληθυσμού των κρατών πάσχει από ΧΝΝ.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1.000.000 του ελληνικού πληθυσμού έχει πρόβλημα με τους νεφρούς και μάλιστα το 10% από αυτούς (δηλαδή περίπου 10.000) υπολογίζεται ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Σήμερα, ένας στους δύο θανάτους ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο οφείλεται

σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο, όπως επισήμανε ο Χρήστος Ιατρού, πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, η οποία εορτάστηκε στις 10 Μαρτίου.

«Σε ασθενείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιατρού, «που βρίσκονται σε τελικό στάδιο ΧΝΝ και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, η θνητότητα είναι 10 με 20 φορές μεγαλύτερη από το γενικό πληθυσμό, ενώ το 40 με 50% των θανάτων τους οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο».

Επίσης, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, «έχει βρεθεί ότι σ’ όσους ασθενείς βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακό επεισόδιο αυξάνει κατά:

  • 46% σ’ αυτούς που έχουν απώλεια της νεφρικής λειτουργίας κατά 30% και
  • 131% σ’ αυτούς που έχουν χάσει το 50-70% της νεφρικής λειτουργίας»!

Η σχέση των νεφρών με την καρδιά

Γράφει ο ΠΛΟΥΜΗΣ Σ. ΠΑΣΑΔΑΚΗΣ, καθηγητής Νεφρολογίας, Ιατρικό Τμήμα, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού ήταν αφιερωμένη στην προσοχή που πρέπει να δίνεται στο ρόλο της ελάττωσης της νεφρικής λειτουργίας για την πρόωρη ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου (ΚΑΝ), η οποία αποτελεί την πιο συχνή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως.

Με τον όρο καρδιαγγειακή νόσος εννοούμε όλες εκείνες τις παθολογικές μεταβολές που μπορούν να επιδρούν στην καρδιά ή/και στα αγγεία με αποτέλεσμα να εμφανίζεται με διάφορες μορφές, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η στηθάγχη, η καρδιακή ανεπάρκεια, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Δείτε και: Στεφανιαία Νόσος: 6 βήματα για να την θεραπεύσετε φυσικά
10 σημεία κλειδιά που προειδοποιούν για εγκεφαλικό επεισόδιο

Πράγματι η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την πιο συχνή από τις χρόνιες μη μεταδοτικές νόσους, που έχουν μεγάλο μερίδιο στη συνολική θνησιμότητα, όντας υπεύθυνη για το περίπου 30% όλων των θανάτων σε όλο τον κόσμο. Το ποσοστό αυτό φαίνεται ότι μειώθηκε στις αναπτυγμένες χώρες, όχι όμως και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τι σχέση όμως θα μπορούσε να υπάρχει ανάμεσα στις λειτουργίες δύο μακρινών οργάνων, δηλαδή των νεφρών και της καρδιάς;

Αυτό που είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι ότι υπάρχουν διάφοροι παραδοσιακοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως είναι η ηλικία, η αρτηριακή υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερτροφία της αριστεράς κοιλίας, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και υγιεινής διατροφής.

Δείτε: 4 σημάδια που…φωνάζουν ότι οι αρτηρίες σας είναι φραγμένες!
Άραγε φταίει η χοληστερίνη ή το ζάχαρο για τα καρδιαγγειακά;

Οι μη παραδοσιακοί παράγοντες

Λιγότερο γνωστοί είναι οι μη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, στους οποίους περιλαμβάνονται η λευκωματουρία, η αναιμία, η διαταραχή του μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου, η ομοκυστεΐνη και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι μαζί με τους προηγούμενους καθορίζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Δείτε: Ασβέστωση ή Αποτιτάνωση αρτηριών: Δείκτης κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό
Είναι η Ομοκυστεΐνη η νέα Χοληστερίνη;

Εδώ και αρκετό καιρό όμως έχει αναγνωριστεί ότι οι ασθενείς με τελικό στάδιο ΧΝΝ εμφανίζουν 20 με 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ σε μικρότερο ασφαλώς ποσοστό φαίνεται να αφορά και ασθενείς με μικρού βαθμού ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας, πολύ πριν δηλαδή από την εμφάνιση του τελικού σταδίου της νεφρικής ανεπάρκειας.

Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στη συχνή συνύπαρξη των παραπάνω προδιαθεσικών καρδιαγγειακών παραγόντων σε ασθενείς με ΧΝΝ. Αποδεικνύεται όμως ότι η παρουσία της ΧΝΝ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όχι μόνο στα άτομα με αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και άλλους παράγοντες, αλλά και σε αυτούς που πάσχουν μόνο από ΧΝΝ.

Δηλαδή η ύπαρξη και μόνο ΧΝΝ αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής βλάβης. Μάλιστα σε άτομα άνω των 55 ετών με μόνο ΧΝΝ, ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια και θνησιμότητα είναι ισοδύναμος ή και υψηλότερος από τον κίνδυνο που έχουν ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή που έχουν περάσει έμφραγμα μυοκαρδίου.

Δείτε και Νεφρική ανεπάρκεια: Η σωστή διατροφή!

Υπάρχει μια ανεξάρτητη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού της νεφρικής λειτουργίας (σπειραματική διήθηση, GFR) και του κινδύνου θανάτου, καρδιαγγειακών εκδηλώσεων και νοσηλειών στο νοσοκομείο. Σε πρόσφατη μελέτη σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου, φάνηκε ότι ο κίνδυνος καρδιακού θανάτου είναι αυξημένος 46% σε άτομα με GFR μεταξύ 60 και 90 ml/min και 131% σε άτομα με GFR μεταξύ 30 και 60 ml/min, ανεξάρτητα από τους παραδοσιακούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Μάλιστα το 40-75% των ασθενών με τελικό στάδιο ΧΝΝ που αρχίζουν αιμοκάθαρση έχουν ήδη καρδιολογικά προβλήματα. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μια σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των νεφρών και της καρδιάς, ώστε οι ασθενείς με νεφρική πάθηση παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν και από καρδιά και το αντίθετο.

Όσο μάλιστα επιδεινώνεται προοδευτικά η νεφρική δυσλειτουργία τόσο αυξάνονται και οι βλάβες που προκαλούνται στην καρδιά και στα αγγεία, λόγω κυρίως αρτηριοσκληρωτικών και αθηρωματικών εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα την αυξημένη εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Δείτε και Βουλωμένα αγγεία, Αρτηριοσκλήρωση: Αιτίες, Συνέπειες και Αντιμετώπιση

Αθηρωματική πλάκα: Πώς δημιουργείται;

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε τη λευκωματουρία, που είναι σχεδόν πάντα ένας δείκτης της νεφρικής νόσου, ενώ συγχρόνως αποτελεί και προγνωστικό παράγοντα για τα επακόλουθα καρδιαγγειακά επεισόδια. Πρόσφατη μελέτη (PREVEND) έδειξε ότι ακόμη και στον γενικό πληθυσμό υπάρχει άμεση (γραμμική) σχέση μεταξύ της αποβολής πολύ μικρών ποσοτήτων λευκωματίνης στα ούρα (λευκωματινουρίας) και του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου.

Αυτό τονίζει την αξία του συνιστώμενου ελέγχου για την αναζήτηση της ΧΝΝ, με την ανίχνευση της μικρολευκωματινουρίας ή της λευκωματουρίας, παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας. Ο κίνδυνος αυτός θα αυξηθεί περισσότερο από 6 φορές όταν η απέκκριση της λευκωματίνης στα ούρα θα ξεπεράσει τα 300 mg την ημέρα.

Στοχευμένη παρέμβαση  Προστατεύοντας τους νεφρούς σώζετε την καρδιά σας

Είναι όμως δυνατόν η πρόληψη της εκδήλωσης ΧΝΝ να αποτρέψει από την καρδιαγγειακή επιβάρυνση ή και να βελτιώσει μακροπρόθεσμα την καρδιαγγειακή υγεία; Το πιο σημαντικό σημείο από κλινική άποψη είναι ότι υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι η στοχευόμενη νεφρική παρέμβαση, με σκοπό την ελάττωση της λευκωματουρίας, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της ΧΝΝ, μειώνοντας επίσης τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στην κατεύθυνση αυτή σημαντική είναι η προσφορά των αντιυπερτασικών παραγόντων που ανήκουν στις κατηγορίες των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ή/και τους αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που τεκμηριώνουν το όφελος από τη συνταγογράφηση αυτών των παραγόντων, στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ΧΝΝ διαβητικής ή μη διαβητικής αιτίας, υποδεικνύοντας ότι η παρέμβαση που ελαττώνει την εξέλιξη της ΧΝΝ μπορεί να ελαττώσει επίσης την καρδιαγγειακή νόσο.

Τέλος, εκφράζουμε την ειλικρινή μας ελπίδα ότι

ο παγκόσμιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, τη 10η Μαρτίου, έδωσε την ευκαιρία να ενισχυθεί το μήνυμα ότι η νεφρική νόσος είναι πράγματι συχνή και επιβλαβής αλλά συγχρόνως θεραπεύσιμη, ενώ η προστασία των νεφρών είναι στρατηγικής σημασίας εφόσον μπορεί να σώσει την καρδιά μας.

Φαίνεται ότι η προσοχή στη διατήρηση καλής νεφρικής λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της τελικής έκβασης, ελαττώνοντας την εμφάνιση τόσο της νεφροπάθειας όσο και της καρδιοπάθειας, με σημαντική συμβολή στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας.

Στη σημασία της πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με νεφρική βλάβη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Χρήστος Ιατρού.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), καθώς ένας στους δύο θανάτους ασθενών οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο αυτή καθ΄αυτή, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία.

prostatevontas-tous-nefrous-sozete-tin-kardia-sas

Όπως αποδεικνύεται από πολλές επιστημονικές μελέτες,

υπάρχει σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των νεφρών και της καρδιάς, δηλαδή οι ασθενείς, που έχουν βλάβη στους νεφρούς, αντιμετωπίζουν και αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν και από την καρδιά, όπως βέβαια και το αντίστροφο.

Έχει, μάλιστα, αποδειχτεί ότι όσο χειροτερεύει η λειτουργία των νεφρών χωρίς να υπάρχει άλλη πάθηση, τόσο αυξάνονται και οι βλάβες, που προκαλούνται στην καρδιά, αλλά και στα αγγεία. Ποσοστό 40-75% των ασθενών με τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου, όταν αρχίζουν αιμοκάθαρση, έχουν ήδη καρδιολογικό πρόβλημα.

Δείτε: Πως προειδοποιεί η καρδιά; Όλα όσα πρέπει να προσέχετε 

Αγγειακές παθήσεις: Υπεύθυνες για το 40% των θανάτων παγκοσμίως-Πως αντιμετωπίζονται

Στη σημασία της πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με νεφρική βλάβη αναφέρθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Χρήστος Ιατρού.

«Ασθενείς, που έχουν βλάβη στους νεφρούς, στην πορεία του χρόνου συνήθως κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν ειδικά από καρδιαγγειακό επεισόδιο παρά να φτάσουν σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου», είπε ο Χρ.. Ιατρού.

Έχει αποδειχθεί ότι

η ύπαρξη και μόνο ΧΝΝ αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση βλάβης στην καρδιά. Μελέτες, που προέρχονται από ΗΠΑ και Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου 10% του πληθυσμού των κρατών πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Στην Ελλάδα, όπως είπε ο Χρ. Ιατρού, περίπου 1.000.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους νεφρούς και μάλιστα 10% από αυτούς (δηλαδή, περίπου 10.000) υπολογίζεται ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Αυτοί, για να επιβιώσουν, πρέπει να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή περιτοναϊκή κάθαρση, ή να κάνουν μεταμόσχευση νεφρού. «Σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο ΧΝΝ και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, η θνητότητα είναι 10 με 20 φορές μεγαλύτερη από τον γενικό πληθυσμό, ενώ 40 με 50% των θανάτων τους οφείλονται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας.

Χρόνια Νεφρική Νόσος

είναι η κατάσταση, κατά την οποία οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη και δεν λειτουργούν σωστά. Στο αρχικό στάδιο η ΧΝΝ δεν εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα. Κατά την εξέλιξή της νόσου, όμως, μπορεί να εμφανιστούν

  • υπέρταση,
  • νυκτουρία (δηλαδή συχνή ούρηση κατά τη νύχτα),
  • αδυναμία,
  • ανορεξία,
  • καταβολή,
  • ναυτία,
  • έμετοι,
  • αναιμία,
  • οιδήματα (δηλαδή πρηξίματα, ιδίως στα πόδια),
  • αλλά και βλάβες
    – στα κόκκαλα,
    – στην καρδιά και τα αγγεία (δηλ. το καρδιαγγειακό σύστημα),
    – στα νεύρα (νευροπάθεια) κ.α.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, η έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ και η πρώιμη πρόληψή της (με τον έλεγχο και παρακολούθηση των ατόμων με τους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης της, όπως π.χ. με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό) είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες, επειδή μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής της καρδιάς και των αγγείων και το θάνατο από τη βλάβη τους.

Πηγή: users.sch.gr Προστατεύοντας τους νεφρούς σώζετε την καρδιά σας

~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Η πρόληψη και εδώ είναι η μόνη μαγική λύση, ώστε να εξαλείψετε αποτελεσματικά τους παραπάνω κινδύνους. Εκτός από την κατάλληλη διατροφή και την άσκηση, έχουμε και ορισμένα ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται από την ιστοσελίδα μας και  μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά ισχυροί σύμμαχοι της υγείας μας: 

1) Το ΣΚΟΡΔΟ 

2) Το ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10

3) Τα ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

4) Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΥΓΕΙΑΣ μας με Πυκνογενόλη-τζίνγκο μπιλόμπα και εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού

5) Το Πράσινο Τσάι με ρόδι και βιταμίνη C, (μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών ΕΙΔΙΚΆ για την ΕΞΙΣΟΡΡΌΠΙΣΗ την χοληστερόλης.

6) Η Βιταμίνη D3 + Κ2 και εκχύλισμα φύλλων ελιάς

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, παρακαλώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Διαβάστε ακόμη 5 ενδείξεις ότι καρδιά ή νεφροί έχουν πρόβλημα: Κοινός παρονομαστής η πίεση αίματος 

Νεφρά: Καθαρίστε τα… φίλτρα σας

Παθήσεις των νεφρών και θεραπεία με φυσικούς τρόπους!

Πέτρες ή Άμμος στα Νεφρά: Ολιστική Αντιμετώπιση 

και Καρδιαγγειακό, Προστατεύουμε το σύστημα που μας Διατηρεί στη Ζωή 

Αντιοξειδωτικό ξανανιώνει τα αγγεία τουλάχιστον 15 χρόνια σε έξι εβδομάδες 

Άγχος: Πόσο επιβλαβές είναι για το καρδιαγγειακό Προστατεύοντας τους νεφρούς σώζετε την καρδιά σας


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια