Πουρνάρι για αμοιβάδες, σάκχαρο, πίεση-υπόταση, ορεκτικό, δυναμωτικό, προ-φυματίωση

pournari-gia-amoivades-sacharo-piesi-ypotasi-orektiko-dynamotiko-profymatiosi

Πουρνάρι για αμοιβάδες, σάκχαρο, πίεση-υπόταση, ορεκτικό, δυναμωτικό, προ-φυματίωση

Το πουρνάρι στην λαϊκή ιατρική
Ρίζα πουρναριού για ασβέστιο και όχι μόνο…

Για αμοιβάδες, σάκχαρο, πίεση — υπόταση, ορεκτικό, δυναμωτικό, προφυματίωση (μόνον μέχρι σκιές στους πνεύμονας) είναι το πουρνάρι «πρίνος-κοκκινοπούρναρο» κατά προτίμηση το φυόμενο άνωθεν της θαλάσσης 700 μέτρα, η ρίζα του.

Τρόπος παρασκευής του

Την ρίζα την τεμαχίζουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. 660 γραμμάρια εξ αυτών, θα τεθούν σε πήλινο τσουκάλι, προσθέτοντας δύο κιλά νερό. Αρχικώς θα βράσει (να κοχλάσει) και έπειτα να ελαττωθεί η φωτιά στο ελάχιστο, βράζοντας 2-3 ώρες, να μείνει δε ακριβώς 650 γραμμάρια υγρό.

Για εκείνους (που θα είναι και οι περισσότεροι) να μείνει 600 γραμμάρια, προσθέτοντας 25% οινόπνευμα καθαρό 95 βαθμών. Δηλαδή τρία μέρη υγρό πουρναρόρριζα, ένα μέρος οινόπνευμα. Διατηρείται άνευ ψυγείου, επ’ αόριστον. Για τους προβεβηκότες την ηλικία, είναι προτιμότερη η παρασκευή του ούτως.

Δόση: Για όλες τις ανωτέρω διαλαμβανομένας περιπτώσεις, για ενηλίκους πρωί, μεσημέρι, βράδυ από ένα ποτηράκι τού λικέρ και αμέσως φαγητό. (Περιέχει πολύ ασβέστιο φυσικό).

Αποτελέσματα: Για τις αμοιβάδες θα λαμβάνεται επί δίμηνο.

Σάκχαρο επί 20 ημέρες συνεχώς. Άνευ ουδεμιάς διαίτης.

Πίεση — υπότασηζαλάδες επί μήνα συνεχώς, άνευ διαίτης.

Ορεκτικό — δυναμωτικό. Δημιουργεί πολύ μεγάλη όρεξη και το ασβέστιο που εμπεριέχει είναι ιδεώδες για εξασθενισμένους οργανισμούς και αναιμικά και αδενικά παιδιά.
Ο ρόλος του ασβεστίου στον οργανισμό μας. 

Για προφυματίωση (μέχρι σκιές στον πνεύμονα). Λαμβανόμενο επί μήνα συνεχώς, και κατόπιν ακτινογραφίας διαπιστούται ουδέν.

Πηγή: Συνταγές και βότανα του Παχώμιου Τσάκωνα. Ο Γυμνάσιος Λαυριώτης-Επιμέλεια Γ.Ι. Κούκας-Εκδόσεις Λέων-Αθήνα 1975

«Τροφή»

Έλκος στομάχου – Φτιάχνουμε αφέψημα από ρίζες πουρναριού και πίνουμε καθημερινά, γιατί βοηθά στην καλή λειτουργία του δωδεκαδάκτυλου.
Έλκος Στομάχου: Αιτίες, Συμπτώματα, Διατροφή και Θεραπεία 

Πέρα από την παραγωγή κόκκινης βαφής, τα βαλανίδια του πουρναριού χρησιμοποιούνται στην ιατρική ως στυπτικά. Επίσης το πουρνάρι χρησιμοποιείται για βόσκηση αιγών. Το πουρνάρι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό κατά της υπερβόσκησης αναπτύσσοντας αμυντικούς μηχανισμούς, όπως ισχυρά δόντια στα φύλλα.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ξηρανθεκτικό είδος, αφού φύεται στα όρια της ερήμου (Συρία, Ιορδανία, Λιβύη). Ακόμη, πρεμνοβλαστάνει εύκολα μετά από πυρκαγιά, παίζοντας σημαντικό οικολογικό ρόλο, αφού προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση.

www.ftiaxno.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *