ΠΟΥ: Τα ενεργειακά ποτά κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Pou-ta-energeiaka-pota-kindynos-gia-ti-dimosia-ygeia

Κρατήστε, ειδικά τα παιδιά σας (συμπεριλαμβάνονται και οι έφηβοι), μακρυά από τα ανθυγιεινά «ενεργειακά» ποτά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τα ενεργειακά ποτά ως πιθανό “κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”!!
Διαφημίζονται ως τονωτικά και κατάλληλα για αύξηση της σωματικής και νοητικής απόδοσης. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1987 και από τότε έχουν γνωρίσει παγκόσμια εξάπλωση. Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις τους μετά το 2008 αυξάνονται κατά 10% ετησίως, ενώ συνεχώς νέα προϊόντα λανσάρονται στις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) εκτιμά ότι το 30% των ενηλίκων, το 68% των εφήβων και το 18% των παιδιών κάτω των δέκα ετών καταναλώνουν ενεργειακά ποτά.

Εν μέρει ο κίνδυνος που προκύπτει από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα καφεΐνης που περιέχουν. Επειδή καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και γρήγορα, όπως τα αναψυκτικά, και όχι αργά όπως ο καφές, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τοξικές παρενέργειες λόγω της υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης. Σύμφωνα με την EFSA, το μερίδιο της καφεΐνης των ενεργειακών ποτών στη συνολική κατανάλωση καφεΐνης στην Ευρώπη φθάνει το 43% στα παιδιά, το 13% στους εφήβους και το 8% στους ενηλίκους. 
Αναψυκτικά.. Άλλη μεγάλη πληγή: Πόσο βλάπτουν τα αναψυκτικά; 
Τα αναψυκτικά σχετίζονται με χιλιάδες θανάτους το χρόνο παγκοσμίως.
και βέβαια, να επισημάνουμε ότι εκτός του ότι ο καφές, ως επί το πλείστον, πίνεται αργά και πάλι, επιτρέπεται με μέτρο, διότι αλλιώς πάλι θα έχει βλαβερές συνέπειες στην υγιεία: Πιάσε έναν με ολίγη, ένα μέτριο ή βαρύ γλυκό ή ένα πολλά βαρύ και όχι… Ο Ελληνικός καφές και τα οφέλη του!

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις, βλέπουν μόνο τα αμφίβολα οφέλη για τα οποία διαφημίζονται, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρασύρονται και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες και να φτάνουν στον εθισμό.

Αρνητικές επιπτώσεις
Από ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας προκύπτει ότι, αν και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις από την υπερβολική διαιτητική έκθεση στην καφεΐνη, οι άμεσες αλλά και οι μακροχρόνιες επιδράσεις από την υπερβολική και χρόνια κατανάλωση των πρόσθετων ουσιών στα ενεργειακά ποτά και σε συνδυασμό με την καφεΐνη δεν είναι πλήρως γνωστές.
Δείτε και Μύθοι και αλήθειες για την καφεΐνη

Καρδιαγγειακό σύστημα 
Η συχνή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης έχει φανεί σε ορισμένες μελέτες ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Γενικά μια μικρή και σύντομης διάρκειας αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά από κατανάλωση καφεΐνης είναι συνήθης, ειδικά σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη.
Δείτε Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποια είναι, Πρόληψη, Εναλλακτική Αντιμετώπιση
και Αρρυθμίες: πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών από άτομα με καρδιακές αρρυθμίες. Παράλληλα άλλη μελέτη κατέδειξε ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τη συγκόλληση αιμοπεταλίων, ενώ επηρεάζει και την λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών σε υγιείς νέους ενήλικες.
«Τροφή»: Εδώ επειδή μπορεί να σας φανεί ως μία επίπτωση ακόμη, ας κάνουμε μία «στάση» να εξετάσουμε την σοβαρότητα της συγκεκριμένης συνέπειας. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα (endothelial cells) είναι μια μεμβράνη που καλύπτει σαν «φόδρα» τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα λεμφικά αγγεία. 
Είναι ένα όργανο του σώματος, το οποίο, με τις ουσίες που εκκρίνει, βελτιώνει τη ροή του αίματος, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει τη θρόμβωση. Με άλλα λόγια, παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην υγεία της καρδιάς.
Δείτε και Το παν στην υγεία είναι η καλή κυκλοφορία του αίματος

Επιπλέον, το ενδοθήλιο παίζει ενεργό ρόλο σε διάφορες άλλες λειτουργίες, όπως ο πολλαπλασιασμός των λείων μυϊκών κυττάρων (κάτι που οδηγεί σε αγγειογένεση) στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, στη δράση των μονοκυττάρων (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) και στην φλεγμονή που εμφανίζεται μέσα στις αρτηρίες.
Όλα τα παραπάνω λοιπόν οδηγούν, εκτός των άλλων, στη συγκόλληση αιμοπεταλίων, δηλαδή την θρόμβωση και η θρόμβωση με την σειρά της έχει πολύ βλαβερές συνέπειες: Θρόμβος: Μια σοβαρή απειλή της υγιείας. Αιτίες και προφύλαξη 
Η θρόμβωση πρέπει να θεωρείται ως προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου;

Αρνητικές επιδράσεις στον ύπνο
Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της εγρήγορσης και την αύξηση της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας, πιθανώς λόγω ανεπαρκούς ύπνου το προηγούμενο βράδυ που ενδεχομένως σχετίζεται είτε με αυξημένη κατανάλωση ενεργειακών ποτών (είτε με κατανάλωση των ποτών αυτών χρονικά κοντά πριν πέσουν να κοιμηθούν).

Αποβολή ασβεστίου
Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετιστεί με:
– αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τα ούρα
– και απώλεια οστικής μάζας γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην οστεοπόρωση.

Η καφεΐνη σε ημερήσια δόση των 330mg μπορεί να συσχετιστεί με μια μέτρια αύξηση κινδύνου οστεοπορωτικών καταγμάτων, συγκριτικά με μια χαμηλή πρόσληψη καφεΐνης.

Συνεπώς λαμβάνοντας υπόψη ότι Τα πρώτα χρόνια της εφηβείας είναι μια περίοδος μέγιστης εναπόθεσης ασβεστίου στα οστά, προκύπτει ότι η αυξημένη κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά σε νεαρές ηλικίες.
Δείτε Ο ρόλος του ασβεστίου στον οργανισμό μας.
και Οστεοπόρωση: αιτίες, συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση

Ενεργειακά ποτά και αλκοόλ
Τα ποτά αυτά περιέχουν καφεΐνη σε μεγάλες συγκεντρώσεις και κρίνονται επικίνδυνα ειδικά όταν αναμειγνύονται με αλκοόλ, διότι αυξάνουν:
• Τους καρδιακούς παλμούς (ταχυκαρδία)
• Την αρτηριακή πίεση
• Καθώς υπάρχει κίνδυνος ακόμη και εγκεφαλικών διαταραχών με επίπτωση την νοητική στέρηση.

Επίσης, οι έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι που κάνουν συχνή κατανάλωση ενεργειακών ποτών, είναι πιο επιρρεπείς σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, σε κατανάλωση αλκοόλ και εθιστικών ουσιών κ.α. Πάνω από το 70% των νεαρών ενηλίκων (18 – 29 ετών) που πίνουν ενεργειακά ποτά, σύμφωνα με μελέτη της EFSA, τα αναμιγνύουν με αλκοόλ. Η συνήθεια αυτή είναι πιο επικίνδυνη από την κατανάλωση σκέτου αλκοόλ.
Το αλκοόλ είναι από μόνο του αρκούντως επικίνδυνο και εθιστικό, σκεφτείτε πόσο εκθετικά βλαβερό γίνεται με αυτόν τον συνδυασμό: Όλη η αλήθεια για το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του
Όλη η αλήθεια για το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του
Είναι τουλάχιστον εγκληματικό όταν αυτός ο συνδυασμός πίνεται από έφηβους (και μην ξεγελιόμαστε, ότι δεν σερβίρονται αλκοόλ. Το βρίσκουν ότι ώρα και στιγμή θέλουν…), το ίδιο όμως ισχύει και για όλες τις ηλικίες, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι και τα δύο συστατικά έχουν και ΕΘΙΣΤΙΚΈΣ ιδιότητες: Το αλκοόλ προκαλεί βλάβες που παραμένουν ΜΌΝΙΜΑ στον εγκέφαλο

Επίσης προκαλείται
• Διούρηση και κατ’ επέκταση αφυδάτωση που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο
• Η Ταυρίνη δρα διεγερτικά αλλά αναστέλλει την κατασταλτική δράση της αιθανόλης προκαλώντας επικάλυψη της μέθης με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Επίδραση ταυρίνης στον οργανισμό
Συμβάλει στη

Ενεργειακά ποτά: Τι προκαλούν στο σώμα σας τις πρώτες 24 ώρες
Προ καιρού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τα ενεργειακά ποτά ως πιθανό “κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”, αφού διαπίστωσε ότι η κατανάλωση των ποτών αυτών είναι σε άνοδο.

Τώρα, ένα infographic που δημιούργησε το Personalise.co.uk έρχεται να δείξει τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα τις πρώτες 24 ώρες μετά από την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού.

Τα στοιχεία που αναφέρονται εδώ βασίζονται σε επίσημες πηγές, όπως η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο ίδιος ο κατασκευαστής του πιο δημοφιλούς από τα ενεργειακά ποτά που είναι διαθέσιμα στην αγορά, η Red Bull.

Ένα κουτάκι 250ml περιέχει, εκτός των άλλων, 80mg καφεΐνης και 27,5g ζάχαρης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, δείτε τι συμβαίνει στον οργανισμό σας από την στιγμή που θα πιείτε το ενεργειακό ποτό, μέχρι και περίπου 24 ώρες μετά:

10 λεπτά: Μόλις πιείτε το ενεργειακό ποτό, η καφεΐνη που περιέχει χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εισέλθει στο κυκλοφορικό σας σύστημα. Ο καρδιακός σας ρυθμός και η πίεσή σας αρχίζουν να αυξάνονται.

15-45 λεπτά: Είναι ο χρόνος που η καφεΐνη μεγιστοποιείται στο αίμα σας. Θα αρχίσετε να νιώθετε μεγαλύτερη ενέργεια και θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα.

30-50 λεπτά: Όλη η καφεΐνη από το ποτό έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό σας. Το συκώτι σας αντιδρά απορροφώντας εκλύοντας περισσότερη ζάχαρη στο αίμα σας.
Δείτε προσεκτικά και να θυμάστε ότι Κανείς δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς ένα δυνατό & καθαρό συκώτι

1 ώρα: Το σώμα σας αρχίζει να νιώθει την απότομη πτώση από την έλλειψη ζάχαρης, ενώ και η επίδραση της καφεΐνης αρχίζει να περνάει. Θα αρχίσετε να νιώθετε κουρασμένοι και τα επίπεδα της ενέργειάς σας θα πέσουν χαμηλά.

5-6 ώρες: Αυτό το χρονικό διάστημα είναι ο “χρόνος μισής ζωής” του ενεργειακού ποτού. Είναι ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα σας για να μειώσει τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα σας κατά 50%. Αν είστε γυναίκα και παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, θα χρειαστείτε τον διπλάσιο χρόνο για την ίδια μείωση.

12 ώρες: Είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι για να απομακρύνουν πλήρως την καφεΐνη του ποτού από το σύστημά τους.

12-24 ώρες: Επειδή η καφεΐνη είναι ένα είδος “ναρκωτικού” (όπως όλα τα εις -ινη, όπως νικοτίνη, ηρωίνη, κ.α.), τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά ροφήματα με καφεΐνη (όπως και ο καφές) θα αρχίσουν να έχουν τα πρώτα συμπτώματα στέρησης 12-24 ώρες μετά την τελευταία τους “δόση”. Αυτά τα συμπτώματα πολλές φορές είναι πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα και ευερεθιστότητα/εκνευρισμός.
και σε όλα αυτά προσθέστε και τις επιπτώσεις που έχει η μεγάλη ποσότητα ΖΆΧΑΡΗΣ που εμπεριέχεται, οι οποίες περιγράφονται εδώ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΙΝΟΥΜΕ σκευάσματα τύπου COLA.
και στην συνέχεια αναλογιστείτε και τούτο Επιβεβαιώνεται με στοιχεία η συνωμοσία για τη ζάχαρη

Συμπεράσματα
• Συμπεραίνουμε ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών από ανήλικους και κυρίως από άτομα υψηλού κινδύνου (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακών νοσημάτων) είναι καλό να αποφεύγεται γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιπλοκών στην υγεία.

• Λόγω της καφεΐνης υπάρχουν επιπτώσεις στον ύπνο. Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης συσχετίζεται με αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τα ούρα και μπορεί να συμβάλει στη οστεοπόρωση και αυτό είναι μόνο ένα δείγμα του τι μπορούν να μας προκαλέσουν οι συχνές και αυξημένες ποσότητες ενεργειακών ποτών. 

• Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία, υπέρταση, ναυτία, εμετούς, σπασμούς, συμπτώματα ψύχωσης και, σε σπάνιες περιπτώσεις, θάνατο. Σε ορισμένες χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Σουηδία) έχουν αναφερθεί θάνατοι λόγω καρδιακής ανεπάρκειας ή έκτακτες εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω κρίσεων επιληψίας, μετά από υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

«Τροφή»: Το καλλίτερο που μπορώ να προτείνω για όσους τα κατανάλωναν και αντιλαμβάνονται πλέον πως δεν είναι και ότι το υγιεινότερο, είναι αποτοξίνωση του συκωτιού Γαϊδουράγκαθο περιορίζει τις βλάβες, αποτοξινώνει & αναπλάθει το συκώτι 

Για όσους ενδιαφέρεστε, λοιπόν, διαθέτω εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό γαϊδουράγκαθο ως συμπλήρωμα διατροφής, ώστε να εξασφαλίσετε όλες τις δράσεις του στο έπακρο. 

Όσοι θέλετε, να βελτιώσετε την υγιεία σας με την χρήση του, επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Το Red Bull δίνει… μπελά! 

και γιατί να πίνουμε ότι αηδία (μετά συγχωρήσεως, αλλά αυτό μου προκαλούν, ακόμη και πριν μάθω τις συνέπειές τους), βγαίνει στην αγορά και όχι κάτι που μπορώ να ετοιμάσω εγώ, που να έχει και σωρεία ωφελειών; Το καλύτερο energy drink είναι… ο χυμός ντομάτας σύμφωνα με νέα μελέτη! 

Το αγαπημένο μου smoothie για ενέργεια και αποκατάσταση

Ένας κρεμώδης χυμός, για πρωινό, γεμάτος ενέργεια & θρεπτικά συστατικά 

Μαγικός Χυμός Ενέργειας! 

Χυμός με πράσινο μήλο λεμόνι και τζίντζερ για ενέργεια και αποτοξίνωση 

Συνταγή για σούπερ ενέργεια, αδυνάτισμα, στήριξη ανοσοποιητικού 

Ιδέες για πρωινό για φουλ ενέργεια και γρήγορη απώλεια βάρους 

Στοιχεία από
health.in.gr

2lyk-alexandr.ima.sch.gr
www.iatropedia.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *