MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΠότε το αλάτι είναι απειλή για την υγεία

Πότε το αλάτι είναι απειλή για την υγεία

Πότε το αλάτι είναι απειλή για την υγεία
Πότε το αλάτι είναι απειλή για την υγεία

Πότε το αλάτι είναι απειλή για την υγεία

Η υπερκατανάλωση άλατος κοστίζει ετησίως τη ζωή 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που παρουσιάσθηκε προ ημερών σε συνέδριο για την επιδημιολογία, την διατροφή και την άσκηση που οργάνωσε η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ). Πότε το αλάτι είναι απειλή για την υγεία

Όπως έδειξε η μελέτη, το 2010 το 15% όλων των θανάτων από έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα προκλήθηκε από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

«Η λήψη μέτρων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως η μείωση της περιεκτικότητας των τροφίμων σε νάτριο, μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές», είπε παρουσιάζοντας την μελέτη ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάριους Μοτζαφαριάν, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής & Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ.

Το αλάτι αποτελείται από χλωριούχο νάτριο (NaCl) και στις συσκευασίες των τροφίμων αναγράφεται ως «νάτριο» ή με τη μορφή διαφόρων χημικών ενώσεών του.

Π.χ. Όξινο γλουταμινικό νάτριο: η μάστιγα της σύγχρονης διατροφής! 

Σύμφωνα με τα ευρήματα του δρος Μοτζαφαριάν και των συνεργατών του, από τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που πέθαναν παγκοσμίως το 2010 εξαιτίας του άλατος, το 40% πέθαναν πρόωρα – σε ηλικίες κάτω των 69 ετών.

Επιπλέον, το 52% των θανάτων καταγράφηκε στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από την επονομαζόμενη «Global Burden of Disease Study» – μία διεθνή έρευνα που αφορά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα την περίοδο 1990-2010 ανά ηλικία, φύλο και χώρα, που πραγματοποιήθηκε από 488 επιστήμονες από 303 ερευνητικά ιδρύματα σε 50 χώρες όλου του κόσμου. 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι η δίαιτα Δυτικού τύπου οδηγεί συνήθως σε υψηλή πρόσληψη νατρίου, η οποία μάλιστα είναι σχεδόν τριπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που Ο δυτικός τρόπος ζωής ΣΚΟΤΏΝΕΙ!

Που βρίσκεται το κρυφό αλάτι στα τρόφιμα

Είναι γνωστό ότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου, που αποτελεί συστατικό του αλατιού, μέσω της διατροφής μας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η περίσσεια του νατρίου στη διατροφή μας έχει λιγότερο να κάνει με αυτό που εμείς προσθέτουμε στα γεύματά μας και περισσότερο με αυτό που υπάρχει ήδη στα έτοιμα φαγητά. Πρακτικά, οι συστάσεις επισημαίνουν πως οι υγιείς δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα και οι ασθενείς το μισό. 

Στην χώρα μας, η κατανάλωση άλατος είναι ιδιαίτερα υψηλότερη, σύμφωνα με μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες προ ετών είχαν δείξει πως η μέση πρόσληψη άλατος υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια την ημέρα.

Το μέσο άτομο παίρνει τουλάχιστον πέντε με δέκα φορές περισσότερο νάτριο από ό, τι χρειάζεται.

Αλάτι… η «κρυφή» νοστιμιά

Το αλάτι, από την αρχαιότητα ακόμη, «νοστιμίζει» τη ζωή των ανθρώπων ως συστατικό του φαγητού, των θρησκευτικών τελετών και των παραδόσεων μέσα από μύθους και παραμύθια.

Μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία;

Η εξάπλωση του στις δυτικές κοινωνίες, μέσω της προσθήκης του σχεδόν σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα είτε ως αλάτι είτε ως νάτριο, γίνεται όλο και πιο «επικίνδυνη» αφού μαζί με αυτό αυξάνεται και ο κίνδυνος αυξημένης αρτηριακής πίεσης, δηλαδή υπέρτασης.

Η υπέρταση, είναι μια ασθένεια που συνδέεται στενά με χρόνια προβλήματα υγείας όπως τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά, όπου τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες.

Για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αλλά και ο ΕΦΕΤ συστήνουν τον περιορισμό αλατιού, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, σε 5-6 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως.
Υπέρταση, αιτίες και εναλλακτικοί τρόποι καταπολέμησης

Πόσο συνιστάται, πόσο τρώμε

«Σύμφωνα με πολλές μελέτες, σε ολόκληρο τον κόσμο καταναλώνεται κατά μέσον όρο τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα νατρίου από τη συνιστώμενη για διαφύλαξη της υγείας», λέει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας.

«Ωστόσο το υπερβολικό αλάτι είναι ένα συστατικό της τροφής που σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου για εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Όπως δείχνουν και τα νέα ευρήματα, εκτός από εμφράγματα και εγκεφαλικά που οφείλονται στο αλάτι, μελέτες το έχουν συσχετίσει και με τον καρκίνο του στομάχου. Δεν αποκλείεται επίσης να παίζει ρόλο και σε άλλα νοσήματα, όπως η οστεοπόρωση και το άσθμα».

Οι πηγές

Δυστυχώς, όμως, «στην δυτικού τύπου διατροφή η οποία, σε αντίθεση με την παραδοσιακή ελληνική-μεσογειακή, είναι φτωχή σε φρούτα και λαχανικά και αντιθέτως πλούσια σε πρόχειρα και προμαγειρεμένα τρόφιμα του εμπορίου, μόλις το 10% της ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού προέρχεται από το επιτραπέζιο αλάτι, που προσθέτουμε εμείς στα φαγητά μας», κατά τον κ. Δημοσθενόπουλο.
«Φάρμακο» η μεσογειακή διατροφή, αλλά του 1960 που ελάχιστοι Έλληνες πλέον ακολουθούν

Το 40% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από το ψωμί που αγοράζουμε, σύμφωνα με τις μελέτες της Κρήτης, οι οποίες είχαν δείξει σε κάθε 100 κιλά αλεύρι προστίθεται 1 κιλό αλάτι, για συντήρηση και νοστιμιά – ή αλλιώς, οι 600.000 τόνοι ψωμιού που καταναλώνουμε ετησίως περιέχουν και 5.000 τόνους αλάτι!

Και μετά, είναι όλα τα άλλα έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου, τα οποία περιέχουν νάτριο ή ενώσεις νατρίου για νοστιμιά και ως συντηρητικό.

«Παστά, επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά, πατατάκια, γαριδάκια, βούτυρο και προϊόντα επάλειψης, έτοιμα και κονσερβοποιημένα γεύματα, σούπες, πίτσες και πίτες, ξηρούς καρπούς, αλλά και καθημερινά τρόφιμα όπως οι φρυγανιές, κάποια επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού και το τυρί περιέχουν πολύ νάτριο», λέει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

Ο γενικός κανόνας είναι πως το περισσότερο αλάτι της διατροφής μας είναι κρυμμένο κυρίως σε έτοιμα ή συσκευασμένα τρόφιμα, ακόμα και σε κάποια που έχουν γλυκιά γεύση.

Γλυκά τρόφιμα ή γλυκίσματα που μπορεί να περιέχουν αρκετό αλάτι είναι τα κέικ, τα ντόνατς, τα κρουασάν, τα μπισκότα, τα δημητριακά πρωινού (ακόμα κι αν είναι ολικής αλέσεως) αλλά και η σοκολάτα, ιδίως αν περιέχει ξηρούς καρπούς ή καραμέλα, καθώς σε τέτοια περίπτωση η περιεκτικότητά της σε αλάτι είναι μεγαλύτερη, κατά τον κ. Δημοσθενόπουλο.

Πρέπει να κόψω το αλάτι ακόμη κι αν δεν είμαι άρρωστος;

Σίγουρα όχι! Το αλάτι είναι ωφέλιμο, ενώ αυτό που προσθέτουμε στο μαγείρεμα καλύπτει μόλις το 10-15% της ημερήσιας ποσότητας αλατιού, Το υπόλοιπο είναι «κρυμμένο» σε επεξεργασμένα τρόφιμα.  Οπότε αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι, αν όχι να εξαλείψουμε εντελώς τις επεξεργασμένες τροφές, τουλάχιστον να τις καταναλώνουμε όσο πιο ελάχιστα μπορούμε.
Γιατί οι επεξεργασμένες τροφές διαταράσσουν την υγεία 

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, το αλάτι δεν παχαίνει διότι δεν προσδίδει θερμίδες. Προκαλεί όμως κατακρατήσεις υγρών, οι οποίες μας «φουσκώνουν» και μας κάνουν να δείχνουμε τελικά βαρύτεροι. 

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε από πού προέρχεται όλη η παραπάνω ποσότητα του αλατιού. Όλοι γνωρίζουμε ότι παίρνουμε πολύ αλάτι από τα πατατάκια. Επίσης γνωρίζουμε πόσο αλάτι προσθέτουμε εμείς οι ίδιοι στο φαγητό που ετοιμάζουμε, είτε κατά το μαγείρεμα, είτε στο τραπέζι (με την αλατιέρα).

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το 75% του νατρίου που καταναλώνουμε προέρχεται από έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα και φαγητό που τρώμε έξω ( fast food, εστιατόρια).

Οι τροφές που μας φορτώνουν κρυφά αλάτι

Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα πιο αλμυρά τρόφιμα που καταναλώνουμε, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention).

Κάποια από αυτά θα σας εκπλήξουν.

Ψωμί.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ψωμιά περιέχουν υδατάνθρακες και θερμίδες, αλλά πόσοι γνωρίζουμε ότι περιέχουν πολύ αλάτι; Δεν καταλαβαίνουμε πόσο αλάτι έχει το ψωμί, διότι πολλές φορές δεν έχει καν αλμυρή γεύση.

Ωστόσο, ένα κομμάτι ψωμί μπορεί να έχει έως και 230 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Αυτό είναι το 15% της συνιστώμενης ποσότητας και αντιστοιχεί σε μία μόνο φέτα. Εάν δηλαδή καταναλώσετε ένα σάντουιτς και ένα ατομικό κέικ σε μια μέρα, μόνο και μόνο από αυτά τα αρτοπαρασκευάσματα μπορεί να λάβετε 1.000 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Δηλαδή τα δύο τρίτα του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου πρόσληψης νατρίου σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθώς το συνιστώμενο όριο είναι τα 1.500 χιλιοστόγραμμα. Θυμηθείτε να ελέγχετε την διατροφική ετικέτα σε κάθε μάρκα, καθώς το ίδιο τρόφιμο, για παράδειγμα το ψωμί ή το κέικ, μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα νατρίου. 

υπό αυτές τις συνθήκες εν τέλει πως να είναι υγιεινό; Ψωμί: Τελικά είναι υγιεινό ή όχι;
Ένας ακόμη λόγος για να το φτιάχνουμε μόνοι μας και βέβαια με τον σωστό τρόπο: Ολόκληρο εργαστήρι σε μια μπουκιά ΨΩΜΙ 

Αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα – Καπνιστά και παστά προϊόντα.

Ακόμα και τρόφιμα που θα θεωρούνταν υγιεινά, μπορεί να έχουν πολύ υψηλό φορτίο νατρίου. Η καπνιστή γαλοπούλα μπορεί να περιέχει έως και 1.050 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Όλα τα αλλαντικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου, καθώς το μαγειρεμένο και επεξεργασμένο κρέας χωρίς την προσθήκη νατρίου θα αλλοιωνόταν μέσα σε λίγες μόνο μέρες. 

Το αλάτι και το νάτριο λοιπόν, χρησιμοποιείται κυρίως ως συντηρητικό αυτών των τροφίμων. Μια γυναικεία παλάμη παστού ψαριού ή αλλαντικών περιέχει 2-6 γραμμάρια αλατιού! Προτιμήστε τα σε πολύ μικρές ποσότητες. Όταν μαγειρεύεται τέτοια τρόφιμα, αποφύγετε να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό, αντί αυτού προσθέστε μυρωδικά.
Προσωπικά δεν τα εμπιστεύομαι καθόλου: Πιο επικίνδυνα από όσο γνωρίζουμε κόκκινο κρέας και αλλαντικά 

Τυριά

Τα πιο σκληρά τυριά είναι πλούσια σε αλάτι ή νάτριο για το λόγο αυτό προσπαθήστε να τα καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες, σε γεύματα που δεν περιέχουν άλλες πλούσιες πηγές αλατιού (πίτσες, ελιές, παστά ή τουρσί), όπως κάποια σαλάτα ή ένα τάκος.

Έτοιμο φαγητό (fast food)

Όλοι γνωρίζουμε πως είναι τρόφιμα που μας «φορτώνουν» με πολύ αλάτι. Έτσι, 1 χάμπουργκερ περιέχει 890 mg νάτριο, 1 τσίζμπεργκερ με μπέικον περιέχει 1.177 mg νάτριο, 2 κομμάτια πίτσα σπέσιαλ περιέχουν 1.447 mg, ενώ 1 μεγάλη μερίδα τηγανητές πατάτες 335 mg.

Πουλερικά.

Σίγουρα το γνήσιο κοτόπουλο δεν αποτελεί μια ανθυγιεινή τροφή. Αυτό είναι κάτι που αλλάζει και εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος. Υγιεινό γεύμα αποτελεί το κοτόπουλο όταν επιλέγουμε το στήθος, σε μία λογική μερίδα και έχουμε αφαιρέσει την πέτσα πριν το μαγείρεμα.

Εάν όμως επιλέξετε έτοιμες κοτομπουκιές, διάφορα έτοιμα μπιφτέκια ή σουτζουκάκια κοτόπουλου και μαριναρισμένο κοτόπουλο, κάθε άλλο παρά υγιεινό θα είναι. Μόνο τα 85γρ παναρισμένες φτερούγες κοτόπουλου περιέχουν 600 χιλιοστόγραμμα νατρίου (τα περισσότερα παιδιά βέβαια δεν σταματούν στα 85γρ). Ελέγξτε τις ετικέτες και επιλέξτε το προϊόν με τη λιγότερη επιβάρυνση σε νάτριο. 

Τώρα σοβαρά, τρώτε ή ακόμη χειρότερα ταΐζετε τα παιδιά σας κοτομπουκιές; Τι πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε πως τα επεξεργασμένα εκτός των άλλων, περιέχουν και ότι σαβούρα είναι για πέταμα; Η διατροφική πλύση εγκεφάλου των τελευταίων ετών και οι τραγικές συνέπειες
είναι που είναι προβληματικά τα κοτόπουλα του εμπορίου: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ: Τρώτε κοτόπουλα γεμάτα αυξητικούς παράγοντες και χημικά 

Σούπες.

Αυτό είναι άλλο ένα από εκείνα τα τρόφιμα που φαίνεται απόλυτα υγιεινό. Δεν μπορεί να μην είναι, αφού κάθε φορά που ήσασταν άρρωστοι η μητέρα σας σας έδινε σούπα! Η σπιτική σούπα όντως μπορεί να είναι μια υγιεινή τροφή, εάν προσέξετε όμως τις ετικέτες στις έτοιμες σούπες θα διαπιστώσετε ότι δεν ισχύει το ίδιο.

Μία μερίδα κονσερβοποιημένης κοτόσουπας με νουντλς, μπορεί να περιέχει 940 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Ψάξτε για λιγότερο επιβαρυμένες επιλογές, είναι το ίδιο γευστικές.
Επικίνδυνες οι στιγμιαίες σούπες και τα νουντλς

Σάντουιτς.

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει κάθε τι από ένα απλό τοστ μέχρι ένα ενισχυμένο χάμπουργκερ. Γνωρίζουμε ήδη ότι το ψωμί και τα αλλαντικά έχουν υψηλό φορτίο νατρίου. Φανταστείτε που φτάνουμε και με την προσθήκη τυριών και σάλτσας (κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα κ.α). Και μόνο βέβαια με το ψωμί και κάποιο αλλαντικό ξεπερνάμε τα 1500 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε τα σάντουίτς σας με άφθονα λαχανικά, όπως φρέσκια ντομάτα, μαρούλι, αγγουράκια, αλλά και ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνα, μανιτάρια, κολοκυθάκια και χρωματιστές πιπεριές.

fast-food-alati
«Τροφή»: Μεγάλη πληγή για την υγιεία μας τα επεξεργασμένα, αλλά ΚΑΙ τα έτοιμα και δη γρήγορα φαγητά! Ας ρίξουμε μία ματιά σε μία ετικέτα που βρήκα προ καιρού.. Εκτός των άλλων (π.χ. μους τυριών, λέει.. τι στο καλό να είναι αυτό πάλι; Τους τελείωσε άραγε το τυρί ή είναι ο τρόπος τους να ξεφορτώνονται ότι τους περισσεύει με την… μορφή τυριού;), δείτε την περιεκτικότητά του σε αλάτι!!! Και μιλάμε για ένα “απλό” σάντουιτς που τρώει κάποιος για πρωινό ή ανάμεσα στα γεύματα… Μόνον με ένα μόλις σάντουιτς καταναλώνουμε περισσότερο από το ΜΙΣΌ από όσο χρειαζόμαστε την ημέρα!!! Γι` αυτό και επιμένω και σας λέω συχνά – συχνότατα, ΝΑ ΔΙΑΒΆΖΕΤΕ τις ετικέτες!

Κονσέρβες λαχανικών, κρέατος και ψαριών.

Αν και εύκολη λύση, οι κονσέρβες περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Όταν χρησιμοποιείται μανιτάρια, καλαμπόκι ή τόνο σε σαλάτες ή φαγητό αποφύγετε να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και καλό είναι να τα ξεπλένετε προτού τα μαγειρέψετε. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε μπαχαρικά όπως το κύμινο, ο γλυκάνισος, το σκόρδο, το πιπέρι, το κάρυ ή την πάπρικα που δίνουν πικάντικες γεύσεις στα φαγητά.

Σάλτσες σόγιας, μπάρμπεκιου, τσιλι, κέτσαπ, μουστάρδα.

Οι σάλτσες αυτές συνοδεύουν τρόφιμα πολύ πλούσια σε αλάτι όπως fast food, πατατάκια και αλλαντικά και χρησιμοποιούνται για να κάνουν πιο ελκυστικά τα τρόφιμα δίνοντας περισσότερη γεύση ή σκεπάζοντας άλλες. Όταν τρώτε έξω, αποφύγετε να επιβαρύνετε τα πιάτα σας με επιπλέον αλάτι. Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε τέτοιες σάλτσες στο σπίτι κατά την προετοιμασία δικών σας πιάτων αλλά μόνον αντί αλατιού.
Τώρα την σόγια, αν την αποβάλλετε και εντελώς από την διατροφή σας, καλό θα είναι Προσοχή στη σόγια και ορισμένα παράγωγά της 

Η βιομηχανία τροφίμων, σε μια πρώτη προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, αναγράφει την ποσότητα αλατιού ή νατρίου στις συσκευασίες τροφίμων με τη μορφή των νέων ετικετών, τα GDA’s. Τρόφιμα υψηλά σε νάτριο θεωρούνται αυτά που περιέχουν περισσότερο από 0,6 γραμμάρια νατρίου ή 1,5 γραμμάρια αλατιού στα 100 γραμμάρια.

Το κρυμμένο αλάτι και το… κάλιο

Όταν το θέμα είναι η προστασία από την υπέρταση, δεν αρκεί να προσέχουμε την περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι, κατά τον κ. Δημοσθενόπουλο. Όπως εξηγεί, μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε πως η υπέρταση είναι πιθανότερη όταν η υπερκατανάλωση άλατος συνοδεύεται από ελλιπή κατανάλωση καλίου.

Το κάλιο αποτελεί ένα μεταλλικό στοιχείο που συναντούμε κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, το γάλα και το γιαούρτι. Στο σώμα μας εκτός των άλλων λειτουργιών όπως η διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας και η ομαλή λειτουργία των μυών και των νεύρων, λειτουργεί συμπληρωματικά με το νάτριο.

«Το πολύ αλάτι σε συνδυασμό με λιγοστό κάλιο είναι ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός για την καρδιακή λειτουργία», τονίζει. «Όσο σημαντική είναι η μείωση του νατρίου, άλλο τόσο σημαντική είναι και η ενίσχυση των επιπέδων του καλίου στη διατροφή μας, η οποία μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης».

Σήμερα, ο δυτικοποιημένος τρόπος διατροφής χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από υπερκατανάλωση νατρίου και περιορισμένη κατανάλωση φυσικών πηγών καλίου. 

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς συνιστά την κατανάλωση 4,7 γραμμαρίων καλίου την ημέρα, εξηγώντας πως μια διατροφή πλούσια σε κάλιο βοηθά στη διατήρηση φυσιολογικής της αρτηριακής πίεσης, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και συμβάλλει στην αποβολή νατρίου και νερού από το σώμα, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Επομένως, εκτός από τον έλεγχο κατανάλωσης των κρυφών πηγών νατρίου είναι σημαντικό να φροντίζουμε ταυτόχρονα να καταναλώνουμε και επαρκείς ποσότητες καλίου.
Ηλεκτρολύτες Κάλιο και Νάτριο: Κλειδί η Ισορροπία
Κάλιο: Μειώνει την πίεση, προλαμβάνει εγκεφαλικά και οστεοπόρωση

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το αλάτι;

«Η υγεία μας επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο ζωής και διατροφής και πρέπει ως καταναλωτές να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», λέει ο κ. Δημοσθενόπουλος. «Είναι απαραίτητο να διαβάζουμε τις διατροφικές επισημάνσεις, δηλαδή τις ετικέτες των τροφίμων και να αναζητούμε πόσο νάτριο ή ενώσεις νατρίου περιέχουν.

Πρέπει επίσης να προσέχουμε οι αναγραφόμενες τιμές σε τι ποσότητα τροφίμου αντιστοιχούν – τα περισσότερα τρόφιμα αναγράφουν περιεκτικότητες ανά 100 γραμμάρια τροφίμου, ενώ κάποια και ανά μερίδα».
Διάβασε τις ετικέτες. Μάθε να ξεχωρίζεις τα τρόφιμα με χημικά

Για να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

* Βγάλτε την αλατιέρα από το τραπέζι

* Να βράζετε τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαχανικά και τα όσπρια χωρίς να προσθέτετε αλάτι στο νερό

* Να προσθέτετε στα φαγητά κατσαρόλας χυμό λεμονιού ή μικρή ποσότητα άσπρου κρασιού

* Εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να προτιμάτε τα κατεψυγμένα έναντι εκείνων σε κονσέρβες.

* Εάν τρώτε κονσερβοποιημένα λαχανικά, να τα ξεπλένετε πρώτα για ένα λεπτό σε ένα τρυπητό και στη συνέχεια να τα μαγειρεύετε σε φρέσκο νερό.

* Περιορίστε το αλάτι που αναφέρεται στις συνταγές στο ένα τέταρτο

* Για να νοστιμίσετε το φαγητό σας να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και μυρωδικά, όπως χυμό λεμονιού, ξύδι, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, μηλόξυδο, σκόρδο, ξερή μουστάρδα, κρεμμύδι, πάπρικα και θυμάρι.

Επίσης, συστήνεται η αποφυγή χρήσης επιτραπέζιου αλατιού, ενώ και η χρήση φυτικών τροφίμων (π.χ. φρούτων και λαχανικών) στο ημερήσιο διαιτολόγιο είναι μία ακόμα αποτελεσματική λύση για τον περιορισμό της υψηλής πρόσληψης νατρίου. 

Επίσης είναι καλύτερο να επιλέγουμε φρέσκα φαγητά, όπως ψάρι και κρέας, παρά κονσερβοποιημένα. Όταν αγοράζουμε τροφές που βρίσκονται μέσα σε κουτιά ή κονσέρβες, αλλά και κατεψυγμένα γεύματα, είναι σίγουρο ότι θα είναι επιβαρυμένα με αρκετό νάτριο.
Πότε το αλάτι είναι απειλή για την υγεία

Διαλέξτε φυσικό θαλασσινό αλάτι που είναι φυσικά πλούσιο σε διάφορα μέταλλα και δεν περιέχει μόνο νάτριο και χρησιμοποιήστε το και πάλι συνετά: Γιατί να Διαλέξεις Ελληνικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι 

Πώς το σώμα ειδοποιεί ότι πρέπει να ελαττώσουμε το αλάτι; 

Υπέρταση και Αλάτι, Μύθοι και Πραγματικότητες! 

Το αλάτι ως μέσο θεραπείας ασθενειών! 

Αλάτι: Αθώος ο κατηγορούμενος 

Αλάτι – To καλό, το κακό και το νόστιµο! 

Πηγές:
neadiatrofis.gr

www.nutrimed.gr
tanea.gr
www.onlarissa.gr
e-cardio.gr
Πότε το αλάτι είναι απειλή για την υγεία


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια