MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΠως συνδέονται Έντερο και Αυτοάνοσα Νοσήματα

Πως συνδέονται Έντερο και Αυτοάνοσα Νοσήματα

Πως συνδέονται Έντερο και Αυτοάνοσα Νοσήματα

Πως συνδέονται Έντερο και Αυτοάνοσα Νοσήματα

Κατανοώντας την Παθολογία Των Αυτοάνοσων Νοσημάτων υπο το Πρίσμα της Λειτουργίας του Εντέρου Πως συνδέονται Έντερο και Αυτοάνοσα Νοσήματα

‘Οταν ο Δρ. Allesio Fasano δημοσίευσε την διάσημη πλέον έρευνά του πάνω στην ζονουλίνη και την εντερική διαπερατότητα {Η θεωρία του λέει πως το σώμα παράγει μία πρωτεΐνη, τη ζονουλίνη (zonulin), η οποία κλειδώνει και ξεκλειδώνει τα περάσματα ανάμεσα στα κύτταρα του εντέρου.}, συνέβαλε τα μέγιστα στην κατανόηση της επίδρασης που έχει η λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος στην αυτοανοσία.
Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το

Από τότε, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα εκτοξεύτηκε. Το περίφημο άρθρο του στο περιοδικό Scientific American το 2009 προσέλκυσε το ενδιαφέρον ολόκληρης της διεθνούς ιατρικής κοινότητας.

Οι επιστημονικές του διαπιστώσεις παρουσιάστηκαν στο παγκόσμιο ετήσιο συνέδριο του ινστιτούτου λειτουργικής ιατρικής εκείνης τη χρονιάς και κυριάρχησε έκδηλος ενθουσιασμός που ένας επιστήμονας, επιτέλους, ξεκάθαρα και με σαφήνεια, ανέδειξε αυτό που εμείς ως ιατροί παρατηρούμε στην κλινική πράξη καθημερινώς.

Ο Δρ. Fassano μελέτησε

την αλληλεπίδραση μεταξύ της λειτουργίας του εντέρου και της ανάπτυξης αυτοάνοσων παθήσεων. Αρχικά, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίον η πρωτεΐνη ζονουλίνη, σε συνέργεια με κάποιες άλλες ρυθμιστικές πρωτεΐνες, επηρεάζουν άμεσα την ομοιόσταση του γαστρεντερικού φραγμού.

Ταυτοχρόνως απέδειξε ότι η παρουσία μεγάλων ποσοτήτων ζονουλίνης στο έντερο είναι μια από τις βασικές αιτίες που οδηγούν στην παθολογία της εντερικής διαπερατότητας. Μεγάλες ποσότητες ζονουλίνης συγκεντρώνονται στο έντερο όταν το περιβάλλον του γαστρεντερικού σωλήνα εκτίθεται σε βλαβερούς παράγοντες.

Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η γλουτένη.

Στις περιπτώσεις που ο γαστρεντερικός φραγμός δεν καταφέρνει να συγκρατεί εκείνα τα πρόσθετα τροφίμων, τις πρωτεΐνες, τα μικρόβια, τις τοξίνες και την γλουτένη που συσσωρεύονται γύρω του, αυτές οι ουσίες διαπερνώντας το τοίχωμα του εντέρου, μπορούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτοάνοσα Νοσήματα: Ο Παραλογισμός του Ανοσοποιητικού συστήματος

Το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο και ο κύριος ρόλος του εκεί είναι να ρυθμίζει την κυκλοφορία της εισόδου και της εξόδου εξωγενών παραγόντων.

Σε περίπτωση που καταφέρει να εισέλθει μια επιβλαβής ουσία, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αντιδράσει πυροδοτώντας μία σειρά από πολύπλοκους, προγραμματισμένους αμυντικούς μηχανισμούς, σε αντιστοιχία με το βαθμό επικινδυνότητας. Ως πολύ σοβαρή απειλή για παράδειγμα, εκλαμβάνεται από τον οργανισμό ενός ασθενούς με κοιλιοκάκη η παρουσία γλουτένης.
Η αλήθεια για την τοξικότητα των τροφίμων χωρίς γλουτένη και την κοιλιοκάκη

Εν συνεχεία, ο Δρ. Fasano ανέδειξε την τριάδα των παραγόντων εκείνων που ευθύνονται για την ανάπτυξη της δυσανεξίας στην γλουτένη, καθώς και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων.

Αυτοί είναι:

α) Η γενετική προδιάθεση,
β) Η έκθεση σε βλαβερούς παράγοντες ενεργοποίησης και
γ) Η εντερική διαπερατότητα

Συνδυαστικά, οι τρεις αυτοί παράγοντες είτε συμβάλλουν, είτε μόνοι τους προκαλούν την εμφάνιση αυτοάνοσων και αλλεργικών ασθενειών.
Αυτοάνοσα νοσήματα. Τελικά τι τα προκαλεί;

Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως η δράση τους δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτές τις ασθένειες, καθώς συνδέονται και με πληθώρα άλλων νόσων, συμπεριλαμβανομένων του αυτισμού, της νόσου του Πάρκινσον και των καρδιαγγειακών παθήσεων, γεγονός που προκάλεσε αρκετή έκπληξη.
Μικροβίωμα: Η εντερική χλωρίδα σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον

Ο Δρ. Fasano ανέδειξε και μία τέταρτη, το ίδιο σημαντική μεταβλητή, η οποία μπορεί να καθορίσει την χρονική στιγμή και τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραστεί η ασθένεια.

Αυτή δεν είναι άλλη από το μικροβίωμα του εντέρου.

Όταν το μικροβίωμα βρίσκεται σε υγιή ισορροπία μπορεί ακόμα και να αποτρέψει την ανάπτυξη αυτοάνοσων παθήσεων και στις περιπτώσεις εκείνες όπου η γενετική προδιάθεση είναι ισχυρή.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν τόσα παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι σε μικρή ηλικία δεν παρουσιάζουν έντονη ευαισθησία στην γλουτένη, αλλά αυτό προκύπτει αργότερα στη ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο πως σε πληθώρα τέτοιων ασθενών παρατηρείται ότι το μικροβίωμα του εντέρου τους δεν βρίσκεται πλέον σε καλή κατάσταση.
Μικροβίωμα: Τα μικρόβια είναι ο ρυθμιστής της υγείας μας
ενώ Ένα κατεστραμμένο μικροβίωμα συνεπάγεται μία μεγάλη λίστα ασθενειών 

Επίσης, παλαιότερες έρευνες, έχουν εδώ και καιρό καταγράψει την άμεση επίδραση που έχει η παρουσία διαφόρων μικροοργανισμών στην αυτοανοσία. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ειδικά σε ανθρώπους που εμφανίζουν έντονη γενετική προδιάθεση, μέσα από το μηχανισμό του μοριακού μιμητισμού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν

η συσχέτιση των βακτηρίων P. mirabilus ή P. gingivalis του στοματικού μικροβιώματος με την ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και του βακτηρίου Yersinia enterocolitica με την θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.
Ποια η σχέση εντέρου και θυρεοειδούς αδένα

Η κατανόηση της βασικής παθολογίας της αυτοανοσίας μας επιτρέπει να αναπτύξουμε αποτελεσματικότερους τρόπους κλινικής αντιμετώπισης, μέσα από μια πιο ολοκληρωμένη σφαιρική προσέγγιση.

Στην κλινική μας, η θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιούμε στους ασθενείς που υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα και αλλεργίες, συμπεριλαμβάνει κατά κανόνα ΚΑΙ την βελτίωση της κατάστασης της λειτουργίας του εντέρου!
Μικροβίωμα και Ω 3, το κλειδί για την υγεία του εντέρου

Συχνή είναι και η παρουσία βλαβερών παραγόντων ενεργοποιήσης όπως για παράδειγμα τοξίνες, υπολείμματα κακής ποιότητας τροφίμων και μικροβίων που πρέπει να αναγνωριστούν και να απομακρυνθούν.
Ως 30 κιλά απόβλητα δηλητηριάζουν το παχύ έντερο. Αποτοξινώστε το

Γνωρίζουμε επίσης, ότι

υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να εμπλέκονται και άλλοι δευτερεύοντες παράγοντες που ενισχύουν και εξαπλώνουν την παρουσία της φλεγμονής. Η εντερική διαπερατότητα, συνεπικουρούμενη από το κακής ποιότητας lifestyle και το έντονο στρες, επιτρέπει σε μικροοργανισμούς, φάρμακα, τοξίνες και υπολείματα τροφών να επιτείνουν τα βλαβερά συμπτώματα της φλεγμονής και να συμβάλουν αρνητικά στην εξέλιξη της πάθησης.
Φλεγμονές και αυτοάνοσα νοσήματα
Αιτίες φλεγμονών-Ανοσοποιητικό-πεπτικό & φλεγμονώδης απόκριση

Στα περιστατικά αυτοάνοσων νοσημάτων και αλλεργιών είναι απαραίτητη η ενδελεχής εξέταση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται

  • το οικογενειακό ιστορικό και
  • το ιστορικό από τα παιδικά χρόνια του ασθενούς,
  • η πορεία της εξέλιξης της λειτουργίας του γαστρεντερικού του συστήματος,
  • τυχούσες παιδικές ασθένειες,
  • η έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους (όπως τοξίνες και μούχλα),
  • το ιστορικό των εμβολιασμών και πιθανές αντιδράσεις σε εμβόλια,
  • η διατροφή,
  • πιθανά βιώματα έντονου στρες και ο τρόπος αντιμετώπισής τους,
  • φάρμακα που χορηγήθηκαν κατά καιρούς,
  • η σωματική άσκηση, και
  • η στοματική υγιεινή.

Σημαντικό είναι όμως να λάβουμε και ένα αναλυτικό ιστορικό που επικεντρώνεται στην πρόσφατη κατάσταση του ασθενούς.

Η φυσική εξέταση του ασθενούς, υπό το πρίσμα των ευρημάτων που προκύπτουν από την μελέτη του ιστορικού του, μας παρέχει επιπλέον χρήσιμα στοιχεία. Πέραν της εξέτασης της κοιλιακής χώρας και της αξιολόγησης της γαστρεντερικής λειτουργίας, ιδιαιτέρως σημαντικές μπορεί να είναι οι πληροφορίες που μας αποκαλύπτει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιδερμίδα.

Η παρουσία ακμής, δερματίτιδες και εκζέματα αποτελούν ενδείξεις γαστρεντερικών δυσλειτουργιών. Θα πρέπει ακόμη να εξετάζεται και η στοματική κοιλότητα για πιθανές ενδείξεις φλεγμονής. Τέλος, πάντοτε εξετάζουμε αν ο οργανισμός λαμβάνει τα απαραίτητα για αυτόν θρεπτικά συστατικά.
Δερματικά προβλήματα που μας προειδοποιούν για τη συνολική μας υγεία!
Στοματική υγιεινή και συνολική υγεία.

Ύστερα μπορεί να χρειαστεί να συστήσουμε μία σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις.

– Ο έλεγχος της παρουσίας αυτοαντισωμάτων κρίνεται απαραίτητος, ειδικά σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πρόσφατες εργαστηριακές εξετάσεις ή αν ο ασθενής δεν έχει λάβει συγκεκριμένη διάγνωση αυτοανοσίας.

– Η εξέταση των τιμών των δεικτών φλεγμονής μέσω της ΤΚΕ, της hsCRP και μέσω της μέτρησης των κυτοκινών IL-6, IL-17, TNF-άλφα και IFN-γάμμα, είναι επίσης σημαντική.

– Για τους αλλεργικούς ασθενείς καλό είναι να καταρτιστεί ένα πλήρες περιβαλλοντικό και διατροφικό πάνελ με βάση την μέτρηση των igE αντισωμάτων, όπως επιτάσσει το ιστορικό, σε συνδυασμό με την μέτρηση των επιπέδων ισταμίνης και τρυπτάσης.

Όσον αφορά κάποιες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, χρησιμοποιούμε μια αναλυτική εξέταση κοπράνων από σχεδόν όλους τους ασθενείς.

Ενίοτε, συνιστούμε και εξετάσεις για να μάθουμε τα επίπεδα των τιμών του σιδήρου, κάποιων ιχνοστοιχείων, της βιταμίνης D, των σεξουαλικών ορμονών και της igG στον οργανισμό και εφόσον χρειαστεί, ελέγχεται και η λειτουργία του θυρεοειδούς.
Αρρώστιες που οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών & χημικών στοιχείων

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα του ασθενούς θα καθορίσουν την πορεία της θεραπείας που θα επιλεχθεί να ακολουθηθεί. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, είναι πολύ πιθανό αρχικά να χρειαστεί να επανέλθει το έντερο σε μία ισορροπημένη λειτουργία.
Η υγεία και η αρρώστια κρύβονται στο έντερο 

Σε περίπτωση που υπάρξουν κι άλλα σημαντικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα ευρεία έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή υποθυρεοειδισμός, αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν παράλληλα με την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του εντέρου. Το γνωστό πρωτόκολλο “4/5 R” που χρησιμοποιείται παγκοσμίως και για πολύ καιρό στην λειτουργική ιατρική, μπορεί να λειτουργήσει ως μία καλή αρχική βάση προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: nutrilabs.gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-φΆΡΜΑΚΟ»: Φροντίζουμε απαραίτητα την υγιεία του πεπτικού μας συστήματος, καθώς στηρίζει ολόκληρη την υγιεία μας: Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.) 

Ιδανικός τρόπος για να το πετύχουμε είναι η δική μας πολύ ιδιαίτερη ΜΑΣΤΙΧΑ της Χίου:  

Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού!

σε συνδυασμό με τα ΦΥΚΙΑ A.F.A, τα οποία εκτός του ότι θα σας δώσουν ΌΛΑ τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, θα αναζωογονήσουν και την εντερική σας χλωρίδα!!

Για ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΊΕς, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Ή επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας έχει δυσάρεστες συνέπειες

Διαρρέον ή Διαπερατό έντερο: Κύρια αιτία ασθενειών-Φυσική αντιμετώπιση 

Το διαρρέον έντερο συνδέεται με διαταραχές θυρεοειδή. Κάντε το τεστ 

Γιατί τα αυτοάνοσα έχουν γίνει η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών 

Αυτοάνοσα νοσήματα, Διατροφή και Ανοσοποιητικό
Πως συνδέονται Έντερο και Αυτοάνοσα Νοσήματα


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια