MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΥγείαΠως σχετίζονται σπαστική κολίτιδα και ορμονικές ανισορροπίες

Πως σχετίζονται σπαστική κολίτιδα και ορμονικές ανισορροπίες

Πως σχετίζονται σπαστική κολίτιδα και ορμονικές ανισορροπίες

Πως σχετίζονται σπαστική κολίτιδα και ορμονικές ανισορροπίες

Τι σχέση μπορεί να έχουν άραγε οι ορμόνες με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου; Πως σχετίζονται σπαστική κολίτιδα και ορμονικές ανισορροπίες

Τα άτομα που υποφέρουν από την εν λόγω διαταραχή συνήθως απευθύνονται στον γνωστό τους γαστρεντερολόγο για να βρουν λύση. Η ιστορία τις περισσότερες φορές συνεχίζεται με διάφορες γαστρεντερικές εξετάσεις και φαρμακολογία που στοχεύει επίσης το γαστρεντερικό.

Ακόμα και οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης (βότανα – με συνταγές και δοσολογίες συχνά από το internet -, προβιοτικά – με σκευάσματα και χρονικά δοσιακά σχήματα από τον γνωστό ή τον “θεραπευτή”, κ.α.) στις περισσότερες περιπτώσεις στόχο έχουν το γαστρεντερικό σύστημα.

Κι όμως…οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν σημαντικές αλλαγές στα συμπτώματά τους όχι μόνο ανάλογα με το τι τρώνε αλλά και ανάλογα με την φάση του κύκλου τους.

Στην δική μας κλινική πράξη αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο.

Συμπτώματα, όπως πόνος στο στομάχι, διάρροια, ναυτία και φούσκωμα αναφέρονται από τους ασθενείς μας εντονότερα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως (όταν δηλαδή τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα τους).

Προγεστερόνη – Η Γυναικεία Ορμόνη 

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι το φούσκωμα είναι το μόνο σύμπτωμα που μας αναφέρεται να είναι χειρότερο και κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του κύκλου (ωχρινική φάση) πριν από την έναρξη της εμμηνορρυσίας.

Μπορεί λοιπόν οι ορμόνες να έχουν κάποια σχέση με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ή σπαστική κολίτιδα ή IBS όπως είναι αλλιώς γνωστό);

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Οι ορμόνες είναι εσωτερικοί αγγελιαφόροι στο σώμα μας. Απελευθερώνονται στη ροή του αίματος από ειδικά κύτταρα και σε διαφορετικές ποσότητες ανάλογα με τη βιοχημική δράση που απαιτείται κάθε φορά. Οι ορμόνες κυκλοφορούν στο σώμα μας και ρυθμίζουν τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη των κυττάρων και των οργάνων μας ενεργοποιώντας ή αναστέλλοντας συγκεκριμένες λειτουργίες.

Οι πιο γνωστές ορμόνες είναι οι φυλετικές, δηλαδή τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Επίσης πολύ γνωστή είναι και η αδρεναλίνη, η ορμόνη που αυξάνει την αντοχή και την ενέργεια για να προετοιμάσει το σώμα για δράση.

Ορμόνες, οι ενδογενείς χημικές ουσίες που καθορίζουν τη ζωή μας 

Ωστόσο, πολλές ακόμα ορμόνες παίζουν διάφορους ρόλους στην κανονική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Φυλετικές Ορμόνες

Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι οι ορμόνες του φύλου και ιδίως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν σημαντικά την συμπτωματολογία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Κατ’ αρχήν, σε κλινικό επίπεδο, οι περισσότερες γυναίκες ασθενείς μας που μας επισκέπτονται για σπαστική κολίτιδα έχουν ιστορικό γυναικολογικών διαταραχών με κυρίαρχη την ενδομητρίωση. Πολυκυστικές ωοθήκες και ινομυώματα είναι επίσης αρκετά συχνά. Επίσης πολλές από αυτές έχουν έντονο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο που συνυπάρχει με το IBS. Άλλες επίσης ενδείξεις οιστρογονικής κυριαρχίας είναι αρκετά συχνές.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Μια ύπουλη ορμονική διαταραχή
Ινομυώματα και η φυσική τους αντιμετώπιση 

Επίσης η ομάδα μας διαπίστωσε ότι περίπου το 60% των γυναικών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παρατηρεί επιδείνωση των συμπτωμάτων του κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Τα ποσοστά ταυτίζονται με αυτά που αναφέρονται στην σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία.

Η κλινική μας παρατήρηση όμως δεν είναι η μόνη ένδειξη:

Σε ερευνητικό επίπεδο, υποδοχείς για τις ορμόνες αυτές έχουν βρεθεί στα γαστρεντερικά κύτταρα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι σχεδιασμένος να ανιχνεύει και να αντιδρά σε αυτές. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι η προγεστερόνη ελαττώνει την κινητικότητα του εντέρου.

Ενδομητρίωση 

Υπάρχουν επίσης επιδημιολογικά στοιχεία ότι τέτοιες αντιδράσεις όντως συμβαίνουν: Παρατηρήσεις δείχνουν ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου στις γυναίκες γίνεται όλο και πιο σπάνιο μετά την εμμηνόπαυση.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας υπό τη διεύθυνση του Δρ Drossman, βρέθηκε ότι η συχνότητα του συνδρόμου μειώνεται μετά την ηλικία των 45 ετών στις γυναίκες, αλλά παρέμεινε αμετάβλητο στους άνδρες. Μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου έχει αναφερθεί επίσης και από άλλους ερευνητές.

Τα δικά μας κλινικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι γενικά πιο συχνό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, αλλά η συχνότητα εξισώνεται μετά την ηλικία των 65 ετών.

Η μείωση της συμπτωματολογίας του συνδρόμου μετά την εμμηνόπαυση δείχνει και πάλι ότι οι διακυμάνσεις των ορμονών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των συμπτωμάτων αφού αυτές οι διακυμάνσεις σταματούν μετά την εμμηνόπαυση.

Ενδομητρίωση: Συμπτώματα, αιτίες και φυσική αντιμετώπιση 

Εκτός όμως από τις “γυναικείες” ορμόνες, φαίνεται – από τα δικά μας εργαστηριακά στοιχεία – ότι και η “ανδρικές” ορμόνες παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είναι η αλήθεια.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν επίσης και υψηλότερη ευαισθησία σε πόνους εντέρου. Επίσης η ωχρινότροπος ορμόνη, συνήθως ανευρίσκεται σε χαμηλότερες τιμές σε άνδρες που έχουν το σύνδρομο.

Ορμόνες του Εντέρου

Πέρα από τις φυλετικές ορμόνες και τις δράσεις που έχουν στο γαστρεντερικό, υπάρχουν εξειδικευμένες ορμόνες με γαστρεντερική δράση. Η γαστρίνη, η σεκρετίνη, η χολοκυστοκινίνη και η μοτιλίνη είναι μερικά παραδείγματα ορμονών που ελέγχουν συγκεκριμένες λειτουργίες του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών μας, βιώνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Τώρα έχουμε στοιχεία που μας δείχνουν ότι αυτά τα λεγόμενα μεταγευματικά συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται λόγω κάποιας ανωμαλίας στην αντίδραση της χολοκυστοκινίνης (CCK) και της μοτιλίνης. Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν τη δραστική κίνηση των διαφόρων τμημάτων του εντερικού σωλήνα μετά το φαγητό.

Για παράδειγμα…

Μήπως έχετε αίσθημα πόνου γενικά στην κοιλιακή χώρα, όμως δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ξεκινάει και αν υπάρχει κάποια αιτία;
πολύ σημαντική ορμόνη που σχετίζεται απόλυτα με σωστές διατροφικές συνήθειες είναι η χολοκυστοκινίνη (CCK).

Η CCK στην ουσία λέει στην χοληδόχο κύστη μας πότε να απελευθερώσει μέσα στο έντερο τα χολικά οξέα. Η διαδικασία αυτή εξελιγκτικά είναι πολύ σημαντική, και γι’ αυτό άτομα που έχουν αφαιρέσει τη χολή τους εμφανίζουν πολύ συχνά το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Η CCK ελέγχεται από τον εγκέφαλο, μέσω ρύθμισης από μία άλλη ορμόνη, την προλακτίνη.

Η προλακτίνη έχει σημαντικές ρυθμιστικές λειτουργίες και στις γυναίκες αλλά και στους άντρες. Στην ουσία, μία υπερέκκριση της προλακτίνης λέει στα κύτταρα του εντέρου να παράγουν περισσότερη CCK και άρα να συσπάται η χοληδόχος κύστη συνεχώς, ενώ το πάγκρεας, νομίζοντας ότι έχει τροφή ο δωδεκαδάκτυλος, παράγει και εκκρίνει και αυτό συνεχώς παγκρεατικά ένζυμα.

Ορμόνες του άγχους

Η λίστα με τις ορμόνες που αποδεδειγμένα έχουν επίδραση στην λειτουργία του γαστρεντερικού δεν σταματά εδώ. Η επινεφριδική ορμόνη, κορτιζόλη, είναι αυτή που, κυρίως, παράγει τα περισσότερα φυσικά συμπτώματα που το συναισθηματικό άγχος προκαλεί στο σώμα.
Κορτιζόλη: Ο ρόλος της και γιατί ΔΕΝ πρέπει να αυξάνεται 

Οι εργαστηριακές μας μετρήσεις ανιχνεύουν την κορτιζόλη υπερβολικά υψηλή σε γυναίκες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου γεγονός που επιβεβαιώνει και εργαστηριακά κάτι που γνωρίζαμε πολύ καλά ήδη: ότι το άγχος έχει ιδιαίτερη αρνητική επίδραση στο σύνδρομο.

Μετρήσεις στο σάλιο ασθενών μας έδειξαν επίσης ότι η εν λόγω ορμόνη δεν είναι μόνο αυξημένη αλλά και ο κιρκάδιος κύκλος της (κύκλος 24 ωρών) είναι επίσης διαταραγμένος. Δύο τουλάχιστον ομάδες στο εξωτερικό έχουν επιβεβαιώσει τις παρατηρήσεις μας.

Μια ακόμη ορμόνη του άγχους που επίσης επιβεβαιώνει ότι το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι η ορμόνη που απελευθερώνει την κορτικοτροπίνη (CRH).
Πως εμπλέκονται άγχος-ορμόνες-οστεοπόρωση-ανοσοποιητικό και ψυχοσωματικές ασθένειες

Ας δούμε και εδώ ένα παράδειγμα:

Πηγαίνετε τουαλέτα και όταν τελειώσετε έχετε αυτό το αίσθημα της ατελούς αφόδευσης;
Σκεφτείτε καλά…. μήπως αυτή η κατάσταση ξεκίνησε μετά από κάποιο σοβαρό μετατραυματικό γεγονός (χωρισμός, θάνατος κ.ά), ή κάποια περίοδο παρατεταμένου άγχους; Τότε έχετε μπροστά σας την αιτία.

Η ορμόνη CRH η οποία παράγεται από τον εγκέφαλο, είναι μια ορμόνη που σε περιόδους στρες στέλνει το σήμα της στο έντερο το οποίο με τη σειρά του ρίχνει μεγάλες ποσότητες βλέννας και νερού επιταχύνοντας στην ουσία τη διαδικασίας της αφόδευσης. Ως αποτέλεσμα, έχουμε υδαρά κόπρανα, και σε ορισμένες περιπτώσεις με παρουσία μίας διαφανούς βλέννας σε μικρές ποσότητες.

Αφού όμως το ερέθισμα δεν σταματάει μετά την αφόδευση (καθώς το χρόνιο στρες συνεχίζεται), το έντερο συνεχίζει να ρίχνει νερό και βλέννα και άρα, παρότι μόλις πήγαμε τουαλέτα, πάλι νιώθουμε ότι θέλουμε να πάμε. Υποσυνείδητα, λοιπόν, παράγουμε ορμονικές αποκρίσεις, σαν να είμαστε σε μία κατάσταση συνεχούς έκθεσης σε στρες.
Πώς λειτουργούν και συνέπειες των τριών κυρίαρχων ορμονών του στρες 

Επίλογος

Υπάρχουν πολλές κοινές καταστάσεις στις ζωές των γυναικών που συμβάλλουν συνεχώς σε αλλαγές των επιπέδων των ορμονών τους. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, επαφή με ουσίες στο περιβάλλον, εγκυμοσύνη, χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, θεραπεία με ορμονικά υποκατάστατα και καταστολή των οιστρογόνων με φάρμακα (που χρησιμοποιούνται σε μερικές περιπτώσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού).
Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τις ορμόνες σας;
Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο 

Οι διακυμάνσεις αυτές επηρεάζουν όλη την βιοχημεία τους αλλά ειδικά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Η εξισορρόπηση των ανισορροπιών αποτελεί τομέα-κλειδί για την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του IBS.

Πηγή: nutrilabs.gr 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Η πρόταση για όλες τις κολίτιδες, σύμφωνα με τον ολιστικό γιατρό και συνεργάτη μας, αφορά ΠΡΩΤΑ από όλα να ηρεμήσουμε το έντερο και μετά να πάμε σε οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.

Έτσι, πρώτα και καλλίτερα χρησιμοποιούμε τη θαυματουργή μαστίχα της Χίου, με βαλεριάνα και ωμέγα 3 λιπαρά

Οι πλέον σημαντικές κλινικές μελέτες αφορούν στη χρήση της μαστίχας της Χίου, με την οποία έχει παρατηρηθεί βελτίωση κλινικής εικόνας για τη νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα, σπαστική κολίτιδα καθώς η αντιφλεγμονώδης δράση της Μαστίχας φαίνεται ότι μπορεί και ωφελεί και ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, όπως τα παραπάνω.

Στην συνέχεια και αφού ηρεμήσει το έντερο θα πρέπει να ισορροπήσουμε τις ορμόνες μας και αυτό μπορεί να μας το εξασφαλίσει το ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΟΝΟ MACA

Ένα υποτιμημένο προσαρμογόνο βότανο με 16 εκπληκτικές δράσεις 

Όλα τα παραπάνω σας τα διαθέτω ως συμπληρώματα διατροφής. 

Για να τα αποκτήσετε, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Σπαστική Κολίτιδα: Τι είναι, Πρόληψη και Φυσική Θεραπεία! 

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή Σπαστική Κολίτιδα – Αντιμετώπιση Πως σχετίζονται σπαστική κολίτιδα και ορμονικές ανισορροπίες


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια