Πως οι χρόνιες φλεγμονές επηρεάζουν το σώμα

pos-oi-hronies-flegmones-epireazoun-to-soma

Φωτογραφία: Pinterest

Πως οι χρόνιες φλεγμονές επηρεάζουν το σώμα

Φλεγμονή. Προσδιορισμός, αίτια, αντιμετώπιση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρομαι στις φλεγμονές και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν στην υγεία μας.

Από την άλλη πλευρά όμως η φλεγμονή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το αλάρμ, συναγερμός σώματος και οργανισμού στο ενδεχόμενο εισβολής διάφορων βλαβερών παραγόντων.
Η Φλεγμονή ως διαδικασία αυτοΐασης του οργανισμού 

Ας τα πιάσουμε λοιπόν από την αρχή για να δούμε πότε η φλεγμονή μπορεί να χαρακτηριστεί παθολογική και ως πιο σημείο έχει την θετική της πλευρά.

Τι είναι φλεγμονή:

Ο απόλυτος ορισμός της είναι το σύνολο των τοπικών μηχανισμών που ενεργοποιεί ο οργανισμός όταν αντιδρά σε εισβολή βλαπτικών παραγόντων.

Η φλεγμονές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες,

  • σε οξείες, όταν η διάρκεια τους είναι μερικών ημερών και
  • σε χρόνιες όταν έχουν μεγάλη διάρκεια.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω εδώ έναν πρακτικό κανόνα πως την κάθε φλεγμονή ακολουθεί η κατάληξη -ιτιδα (-ιτις, παλιότερα). Π.χ. Αρθρίτιδα, Γαστρεντερίτιδα, Φαρυγγίτιδα, Ωτίτιδα, Κολπίτιδα, κ.α.

Σαφώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις σε πιο εξατομικευμένες φλεγμονές που όμως ανήκουν σε μια ίδια αρχική ρίζα: Ερυθηματώδης λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, Parkinson κ.α.

Κλινικά συμπτώματα:

Στην τοπική φλεγμονή έχουμε.

  • Λειτουργικές διαταραχές των ιστών.
  • Οίδημα.
  • Άλγος.
  • Ερυθρότητα.
  • Τοπική θερμότητα.

Στην συστηματική φλεγμονή έχουμε.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν φλεγμονή:

Τα αίτια που μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή είναι πολλά και ποικίλα. Από ένα απλό τσίμπημα εντόμου, έως ένας σοβαρός τραυματισμός ή ένα χειρουργείο.

Όμως υπάρχει και η άλλη όψη πρόκλησης της φλεγμονής, όπως από τοξίνες, βακτήρια, ιούς μέχρι και επιπλοκές της λειτουργίας σε ένα ή περισσότερα όργανα του ανθρωπίνου σώματος.

Μέχρι εδώ έγινε κατανοητό πως η φλεγμονή ουσιαστικά προειδοποιεί για κάποιο εισβολέα στο σώμα μας, όμως γιατί μας αναγκάζει πολλές φορές να αφήνουμε στην άκρη το αίτιο που την δημιούργησε και να μας απασχολεί μόνο η καταστολή της;

Γιατί αρχικά μπορεί να είναι ευεργετική όταν εκδηλώνεται με στόχο την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης ή ενός τραύματος, καθώς και τις προειδοποιήσεις μας από έναν εισβολέα, όμως όταν λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις ή καταντά χρόνια και έχουμε τις εξής επιπτώσεις:

Βλάπτει της αρθρώσεις:

Όταν μια άρθρωση του σώματος φλεγμαίνει και μάλιστα για μεγάλο διάστημα, τότε δημιουργεί προβλήματα στην αιμάτωση των χόνδρων και κατά συνέπεια στην σωστή ανάπλαση των κύτταρων τους. Αυτό σημαίνει με λόγια απλά ότι η άρθρωση παύει σε βάθος χρόνου να λειτουργεί φυσιολογικά δημιουργώντας μια χρόνια αρθρίτιδα με τις γνωστές συνέπειες.
Γλυκοζαμίνη-Χονδροϊτίνη: Λιπαίνουν ΦΥΣΙΚΆ τις αρθρώσεις, αναγεννούν τον αρθρικό χόνδρο 

Νόσος του Αλτσχάιμερ.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να καταστραφούν από τα αυξημένα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής.
Αλτσχάιμερ: Μια ασθένεια ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών 

Βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα:

Φλεγμονή σε τριχοειδή αγγεία, ως επί το πλείστον, σημαίνει θρόμβος. (Αίματος ή Λίπους) Πόσα έχω αναφέρει για τους κινδύνους που προκαλεί ένας θρόμβος ακόμα και για την ίδια την ζωή;

Ένα έμφραγμα, ή ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό ως αιτία έχουν σε μεγάλο ποσοστό έναν έμβολο, θρόμβο δηλαδή.
Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τι μπορείτε να κάνετε 

Βλάπτει την λειτουργία των πνευμόνων:

Μια χρόνια φλεγμονή των πνευμόνων θα δυσκολέψει κάθετα το έργο τους και θα καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος σε όγκο αυτών, αντί του αέρα, με τα υγρά που δημιουργεί.

Συνέπεια αυτού θα είναι η πλημμελής οξυγόνωση όλου του οργανισμού με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Ποια βότανα βοηθούν την αναπνοή και καθαρίζουν τα πνευμόνια 

Συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με τον καρκίνο στον πνεύμονα, τον οισοφάγο, τον τράχηλο της μήτρας κ.α.

Η χρόνια φλεγμονή συνεπάγεται απορρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού κι έτσι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν ευκολότερα να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.
Καρκίνος, Φλεγμονές, Μεταστάσεις, Διατροφή και Ιχθυέλαιο 

Βλάπτει την λειτουργία του γαστρεντερικού:

Σημαντικό έργο διαδραματίζει για την υγεία η σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού.

Μια χρόνια φλεγμονή κυρίως στο στομάχι ή το λεπτό έντερο (Σύνδρομο Grown, κολίτιδα, ευερέθιστο έντερο κ.α.) πόσο θα επιτρέψει την απορρόφηση θρεπτικών και ιαματικών ουσιών από αυτό;

Οι πάσχοντες από τέτοιου είδους παθήσεις εκτός του άλγους και γενικότερα διαταραχής, μόνιμα αισθάνονται μια κόπωση, ανησυχία, δυσφορία.
Γαστρεντερικό, επαναφέρουμε την φυσιολογική λειτουργία ώστε να απορροφά θρεπτικές ουσίες 

Βλάπτει την ψυχική υγεία:

Ένας άνθρωπος που αισθάνεται μονίμως κάποιον πόνο, αναγκαστικά δεν τρέφεται ή δεν απορροφά τα θρεπτικά στοιχεία σωστά, του λείπει ο απαραίτητος ύπνος από την συνεχή διαταραχή, πόσο κοινωνικοποιημένος θα μπορεί να είναι;

Δύσκολο σίγουρα για να μην πω ακατόρθωτο.
Κατάθλιψη, η φλεγμονή της… ψυχής 

Μα για να μην πάμε μακριά άλλο τα περί φλεγμονής.

Ενός κακού μύρια έπονται.

Εξ αυτών και μόνο ορμώμενος φορές σας αναφέρω τα τόσα αντιφλεγμονώδη φυσικά ιάματα.

Συμπερασματικά:

Τα πάντα εν σοφία έχουν δημιουργηθεί, αλλά η πλάστιγγα γέρνει στην προκειμένη περίπτωση ότι είναι πολύ καλύτερα να αναφέρομαι συχνά, πυκνά στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις των φυσικών ιαμάτων, παρά στις συνέπειες μιας χρόνιας φλεγμονής.

Ενισχύστε λοιπόν το ανοσοποιητικό σας φυσικά για να λαμβάνει το μήνυμα εγκαίρως της φλεγμονής, παρά να τρέχουμε πίσω από αυτή για να την καταστείλουμε.

Η φλεγμονή μπορεί να είναι μια θανάσιμη απειλή, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής – τόσο πολύ η υγεία μας είναι στο χέρι μας!

«Τροφή»: Ο καθένας που σέβεται την υγεία του και θέλει να ζει απαλλαγμένος από ασθένειες, καταλαβαίνει πόσο έντονη είναι η ανάγκη της διαχείρισης των χρόνιων φλεγμονών.

Έτσι, γι’ αυτό το πρόβλημα σας διαθέτω σε συνεργασία με τον αρθρογράφο και φαρμακοποιό κο Κυρικαού, συμπληρώματα διατροφής, όπως:

τα οποία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και ωφελούν σε ΌΛΕΣ τις περιπτώσεις!

Όσοι έχετε πρόβλημα ή θέλετε να κάνετε ΠΡΟΛΗΨΗ, και αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα του θέματος και πόσο επικίνδυνες είναι οι χρόνιες φλεγμονές, επικοινωνήστε για να αποκτήσετε αυτό που σας χρειάζεται, στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε και 10 κοινά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χρόνια φλεγμονή  

Αντικαταστήστε την ιβουπροφαίνη με φυσικές παυσίπονες και αντιφλεγμονώδεις λύσεις 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού – Φαρμακοποιός
bio365.blogspot.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *