Πώς να σωθείτε εάν πάθετε έμφραγμα και είστε μόνοι σας.

Ας υποθέσουμε ότι είναι απόγευμα και επιστρέφετε με το αυτοκίνητο από την δουλειά.
Είστε μόνος. Έχετε περάσει μια σκληρή ημέρα, είστε κουρασμένος και ψυχολογικά είστε χάλια. Το άγχος σας είναι μεγάλο και δεν υποχωρεί με τίποτε. Ξαφνικά αισθάνεστε ένα φοβερό πόνο στο στήθος ο οποίος επεκτείνεται στον βραχίονα και στο σαγόνι. Παθαίνετε έμφραγμα. Βρίσκεστε μόλις 5 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Δυστυχώς όμως δεν ξέρετε εάν θα τα καταφέρετε να φτάσετε ως εκεί… 

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νο 240, του Νοσοκομείου του Ρότσεστερ και είναι ουσιαστικά οι πρώτες βοήθειες που μπορεί κάποιος να δώσει στον εαυτό του όταν πάθει έμφραγμα και είναι μόνος.
Πρώτες βοήθειες που μπορεί να σταθούν απαραίτητες για την επιβίωση του. Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα και είναι μόνοι και αβοήθητοι. Από τη στιγμή που θα νιώσουν ότι η καρδιά τους δεν λειτουργεί κανονικά και θα νιώσουν τον πόνο, τους απομένουν μόνο 10 δευτερόλεπτα μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους. Αυτά τα 10 δευτερόλεπτα που φυσικά είναι γεμάτα πόνο και τρομερό στρες, ίσως αποδειχτούν σημαντικά για την ίδια τους τη ζωή. Όταν κάποιος νιώσει το έμφραγμα δεν πρέπει να πανικοβληθεί. Πρέπει αμέσως να αρχίσει να βήχει έντονα, δυνατά και επαναλαμβανόμενα. Πριν τον βήχα να προηγείται βαθιά ανάσα και να προσπαθεί ο βήχα να είναι βαθύς και παρατεταμένος, όπως όταν θέλουμε να βγάλουμε φλέμα. Η βαθιά ανάσα και ο βήχας να επαναλαμβάνεται κάθε 2 δευτερόλεπτα, χωρίς κανένα σταματημό. Αυτό πρέπει να γίνεται συνέχεια μέχρι να έρθει η βοήθεια ή να επανέλθει η καρδιά σε σωστή λειτουργία. Οι βαθιές ανάσες μεταφέρουν οξυγόνο στους πνεύμονες ενώ οι κινήσεις που προκαλεί ο βήχας πιέζουν την καρδιά και εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Ο βήχας επίσης, βοηθάει την καρδιά να ανακτήσει τον φυσιολογικό της ρυθμό. Αυτή η κίνηση μπορεί να σώσει ζωές. Τα εμφράγματα πλέον δεν “κοιτάζουν” ηλικίες. Χτυπούν τους πάντες, λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές σώζουν ζωές.

Μάθετέ τις, διαδώστε τις κι ας μείνουν ανεφάρμοστες… 

Παρατήρησις «τροφής»: Γνωστοποιώ επίσης πως μετά την αρχική δημοσίευση του παραπάνω, υπήρξαν αντιδράσεις για το κατά πόσο είναι σωστό και αν ισχύει ή όχι, οπότε οι απόψεις των ειδικών διίστανται και εδώ, όπως και σε πολλά ακόμη σημαντικά θέματα που αφορούν την υγιεία.
Εκείνο που ξέρω είναι πως ακόμη και να είναι αναληθές, βλαβερό δεν είναι, στην περίπτωση εμφράγματος! Συμπεριλαμβάνω το παρακάτω ενδεχομένως χρήσιμο σχόλιο: «Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σύμφωνα με την άποψη ενός καρδιολόγου είναι να `χετε μαζί σας μια ασπιρίνη μέχρι να πάτε στο κοντινότερο νοσοκομείο».

Κι επειδή αν δεν είναι έμφραγμα αλλά πνευμοθώρακας ο βήχας μπορεί να αποβεί μοιραίος, παρακαλώ να διαβάσετε και το σχόλιο κάτωθεν…

Δείτε ακόμη: Εξέταση αίματος προλαμβάνει το έμφραγμα!

Οι τροφές με λυκοπένιο μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού και εμφράγματος.

και: Παίρνει μόνο ένα λεπτό για να διαβάσετε αυτό… Tι κάνουμε σε ένα εγκεφαλικό!

Το είδα: gr.news.yahoo.com

Print Friendly, PDF & EmailΕκτύπωση άρθρου

Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

2 Σχόλια

 1. Ο/Η ελένη λέει:

  κι όμως αγαπητέ -ή μπλόγκερ
  υπάρχει κίνδυνος!!!!
  γιατί αν δεν είναι έμφραγμα αλλά πνευμοθώρακας ο βήχας μπορεί να αποβεί μοιραίος
  οι πλέον πλήρεις οδηγίες αντιμετώπισης του εμφράγματος κατά τη γνώμη μου είναι εδώ
  http://www.uhi.gr/firstaid_recovery.htm#ΕΜΦΡΑΓΜΑ
  και η διάψευση από το νοσοκομείο του Rochester είναι εδώ:
  http://www.rochestergeneral.org/centers-and-services/sands-constellation-heart-institute/patient-education/how-to-survive-a-heart-attack-when-alone/
  φιλικά ελένη

  • Ο/Η Η τροφή μας το φάρμακό μας λέει:

   Ελένη ευχαριστώ πάρα πολύ για τις διευκρινήσεις σου. Προσωπικά δεν πήρα θέση εάν είναι ή όχι σωστές οι οδηγίες και γι`αυτό και έκανα διευκρινιστικό σχόλιο στο τέλος του άρθρου, αλλά επειδή το «βλαβερό δεν είναι» (στην περίπτωση εμφράγματος, βέβαια), μπορεί να παραπλανήσει κάποιους, το αναδιαμορφώνω ώστε να ενσωματώσω και το δικό σου σχόλιο για καλλίτερη ενημέρωση. Φυσικά το άρθρο που παραθέτεις αναφέρει τι μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση που πάθει κάποιος άλλος έμφραγμα και όχι εμείς οι ίδιοι. Τέλος να σε ενημερώσω με την σειρά μου, πως και για την μέθοδο ΚΑΡΠΑ υπάρχουν επίσης αρνητικές απόψεις από τους ειδικούς…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.