Πως να καταλάβεις και να αντιμετωπίσεις μία τροφική δυσανεξία

pos-na-katalaveis-kai-na-antimetopiseis-mia-trofiki-dysanexia

Τροφική δυσανεξία
Η κατανάλωση μιας «ύποπτης» τροφής μπορεί να προκαλέσει πιθανότατα οποιαδήποτε από τις παρακάτω αλλαγές: Αλλαγή στη διάθεση, κατάθλιψη, ανησυχία, αίσθημα φόβου, φόβο, ξαφνική κόπωση, υπνηλία, ευσυγκινησία, μη φυσιολογική δραστηριότητα, κακή ψυχική διάθεση, μυϊκή αδυναμία, πονοκέφαλο, θολή όραση, πόνοι μυϊκοί ή αρθρικοί, ξαφνική φαγούρα, δύσπνοια, εφίδρωση, αυξημένο καρδιακό παλμό.

Μια εξαιρετικά ευαίσθητη καταγραφή διάθεσης, του συναισθήματος και της διαδικασίας της σκέψης καθώς επίσης και του κινητικού συγχρονισμού είναι η γραφή. Μετά τη λήψη τροφής που προκαλεί αντίδραση προκαλούνται αξιοσημείωτες αλλαγές στη γραφή και στη σχεδίαση. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στα παιδιά που ενώ συμπεριφερόταν σωστά μέσα στην τάξη πριν το διάλειμμα για να γευματίσουν, μετά το διάλειμμα χειροτερεύουν. Αυτή η αλλαγή οφείλεται συχνά σε μια ανεπιθύμητη αντίδραση στην τροφή και ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα πλήρη κατάλογο, αλλά μπορεί να είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Είμαστε πλάσματα της συνήθειας και πρέπει να καταγράφουμε προσεκτικά τις αλλαγές, γιατί είναι πιθανό ασυνείδητα να τις καταγράφουμε ως φυσιολογικές.

Μερικά από τα κύρια συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας είναι:

I. Ανεξέλεγκτη επιθυμία για συγκεκριμένη τροφή.

II. Κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας και αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης αυτής της τροφής, ειδικότερα υπό συνθήκες στρες.

III. Η τροφή αυτή επιφέρει μια κατάσταση αυξημένης ευφορίας σαν να οφείλεται σε ναρκωτικά, και δημιουργεί μια εξάρτηση.

Το καλύτερο τεστ είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου ποια είναι αυτή η τροφή χωρίς την οποία δεν μπορείς. Εννέα στις δέκα φορές αυτή η τροφή θα ευθύνεται για τη δυσανεξία (ή θα είναι μία από αυτές). Εάν δεν επιθυμείς μόνο ψωμί αλλά και μπύρα, κρασί ή άλλες τροφές που περιέχουν μύκητες, είναι πιθανόν να έχεις ευαισθησία στη μαγιά παρά στη γλουτένη. Μπορούν όμως να συνυπάρχουν και οι δύο ευαισθησίες.
Δείτε και Τι είναι προζύμι και μαγιά;
Πως θα καταλάβετε εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. Κάντε το τεστ

Αυτές οι εθιστικές τροφές υπερ-καταναλώνονται πάντοτε και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν τις παραλείψεις θα αρχίσεις να αισθάνεσαι άσχημα. Αυτό συμβαίνει διότι αυτά τα τρόφιμα δρουν ως στρεσογόνοι παράγοντες στο σώμα με ένα τρόπο που μοιάζει με τα εθιστικά φάρμακα όπως η ηρωίνη, οι αμφεταμίνες και η νικοτίνη. Όταν χάσεις τη σταθερή σου δόση ξεκινάς να έχεις συμπτώματα στέρησης. Το σώμα σου εξεγείρεται ενάντια στη κατάργηση της τροφής από την οποία εξαρτάται.

Το σώμα μάχεται το στρες, όποια και αν είναι η αιτία (σωματική, συναισθηματική, νοητική ή αλλεργική) με την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών. Μια από αυτές είναι η αδρεναλίνη.
Δείτε Πώς λειτουργούν και συνέπειες των τριών κυρίαρχων ορμονών του στρες
και Αδρεναλίνη: Συνέπειες της Συνεχούς Πυροδότησης. Τι να Κάνουμε

Μια άλλη ομάδα ορμονών που απελευθερώνει το σώμα όταν βρίσκεται σε συνθήκες στρες είναι οι ενδορφίνες. Αυτές είναι χημικές ουσίες που παράγει το σώμα και ενεργούν στον εγκέφαλο με ένα τρόπο παρόμοιο με τα οποιούχα όπως η μορφίνη. Οι ενδορφίνες βοηθούν στη μείωση της αντίληψης του πόνου και άλλων συμπτωμάτων που συνδέονται με αλλεργιογόνους παράγοντες όπως αυτούς που βρίσκονται στα αλλεργιογόνα τρόφιμα. 

Σαν αποτέλεσμα αυτής της φυσιολογικής αντίδρασης στα τρόφιμα που προκαλούν εθισμό, το άτομο βιώνει σημαντικές μεταπτώσεις στη διάθεσή του –από μια κατάσταση ευτυχίας, υπερδιέγερσης και κάποτε νοσηρού ενθουσιασμού, οδηγείται σε κατάθλιψη, λήθαργο και κόπωση. Η καλή αίσθηση του χιούμορ που υπάρχει τη μια στιγμή, μετατρέπεται σε εριστική διάθεση την άλλη.

Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά μπορεί να ακολουθούν την πορεία της συχνότητας στην έκθεση των εθιστικών τροφών. Όσο το σώμα παίρνει τακτικά τα ‘φιξάκια’ της αντιδρώσας τροφής όλα είναι καλά, αλλά εάν παραλειφθεί μια δόση μια καλή εκδοχή της μετάπτωσης είναι πιθανό να εκτραπεί προς την κατήφεια καθώς η φάση της διέγερσης από την εθιστική ουσία δίνει τη θέση της στη φάση της στέρησης λόγω της έλλειψης της εθιστικής ουσίας. Δεν προσλαμβάνεται η ύποπτη τροφή και το σώμα αρχίζει να επαναστατεί. Στο στάδιο αυτό είναι η στιγμή που η επιθυμία για αυτή την τροφή αυξάνεται πάρα πολύ, αλλά μετά την κατανάλωσή της τα στερητικά συμπτώματα αντικαθίστανται από τη φάση της διέγερσης που συνδέεται με την έκθεση σε αυτή την τροφή.

Πολύ σπάνια το άτομο φτάνει στη φάση στέρησης πριν ψάξει για την αντιδρώσα τροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που τέτοιου είδους εθιστικές αλλεργίες δεν αποκαλύπτονται. Τα πραγματικά στερητικά συμπτώματα καλύπτονται με την κατανάλωση περισσότερης τροφής. Κατά τη διάρκεια της κατάργησης αυτών των τροφών υπό συνθήκες ελεγχόμενης νηστείας, τα συμπτώματα στέρησης εμφανίζονται πολύ έντονα και τις πρώτες ημέρες μπορεί να αισθάνεσαι πολύ άρρωστος.

Η περίοδος στέρησης ή οποία αποκαλείται αποκαλυπτική, μπορεί να είναι αρκετά τραυματική και ίσως να παρουσιαστεί ναυτία, τάση για έμετο, διάρροια, πονοκέφαλος, πονεμένες αρθρώσεις και μύες, έκκριση βλέννας, δύσπνοια και αυξημένο καρδιακό παλμό, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από συναισθηματικές διαταραχές, αυξημένη ευαισθησία και νευρικότητα, αυξημένο θυμό, ευερεθιστότητα, εριστικότητα ή πιθανόν κατάθλιψη, υπνηλία και παθητικότητα. Χρειάζεται προσοχή στις οικογενειακές εντάσεις αυτήν την περίοδο. Για κάποιους ανθρώπους ωστόσο, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι σχετικά ήπια.

Συνήθως μετά από 4-5 μέρες και όταν τα συμπτώματα θα έχουν υποχωρήσει, μια φανταστική αίσθηση ευεξίας, ζωτικότητας και αυξημένης συνειδητοποίησης αναδεικνύεται καθώς το βαρύ πέπλο της τροφικής δυσανεξίας έχει απομακρυνθεί.

Σημειώστε ότι σε αυτή τη φάση η επανέκθεση στην τροφή που προκαλεί δυσανεξία θα προκαλέσει άμεσα συμπτώματα, συνήθως πιο σοβαρά από τα προηγούμενα διότι το σώμα στη νέα αυτή φάση είναι ευαίσθητο στα αλλεργιογόνα. Αυτό είναι το φυσικό σύστημα προειδοποίησης του σώματος που έχει ξεκινήσει και δουλεύει σωστά και μας προειδοποιεί να μην καταναλώνουμε αυτήν την τροφή. Προηγουμένως, στη φάση που η αλλεργία ήταν καλυμμένη, το σώμα είχε αυξημένη ανοχή στη τροφή αυτή και ο μηχανισμός προειδοποίησης δεν δούλευε.

Κάθε τροφή που καταναλώνεται καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε ανθρώπου. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται πιο συχνά είναι πρώτα στη λίστα. Στην Ευρώπη τα τρόφιμα αυτά είναι το γάλα και τα προϊόντα σταριού· – είναι δύο είδη τροφών που καταναλώνονται σχεδόν σε κάθε γεύμα, ακόμα και στα πρόχειρα. Στις ΗΠΑ υπάρχει αυξημένη ευαισθησία στα προϊόντα σόγιας και καλαμποκιού αφού υπάρχει ταχύτατη αύξηση στη χρήση αυτών των τροφών μέσα στις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές.
«Τροφή»: Δεν σας κρύβω ότι διαβάζοντας το κείμενο, και ειδικά σε αυτό εδώ το σημείο, εκ των πραγμάτων το μυαλό έχει κάνει ορισμένους συνειρμούς, που αφορούν την τροποποίηση των εν λόγω τροφών, ακόμη και αν αυτό αφορά την διατροφή των ζωντανών από τα οποία προέρχεται ένα τρόφιμο: Μεταλλαγμένα στη διατροφή μας!
Δείτε και Η κοιλίτσα του σιταριού και η δραματική τροποποίηση μιας υγιεινής τροφής
Είναι η Σόγια επικίνδυνη;
και βέβαια, όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει με το καλαμπόκι! Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουμε, είναι πως το καταναλώνουμε, θέλοντας και μη, εν αγνοία μας τις περισσότερες φορές: Σιρόπι Καλαμποκιού Υψηλής Φρουκτόζης: Το Γλυκό Εθιστικό Δηλητήριο

Σε αντίθεση με τις σταθερές αλλεργίες οι οποίες αντιμετωπίζονται με την ολική αποφυγή της τροφής που την προκαλεί, οι περιοδικές εθιστικές αλλεργίες μπορούν να ελεγχθούν επαρκώς, μετά από μια αποκαλυπτική περίοδο αποφυγής τους, απλά με την εναλλαγή αυτών των τροφών έτσι ώστε οι συγκεκριμένες τροφές να μην καταναλώνονται κάθε μέρα. Αυτό δίνει στο σώμα την ευκαιρία να κάνει ένα διάλειμμα από τη συγκεκριμένη τροφή και να ανακτήσει. Επίσης μεγιστοποιεί τις διατροφικές του απαιτήσεις όταν η δίαιτα είναι διατροφικά ισορροπημένη.

Αυτή η εναλλαγή των τροφών δεν προλαβαίνει μόνο την τροφική δυσανεξία αλλά προσφέρει και μια πιο προσεγμένη διατροφική προσέγγιση αφού καταναλώνουμε μια μεγαλύτερη ποικιλία τροφών.

Τα τεστ δυσανεξίας που γίνονται με διάφορα μηχανήματα δεν προσδιορίζουν τις βλαπτικές τροφές, διότι η επανάληψη της «εξέτασης» ανά λίγη ώρα εμφανίζει κάθε φορά διαφορετικό αποτέλεσμα.

«Τροφή¨: Τέλος, από όλη αυτή την ιστορία, δεν ξεφεύγουν ούτε τα παιδιά. Για την ακρίβεια ίσως  είναι και ακόμη χειρότερα για εκείνα καθώς το πιθανότερο είναι πως δεν έχουν καν γνωρίσει πως ήταν αρχικά αυτές οι τροφές!

Ορατά συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας στα παιδιά
– Η εμφάνιση του προσώπου είναι οιδηματώδης, και ειδικότερα κάτω από τα μάτια υπάρχουν χαρακτηριστικοί μαύροι κύκλοι και οριζόντιες ρυτίδες που ξεκινούν από την έσω γωνία των ματιών.

– Τα μάγουλα και τα χείλη είναι συχνά ξηρά και παρουσιάζουν απολέπιση, και οι γωνίες των χειλιών είναι σκασμένες.

– Η βάση των αυτιών στο σημείο που ενώνεται με το πρόσωπο μπορεί να είναι κόκκινη και σκασμένη.

– Οι βλεφαρίδες μπορεί να είναι βρεγμένες και τα άκρα τους να είναι κολλημένα.

– Μπορεί να υπάρχει μια οριζόντια ρυτίδα κοντά στο άκρο της μύτης (από το σπρώξιμο προς τα επάνω γιατί τρέχει) και συχνά την σκουπίζουν με τη ραχιαία πλευρά του χεριού τους (λέγεται και «αλλεργικός χαιρετισμός»).

– Η φουσκωμένη κοιλιά θα εξαφανιστεί μετά από την απομάκρυνση της τροφής και θα σταματήσει και η αφύσικη κινητικότητα του εντέρου η οποία πιθανόν να εναλλασσόταν ανάμεσα σε διάρροια και δυσκοιλιότητα.

– Πολλά παιδιά με δυσανεξία στα δημητριακά/ζύμη σταριού έχουν μια μυρωδιά μούχλας ιδίως στα μαλλιά τους, που θυμίζει σανό ή φρέσκο ψωμί. Ένα άλλο σημάδι είναι το ρυθμικό κτύπημα του κεφαλιού πάνω στο μαξιλάρι τη νύκτα και οι ρυθμικές κινήσεις των ποδιών.

– Τέλος το ανεξέλεγκτο τραχύ, αδέξιο ανυπάκουο, υπερκινητικό παιδί, συνήθως υποφέρει από τροφική δυσανεξία όταν άλλοι προφανείς παράγοντες έχουν αποκλειστεί.

– Εκκριτική ωτίτιδα και συχνές λοιμώξεις στο αυτί εξαφανίζονται μετά την απομάκρυνση της τροφής που προκαλεί δυσανεξία. Η πιο κοινή τροφή σε αυτή την περίπτωση είναι το γάλα (και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα).
Δείτε και Γάλα και γαλακτοκομικά: Η δραματική μετατροπή μιας θρεπτικότατης τροφής

– Η νυχτερινή ακράτεια ούρων ενδέχεται να σταματήσει με την εξάλειψη της κατάλληλης τροφής.

Η υπερφόρτωση στρεσογόνων παραγόντων διαλύει τον οργανισμό υπό συνθήκες πίεσης- σωματικά, πνευματικά ή συναισθηματικά. Η εκδήλωση της υπερφόρτωσης ποικίλει για κάθε άτομο.

Δείτε ακόμη: Τροφική δυσανεξία: Πώς αντιδρά ο οργανισμός. 

Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν εθισμό 

Το χειρότερο βέβαια με όλα τα παραπάνω, είναι ότι πλέον παράγονται τροφές που περιέχουν, εκτός των άλλων και εθιστικές ουσίες όπως Όξινο γλουταμινικό νάτριο: η μάστιγα της σύγχρονης διατροφής! 

και ο Νο ένα εθιστικός παράγοντας, δεν είναι άλλος από την «αγαπημένη μας» ζάχαρηΤεστ: Δείτε αν έχετε εθισμό στη ζάχαρη κάτι το οποίο μπορεί να εξηγήσει για παράδειγμα γιατί πολλοί δεν μπορούν να «κόψουν» τα αναψυκτικά!

Ηλιόπουλος Πασχάλης (Dr of Naturopathy) – Φυσιοπαθητικός και επιστημονικός συνεργάτης του proionta-tis-fisis.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *