Πως γίνεται κάποιος αλλεργικός;

pos-ginetai-kapoios-allergikos

Τι είναι Αλλεργία;
Αλλεργία, όπως ορίζει και η λέξη, σημαίνει «άλλο έργο». Είναι η μη αναμενόμενη αντίδραση του ανοσιακού συστήματος του οργανισμού εναντίον ακίνδυνων ουσιών του περιβάλλοντος. Είναι δηλαδή ένα ΄σφάλμα’ του οργανισμού

Παρόμοιοι όροι:
Αναφυλαξία: Υποδηλώνει την σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να είναι και επικίνδυνη για τη ζωή και,
– Ατοπία: Υποδηλώνει την προδιάθεση του ατόμου να εκδηλώσει αλλεργίες.

Ανοσοποιητικό σύστημα και αλλεργίες
Το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπου είναι από τους βασικότερους μηχανισμούς άμυνας που διαθέτουμε. Δίνει την ικανότητα στον οργανισμό να αναγνωρίζει το ‘ίδιο’ από το ‘ξένο‘ και να αντιδρά έναντι του ξένου ώστε να προστατεύεται από αυτό. Ανοσία λοιπόν είναι η αντίδραση του οργανισμού στις ξένες προς αυτόν ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και των μικροβίων, με την κινητοποίηση κατάλληλων ανοσολογικών μηχανισμών, ώστε να προστατευθεί από αυτές και να διατηρηθεί άθικτος.

Τα κύτταρα και τα μόρια που εμπλέκονται σε αυτές τις αντιδράσεις αποτελούν το ανοσιακό σύστημα, ενώ η συνδυασμένη δράση τους που συνεπάγεται η επαφή με ξένες ουσίες, συνιστά την ανοσιακή απάντηση.

Όταν η εισερχόμενη ουσία είναι αβλαβής, όπως συμβαίνει με τους κόκκους γύρης, με τροφές κ.λ.π., ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι ουσίες, αν και ξένες προς αυτόν, είναι ακίνδυνες οπότε και τις αναγνωρίζει ως αθώες, αναπτύσσει ανοχή και δεν αντιδράει, υπό φυσιολογικές συνθήκες, εναντίον τους.

Ένα άτομο που πάσχει από αλλεργίες, ουσιαστικά εμφανίζει διαταραχή στην ανάπτυξη αυτού του είδους της ανοχής, με αποτέλεσμα να υπεραντιδρά έναντι κάποιων από αυτούς τους παράγοντες και να εμφανίζει τα αντίστοιχα συμπτώματα. Οι παράγοντες αυτοί ονομάζονται αλλεργιογόνα.
Δείτε και Οι 2 παράγοντες που αλλάζουν ΡΙΖΙΚΆ την κατάσταση του ανοσοποιητικού

Συνήθη αλλεργιογόνα:
Ακάρεα της οικιακής σκόνης
• Κόκκοι γύρης
• Μύκητες της ατμόσφαιρας
• Επιθήλια ζώων
• Φάρμακα
• Τροφές
• Δηλητήρια εντόμων

Δείτε και Ακάρεα: Τα πλάσματα που βρίσκονται σε μαξιλάρι, στρώμα, χαλιά

Η φύση των συμπτωμάτων εξαρτάται από το είδος των αλλεργιογόνων στα οποία είναι κάποιος ευαίσθητος. π.χ. ευαισθησία σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα προκαλεί αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα.
Δείτε Καταπολέμησε τη Χρόνια Αλλεργική Ρινίτιδα φυσικά
και Άσθμα: Μια σοβαρή χρόνια νόσος και πως αντιμετωπίζεται φυσικά

• Είναι άγνωστο το πότε, το γιατί και σε ποιο αλλεργιογόνο μπορεί κάποιος να αναπτύξει αλλεργία

Σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα με τροφές, φάρμακα και δηλητήρια υμενόπτερων, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα από περισσότερα του ενός όργανα (συστηματική αντίδραση) με δυνητικά θανατηφόρα κατάληξη.

Η διερεύνηση των αιτιών και η μελέτη των αλλεργικών παθήσεων, ξεκίνησαν ουσιαστικά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αν και ήταν γνωστές ως νόσοι από την αρχαιότητα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η ανακάλυψη της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE), καθώς και η ταχεία εξέλιξη στο χώρο της ανοσολογίας και της ιατρικής έρευνας γενικότερα, τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Μεγάλη ώθηση αναμένεται να δώσει και η πρόσφατη πολύ σημαντική εξέλιξη στο χώρο της ανοσολογίας, της αποκρυπτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος. Η μεταβίβαση της αλλεργικής προδιάθεσης γίνεται με πολύπλοκο τρόπο και εμπλέκονται πολλά και διαφορετικά γονίδια. Δεν είναι λοιπόν εύκολο να προκαθορισθεί ποιο άτομο θα εκδηλώσει αλλεργία έναντι κάποιου παράγοντα.

Η γενετικά καθορισμένη προδιάθεση του ατόμου να εκδηλώσει κάποια αλλεργική πάθηση χαρακτηρίζεται ως ατοπία. Βάσει αυτών, έγινε κατανοητός ο μηχανισμός της αλλεργικής αντίδρασης, γνωστός ως ‘αλλεργικός καταρράκτης’, ο οποίος εκδηλώνεται με την επαφή του του γενετικά προδιατεθειμένου ασθενή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο.

Η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας σε ένα παιδί:
•Είναι 25-30%, όταν ο ένας γονέας είναι αλλεργικός
•Είναι 60-75% όταν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί

• Συνήθως οι αλλεργίες εκδηλώνονται μεταξύ 2ης και 3ης δεκαετίας της ζωής.

Πολλές φορές όμως οι αλλεργίες μπορεί να ‘’ξεχάσουν’’ μια γενιά. Σε μονοωογενείς διδύμους, εμφανίζεται και στους δύο αλλεργία σε ποσοστό λιγότερο από 50%.

Eκτός από τη γενετική επιβάρυνση, στην ανάπτυξη αλλεργίας καθοριστικό ρόλο παίζουν το περιβάλλον και ο τρόπος διαβίωσης. 
Πολλοί εξωτερικοί παράγοντες φαίνεται να ενοχοποιούνται για τη δραματική αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ιδιαίτερα ενοχοποιούνται οι αλλαγές που επήλθαν στον περιβάλλοντα χώρο και τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

•Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες που προσπαθεί να εξηγήσει την αύξηση της συχνότητας των αλλεργικών παθήσεων, αλλά και την πολυπλοκότητα στον τρόπο μετάδοσής τους από γενιά σε γενιά είναι η «υπόθεση της υγιεινής». Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η αύξηση των αλλεργιών –ιδίως στα παιδιά– οφείλεται στη δραστική μείωση των λοιμώξεων που παρατηρήθηκε με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (καθαρό νερό, καλύτερο και καθαρότερο φαγητό, υγιεινές κατοικίες κ.λ.π.) και την υπέρμετρη χρήση εμβολίων και αντιβιοτικών.
Δείτε ακόμη: Οι θαυματουργές λοιμώξεις και η οξεοαλκαλική ισορροπία! 
και Όσο λιγότερη η έκθεση στα μικρόβια, τόσο αυξάνονται οι αλλεργίες

Η έκθεση του οργανισμού σε μικρόβια και άλλα παθογόνα οδηγεί στην κινητοποίηση σειράς αμυντικών ανοσολογικών μηχανισμών που δρουν αντιρροπιστικά και κατασταλτικά προς τους ανοσολογικούς μηχανισμούς που προωθούν την αλλεργική αντίδραση. Έτσι, καθώς τα σημερινά παιδιά του ανεπτυγμένου κόσμου έχουν μειωμένες πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με μικρόβια κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, η ενεργοποίηση των ανοσολογικών μηχανισμών αλλεργικής ευαισθητοποίησης παραμένει ανεμπόδιστη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραβλεφθούν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί στην παιδική ηλικία, ή να παραλείπεται η λήψη αντιβιοτικών όταν επιβάλλεται για τη θεραπεία της πάθησης. Θα πρέπει όμως να γίνεται σωστή και λελογισμένη χρήση.
Σωστή και λελογισμένη χρήση, αλλά και άλλες προϋποθέσεις, ειδικά τα εμβόλια Μικροβίωμα: Η Μικροβιακή Χλωρίδα και η Βιομηχανία των Εμβολίων 
και Έρευνα: Ή ανατριχιαστική αλήθεια για τις αντιβιώσεις στην Ελλάδα 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δες τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο σώμα σου

Πολλές πρόσφατες ενδείξεις, επίσης ενισχύουν την άποψη ότι και η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγαλουπόλεις συντελεί στην αύξηση των αλλεργιών. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της ενδοοικιακής ρύπανσης –κυρίως από καπνό τσιγάρου– και της εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων στα παιδιά.
Το κάπνισμα είναι πράγματι σοβαρό πρόβλημα, αν και υπάρχει λύση Ελληνική Επιστημονική Πατέντα Απενοχοποιεί για Πάντα το Κάπνισμα 

Η ενδοοικιακή ρύπανση, όμως, περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα που δεν φανταζόμαστε οι περισσότεροι, που ξεκινάνε ακόμη και με τα ίδια μας τα προϊόντα «περιποίησης: Ποιες Διαταραχές Υγείας Προκαλούν τα Χημικά σε Καλλυντικά και Αρώματα
συνεχίζει ακόμη και με τα ίδια μας τα.. απορρυπαντικά 7 Επικίνδυνες Χημικές Ουσίες στα Απορρυπαντικά Ρούχων
Πετάξτε το ΤΩΡΑ: Μας δηλητηριάζει καθημερινά χωρίς να το ξέρουμε
και τελειώνει με τη μεγάλη πληγή που αφορά τα προϊόντα… καθαρισμού με αρχηγό την τάχα μου καθαριστική χλωρίνη – Χλωρίνη: Ένα χημικό όπλο στο σπίτι μας με δυσάρεστες επιπτώσεις
Η Χημεία στο Σπίτι Μας. Χημικά απορρυπαντικά και επιπτώσεις.

Έτσι λοιπόν για να εκδηλωθούν συμπτώματα αλλεργίας, συνήθως υπάρχει:
ΑΤΟΠΙΑ Που σημαίνει την ύπαρξη προδιάθεσης για εκδήλωση αλλεργικών παθήσεων. Έκθεση για τουλάχιστον μια φορά, στο αλλεργιογόνο, που θα προκαλέσει στον οργανισμό ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ Παραγωγή δηλαδή των ειδικών IgE αντισωμάτων.
Η επόμενη έκθεση (που μπορεί να είναι μετά από πολλές επαφές με το αλλεργιογόνο) θα προκαλέσει ΑΛΛΕΡΓΙΑ Που μπορεί να είναι άσθμα, τροφική αλλεργία κ.α. ανάλογο με το αλλεργιογόνο

• Με απλά λόγια, ο αλλεργικός ασθενής εμφανίζει συμπτώματα όταν έρθει σε επαφή (αναπνεύσει, φάει ή αγγίξει) με ουσίες και/ή αντικείμενα του χώρου του, τα οποία όμως δεν αποτελούν κίνδυνο για τον οργανισμό, υπό φυσιολογικές συνθήκες. 

Η αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται όταν ο οργανισμός αντιδρά εναντίον ενός εξωτερικού παράγοντα, που αναγνωρίζει ως ξένου. Οι παράγοντες αυτοί όπως γύρεις φυτών ή τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, ονομάζονται περιβαλλοντικά αντιγόνα ή αλλεργιογόνα και φυσιολογικά, είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Όταν όμως κάποιος άνθρωπος είναι αλλεργικός, το ανοσολογικό του σύστημα σφάλει και αναγνωρίζει τα αλλεργιογόνα ως επιβλαβή και επικίνδυνα για τον οργανισμό.

«Τροφή»: Για να αντιμετωπίσω τις αλλεργίες, χρειάζομαι, λοιπόν, ένα ανοσοποιητικό «σε σωστή πορεία», χωρίς να μπερδεύεται και που να μπορεί να διακρίνει τους πραγματικούς «εχθρούς» και να τους αντιμετωπίζει κατάλληλα.

Η καλλίτερη μακράν λύση που έχει η Φύσις για να στήσει γερό και λειτουργικό ανοσοποιητικό, στα θηλαστικά είναι, όπως είπαμε και παραπάνω, το μητρικό γάλα. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να το εντάξουμε στην διατροφή μας ως: Πρωτόγαλα – Colostrum (αρχαίο: πύαρ)! Και όχι, δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά είναι μία καλή αρχή για ότι έχω να προτείνω για την συνέχεια, ανάλογα με την περίπτωση…

Προσωπικά, λοιπόν, αυτό θεωρώ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΊΑ και αυτό χρησιμοποιώ κι εγώ, προληπτικά. Όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί εξαιρετικής ποιότητας και της υψηλότερης δραστικότητας πρωτόγαλα, μπορεί να επικοινωνήσει στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Αλλεργία: Τι είναι, πως εκδηλώνεται, συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται  

Φυσικά αντισταμινικά και εναλλακτικές προσεγγίσεις των αλλεργιών 

Φυσικά αντισταμινικά και εναλλακτικές προσεγγίσεις των αλλεργιών 

www.allergy.org.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *