Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό – Euphorbia pulcherrima: Το λουλούδι των εορτών

 

poinsetia-i-alexandrino-euphorbia-pulcherrima-to louloudi-ton-eorton

Το εορταστικό Αλεξανδρινό λουλούδι
Το αλεξανδρινό είναι φυτό της οικογένειας euphorbiaceae. Συγκεκριμένα πρόκειται για το είδος Euphorbia pulcherrima το οποίο είναι αυτοφυές του Μεξικού. Συνδέθηκε με την γιορτή των Χριστουγέννων όταν ο Αμερικανός πρέσβης στο Μεξικό, Joel Poinsett, ιατρός και ένθερμος οπαδός της βοτανολογίας, αποπλανήθηκε από τη γοητεία του άγριου φυτού και το 1828 το μετέφερε στην πατρίδα του.

Γι’αυτό το φυτό συναντάται και με το όνομα poinsettia το οποίο δεν είναι και το μοναδικό που του προσδίδεται. Συνώνυμα του αλεξανδρινού είναι και οι ονομασίες όπως αστέρι της Βηθλεέμ, χριστολούλουδο και αλλά. Και αυτό είναι μόνο η αρχή: στις 12 Δεκεμβρίου, αναγνώρισαν την ημέρα που ο Poinset πέθανε και την ανακήρυξαν επέτειο με την ονομασία «Poinsettia Day». Τηρώντας την παράδοση, πρόσφεραν ο ένας στον άλλο Αλεξανδρινά – ένα ωραίο έθιμο το οποίο κέρδισε έδαφος και στην Ευρώπη.

Πρόκειται για θαμνώδες πολυετές φυτό ενώ υπάρχουν ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για τον καλλωπισμό κήπων που έχουν δενδρώδη μορφή. Η καλλωπιστική του αξία προέρχεται από τα βράκτια φύλλα των ανθέων . Το σύνηθες χρώμα είναι το κόκκινο ενώ έχουν υπάρχουν πολλά υβρίδια και ποικιλίες με ετερο-χρωματισμούς ή αλλά χρώματα με κύριο εκπρόσωπο το λευκό.

Η ταξιανθία του είναι κυάθιο και αποτελείται από τα θηλυκά άνθη στο κέντρο τα όποια περιβάλλονται από αρσενικά άνθη ενώ το χρώμα του υπέρου των ανθέων ακλουθεί τον χρωματισμό των βρακτίων φύλλων .
Οι βλαστοί του περιέχουν γαλακτώδη χυμό κοινό γνώρισμα των μελών της οικογένειας των Ευφορβίδων

Η αγορά ενός φυτού poinsettia
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε κατά την αγορά ενός φυτού poinsettia. Όπως αναφέρθηκε προηγούμενα η καλλωπιστική αξία είναι στα βράκτια φύλλα και στα άνθη. Κατά την αγορά ιδιαίτερη σημασία έχει να επιλέξουμε ένα φυτό που βρίσκεται σε καλή κατάσταση ώστε να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι μόνο για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σημαντικό είναι να βρίσκονται τα κυάθια στη ταξιανθία, πεσμένα άνθη σημαίνει πως το φυτό έχει βρεθεί σε αντίξοες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, χαμηλού φωτισμού ενώ είναι και ένδειξη έλλειψης θρεπτικών στοιχείων. Τα φύλλα του φυτού πρέπει να έχουν βαθυπράσινο χρώμα χωρίς κηλίδες.

poinsetia-i-alexandrino-euphorbia-pulcherrima-to louloudi-ton-eorton

Συντήρηση στο σπίτι
Για να αποφύγουμε το σύνηθες φαινόμενο να πετάμε τα αλεξανδρινά μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου τα φυτά πρέπει

Α. Να απομακρύνεται η συνήθης συσκευασία ώστε να μειώνονται τα επίπεδα υγρασίας για την αποφυγή ανάπτυξης παθογόνων

Β. Να διατηρείται σε φωτεινό μέρος χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Συμβουλή: το κόκκινο χρώμα των ανθέων αναδεικνύεται με λαμπτήρες πυρακτώσεως (κοινές λάμπες) και όχι φθορισμού (ψύχρες λάμπες, οικονομίας)

Γ. Η καταλληλότερη θερμοκρασία για την ανάπτυξη κατά την άνθηση είναι περίπου 16οC.Ενώ μετά την άνθηση αντέχει και σε χαμηλότερες έως 6 οC

Δ. Η άρδευση του γίνεται συχνά χωρίς να υπερβάλουμε στην ποσότητα. Γενικά πρέπει να διατηρείτε συνεχώς υγρό το χώμα, ενώ σε φυτά που το έδαφος ανάπτυξης είναι τύρφη – περλίτης γίνεται χρήση υδατοδιαλυτού διαλύματος κατά το πότισμα ανά 15 ημέρες περίπου με ένα κοινό διάλυμα λίπανσης σε ποσότητες ανάλογες του μεγέθους του φυτού και του δοχείου.

Ε. Μετά το πέρας της άνθησης καλό θα ήταν τα φυτά να κλαδεύονται για την ανανέωση τους και ώστε να δώσουν συμπαγή ανάπτυξη κατά την επομένη περίοδο.

Φυσιολογικές ανωμαλίες
Έκρηξη γαλακτώδους χυμού στα φύλλα ή στα βράκτια φύλλα μπορεί να οφείλεται σε υψηλή ατμοσφαιρική υγρασίας, απότομη μείωση της θερμοκρασίας ή σε μηχανικές ζημίες από ρεύματα αέρα.

Περιφερικό κάψιμο των φύλλων. Μπορεί να οφείλεται σε υψηλή λίπανση, μεγάλη θερμοκρασία καθώς και σε μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας .

Παραμόρφωση των φύλλων. συνήθως εμφανίζεται ζάρωμα του ακραίου μέρους των φύλλων. μπορεί να οφείλεται στην έντονη έκθεση στον ήλιο αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Δείτε ακόμη: Αρκουδοπούρναρο ή ίλεξ, το γούρι που στολίζει τις γιορτές! 

Μποτσίκι, κρεμμύδα ή σκιλλοκρέμμυδο!

Γιορτινή και μεθεόρτια αποτοξίνωση

Απίθανα μυστικά μαγειρικής για το γιορτινό τραπέζι! 

Πρωτοχρονιά, μία από τις αρχαιότερες γιορτές κόσμου ~ Τα έθιμα 

7 έθιμα για το καλό του χρόνου

agrotexnies.blogspot.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.