Ποιες Διαταραχές Υγείας Προκαλούν τα Χημικά σε Καλλυντικά και Αρώματα

poies-diatarahes-ygeias-prokaloun-ta-himika-se-kallyntika-kai-aromata

Το παραπάνω γραφικό απεικονίζει μερικές μόνο από τις χημικές ουσίες που περιέχονται σε καθημερινής χρήσης προϊόντα γυναικών.
(Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση)

Τα καλλυντικά με φυσικό άρωμα δεν είναι και τόσο… φυσικά
Ο ενθουσιασμός μας για τη χρήση αρωμάτων ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πίσω. Όμως οι πρόγονοί μας δεν ψέκαζαν μια πληθώρα από σύγχρονες χημικές ουσίες στο σώμα τους για να αποκτήσουν ελκυστική μυρωδιά. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιούσαν συχνά φυτικές ύλες για την επίτευξη επιθυμητών οσμών. Στη σύγχρονη εποχή έχουν εφευρεθεί κυριολεκτικά χιλιάδες χημικά προϊόντα για χρήση ως αρώματα.

Όταν ψεκάζεστε με οτιδήποτε έχει ως συστατικό του κάτι που τιτλοφορείται ως “άρωμα” στις μέρες μας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι εκθέτετε τον εαυτό σας σε δεκάδες ή εκατοντάδες διάφορες χημικές ουσίες. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τις λοσιόν, η οποίες εφαρμόζονται σε ολόκληρο το σώμα, τα προϊόντα φροντίδας για το πρόσωπο, για το δέρμα και άλλα είδη καλλωπισμού και περιποίησης που ίσως χρησιμοποιείτε καθημερινά, πολλαπλασιάζοντας την έκθεσή σας σε αυτές τις χημικές ουσίες εκθετικά. Κανένα από αυτά τα χημικά δεν χρειάζεται να αναφέρεται ξεκάθαρα στην ετικέτα, γιατί θεωρούνται παραπλήσια με φυτικά συστατικά. Είναι δηλαδή ΝΟΜΙΚΟ το θέμα.

Σήμερα, η βιομηχανία αρωμάτων αποτιμάται κατ ‘εκτίμηση στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν αρώματα και αρωματικά προϊόντα.

Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που πρέπει να σας κάνουν να ξανασκεφτείτε τη χρήση των συνθετικών αυτών αρωμάτων;

1. Τουλάχιστον 900 από τα 3000 χημικά που χρησιμοποιούνται είναι τοξικά.
Υπάρχουν γύρω στις 3.000 χημικές ουσίες που έχουν εντοπιστεί να χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα αρώματα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας έχει ταυτοποιήσει τουλάχιστον 900 από αυτές τις χημικές ουσίες ως γνωστές τοξίνες.
Δείτε και Οι 5 πιο επικίνδυνες τοξίνες που καταστρέφουν την υγεία μας
Τι είναι οι τοξίνες και γιατί οφείλουμε να τις αποβάλλουμε;

Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα κύτταρα μόλις το σώμα μας τις απορροφήσει μέσω του δέρματος. Ορισμένες δημοφιλείς μάρκες αρωμάτων έχουν βρεθεί να είναι τοξικές για την αναπνευστική οδό όταν εισπνέονται αλλά και για το νευρικό σύστημα, είτε μέσω της εισπνοής των αερομεταφερόμενων σωματιδίων είτε μέσω της απορρόφησης από το δέρμα.
Δείτε αναλυτικότερα Άρωμα… τοξίνης: Tοξικά αποδεικνύονται 36 πασίγνωστα αρώματα

2. Τα αρώματα συνδέονται με καταθλιπτικές διαταραχές σε άτομα ευαίσθητα στα χημικά
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με χημική ευαισθησία αυτές τις μέρες. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην σχεδόν συνεχή έκθεση μας στα χημικά. Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στα χημικά μπορεί να μην κινδυνεύουν μόνο από τις απλές αλλεργικές αντιδράσεις και από την τοξικότητα των χημικών ουσιών. Οι μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση αρωμάτων με σοβαρή καταθλιπτικές διαταραχές και με άγχος σε άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησίες σε χημικά αρώματα.

Δεδομένου ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να έχουν ποικίλες επιπτώσεις στα νευρικά κύτταρα, δεν αποτελεί έκπληξη ότι μπορεί να επηρεάσουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι οσμές προκαλούν συναισθήματα γιατί το συναισθηματικό μας κέντρο είναι στενά συνδεδεμένο με την αίσθηση της όσφρησης. Εκείνοι που είναι χημικά δυσανεκτικοί, μπορεί να έχουν ακραίες αντιδράσεις στο πλήθος από οσμές που μας βομβαρδίζει κάθε μέρα.
Δείτε και 9 καθημερινές αιτίες που προκαλούν κατάθλιψη

3. Παρεμπόδιση του θυρεοειδούς, των ορμονών, αναπνευστική τοξικότητα και πονοκέφαλοι
Πολλά από τα κορυφαία αρώματα που πωλούνται στην αγορά σήμερα, τα οποία χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, περιέχουν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα και μη μελετημένα έως τώρα χημικά. Η πιο πρόσφατη μελέτη έγινε από την Εκστρατεία για τα Ασφαλή Καλλυντικά.

Διαπιστώθηκε ότι πολλές χημικές ουσίες στα κορυφαία αρώματα, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο θυρεοειδή αδένα. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει πολλές σημαντικές μεταβολικές διαδικασίες στο σώμα. Διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν παχυσαρκία, προβλήματα στο να χάσουμε ή να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, σοβαρή απώλεια μαλλιών, διαταραχές της διάθεσης και αίσθηση λήθαργου.

Οι χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στην υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προάγουν τον καρκίνο στον τόσο σημαντικό αυτό αδένα. Δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος από τους ενδοκρινείς αδένες, και ελέγχει κάποιες πολύ σημαντικές διαδικασίες, είναι απολύτως σημαντικό να διατηρηθεί αυτός ο αδένας υγιή σε άριστη κατάσταση λειτουργίας.

Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο του πόσο γρήγορα το σώμα μας χρησιμοποιεί τις αποθήκες ενέργειας του. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή απαραίτητων πρωτεϊνών και ελέγχει πόσο ευαίσθητο είναι το σώμα μας στην πληθώρα των ορμονών που υπάρχουν σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Δείτε και Θυρεοειδής: όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε
Εκατομμύρια γυναίκες αγνοούν τα συμπτώματα διαταραχής του θυρεοειδούς. Εσείς;

Πολλές από τις χημικές ουσίες στα αρώματα παρουσιάζουν ένα διπλό πρόβλημα για το θυρεοειδή. Αφ’ ενός μπορούν να προσθέσουν περισσότερες συνθετικές ορμόνες (με τη μορφή των συνθετικών και επιβλαβών οιστρογόνων) στο σώμα μας. Αφ’ ετέρου, μπορούν συχνά να προκαλέσουν βλάβη στον αδένα που βοηθά στον έλεγχο της ευαισθησίας μας σε αυτές τις υπερβολικές ορμόνες οι οποίες είναι και οι ενώσεις που προκαλούν το πρόβλημα.
Δείτε και Ξενοοιστρογόνα: Πρόσθετα τροφίμων (και όχι μόνο) δρουν σαν επικίνδυνες ορμόνες
Σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν είναι σε ισορροπία – Τι να κάνετε
Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο 

“Τροφή”: Σταματήστε να αγοράζετε ακόμη και επώνυμα, πολλές φορές, προϊόντα δήθεν περιποίησης και στραφείτε σε πιο αγνά, εξαιρετικότατα προϊόντα, όπως για παράδειγμα η σειρά που εμπιστεύμαι, χρησιμοποιώ και κατά συνέπεια σας προτείνω και που αφορά μία Βιολογική σειρά φροντίδας του δέρματος με μεγάλη ποικιλία σε φυτικά συστατικά βιολογικής γεωργίας, μοναδικά ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Τα δραστικά αυτά συστατικά συνδυάζονται μεταξύ τους με τρόπο ώστε να σας προσφέρουν ανανεωμένη, υγιή όψη και νεανική επιδερμίδα.

Φυσικά χωρίς paraben, χωρίς σιλικόνη, χωρίς συνθετικά αρώματα, χωρίς χρωστικές, χωρίς άλατα αλουμινίου.

Έτσι είμαι σε θέση να εγγυηθώ και για την ασφάλεια, αλλά και για την δραστικότητα τους!

Όσοι ενδιαφέρεστε, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com 

Δείτε ακόμη: Τα καλλυντικά που περιέχουν κρυφές και βλαβερές ουσίες

Πόσο τοξικό είναι το μπάνιο σας; Έρευνα – σοκ στις HΠA: καρκινογόνα κοκτέιλ στα καλλυντικά. 

Γιατί να μην ξαναβάλετε βαζελίνη ή καλλυντικά που την περιέχουν  

Επικίνδυνα συνθετικά χημικά συστατικά στα καλλυντικά. Αναγνωρίστε τα! 

Χημικά Συντηρητικά – Parabens και καλλυντικά. 

Και στην ενότητα μας «φτιάχνω μόνος – περιποίησις» μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές, υγιεινές και αποτελεσματικές, αλλά και οικονομικές λύσεις για την φροντίδα μαλλιών και σώματος!

nutrilabs.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *