Ποια βότανα προτιμούσε ο Ιπποκράτης

poia-votana-protimouse-o-ippokratis

Ο Ιπποκράτης Χαιρετά τον Κρατεύα
Φίλε μου ξέρω πως είσαι άριστος ριζοτόμος* και χάρη στη δική σου εξάσκηση και χάρη στην ένδοξη παράδοση των προγόνων σου, έτσι ώστε να μην υστερείς σε τίποτα από τον παππού σου, τον Κρατεύα. Τώρα λοιπόν, όσο καμιά άλλη φορά, μάζεψε όσα και όποια βότανα μπορείς, γιατί μας πιέζει μεγάλη ανάγκη, και στείλε τα σε μένα.

Μακάρι να μη χρειαστούν τα φάρμακα, πράγμα για το οποίο είμαι άλλωστε πεπεισμένος. Αλλά πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για κάθε περίπτωση.

Θαύμασα πολλές φορές σε σένα την αξία των βοτάνων, καθώς και τη φύση και τη διάταξη όλων των πραγμάτων και το ιερότατο έδαφος της γης που δίνει και τα ζώα και τα φυτά και τις τροφές και τα φάρμακα και την περιουσία και τον ίδιο τον πλούτο.

Εσύ μάζεψε μου τα καλύτερα βότανα, κυρίως εκείνα που φυτρώνουν στα ορεινά και στους ψηλούς λόφους. Γιατί αυτά είναι πιο στέρεα από εκείνα που φυτρώνουν στα υγρά λιβάδια και πιο ισχυρά μάλλον επειδή το έδαφος είναι πυκνό και ο αέρας ελαφρύς. Έτσι ότι έλκουν έχει περισσότερη ζωή.

Προσπάθησε, όμως, να μαζέψεις και από κείνα που φυτρώνουν σε ελώδεις περιοχές κοντά σε λίμνες, κοντά σε ποτάμια, σε κρήνες και σε πηγές, που είμαι σίγουρος πως είναι αδύνατα, δεν έχουν τόσο ισχυρές επιδράσεις και βγάζουν γλυκό χυμό.
Δείτε ακόμη Πώς ξεχωρίζουμε και μαζεύουμε τα βότανα που υπάρχουν γύρω μας
και βέβαια, γενικός κανόνας, ποτέ μα ποτέ ΔΕΝ ξεριζώνουμε βότανα: Μάζεμα άγριων φαγώσιμων χόρτων (tips)

Όλα όσα είναι χυμοί και οποί ρευστοί να μεταφερθούν σε γυάλινα αγγεία.

Όσα πάλι είναι φύλλα ή άνθη ή ρίζες, σε καινούρια πήλινα δοχεία καλά σφραγισμένα για να μη χάσουν με την επίδραση του αέρα τη φαρμακευτική τους δύναμη, όπως κάποιος που λιποθυμά.

Αλλά στείλε μου όλα αυτά γρήγορα. Γιατί και η εποχή είναι κατάλληλη και καθώς μιλούν για μανία το πράγμα είναι πολύ επείγον.

Σε κάθε τέχνη η αναβολή είναι ξένη, πιο πολύ όμως στην ιατρική, όπου η αναβολή βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του αρρώστου. Ευχή της θεραπείας είναι η κατάλληλες ευκαιρίες και ο σκοπός είναι η παρακολούθησή τους.

«Τροφή»: * Κατά την ιπποκρατική και ελληνιστική περίοδο υπήρξαν πολλοί ριζοτόμοι. Ο ακριβής χαρακτηρισμός τους είναι δυσχερής. Ασχολούντο με την εξόρυξη των ριζών, την συλλογή των βοτάνων και την καλλιέργεια των φαρμακευτικών φυτών. Πολλοί ήταν συγχρόνως ιατροί και συγγραφείς βοτανολογίων, που ονομάζονται «Ριζοτομικά» ή «Ριζοτομούμενα». Κυρίως χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά τις ρίζες. Ορισμένοι ριζοτόμοι κατά την συλλογή των φυτών επιδίδοντο και σε δεισιδαιμονίες για να προσδώσουν στο έργο τους μεγαλύτερη σημασία. Σχετικά με την συμβολή τους στην επιστήμη διχογνώμησαν τόσον οι σύγχρονοι τους ιατροί (Ιπποκράτης, Γαληνός κ.ά.), όσο και μεταγενέστεροι. Άλλοι τους θεώρησαν πρόδρομους των φαρμακοποιών και άλλοι διαφώνησαν.

Άριστος ριζοτόμος υπήρξε ο Κρατεύας ο ΙΙ (1ος π. Χ. αιών). Έγραψε το πρώτο βοτανολόγιο με έγχρωμες εικόνες με τίτλο «Ριζοτομικόν», όπου περιγράφοντο αλφαβητικώς τα φαρμακευτικά φυτά, παρατίθεντο οι έγχρωμες εικόνες και ακολουθούσαν οι θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Δείτε ακόμη: Γιατί αρρωσταίνουμε, σύμφωνα με την ολιστική θεώρηση του Ιπποκράτη 

Αρχαία θαυματουργά φάρμακα από την εποχή του Ιπποκράτη 

Με σωστή διατροφή, δεν θα υπήρχε ιατρική, διότι δεν θα υπήρχαν αρρώστιες – Ιπποκράτης 

Τα μυστικά της ιπποκράτειας διατροφής  

Η Θεραπευτική Ικανότητα της Τροφής από τον Ιπποκράτη στο σήμερα. 

Ιπποκράτης – Περί παθών: Ποιες είναι η αιτίες όλων των ασθενειών 

Πηγή: Ο Ιπποκράτης Χαιρετά τον Κρατεύα-Επιστολές Ιπποκράτη
www.ftiaxno.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.