MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΥγείαΠοιά τα αίτια για τη διόγκωση του σπλήνα

Ποιά τα αίτια για τη διόγκωση του σπλήνα

Ποιά τα αίτια για τη διόγκωση του σπλήνα

Ποιά τα αίτια για τη διόγκωση του σπλήνα

Τι είναι ο σπλήνας (η σπλήνα, στην καθομιλουμένη) και ποια είναι η λειτουργία του;
Ο σπλήνας είναι ένα σημαντικό όργανο του σώματος, το οποίο επιτελεί πολλές και κρίσιμες λειτουργίες: Ποιά τα αίτια για τη διόγκωση του σπλήνα

• Είναι ένα σημαντικό “φίλτρο” του αίματος, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση των γερασμένων και κατεστραμμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά και των βακτηριδίων.
Δείτε: Η υγιεία είναι στο αίμα μας!

• Αποτελεί τμήμα του λεμφικού συστήματος και παράγει λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που ανήκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα, μέσω του οποίου προλαμβάνονται και καταπολεμούνται οι διάφορες λοιμώξεις.

Δείτε: Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια,αλλά απο το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα!
και Αποτοξινώστε & βελτιώστε το λεμφικό σύστημα για σώμα ισορροπημένο

• Ο σπλήνας επίσης λειτουργεί ως δεξαμενή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων, για την περίπτωση που τα χρειασθεί ο οργανισμός. 

Που βρίσκεται ο σπλήνας και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Ο σπλήνας ευρίσκεται στο αριστερό άνω τμήμα της κοιλίας, ακριβώς κάτω από το διάφραγμα και δίπλα στο στομάχι. Διαθέτει πολύ πλούσια παροχή αίματος, αφού όπως τονίσθηκε πιο πάνω, είναι το υπεύθυνο όργανο για το ‘φιλτράρισμα’ του αίματος.
Φυσιολογικά, έχει το μέγεθος πορτοκαλιού ή μικρής γροθιάς. Αποτελείται από δύο τύπους ιστών: Τον ερυθρό πολφό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το ‘φιλτράρισμα’ του αίματος και τον λευκό πολφό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανοσοποιητική λειτουργία.

Ποιες είναι οι αιτίες της σπληνομεγαλίας;

Ο σπλήνας θα διογκωθεί, όταν αναγκασθεί να επιτελέσει περισσότερα από τα συνηθισμένα του ‘καθήκοντα’, δηλαδή ‘φιλτράρισμα’ του αίματος ή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συνεπώς, κάθε νόσος ή κατάσταση που καταστρέφει ερυθρά αιμοσφαίρια και απαιτεί το ‘φιλτράρισμα’ και την απομάκρυνσή τους από το αίμα, θα προκαλέσει την διόγκωση του σπληνός.

Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι:

• Διάφορες διαταραχές του αίματος: Αιμολυτική αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, Μεσογειακή αναιμία, σφαιροκυττάρωση
Είδη αναιμίας: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία 

• Μειωμένη ροή του αίματος μέσω του σπλήνα: Διάφορες ασθένειες του ήπατος, καθώς και πυλαία υπέρταση. Επίσης, σε περιπτώσεις συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, μπορεί να υπάρχει σπληνομεγαλία και ηπατομεγαλία.

Καρκίνος: Η λευχαιμία και το λέμφωμα, μπορεί να προκαλέσουν σπληνομεγαλία, λόγω των μη φυσιολογικών λευκών αιμοσφαιρίων που μπορεί να εισβάλλουν στον σπλήνα και να προκαλέσουν την διόγκωσή του

• Διάφορες ασθένειες του μεταβολισμού: Σ’ αυτές περιλαμβάνονται, το σύνδρομο Hurler, η νόσος του Gaucher και η νόσος του Niemann-Pick

• Διάφορες λοιμώξεις: Πολυάριθμες ιογενείς και παρασιτικές λοιμώξεις, μπορεί να προκαλέσουν σπηληνομεγαλία.

Σ’ αυτές περιλαμβάνονται:

Λοιμώδης μονοπυρήνωση, που προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr
• Κυτταρομεγαλοϊός
• HIV / AIDS
• Ιογενής ηπατίτιδα
• Ελονοσία
• Φυματίωση
• Αναπλάσμωση (ασθένεια των ζώων, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από τους κρότωνες – κοινώς τσιμπούρια-των ζώων)

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της σπληνομεγαλίας;

Συνήθως η σπληνομεγαλία δεν προκαλεί από μόνη της οποιαδήποτε συμπτώματα. Ο σπλήνας, λόγω της θέσης του, εάν εμφανίσει διόγκωση, μπορεί να ερεθίσει το διάφραγμα και να προκαλέσει λύγγα (λόξυγκα), καθώς και ήπιο πόνο στο άνω αριστερό τμήμα της κοιλίας. Μπορεί επίσης να συμπιέσει το στομάχι, κάνοντας τον ασθενή να αισθάνεται ότι έχει χορτάσει και συνεπώς να περιορίζει την ποσότητα του γεύματός του.

Ποια είναι η θεραπεία της σπληνομεγαλίας;

Η θεραπεία της σπληνομεγαλίας, εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην κληρονομική σφαιροκυττάρωση, τα ερυθρά αιμοσφαίρια με το παραλλαγμένο σχήμα, φιλτράρονται και απομακρύνονται από το αίμα, προκαλώντας αναιμία και σπληνομεγαλία. Στην περίπτωση αυτή, η χειρουργική αφαίρεση του σπληνός (σπληνεκτομή), περιορίζει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που καταστρέφονται και βοηθά στην θεραπεία της νόσου.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της σπληνομεγαλίας;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την διόγκωση του σπλήνα, είναι η ρήξη του και η πρόκληση μεγάλης εσωτερικής αιμορραγίας. Μετά από σπληνεκτομή, αυξάνεται ο κίνδυνος των λοιμώξεων. Συνεπώς, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε σπληνεκτομή, θα πρέπει να καλύπτονται με εμβολιασμούς έναντι πιθανών λοιμώξεων, ιδιαίτερα κατά του pneumococcus, meningococcus και haemophilus influenzae.

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Όμως, εμφανίζονται συμπτώματα από την υποκείμενη νόσο, δηλαδή αυτήν που προκάλεσε την σπληνομεγαλία.

– Έτσι, μπορεί να εμφανισθεί αδυναμία, κόπωση και δύσπνοια, λόγω της αναιμίας.
– Λόγω της θρομβοπενίας (μειωμένος αριθμός αιμοπεταλίων), μπορεί να εμφανισθούν αιμορραγίες. Τέλος,
– λόγω της μειωμένης λειτουργικότητας των λευκών αιμοσφαιρίων, εμφανίζεται αύξηση της συχνότητας των λοιμώξεων.


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια