Placebo-Nocebo: Θεραπεία και Ασθένεια είναι στο Μυαλό μας

placebo-nocebo-otan-astheneia-kai-therapeia-einai-sto-myalo-mas

Placebo-Nocebo: Θεραπεία και Ασθένεια είναι στο Μυαλό μας

Πόσο ρόλο παίζουν τα φαινόμενα Placebo και Nocebo στην υγιεία και την επίδραση ενός φαρμάκου;

Τι είναι το φαινόμενο placebo

Με τον όρο placebo ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο παρατηρείται βελτίωση των συμπτωμάτων ενός ασθενούς από μια οποιαδήποτε εικονική, ουδέτερη, αδρανή θεραπευτική προσέγγιση μόνο και μόνο επειδή ο ασθενής έχει την πεποίθηση πως λαμβάνει ένα φάρμακο που θα τον βοηθήσει (φαινόμενο θετικής αυθυποβολής).

Στα Λατινικά placebo σημαίνει «θα ευχαριστήσω», αν και πλέον στην Ιατρική ορολογία έχει αποκτήσει αρνητική σημασία, υποδηλώνοντας κάτι το ψεύτικο.

Το φαινόμενο placebo είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο αφού λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων: το υποψήφιο φάρμακο κρίνεται αποτελεσματικό μόνο όταν προσφέρει μεγαλύτερη βελτίωση από ό,τι το placebo.
Δείτε ακόμη: Το μυστήριο της αυτοθεραπείας μεγαλώνει: Φαινόμενο Placebo

Υπάρχει ανθρώπινος μηχανισμός αυτοθεραπείας;

Μελέτες έχουν ήδη αναδείξει την αποτελεσματικότητα του placebo στην καταπολέμηση του πόνου, της οστεοαρθρίτιδας, της κατάθλιψης και πρόσφατα της νόσου του Πάρκινσον.
Δείτε και Η σωστή διατροφή στην Οστεοαρθρίτιδα.
6 σημάδια που προδίδουν ότι πάσχετε από κατάθλιψη
Θαυματουργά βότανα και έλαια ενάντια στην κατάθλιψη!
και μία ακόμη προσέγγιση που αξίζει να γνωρίζουμε και εξηγεί πολλά: Κατάθλιψη: Ασθένεια ή… Ευλογία;

Τι είναι το φαινόμενο nocebo

Στον αντίποδα του placebo υπάρχει το nocebo, φαινόμενο που εμφανίζεται όταν ο ασθενής επιδεινώνει από μόνος του την κατάσταση της υγείας του, μέσω αρνητικής αυθυποβολής. Στα Λατινικά nocebo σημαίνει «θα βλάψω».

Ο ειδικός νευρολόγος Χάγερ περιέγραψε πρόσφατα σε ένα βιβλίο του πως το φαινόμενο αυτό κάνει δυναμική εμφάνιση όταν φοβόμαστε πως θα αντιμετωπίσουμε μία ασθένεια και τη θεραπεία της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι καρκινοπαθείς που έχουν τάσεις ναυτίας με το που μπαίνουν στο χώρο της χημειοθεραπείας γιατί υποσυνείδητα αντιλαμβάνονται ότι εμφανίζονται αυτές οι τάσεις.
Εν τάξει και αυτά που περιλαμβάνει μία τέτοια «θεραπεία», είναι αρκετά δηλητηριώση για να δικαιολογούν μία τέτοια και ακόμη χειρότερη αντίδραση: Η Θανατηφόρα Απάτη της χημειοθεραπείας. 
Η Χημειοθεραπεία Θεραπεύει και… η Γη Είναι Επίπεδη

Ο μηχανισμός των δύο φαινομένων δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως.

Ωστόσο, η σύγχρονη έρευνα καταλήγει ότι υπάρχουν διάφορα placebo ή nocebo αποτελέσµατα, µε τη συµµετοχή διάφορων βιολογικών µηχανισµών και την ενεργοποίηση διάφορων ενδογενών κυκλωµάτων, ανάλογα µε τη νόσο, τη θεραπεία, το περιβάλλον του ασθενούς και την προσωπικότητά του.

Kύριο ρόλο φαίνεται πως παίζει η προσδοκία του ασθενούς η οποία νευροφυσιολογικά συνδέεται με την έκκριση ορμονών και μάλιστα με ειδικό τρόπο. Φαίνεται δηλαδή πως ο εγκέφαλος γνωρίζει τι κάνει.

Σε πείραμα όπου προκλήθηκε πόνος στο μπράτσο εθελοντών και χορηγήθηκε placebo κρέμα, ο εγκέφαλος παρήγαγε ενδορφίνες ενώ σε πείραμα που συμμετείχαν ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκισον, o εγκέφαλος παρήγαγε ντομαπίνη.

Για το φαινόμενο nocebo, οι ειδικοί λένε πως κύριο ρόλο παίζει το άγχος που προκαλεί ο φόβος και αυτό μεταφράζεται σε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Τροφή»: Ο εγκέφαλος και βέβαια γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, καθώς η δουλειά του είναι να ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ!! ΔΕΝ έχει κάποιον μηχανισμό αυτοκαταστροφής του, αλλά το αντίθετο ακριβώς, έχει ένα ισχυρό μηχανισμό ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ που δίνει ΜΟΝΙΜΑ μάχη ενάντια στην δηλητηριάσή του ΑΠΌ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΊΔΙΟΥΣ!!!

Ε, όπως αντιλαμβάνεστε από κάποια στιγμή και μετά ΔΕΝ προλαβαίνει πια να αυτο-διορθώνεται και αρχίζει να καταβάλεται, έτσι προκύπτει η γήρανση, οι ασθένειες και εν τέλει και ο θάνατος: Το μυστικό της ιατρικής και της καλής υγείας!
και Ανθρώπινο Σώμα: Μια Εκπληκτική Μηχανή Επιβίωσης

Σκεφτείλε λοιπόν, ένα εγκέφαλο ο οποίος έχει πάρει το μήνυμα: Έχεις καρκίνο ή την τάδε δύσκολη αρρώστια ή το δείνα αυτοάνοσο νόσημα, από τι καταστάσεις στρες περνάει και με τι τραγικές συνήθως συνέπειες: Ποιες σωματικές ασθένειες προκαλεί το άγχος;
Άγχος και καρκίνος.
Στρες – Ψυχοσωµατικές ασθένειες και πως εκδηλώνονται στο σώμα

Αιτία θανάτου η αρνητική σκέψη (φαινόμενο nocebo)

Πολλοί γιατροί και διάφοροι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του παρακάτω φαινομένου. Ισχύει όντως αρκεί να ανατρέξει κανείς στην παγκόσμια βιβλιογραφία και θα βρει άπειρα παραδείγματα.

Το φαινόμενο nocebo αποτελεί ένα βασικό αίτιο επιδείνωσης ή και δημιουργίας τού καρκίνου. Αντίθετα, το να σκέφτεται και να αισθάνεται κάποιος θετικά, όταν πάσχει από κάποια ασθένεια, αλλά και στον καρκίνο, αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά βήματα τής αυτοθεραπείας του.

Στις αρχές τής δεκαετίας τού ΄70, ένας Αμερικανός ασθενής, ο Σαμ Σόεμαν, πληροφορήθηκε, ότι είχε καρκίνο στο ήπαρ κι ότι δεν υπήρχε θεραπεία γι΄ αυτόν. Οι γιατροί τον διαβεβαίωσαν, ότι θα πέθαινε σε τρεις μήνες. Ο Σαμ απεβίωσε ακριβώς στους τρεις μήνες επιβεβαιώνοντας τούς γιατρούς του. Ωστόσο, η νεκροψία έδειξε, ότι η διάγνωση ήταν λανθασμένη!

Είχε πραγματικά όγκο στο ήπαρ, όμως ήταν καλοήθης και πολύ μικροσκοπικός και το κυριότερο δεν είχε κάνει καμία μετάσταση. Αιτία τού θανάτου του δεν βρέθηκε ποτέ και τεκμηριωμένα δεν ήταν ο καρκίνος. Μετά από πολλές συσκέψεις, οι γιατροί του με την συμβολή ψυχολόγων συμπέραναν, ότι:

Πέθανε, επειδή οι γιατροί του τον έπεισαν, ότι η ασθένειά του ήταν θανατηφόρα. Ουσιαστικά ενεργοποίησαν την αρνητική αυθυποβολή μέσα στον οργανισμό του, το φαινόμενο nocebo.

Μέσα από πολλές κλινικές μελέτες και πειράματα, επιστήμονες έχουν αποδείξει κλινικά το

φαινόμενο ή αποτέλεσμα nocebo, όπως ακριβώς και το αντίθετο από αυτό φαινόμενο, το placebo. Επομένως, ένα μεγάλο ποσοστό καρκινοπαθών επιδεινώνονται, νοσούν και τελικά πεθαίνουν από την δύναμη, που ασκεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο επάνω τους.

Επίσης, υπάρχουν πλέον βάσιμες απόψεις, ότι το φαινόμενο nocebo μπορεί να προκαλέσει νέο καρκίνο ή μετάσταση τού καρκίνου! Το πλέον σίγουρο είναι, ότι οι δυνάμεις, που εμπλέκονται στο φαινόμενο nocebo, είναι πολύ ισχυρές. Μέχρι σήμερα, οι μηχανισμοί αυτοί εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι στην συμβατική Ιατρική…
Είναι οι ίδιες ακριβώς με αυτές που δρουν στην αυτοίαση: Αποδείξεις ότι μπορείς να αυτοθεραπευτείς με την δύναμη της φαντασίας

Σίγουρα η σχέση νου και σώματος είναι γεμάτη εκπλήξεις… 

«Τροφή», επαναλαμβάνω: Με απλά λόγια, κατανοητά από τον καθένα, το σώμα μας 
Μην ξεχνάτε πως ο οργανισμός μας αυτο-αντικαθιστά ΟΛΑ του τα μέλη ανεξαιρέτως, αργά ή γρήγορα, που σημαίνει πως φυσιολογικά ΔΕΝ θα έπρεπε ούτε να γερνά, ούτε να ασθενεί, ούτε και (ίσως) να πεθαίνει, εκτός από όταν ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ εμείς οι ίδιοι!!
Δείτε: Το σώμα μας αναγεννιέται μέσα σε 365 μέρες!

Και βέβαια δεν θα πρέπει αν παραλείψουμε και μία ακόμη πολύ σημαντική παράμετρο «αυτό-δηλητηρίασης» του οργανισμού μας: Το μυαλό επιστημονικά αποδεδειγμένα μπορεί να θεραπεύσει το σώμα 

The Healing Code: Ξεκλειδώστε την αιτία όλων των ασθενειών

Δείτε επίσης: ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Στοιχεία από: 
bioximikos.gr 
simplylife.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *