Πιπέρι καγιέν: Οφέλη, ιδιότητες, παρενέργειες

piperi-kagien-ofeli-idiotites-parenergeies

Φωτογραφία: pixabay.com

Πιπέρι καγιέν: Οφέλη, ιδιότητες, παρενέργειες

Το πιπέρι καγιέν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά σε ολόκληρο τον κόσμο και οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη γαλλική πόλη, Cayenne. Έχει χρησιμοποιηθεί, τόσο στην μαγειρική, όσο και στην ιατρική για χιλιάδες χρόνια.

Αρχικά αναπτύχθηκε στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ από τον 15ο αιώνα εισήχθη και στις χώρες της Ευρώπης, από τον διάσημο εξερευνητή Χριστόφορο Κολόμβο. Χρησιμοποιήθηκε ως εναλλακτική επιλογή του μαύρου πιπεριού, το οποίο εκείνη την εποχή, είχε την ίδια αξία με αυτή του χρυσού.
Το μαύρο πιπέρι εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλη αξία, αλλά είναι σχετικά υποτιμημένο στην εποχή μας: Μαύρο πιπέρι – Όσο απλό.. Τόσο θαυματουργό 

Σήμερα η καυτερή πιπεριά τσίλι, απ’ όπου προέρχεται το πιπέρι καγιέν, είναι η πιο εμπορική καλλιέργεια παγκοσμίως, με την Κίνα και το Μεξικό να κρατούν τα ηνία στις εξαγωγές. Ανήκει στο γένος Capsicum και προέρχεται από μια ποικιλία που ονομάζεται Capsium annuum.

Πιπέρι καγιέν και η διατροφική του αξία

Η φρέσκια καυτερή πιπεριά τσίλι, αποτελείται κυρίως από νερό (88%) και υδατάνθρακες (9%). Επιπλέον, περιέχει τα εξής θρεπτικά συστατικά:

Βιταμίνες και μέταλλα

Το πιπέρι καγιέν είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η πρόσληψή τους, ωστόσο, από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ελάχιστη, δεδομένου ότι καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.

  • Βιταμίνη Α: Η κόκκινη καυτερή πιπεριά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το δομικό συστατικό της βιταμίνης Α.
  • Βιταμίνη C: Ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Απαραίτητη για την επούλωση των πληγών και την ανοσοποιητική λειτουργία.
  • Βιταμίνη Β6: Μια σημαντική βιταμίνη για την ενίσχυση του ενεργειακού μεταβολισμού.
  • Βιταμίνη Κ1: Γνωστή και ως φυλλοκινόνη. Μια, ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, βιταμίνη, καθώς είναι υπεύθυνη για την πήξη του αίματος, τη διατήρηση της υγείας των οστών και των νεφρών.
  • Χαλκός: Σημαντικό αντιοξειδωτικό στοιχείο, απαραίτητο για ισχυρά οστά και υγιείς νευρώνες.
  • Κάλιο: Βασικό μεταλλικό στοιχείο που εξυπηρετεί μια πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού. Η επαρκής πρόσληψη του μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Άλλα στοιχεία

Το πιπέρι καγιέν έχει βιοενεργά φυτικά συστατικά τα οποία περιλαμβάνουν:

Καψανθίνη: Κύριο καροτενοειδές της καυτερής πιπεριάς τσίλι. Είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα της και οι ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες μπορούν να δράσουν κατά του καρκίνου.

Βιολαξανθίνη: Το κυριότερο αντιοξειδωτικό καροτενοειδές που περιέχει η κίτρινη καυτερή πιπεριά.

Λουτεΐνη: Υπάρχει άφθονη στην σύσταση της ανώριμης (πράσινης) καυτερής πιπεριάς. Τα επίπεδα της μειώνονται κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης. Η υψηλή κατανάλωση λουτεΐνης συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας των ματιών.
Για περισσότερα Λουτεΐνη: Αντιοξειδωτική, Αντικαρκινική δράση, Συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών 

Φερουλικό οξύ: Ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του οργανισμού από χρόνιες παθήσεις. 

Καψαϊκίνη: Είναι η πιο μελετημένη ένωση που περιέχεται στο πιπέρι καγιέν. Είναι αυτή που δίνει την καυτερή γεύση και τα περισσότερα οφέλη στην υγεία του οργανισμού.
Για περισσότερα Καψαϊκίνη, αναλγητική, αντικαρκινική, αδυνατιστική δράση, αλλά με μέτρο 

Η θεραπευτική αξία του καγιέν

Το πιπέρι καγιέν, καθώς και οι ποικιλίες πιπεριών και τσίλι, περιέχουν στην σύστασή τους την γνωστή ένωση καψαϊκίνη. Το συστατικό αυτό έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλει, πρωτίστως, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, αλλά και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Καψαϊκίνη: Η Δραστική και Ωφέλιμη Ουσία των Καυτερών Πιπεριών Τσίλι 

Το πιπέρι καγιέν παρέχει στον οργανισμό τεράστια οφέλη. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:

Η καυτερή πιπεριά στην γαστρονομία

Το πιπέρι καγιέν είναι το πιο δημοφιλές συστατικό, τόσο της μεξικάνικης, όσο και της ινδικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαλτσών, πικάντικων μιγμάτων, αλλά και σε μαρινάδες κρεατικών. Στην ευρωπαϊκή κουζίνα χρησιμοποιείται ως ένα εξωτικό μπαχαρικό, το οποίο απογειώνει και το πιο βαρετό πιάτο.
Ας γνωρίσουμε Τα θαυματουργά μπαχαρικά: Ιδιότητες και χρήσεις των κυριότερων 

Επιλογή και αποθήκευση

Οι καυτερές πιπεριές τσίλι διατίθενται φρέσκες ή αποξηραμένες ή σε μορφή σκόνης. Επιλέξτε πιπεριές με λαμπερό κόκκινο ή πράσινο χρώμα και αποφύγετε όσες έχουν μαύρες κηλίδες ή χαλασμένες άκρες.

Η φρέσκια καυτερή πιπεριά φυλάσσεται σε πλαστική σακούλα μέσα στο ψυγείο, για περίπου μια εβδομάδα.

Το πιπέρι καγιέν (μπαχαρικό) αποθηκεύεται σε αεροστεγή, γυάλινα δοχεία, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για αρκετούς μήνες.

Παρενέργειες

Οι φαρμακευτικές λοσιόν και οι κρέμες που περιέχουν εκχύλισμα καυτερής πιπεριάς θεωρούνται ασφαλείς. Η δραστική ουσία, καψαϊκίνη, έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ως προϊόν χωρίς συνταγή. Επομένως, μπορείτε να το προμηθευτείτε από φαρμακεία, χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή.

Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο η τοπική χρήση της να οδηγήσει σε παρενέργειες, που περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος, κάψιμο και κνησμό. Μπορεί επίσης να ερεθίσει τα μάτια, την μύτη και τον λαιμό, και για τον λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση της.

«Τροφή-Φάρμακο»: Μπορείτε δε, να την φτιάξετε και μόνοι σας: Φτιάξε θεραπευτική κρέμα καψαϊκίνης 

Προσοχή όμως. Όταν την χρησιμοποιήσετε φορέστε ειδικά γάντια από φαρμακείο πριν την εφαρμόσετε στο δέρμα σας και μην αγγίξετε την περιοχή των ματιών. Τις πρώτες μέρες που εφαρμόζεται η κρέμα ίσως υπάρξει μια αίσθηση καψίματος. Ωστόσο αυτό μειώνεται σταδιακά με κάθε χρήση.

Η υπερβολική κατανάλωση του πιπεριού είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές, ερεθισμούς, εφίδρωση, έξαψη και ρινική καταρροή.

Επειδή η καυτερή πιπεριά τσίλι μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση, καλό είναι τα άτομα που πρόκειται να χειρουργηθούν, να μην την καταναλώσουν τουλάχιστον για δύο εβδομάδες, πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Τα φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των αντιπηκτικών, αλληλεπιδρούν με το πιπέρι καγιέν, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός τους.

*Το άρθρο έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση ιατρική συμβουλή. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σκεύασμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Πιπέρι καγιέν: Ένα θαυματουργό βότανο! 

Καγιέν: Πάνω από 20 απίστευτα οφέλη για την υγιεία μας 

Καγιέν: Καταστρέφει καρκίνους, Σταματά εμφράγματα, Αναδομεί το έντερο 

Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε Λάδι Καγιέν – Παρασκευή και Χρήσεις 

και Βάμμα Καγιέν για τόνωση, καρδιοπάθειες, δυσπεψίες και εγκεφαλικά 

και να συμπληρώσουμε τέλος πως τα άτομα με έλκος στομάχου θα πρέπει να απο­φεύγουν τις καυτερές πιπεριές.

www.votanonkipos.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *