Οξαλικό οξύ: Αιτία ασθενειών και πως να το αποφύγουμε

oxaliko-oxy-aitia-astheneion-kai-pos-na-to-apofygoume

Οξαλικό οξύ: Αιτία ασθενειών και πως να το αποφύγουμε

Τι είναι τα οξαλικά;

Τα οξαλικά μερικές φορές ονομάζονται και ‘αντι-θρεπτικά’ συστατικά, μιας και αποτελούν αναστολείς της θρέψης. Αυτό σημαίνει ότι αναχαιτίζουν τη λήψη θρεπτικών ουσιών από μια τροφή. Ίδια δράση με τα οξαλικά έχει και το φυτικό οξύ. Αυτό που πετυχαίνουν τα οξαλικά είναι να μειώνουν την απορρόφηση των μετάλλων που προσλαμβάνουμε από τις τροφές. Τέτοια μέταλλα είναι το ασβέστιο κατά κύριο λόγο, αλλά και ο σίδηρος.

Σίγουρα όμως επηρεάζεται και η απορρόφηση των υπόλοιπων μετάλλων που βρίσκονται στο τρόφιμο.

Είναι βέβαια γνωστό ότι το οργανισμός μας χρησιμοποιεί έτσι και αλλιώς μόνο ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε αφού πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την απορρόφηση τους, όπως για παράδειγμα η παρουσία άλλων θρεπτικών ουσιών και ενώσεων. Αυτή άλλωστε είναι και η αρχή της βιοδιαθεσιμότητας.

Που βοηθούν και γιατί υπάρχουν οι αντι-θρεπτικές ουσίες;

Οι αντι-θρεπτικές ουσίες βοηθούν μόνο τα φυτά. Στην ουσία πρόκειται για έναν αμυντικό μηχανισμό των φυτών προκειμένου να μην τα καταναλώσουμε εμείς οι άνθρωποι ή τα ζώα. Αυτό συμβαίνει γιατί φυτά που περιείχαν ουσίες δύσπεπτες για εμάς κατάφεραν να επιβιώσουν μιας και δεν αποτελούσαν εύκολη επιλογή για τα ζώα ή τον άνθρωπο.

Τα οξαλικά στην καθημερινότητα σας

Όλοι μας ακούμε πόσο υγιεινές είναι οι σαλάτες μας ή τα πράσινα smoothies που έχουμε επιλέξει να καταναλώνουμε καθημερινά. Φυσικά, η λύση δεν είναι να τα αποφύγουμε αλλά να τα καταναλώνουμε είτε καθημερινά με διαφορετικά λαχανικά (που ίσως να μην περιέχουν μεγάλη ποσότητα οξαλικού οξέως) είτε να τα καταναλώνουμε 4 φορές την εβδομάδα.

Για παράδειγμα το smoothie μας θα μπορεί να περιέχει σιταρόχορτο ή σπιρουλίνα (δεν περιέχουν οξαλικά) αντί για σπανάκι ή λαχανικά που έχουν μειωμένα επίπεδα όπως είναι το μαρούλι. Στις σαλάτες μας θα πρέπει να εναλλάσσουμε τα λαχανικά και να προσθέτουμε χρώμα και ποικιλία για να παίρνουμε περισσότερα και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.

 

Οξαλικά οξέα η αιτία πολλών ασθενειών

Προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα λεγόμενα οξαλικά δηλαδή μια και μόνο ομάδα φυσικών ενώσεων που βρίσκεται σε πολλές τροφές μας & τι μπορούμε να κάνουμε.

Η ομάδα των οξαλικών ενώσεων βρίσκεται κυρίως σε τροφές όπως τα παντζάρια, το σπανάκι, τα φρέσκα φασολάκια, οι πράσινες πιπεριές, οι μπάμιες, ο μαϊντανός, η μελιτζάνα, τα κόκκινα σταφύλια, το ακτινίδιο, η σοκολάτα, τα πίνατς, φλοιός του σταριού, τα κάσιους, το τσάι, τα αμύγδαλα, τα διάφορα μούρα, φράουλες μεταξύ άλλων.

Φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά έχουν συχνά επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ή ασβέστιο. Παρόλο που τα μεταλλικά στοιχεία των τροφών δεσμεύονται από τα οξαλικά, ένα μεγάλο μέρος αυτών καταφέρνει να απορροφάται από τον οργανισμό μας.

Δημιουργούνται επίσης από τις εκπομπές των μυκήτων όπως η κάντιντα (candida) και άλλων εχθρικών βακτηρίων της δυσβίωσης του εντέρου που πολλαπλασιάζονται διώχνοντας την φιλική εντερική χλωρίδα καταλαμβάνοντας το έντερό μας συνήθως μετά από χρήση αντιβιοτικών αλλά και από την λειτουργία του μεταβολισμού μας.
Candida: Αιτίες, Συμπτώματα, Πρόληψη και Θεραπεία με φυσικά μέσα
Η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας έχει δυσάρεστες συνέπειες

Μπορείτε να βρείτε λίστα τροφίμων με υψηλά επίπεδα σε οξαλικά στο http://www.upmc.com/patients-visitors/education/nutrition/Pages/low-oxalate-diet.aspx

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι διατροφή χαμηλή σε οξαλικά ελάττωνε τα συμπτώματα των παιδιών με αυτισμό ή με σοβαρές διαταραχές ανάπτυξης όπως την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, την έντονη ανησυχία και νευρικότητα καθώς επίσης περπατούσαν με ευκολία και συμμετείχαν σε παιχνίδια.

Ελαττώθηκαν αρκετά οι σωματικοί τους πόνοι και η κόπωση, βελτιώθηκε η ομιλία, η κοινωνικότητα, ο ύπνος, η κατανόηση η γραφή και συμμετοχή τους στο σχολείο μεταξύ άλλων. Επισημαίνεται εδώ ότι το 36% των παιδιών που συμμετείχαν στις έρευνες και ανήκαν στο φάσμα του αυτισμού είχαν αυξημένα οξαλικά στα ούρα τους σε σχέση με τα φυσιολογικά παιδιά.

Οξαλικά και νεφροί

Η επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί εκτενώς με το παρόν θέμα. Λόγω του ότι το οξαλικό αναστέλλει την απορρόφηση του ασβεστίου βοηθάει στο σχηματισμό του οξαλικού ασβεστίου, ο οποίος είναι μια μη απορροφήσιμη μορφή.

Αυτός είναι και ο λόγος που διατυπώνεται η άποψη ότι εμπλέκεται στην δημιουργία λίθων στα νεφρά, εφόσον έχει βρεθεί ότι αποτελούνται από οξαλικό ασβέστιο. Οι πέτρες αυτές μπορεί να έχουν μέγεθος από τον κόκκο του ρυζιού έως και μια μπάλα του γκολφ. Υπολογίζεται ότι το 10% των ανδρών έχουν πέτρες στα νεφρά σε κάποια φάση της ζωής τους.

Πώς προκαλούνται τα προβλήματα από τα οξαλικά

Αν το ασβέστιο στην διατροφή μας είναι χαμηλό τότε το οξαλικό οξύ παραμένει σε υγρή μορφή και αντί να αποβληθεί με την αφόδευση, απορροφάται από το έντερο, εισχωρεί στην κυκλοφορία του αίματος κι από εκεί σε διάφορα συστήματα. Όταν βρεθεί στα νεφρά δεσμεύει το ασβέστιο που θα βρει εκεί καταλήγοντας σε κρυστάλλους ή και πέτρες οξαλικού μπλοκάροντας την ούρηση προκαλώντας πόνο.

Εκτός όμως από την δημιουργία κρυστάλλων στα νεφρά μπορεί αυτοί να σχηματιστούν και στα κόκκαλα, στις αρθρώσεις (αρθριτικά), στα αγγείααρτηρίες (αρτηριακή πίεση ή φράξιμο), στους πνεύμονες (αναπνευστικά προβλήματα), στο νευρικό σύστημα ακόμη και στον εγκέφαλο (εγκεφαλική δυσλειτουργία & ψυχικές διαταραχές).
Γλυκοζαμίνη-Χονδροϊτίνη: Λιπαίνουν ΦΥΣΙΚΆ τις αρθρώσεις, αναγεννούν τον αρθρικό χόνδρο
Pinus Marinitus και Πυκνογενόλη: Το «tuboflo» των αρτηριών
Καθαρίστε τους πνεύμονές σας φυσικά!
Ω 3: Απομακρύνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου

Ακόμη οι κρύσταλλοι αυτοί μπορεί να σχηματιστούν στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού και να προκαλέσουν αναιμία και υπολειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επειδή οι κρύσταλλοι αυτοί είναι κοφτεροί μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε ιστούς και φλεγμονές.

Τα οξαλικά μπορεί να δεσμεύσουν μέταλλα στο σώμα μας όπως τον σίδηρο εξαφανίζοντάς τον με αποτέλεσμα την αδυναμία παραγωγής αίματος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τον ψευδάργυρο και το Μαγνήσιο με πιθανό αποτέλεσμα την έλλειψη τους ακόμη κι αν η διατροφή είναι πλούσια σε αυτά.

Από την άλλη τα οξαλικά

με την ίδια ευκολία μπορούν να δεσμεύσουν και βαρέα ή τοξικά μέταλλα όπως τον υδράργυρο με αποτέλεσμα την μη αποβολή του και παραμονή σε όργανα και ιστούς του σώματος.
Βαρέα Μέταλλα – Τοξικότητα και οι Διαταραχές Υγείας που Προκαλούν 

Πως μπορώ να το αποφύγω;

Όπως θα διαπιστώσατε ήδη τα οξαλικά περιέχονται σε πάρα πολλά τρόφιμα. Εκτός αυτού όμως τα οξαλικά περιέχονται και σε τρόφιμα που είναι και άκρως υγιεινά. Τι πρέπει λοιπόν να κάνω προκειμένου να τα μειώσω;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το βράσιμο επιδρά θετικά στη μείωση των οξαλικών στο τρόφιμο. Έτσι για παράδειγμα το σπανάκι θα έχει λιγότερα οξαλικά αν το καταναλώσω ως σπανακόρυζο παρά αν το φάω ωμό στη σαλάτα μου.

Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι το μούλιασμα των τροφών μας. Ακριβώς όπως και το φυτικό οξύ έτσι και τα οξαλικά μειώνονται σε ένα τρόφιμο όταν το τρόφιμο μουλιάζετε επαρκώς.

Τι να κάνουμε για να γλυτώσουμε από αυτά;

-Κάποια Αντιμυκητιασικά φάρμακα βοηθούν στην μείωση των μυκήτων που μπορεί να προκαλούν υψηλά οξαλικά χρειάζεται όμως χρόνος κι επιμονή.
Αντί για φάρμακα, υπάρχει το σκόρδο: Σκόρδο, το αντιβιοτικό, αποχρεμπτικό, αντιπηκτικό, αντιδιαβητικό, αντιπαρασιτικό, αντιμυκητιακό και αντιμικροβιακό
και η πρόπολις: Πρόπολη, δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντιπαρασιτικό, αντιιικό, αντιβακτηριακό και αντιμυκητικό 

Όσο για την κάντιντα, χρειάζεται ολική αντιμετώπιση Candida albicans-Καντιντίαση, ένας δύσκολος αντίπαλος της υγείας 

-Η Ν-acetyl-glucosamine βοηθά στην παραγωγή του υαλουρονικού οξέος ώστε να μειωθεί ο πόνος που προκαλείται.

χονδροϊτίνη και η βιταμίνη Β6 λέγεται ότι προλαμβάνουν την παραγωγή του οξαλικού ασβεστίου.
Γλυκοζαμίνη και Χονδροϊτίνη, υπάρχουν και τα δύο σε ένα, ώστε να ανακουφίζουν από την μία και να Λιπαίνουν ΦΥΣΙΚΆ τις αρθρώσεις και να αναγεννούν τον αρθρικό χόνδρο, από την άλλη

-Η κατανάλωση ΚΑΘΑΡΟΎ νερού βοηθά στην αποβολή τους.

-Τα προβιοτικά όπως το lactobacillus, Bifidobacterium μπορεί να βοηθήσουν πολύ στην αποδέσμευση και αποβολή των οξαλικών από το έντερο.
Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Πολύτιμοι σύμμαχοι του εντερικού μας συστήματος

-Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των οξαλικών ενώ υψηλή ποσότητα από τα Ωμέγα 6 μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Καταστροφή της υγείας, η δυσαναλογία Ω 3 και Ω6 λιπαρών

-Τα άλατα Μαγνησίου όταν χρησιμοποιούνται σε ολόσωμο μπάνιο μπορεί να βοηθήσουν στην αποδέσμευση και διάλυση των κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου και υδραργύρου ακόμη και αν βρίσκονται στα νεφρά με αποτέλεσμα την επιστροφή στο έντερο και αποβολή τους.
Άλατα Epsom-Θειϊκό μαγνήσιο: Οφέλη και Χρήσεις

βιταμίνη Ε, το σελήνιο και το αμινοξύ αργινίνη φαίνεται να μειώνουν τις επιπτώσεις των οξαλικών στον οργανισμό.

Τέλος, οι έρευνες που έχουν γίνει είναι πολλές και με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Για αυτό το λόγο το «μέτρον άριστον» είναι η καλλίτερη λύση για όλα, καθώς όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την υπερκατανάλωση. 

«Τροφή»:

Από όλα τα παραπάνω και για όσους ενδιαφέρονται, μπορώ να σας παρέχω με ασφάλεια όσον αφορά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα, τα εξής, ως συμπληρώματα διατροφής:

  • Σκόρδο,
  • Πρόπολη,
  • Γλυκοζαμίνη ΜΑΖΙ με χονδροϊτίνη,
  • Υαλουρονικό,
  • Προβιοτικά,
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, 

σε συνδυασμό με τα φύκια A.F.A, τα οποία εκτός του ότι θα σας δώσουν ΌΛΑ τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα/ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα, κ.α.), θα αναζωογονήσουν και την εντερική σας χλωρίδα!! 

Για να αποκτήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Στοιχεία από:
www.diaitologoi-thessaloniki.gr
 

www.nutritherapy.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *