Ουσίες που προστατεύουν από την γήρανση του εγκεφάλου

ousies-pou-prostatevoun-apo-ti-giransi-tou-egkefalou

Ουσίες που προστατεύουν από την γήρανση του εγκεφάλου

Η υγεία του εγκεφάλου είναι η δεύτερη πιο σημαντική συνιστώσα στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να βιώσουν ένα φάσμα γνωστικών ζητημάτων που ποικίλουν από μειωμένη κριτική σκέψη, έως άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ.

Στο τεύχος του Μαρτίου του περιοδικού Food Technology που δημοσιεύθηκε από το Institute of Food Technologists (IFT), η εκδότρια Linda Milo Ohr γράφει για τις οκτώ θρεπτικές ουσίες που μπορεί να σας βοηθήσουν να κρατήσετε το μυαλό σας σε καλή κατάσταση.

1. Οι φλαβανόλες του κακάο

Οι φλαβανόλες του κακάο έχουν συνδεθεί με βελτίωση του κυκλοφορικού και της υγείας της καρδιάς, ενώ η προκαταρκτική έρευνα δείχνει και μια πιθανή σύνδεση με την βελτίωση της μνήμης.

Μελέτη έδειξε ότι οι φλαβανόλες του κακάο μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου που ονομάζεται η οδοντωτή έλικα, η οποία σχετίζεται με την ηλικία που συνδέεται με τη μνήμη (Brickman, 2014).
Το παν στην υγεία είναι η καλή κυκλοφορία του αίματος

2. Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα

Τα Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα έχουν από καιρό αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς καθώς και ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη γνωστική υγεία.
Ω 3: Απομακρύνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου 

Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ω – 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων οδηγούν στη βελτίωση της μνήμης αντικειμένου αναγνώρισης, της χωρικής μνήμης και της μνήμης εντοπισμού (μνήμες που μπορούν συνειδητά να ανακληθούν, όπως τα γεγονότα και η γνώση), ενώ αντιστρέφεται και η ανταπόκριση της περιοχής της διατήρησης (Cutuli, 2014).

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, η σαρδέλα, το λινέλαιο, και οι σπόροι Chia.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι εμπεριέχεται μόνο στο ανθρώπινο μητρικό γάλα: Ω 3 λιπαρά οξέα-Μητρικό γάλα-Νευρικό σύστημα και εγκέφαλος 

3. Η φωσφατιδυλοσερίνη και φωσφατιδικό οξύ

Δύο πιλοτικές μελέτες έδειξαν ότι ο συνδυασμός φωσφατιδυλοσερίνης και φωσφατιδικού οξέος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης, της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους (Lonza, 2014).

4. Καρύδια

Μια διατροφή συμπληρωμένη με καρύδια έχει ευεργετική επίδραση στη μείωση του κινδύνου, καθυστερώντας την έναρξη, ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ σε ποντικούς ( Muthaiyah, 2014).
Καρύδια: Μία υπερτροφή, σωστό γιατρικό

5. Κιτικολίνη

Η κιτικολίνη είναι μία φυσική ουσία που βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος και βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού, ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών, ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και προστατεύει τις δομές των νευρώνων από τις ελεύθερες ρίζες.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα κιτικολίνης βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής γνωστικής λειτουργίας κατά τη γήρανση και προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες (Kyowa Hakko ΗΠΑ). 

6. Χολίνη

Η χολίνη, η οποία συνδέεται με την υγεία του ήπατος και την υγεία των γυναικών, βοηθά το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων εντός του εγκεφάλου με το υπόλοιπο σώμα. Η χολίνη μπορεί επίσης να υποστηρίξει τον εγκέφαλο κατά τη γήρανση και συμβάλει στην πρόληψη των αλλαγών της χημείας του εγκεφάλου που οδηγούν σε μείωση της γνωστικής λειτουργίας και έκπτωση.

Μια σημαντική πηγή χολίνης για τη διατροφή είναι τα αυγά.
Χολίνη: Χρήσιμη σε ηπατική νόσο, αθηροσκλήρωση και νευρολογικές διαταραχές

7. Μαγνήσιο

Τα συμπληρώματα μαγνησίου συχνά συνιστάται για εκείνους που έχουν παρουσιάσει σοβαρές διασείσεις. Τα πλούσια σε μαγνήσιο τρόφιμα είναι το αβοκάντο, τα φασόλια σόγιας, οι μπανάνες και η μαύρη σοκολάτα.
Μαγνήσιο, πιο απαραίτητο απ’ όσο φαντάζεστε

8. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση επειδή διαθέτουν μια υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανινών, ένα φλαβονοειδές που βελτιώνει την ποιότητα που προάγει την υγεία των τροφίμων.

Μια μέτρια κατανάλωση βατόμουρων θα μπορούσε να προσφέρει νευρογνωστικά οφέλη, όπως η αύξηση της νευρωνικής σηματοδότησης στα κέντρα του εγκεφάλου.
Βατόμουρα: Προστατεύουν από γήρανση, καρδιακά, Αλτσχάιμερ & καρκίνο 

«Τροφή»: Από τα παραπάνω, και όχι μόνον, μπορώ να σας διαθέσω αυστηρά σε ελεγμένη ποιότητα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους,

Τα ωμέγα 3 λιπαρά με DHA και EPA {διπλής απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}, 

Το συνένζυμο Q10: 

Οι άνθρωποι που πάσχουν από την νόσο του Alzheimer είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα Q10 στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους, μια ένδειξη του έντονου οξειδωτικού στρες στους εγκεφάλους τους. 

Με την επιβράδυνση της οξειδωτικής βλάβης, το CoQ10 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απόθεση των καταστροφικών αμυλοειδών β –πεπτιδίων πρωτεϊνών στα κύτταρα του εγκεφάλου. 

Μειώνει το αμυλοειδές β -πεπτίδιο –το επαγόμενο την οξείδωση, που συμβάλλει στον φαύλο κύκλο της οξείδωσης-φλεγμονής-οξείδωσης που επιταχύνει τη διαδικασία της νόσου. Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, το CoQ10 προστίθεται στο αμυλοειδές β -πεπτίδιο –των κυττάρων του εγκεφάλου που νοσούν και προκαλεί την καταστροφή της πρωτεΐνης, την αποσταθεροποιεί και την μειώνει ακόμη και όταν έχει ήδη σχηματιστεί. 

Αυτός ο μοναδικός μηχανισμός του CoQ10 έχει το δυναμικό για την αναστροφή της νόσου του Alzheimer σε μοριακό επίπεδο.

Ένα πολυβιταμινούχο:

Το οποίο περιέχει όλες τις βιταμίνες Β (απαραίτητες για τη λειτουργία τού νευρικού συστήματος, όλα τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου,  αλλά και σωρεία όλων των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται ο άνθρωπος ώστε να αποτρέπει μόνος του ο οργανισμός όσο περισσότερες από τις βλάβες που προκαλούνται κάθε ημέρα, γίνεται και τέλος,

– Μία φόρμουλα, προϊόν ΜΕΛΕΤΗΣ του πανεπιστημίου Αθηνών, που περιέχει Ginkgo Biloba, γνωστό για την δράση του στον εγκέφαλο και την μνήμη, αλλά και πυκνογενόλη, μαζί με εκχύλισμα κουκουτσιών σταφυλιού, τα οποία ενισχύουν κατά πολύ την δράση του!! 

Με όλα τα παραπάνω, σίγουρα θα αποτρέψετε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, μία πιθανή άνοια ή το Αλτσχάιμερ.

Για περισσότερες πληροφορίες για την δράση τους και για να τα αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Οι 11 καλύτερες τροφές που ενισχύουν τη μνήμη! 

Ginkgo Biloba: Εμπροσθοφυλακή κατά της γήρανσης, ειδικά του εγκεφάλου 

Η διατροφή «του εγκεφάλου» μπορεί να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ 

enallaktikidrasi.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *