Οισοφάγος Barrett – Οισοφαγίτιδα, μία ύπουλη φλεγμονή

oisofagos-barrett-oisofagitida-mia-ypouli-flegmoni

Οισοφάγος Barrett – Οισοφαγίτιδα, μία ύπουλη φλεγμονή

Ο οισοφάγος συνδέει φάρυγγα και στομάχι. Εσωτερικά φέρει επιθήλιο, που αποτελείται από επίπεδα πλακώδη κύτταρα, που μοιάζουν με εκείνα του δέρματος.

Μερικές φορές αυτά τα κύτταρα αντικαθίστανται από άλλα, που έχουν κυλινδρικό σχήμα, και τότε μιλάμε για τον οισοφάγο Barrett, που μπορεί να εκτείνεται προς τα επάνω, ξεκινώντας από το σημείο της καρδιοοισοφαγικής συμβολής (ένωση οισοφάγου με στομάχι), από μερικά εκατοστά μέχρι και ολόκληρο σχεδόν το μήκος του οισοφάγου. Εδώ μιλαμε για μεταπλασία, μορφή της οποίας είναι ο οισοφάγος Barrett.

Το μεταπλαστικό επιθήλιο μπορεί να έχει τρεις μορφές:

δύο με παρουσία κυττάρων παρόμοιων με εκείνα που βρίσκονται κανονικά στο στομάχι και μια τρίτη με ιδιαίτερη σημασία. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία κυττάρων παρόμοιων με εκείνα του λεπτού εντέρου, και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Η πιο αποδεκτή θεωρία για το Πώς προκαλείται, είναι εκείνη που ενοχοποιεί την καταστροφή του πλακώδους επιθηλίου και τη μετατροπή των κυττάρων που βρίσκονται σε βαθύτερα στρώματα του οισοφάγου, σε κύτταρα άλλου σχήματος και άλλης λειτουργικότητος (κυλινδρικά) στο πλαίσιο μιας επουλωτικής διαδικασίας.

Η κύρια αιτία έναρξης βλάβης του πλακώδους επιθηλίου, είναι μάλλον η

γνωστή σε όλους παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου στον οισοφάγο, λόγω χάλασης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (LES) Η καταστροφή ενισχύεται με παλινδρόμηση και άλλων υγρών που βρίσκονται στο στομάχι, όπως είναι τα παγκρεατικά ένζυμα και τα χολικα άλατα, ενώ ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα με την έννοια της προδιάθεσης για την ανάπτυξη της νόσου.

Ένας στους δέκα πάσχοντες από παλινδρόμηση χρεώνονται και ¨οισοφάγο Barrett¨, ενώ υπολογίζονται μόνο στις ΗΠΑ έως 20 εκατομμύρια εκείνοι που υποφέρουν από παλινδρόμηση, με το γνωστό αίσθημα καύσου αλλά και το οπισθοστερνικό άλγος, χωρίς ωστόσο να χρειάζονται όλοι θεραπεία.

Πολύ συχνά πάσχοντες από οισοφαγίτιδα λόγω παλινδρόμησης, οδηγούνται σε καρδιολογικές ή πνευμονολογικές κλινικές επειδή συγχέονται τα συμπτώματα τους με εκείνα των καρδιοπαθών ή και όσων πάσχουν από άσθμα.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται φυσικά; 

Όσοι πάσχουν από Barrett δεν είναι απαραίτητο να έχουν συμπτώματα.

Υπάρχει μια αναιμία συνήθως λόγω της φλεγμονής, παλινδρόμηση τροφής, βήχας, δύσπνοια όπως σε ασθματικά άτομα και συριγμός, αλλά και πόνος από τη δημιουργία ελκών. Για άγνωστους λόγους ανευρίσκεται τρεις φορές πιο συχνά στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες.

Υπάρχουν και περιπτώσεις εκ γενετής.

Η μόνη διαγνωστική μέθοδος που έχουμε σήμερα είναι η ενδοσκόπηση με ελαφρά νάρκωση. Βλέπουμε έτσι τις χαρακτηριστικές βλάβες με το ερυθρό χρώμα των αλλοιώσεων, σε αντίθεση με την ωχρότητα του πλακώδους επιθήλιου.

Την ίδια ώρα λαμβάνουμε βιοψία που είναι απαραίτητη για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν υπάρχει υπέδαφος¨νοσου, γιατί πρόκειται για προκαρκινική κατάσταση, που μπορεί να επηρεασθεί από τις συνήθειες του πάσχοντος είτε θετικά είτε αρνητικά.

Περιοχές εντερικής μεταπλασίας μεταπίπτουν πιο εύκολα σε καρκίνο.

Ο ανώμαλος βλεννογόνος μεταπίπτει σε προκαρκινική κατάσταση, τη δυσπλασία, που στη συνέχεια σε μερικούς ασθενείς προχωρεί από low grade σε high grade και και τέλος σε καρκίνο με μεσοδιάστημα πολλών ετών. Γι’ αυτό και πρέπει να ενδοσκοπείται, όποιος πάσχει, κάθε ένα χρόνο ή το πολύ κάθε τρία.

Το ποσοστό ανάπτυξης καρκίνου, για όσους πάσχουν από οισοφάγο Barrett, Είναι σαράντα φορές μεγαλύτερο απ’ ότι σε φυσιολογικά άτομα. αν το δούμε ποσοστιαία,είναι 4000 % περισσότερο.

Σε έναν πληθυσμό ενός έως δύο εκατομμυρίων πασχόντων από τη νόσο, ετησίως, αναπτύσσουν καρκίνο, σχετιζόμενο με αυτήν 10.000 περίπου. ‘Η αλλιώς: Ένας γιατρός θα πρέπει να παρακολουθεί πενήντα ασθενείς με Barrett για δέκα χρόνια προκειμένου να βρει έναν πάσχοντα από καρκίνο. Η αντιμετώπιση των σχετιζομένων με τον οισοφάγο Barrett ενοχλήσεων όπως ο καύσος από παλινδρόμηση γίνεται με τους αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, όπως η ομεπραζόλη.

Η δίαιτα παίζει σπουδαίο ρόλο διότι

ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση μέσω της χάλασης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρος που προκαλούν. Έτσι καφεϊνούχα τρόφιμα, αεριούχα ποτά, το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα λιπαρά φαγητά και η σοκολάτα, δυστυχώς, χειροτερεύουν την κατάσταση.

Το ίδιο ισχύει και για τρόφιμα που μένουν πολύ καιρό στο στομάχι, όπως τα τηγανιτά και τα λίπη, που αυξάνουν την είσοδο οξέος στον οισοφάγο, αλλά και τα εσπεριδοειδή, τα προϊόντα ντομάτας, το κόκκινο κρασί και τα μπαχαρικά.

Δεν είναι ξεκάθαρο ότι τα όξινα

αυξάνουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι, αν και μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ερεθίζοντας τον ήδη φλεγμαίνοντα οισοφάγο. Πάντως ανεξάρτητα απ’ το αν επηρεάζουν το βαθμό της παλινδρόμησης ή της οισοφαγίτιδας δεν θα πρέπει να καταναλώνονται αν προκαλούν δυσφορία. Όταν γίνει επούλωση του οισοφάγου τότε μπορεί ο ασθενής να ανεχθεί και τα αναφερθέντα τρόφιμα ξανά.

Η αποφυγή τους οδηγεί συχνά σε σημαντική βελτίωση της φλεγμονής του οισοφάγου μαζί με την ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού και την αποφυγή της κατάκλισης με ένα γεμάτο από οξέα και φαγητό στομάχι πριν περάσουν τουλάχιστον 3 με 4 ώρες.
και Μάθετε γιατί πρέπει να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας 

Δεν έχουμε τρόπο εξάλειψης της βλάβης, παρά το ότι γίνονται θεραπείες με καυτηριασμούς ή χειρουργικό καθαρισμό του πάσχοντος βλεννογόνου, με την ελπίδα ανάπτυξης των φυσιολογικών πλακωδών κυττάρων.

Μονόδρομος ο δύσκολος δρόμος του αδυνατισματος. Αιματηρός σε θυσίες, πλην σωτήριος, όπως και σωστή χρήση ομεπραζολης, συμφωνία με τις οδηγίες του γιατρού.

Πηγή του άρθρου: kosmaser για το ihthielaio.wordpress.com

«Τροφή-Φάρμακο»: Μπορείτε να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα της οισοφαγίτιδας και τις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με το δυνατότερο όπλο της Φύσης, το οποίο έχει ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΑ την δυνατότητα ακόμη και να βελτιώσει αυτές τις καταστάσεις, ΧΩΡΙΣ παρενέργειες ή άλλα προβλήματα:  Η μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε και επισήμως ως φυσικό φάρμακο
Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού!

Η “τροφή”, λοιπόν, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει για τους φίλους της, που την χρειάζονται και ψάχνουν να βρουν ΕΓΓΥΗΜΈΝΑ ΚΑΘΑΡΗ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ μαστίχα Χίου σε μορφή κάψουλας, για διατήρηση και αποτελεσματικότητα.

Για να την αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Και προσοχή, διότι Αιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και χολολιθίασης τα αντιόξινα 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *