MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΕλλάδαΟι «Μελίτακες» και ο αγώνας τους για αυτάρκεια και οικολογία

Οι «Μελίτακες» και ο αγώνας τους για αυτάρκεια και οικολογία

oi-melitakes-kai-o-agonas-tous-gia-aftarkeia-kai-oikologia

Οι «Μελίτακες» και ο αγώνας τους για αυτάρκεια και οικολογία

Συντάκτης: Παναγιώτης Γεωργουδής

O Mανόλης Βαρδάκης, η Στέλλα Χατζηγεωργίου και ο Νίκος Ανδριανάκης είναι τρία από τα μέλη της ΚοινΣΕπ «Μελίτακες».

Ο οραματιστής Μανόλης Βαρδάκης μάς λέει: «Πριν από ενάμιση χρόνο ιδρύθηκε η ομάδα “Μελίτακες”, από δέκα άτομα, που είμαστε φίλοι από παλιά. Τώρα ετοιμάζονται να μπουν και πολλοί άλλοι που θέλουν να προσφέρουν ουσιαστικά. Πιστεύουμε πως η ζωή είναι ένα ταξίδι γνώσης και λειτουργούμε ως συνταξιδιώτες. Υπάρχει το όραμα για μια αρμονική συνύπαρξη με τη Φύση και αυτάρκεια».

Για τις καλλιέργειες της ομάδας του, ο Βαρδάκης τονίζει:

-Εχουμε βάλει περίπου διακόσια στρέμματα σιτηρά και όσπρια (ρεβίθια, κουκιά, φάβα, παπούλες, φακές κ.λπ.). Η καλλιέργεια αυτή έχει γίνει μέσα στις ελιές με το σκεπτικό της αγροτικής οικολογίας που εμπεριέχει τη φυσική λίπανση της γης και την επανατροφοδότησή της, με σκοπό την αυτάρκεια τη δική μας και ό,τι μένει το διαθέτουμε στην αγορά: όλα είναι οικολογικά.

-Επίσης το οικολογικό λάδι που παράγουμε με παραδοσιακές αγρο-οικολογικές μεθόδους -ένα μέρος του οποίου είναι και πιστοποιημένο- το εξάγουμε κυρίως στο εξωτερικό σε μικρές συλλογικότητες καταναλωτών. Τώρα προετοιμαζόμαστε για την καλλιέργεια των λαχανικών, πιπεριά, τομάτα, αγγουράκι, μπάμιες, φασολάκια, καρπούζια κ.λπ.

«Με τη δική μας μέθοδο σε 22 τετραγωνικά μέτρα συγκαλλιέργειας των φυτών βγάλαμε πέρυσι τετρακόσια κιλά κοκκάρι. Έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή από τη χημική γεωργία, διότι η γη επανατροφοδοτείται με τα κατάλληλα στοιχεία.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κήπο 150 τ.μ. συγκαλλιέργειας διαφορετικών λαχανικών, όπου θα παράγουμε τριακόσια κιλά φρούτα και λαχανικά, όπως έκαναν οι παππούδες μας παλαιότερα». 
Δείτε και Συγκαλλιέργειες για μεγαλύτερη απόδοση των φυτών σας
και να επισημάνουμε, πως εκτός από μεγαλύτερη παραγωγή μιλάμε και για πιο ΥΓΙΕΙΝΉ: Όταν 3.672 διαφορετικά δηλητήρια ραντίζουν την τροφή μας τι περιμένουμε; Να γίνουμε καλά ή να αποκτήσουμε καρκίνο
Εξάλλου με την χημική γεωργία καταδικάζουμε την γη για πάντα: Η χρήση γεωργικών φαρμάκων είναι πιο επικίνδυνη κι από την ραδιενέργεια

oi-melitakes-kai-o-agonas-tous-gia-aftarkeia-kai-oikologia

Γι’ αυτό το κρίσιμο θέμα της αγροτικής οικολογίας και του κόστους, ο Βαρδάκης μάς είπε:

«Οταν είχε έρθει ο Τσίπρας στη Μεσσαρά, ο πρόεδρος της Ενωσης Ηρακλείου τού είπε ότι χρειάζονται 11 εκατομμύρια ευρώ στον Νομό Ηρακλείου για λίπανση, φυτοπροστασία και σπόρους. Ολα αυτά μπορούμε να τα δημιουργήσουμε εμείς οικολογικά, χωρίς χημικά, με ελάχιστο κόστος.

»Τα τριάντα στρέμματα ελιάς με τη χημική γεωργία στοιχίζουν δύο χιλιάδες ευρώ και εμείς με τις σπορές ψυχανθών και την κομπόστα που φτιάχνουμε από κλαδιά ελιάς έχουμε μηδενικό κόστος. Η λύση είναι να παράγουμε τα πάντα μόνοι μας, οικολογικά και φθηνότερα».

Ο Βαρδάκης είναι ένας ποιητής μηχανών στην υπηρεσία της Φύσης,

«Εχουμε δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο αλωνιστικό μηχάνημα, το οποίο μπαίνει μέσα στις ελιές και θερίζει ένα μέτρο κατά πλάτος προσαρμοσμένο στις καλλιέργειές μας, τα όσπρια και τα άλλα προϊόντα. Το φτιάξαμε μαζί με τον φίλο μας τον Νίκο.

«Εχουμε υπό κατασκευή ένα δεύτερο μηχάνημα, έναν καταστροφέα, που θα μαζεύει τα κλαδιά της ελιάς και θα δημιουργεί φυσικό λίπασμα (κομπόστα). Είναι σχεδιασμένα και άλλα μηχανήματα, μόνο για οικολογικές καλλιέργειες. Από την πολιτεία θέλουμε να μας βοηθήσει στα μηχανήματα που εμείς κατασκευάζουμε», αναφέρει.
Αυτό ας γίνει μάθημα και στους διάφορους… εξυπνάκηδες, που μετράνε τα πάντα με το χρήμα: Το νου σας στην παγίδα, μην ξεριζώσετε ελιές λόγω επιδότησης

oi-melitakes-kai-o-agonas-tous-gia-aftarkeia-kai-oikologia
Το αυτοσχέδιο αλωνιστικό μηχάνημα που κατασκεύασαν οι «Μελίτακες»

Η μεγάλη γιορτή  

Ομως έρχεται και η παλίρροια της μεγάλης γιορτής. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, 29-30 του μήνα, όταν, όπως μας λέει ο Μανόλης Βαρδάκης, «θα γίνει η Γιορτή της Αυτάρκειας και Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων με μουσικά συγκροτήματα, ομιλίες από ανθρώπους καταρτισμένους, πώς μπορούμε να αποκτήσουμε την αυτάρκειά μας και να απεξαρτηθούμε από τα χημικά στη γεωργία.
Επιτέλους, ότι κάνουμε μόνοι μας, με προσπάθειες οπως αυτήν, γιατί αν περιμένουν από άλλους Απαγορεύουν Επικίνδυνα Φυτοφάρμακα, ΑΦΟΥ τα Καταναλώσουμε. Τι να κάνουμε

»Η γιορτή θα γίνει στον Πύργο της Μεσσαράς, θα είναι παγκρήτια αλλά θα έρθει κόσμος και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης θέλουμε να αναβαθμιστεί οικολογικά και παραγωγικά η θαλάσσια περιοχή από τις Τρεις Εκκλησιές, το Βοϊδόματο και όλη η νότια θαλάσσια Κρήτη με τη βοήθεια των επιστημονικών ιδρυμάτων, ΕΛΚΕΘΕ κ.λπ.».

Δραστηριοποιούνται και στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως μας λέει η Στέλλα Χατζηγεωργίου:

«Δουλεύουμε εθελοντικά με το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο του Πύργου και το Γυμνάσιο του Χάρακα. Μεταφέρουμε την αγρο-οικολογία με σεμινάρια σε αγρότες.

Τα σεμινάρια έχουν ξεκινήσει και εμείς έχουμε εκπαιδευτεί γι’ αυτό από τους Γάλλους Βαλερί, Μπρούνο και Τζόναθαν, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από τη Σχολή “Γη και Ανθρωπισμός”, η οποία βρίσκεται στη Γαλλία με ιδρυτή τον Πιερ Αμπί, τον οποίο είχαμε πέρυσι στον Πύργο. Τα παιδιά που είναι εδώ από τη Γαλλία έρχονται για δεύτερη χρονιά από περιβαλλοντικά σχολεία.

»Πέρυσι ήρθαν 22 παιδιά, φέτος έχουμε δέκα και περιμένουμε και άλλα, τα οποία εργάζονται εθελοντικά στο οικολογικό χωράφι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, που το καλλιεργούν οι “Μελίτακες”, αλλά είναι του Γυμνασίου Πύργου. Εκεί έχουμε δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο αγρο-οικολογικό περιβόλι με ποικιλία λαχανικών, οσπρίων και όλα τα είδη βιοποικιλότητας.

Έχουμε τη βάση για να χτιστεί ένα σπιτάκι με φυσική δόμηση. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο υπόδειγμα Κήπου Βιοποικιλότητας της Κρήτης».

Για την ειδικότερη συνεργασία των παιδιών και την εκπαίδευση στην αγρο-οικολογία, η Στέλλα Χατζηγεωργίου δηλώνει:

«Η κάθε τάξη του Γυμνασίου θα φυτέψει το δικό της παρτέρι από τα δικά τους φυτά που έχουν δημιουργήσει τα ίδια τα παιδιά για να μάθουν τον κύκλο της δημιουργίας της Φύσης. Φέτος τα παιδιά που ήρθαν από τη Γαλλία έφτιαξαν ένα σπιτάκι από αχυρόμπαλες. Μετά θα έρθουν άλλα παιδιά από τη Γαλλία, από άλλο περιβαλλοντικό σχολείο, και θα μείνουν δύο μήνες με το πρόγραμμα “Ερασμος”, για να συνεχίσουν τις εργασίες».
Δείτε και Η επανάσταση στην διατροφή μας ξεκινάει από το σχολείο!

oi-melitakes-kai-o-agonas-tous-gia-aftarkeia-kai-oikologia
Σειρά των νέων 

Ο Νίκος Ανδριανάκης, συγκλονισμένος από το μεγαλείο της Φύσης και την κοινωνική ιστορία του τόπου, ξεδιπλώνει το όραμά του:

«Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να έρθουν κοντά μας οι νέοι άνθρωποι να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας. Αυτό είναι μια δυνατότητα που δίνει η ΚοινΣΕπ. Τοπικά ομάδες ανθρώπων να αφυπνιστούν και να εργαστούν συλλογικά στον τόπο τους, χωρίς τοπικισμό, εθνικισμό και ανταγωνισμούς. Ετσι θα αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της Κρήτης και από αυτά θα ζήσουμε.

»Το όραμά μας είναι με αφετηρία την περιοχή μας και τα γύρω χωριά να δημιουργηθεί ένα Αγρο-οικολογικό Πάρκο, να επεκταθεί σε όλη την Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Διακόσια άτομα από τα γύρω χωριά έχουν ενδιαφερθεί να μάθουν για τις αγρο-οικολογικές καλλιέργειες. Εχουμε και επαγγελματίες κτηνοτρόφους-οικολόγους. Αυτή η εκπαίδευση θα ξεκινήσει σύντομα. Αν είχαμε ένα άτομο να αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι, θα είχαμε ξεκινήσει ήδη».

Ο Νίκος Ανδριανάκης μάς λέει για το εγχείρημα του πολιτισμού:

«Θα δημιουργήσουμε έναν πολιτιστικό πολυχώρο στο Ηράκλειο, για ομιλίες, συζητήσεις, προβολή ταινιών, πώληση οικολογικών προϊόντων και κοινωνική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις διαστάσεις, με βάση τη συμμετοχή του πολίτη και τις ανάγκες του.

Επίσης θα δημιουργήσουμε επισκέψιμα αγροκτήματα για ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές και με ένα ευτελές αντίτιμο ή εθελοντική εργασία να έρχονται στη Φύση και κάθε βράδυ να υπάρχει γιορτή με μουσική για όλους». 

Εξάλλου θα μπορούσε η ελληνική γη με τους θησαυρούς της να είναι μία διέξοδος από την κατάσταση που βιώνουμε, ακόμη και αν αυτό αφορά απλώς την επιβίωση: Τα Ελληνικά προϊόντα ως μέσο ανάπτυξης και γκρεμίσματος μνημονίων

Όπως και να το κάνουμε Το να καλλιεργείς την τροφή σου είναι σαν έχεις δικά σου “λεφτά”
Ακόμη και αν πρόκειται για Ένα μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Δείτε ακόμη: Ασπίδα για τους θησαυρούς της ελληνικής γης. Ας την προστατέψουμε 

Φυσική καλλιέργεια και υγιεία! 

Αντίσταση στο σύστημα φυτεύοντας παντού λαχανόκηπους!! 

Το αντίδοτο στην κρίση κρύβεται στην ελληνική γη!! 

Και προσοχή μεγάλη στους θησαυρούς του τόπου μας ΣΩΣΤΕ… ΚΡΥΨΤΕ… ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΣΠΟΡΟΥΣ !!!

μακριά από κάθε είδους συμφέροντα που δεν αφορούν την υγιεία και την ευημερία μας Το πολιτικό παιχνίδι γύρω από τους παραδοσιακούς σπόρους 

www.efsyn.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια