Οι 2 παράγοντες που αλλάζουν ΡΙΖΙΚΆ την κατάσταση του ανοσοποιητικού

oi-2-paragontes-pou-allazoun-rizika-tin-katastasi-tou-anosopoiitikou

Οι 2 παράγοντες που αλλάζουν ΡΙΖΙΚΆ την κατάσταση του ανοσοποιητικού

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς


Iατρείο Χρονίων Νοσήματων και Μεταβολικών Διαταραχών
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II
Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ
President of The European Institute of Nutritional Medicine E.I.Nu.M

Ποιοί είναι οι 2 βασικοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας;

Οι ιογενείς λοιμώξεις, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι κάτι που απασχολεί πολύ κόσμο. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας και να μειώσουμε την πιθανότητα να αρρωστήσουμε;

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών ήταν και είναι η πρώτη σύσταση των γιατρών, ιδιαίτερα σε περιόδους ιώσεων.

Στο παρελθόν, το πρόβλημα ήταν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα να καταναλώνει άφθονα φρούτα και λαχανικά. Σήμερα ενώ υπάρχει αφθονία φρούτων και λαχανικών, αυτά δεν είναι πια τα ίδια. Η θρεπτική τους αξία έχει μειωθεί δραματικά.
Δείτε και Ο πραγματικός λόγος που οι τροφές δεν είναι πια οι ίδιες

Οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που περιείχαν τα φρούτα και τα λαχανικά συνέβαλαν στη φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα τελευταία 50 χρόνια, λόγω της υπερκαλλιέργειας των εδαφών και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής τους αξίας.

Πρέπει να καταναλώσουμε 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών για να προσλάβουμε την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών που θα πέρναμε από μια μερίδα, πενήντα χρόνια πριν!
Δείτε και Χρειάζεστε 10 Μερίδες Λαχανικών για να πάρετε τα Ίδια Θρεπτικά Συστατικά που θα παίρνατε από Μια Μερίδα 50 Χρόνια Πριν!

Τι Μπορούμε να Κάνουμε Σήμερα;

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να θωρακίσουμε την υγεία μας και να αξιολογήσουμε τη κατάσταση του ανοσοποιητικού μας;

Στ` αλήθεια είναι αρκετά αυτά που μπορούμε να κάνουμε.

Οι 2 βασικοί παράγοντες, που μπορούν να αξιολογηθούν μέσω αιματολογικών εξετάσεων και να επηρεάζουν ριζικά την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας και της υγείας μας είναι:

Τη δεκαετία που πέρασε και ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, οι γνώσεις μας αυξάνονται συνεχώς σχετικά με τη δράση αυτών των δύο πανίσχυρων ορμονών που καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την καλή μεταβολική λειτουργία του οργανισμού μας.
Δείτε και Μάθε τις ορμόνες και τι σημαίνουν για τον οργανισμό σου!

Βιταμίνη D:

Παρόλο που αναφέρεται ως βιταμίνη στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ ισχυρή ορμόνη. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία κάθε κυττάρου μέσα στο σώμα μας.

Έχω αναφερθεί στο παρελθόν αρκετές φορές στην βιταμίνη D και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όσο όμως και αν μιλήσουμε γι αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να περιγράψουμε πλήρως τη σημασία αυτού του παράγοντα στην υγεία μας.
Δείτε και Βιταμίνη D ένας εξαιρετικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού! 

Οι αναφορές σχετικά με την προστασία που προσφέρει η βιταμίνη D πληθαίνουν συνεχώς. Νέα στοιχεία έρχονται από τα πλέον αξιόπιστα ερευνητικά κέντρα και δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά όπως η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η Mayo Clinic και το Archives of Internal Medicine.

Το Μάιο του 2009 δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine σχετική μελέτη η οποία

κατέληγε στο συμπέρασμα ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουμε από ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη.
Η βιταμίνη D ενεργοποιεί πάνω από 3000 διαφορετικά γονίδια και βοηθάει στην παραγωγή 200 ενδογενών (που παράγονται μέσα στο σώμα μας) αντιβιοτικών ουσιών.
Δείτε και Βιταμίνη D: Ενεργοποιεί 3000 γονίδια και παράγει 200 ενδογενείς αντιβιοτικές ουσίες

Μελέτες οι οποίες εξέτασαν την εξέλιξη της υγείας μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων (500.000), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D μειώνει σε σημαντικό βαθμό τη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Για να έχουμε αυτά τα οφέλη θα πρέπει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μας [(ΟΗ)25D3] να βρίσκονται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στη βέλτιστη τιμή (πάνω από 60 ngr/ml).

Θεωρώ ότι είναι πρωτεύουσας σημασίας ο καθένας από εμάς να γνωρίζει ποια είναι τα επίπεδα της D στο σώμα του, εφόσον τα τελευταία 3 χρόνια αναδεικνύεται ως ο σημαντικότερος παράγοντας για την υγεία μας.

Πρόσφατα έγινε επερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα αυτά τα νέα στοιχεία για την D στην βελτίωση της Υγείας του πληθυσμού.
Δείτε και 10 συμπτώματα που μας δείχνουν την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.
Βιταμίνη D, ο Σημαντικότερος Παράγοντας για την Υγεία Μας! 

Ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που έχει συνδεθεί με τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας και το διαβήτη. Παρά το γεγονός ότι είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του σακχάρου, αυτό είναι ένα μικρό μόνο μέρος της δράσης της.

Μέχρι την ανακάλυψη της λεπτίνης (της ορμόνης που ρυθμίζει τα αποθέματα λίπους στο σώμα μας), η ινσουλίνη θεωρείτο η πρώτη τη τάξει ορμόνη στο σώμα μας. Η ινσουλίνη παίζει καταλυτικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των υπόλοιπων ορμονών, όπως αυτών του θυρεοειδούς, της αδρεναλίνης, της τεστοστερόνης κ.λπ.
Δείτε και Θυρεοειδής: όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε 
Αδρεναλίνη: Συνέπειες της Συνεχούς Πυροδότησης. Τι να Κάνουμε 
Επιπτώσεις μειωμένης τεστοστερόνης – Με ποιες τροφές θα την ενισχύσετε

Τα επίπεδα ινσουλίνης που παρατηρούνται στο σύγχρονο άνθρωπο, είναι 5 έως και 10 φορές υψηλότερα, σε σχέση με αυτά που είχε ο άνθρωπος μόλις πενήντα χρόνια πριν.

Σύγχρονες έρευνες μας δείχνουν ότι η γενική κατάσταση της υγείας μας και η διάρκεια ζωής μας εξαρτώνται από τα επίπεδα ινσουλίνης. Όσο πιο χαμηλά τόσο καλύτερα. Το γήρας, η προδιάθεση για φλεγμονές, λοιμώξεις, καρδιολογικά νοσήματα και καρκίνο σχετίζονται άμεσα με τα επίπεδα της ινσουλίνης.
Δείτε ακόμη Αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία: Τι είναι και επιπτώσεις 
και Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο

Ινσουλίνη και βιταμίνη C

Όταν μιλάμε για ενίσχυση του ανοσοποιητικού σχεδόν πάντα υπάρχει αναφορά και στη βιταμίνη C. Υπάρχει τεράστιος αριθμός μελετών που αναφέρουν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας ενώ υπάρχουν και άλλες που δηλώνουν ότι δεν είναι στ` αλήθεια αποτελεσματική στο κοινό κρυολόγημα.

Γιατί λοιπόν η βιταμίνη C κάποιες φορές είναι αποτελεσματική ενώ άλλες όχι;
Ο άνθρωπος είναι από τα λίγα είδη που δεν παράγουν τη δική τους C και πρέπει να την λάβουν εξωγενώς.

Η βιταμίνη C παράγεται από την γλυκόζη και έχει παρόμοια δομή με αυτή. Λόγω της παραπλήσιας χημικής τους δομής, τα δύο μόρια ανταγωνίζονται η μια την άλλη μέσα στο σώμα μας.

Τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού χρειάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο εσωτερικό τους για να διαχειριστούν τα μικρόβια και τους ιούς. Όταν καταναλώνουμε τροφές που ανεβάζουν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, η ζάχαρη ανταγωνίζεται τη βιταμίνη C και μειώνει τα επίπεδα της στο εσωτερικό των κυττάρων.

Εκατό γραμμάρια ζάχαρης (ένα γλυκό) καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μέχρι και 75% για αρκετές ώρες.
Δείτε και Επιβεβαιώνεται με στοιχεία η συνωμοσία για τη ζάχαρη

Όση περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο περισσότερη ινσουλίνη παράγεται μέσα στο σώμα μας.

Υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, αντικατοπτρίζουν μια κατάσταση λειτουργία ανοσοποιητικού μας συστήματος σε δυσμενής συνθήκες.

Η άμεση λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C και D μαζί με αποχή από τη ζάχαρη ή τροφές που μετατρέπονται άμεσα σε ζάχαρη μπορούν να μειώσουν σημαντικά ή και να καταστείλουν τα συμπτώματα της κοινής γρίππης.
Δείτε και Η βιταμίνη C μπορεί να σκοτώσει κάθε γνωστό ιό της ανθρωπότητας!

Όταν μάλιστα το σώμα μας έχει βιταμίνη C και D σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης μειώνουμε σημαντικά τις όποιες πιθανότητες να νοσήσουμε από μικρόβια και ιούς.

Χείμαρρος νέων στοιχείων δείχνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να διενεργείται σε όλο τον πληθυσμό μέτρηση της ινσουλίνης νηστείας και επίπεδα της βιταμίνης D, ως κομμάτι του ετήσιου προληπτικού ιατρικού ελέγχου και ιδιαίτερα σε εποχές επιδημίας γρίπης.
Θυμηθείτε Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια,αλλά απο το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα! 

«Τροφή»:

Και εφόσον ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, σειρά έχει ο σωστός προγραμματισμός του, ώστε να μην επιτίθεται στο ίδιο του το σώμα ή άλλες δυσλειτουργίες. Η καλλίτερη μακράν λύση που έχει η Φύσις για να στήσει γερό και λειτουργικό ανοσοποιητικό, στα θηλαστικά, είναι το μητρικό γάλα. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να το εντάξουμε στην διατροφή μας ως: Πρωτόγαλα – Colostrum (αρχαίο: πύαρ)!

Όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί ως συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλα το εξαιρετικής ποιότητας, βιολογικό και υψηλής δραστικότητας πρωτόγαλα, μπορεί να επικοινωνήσει στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Πρόβλημα με το ανοσοποιητικό; Σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Αιτίες για εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πως να το ενισχύσετε

Ανοσοποιητικό σύστημα…ας το θωρακίσουμε! 

Αποτοξίνωση του Ανοσοποιητικού Συστήματος. 

Αυτοάνοσα νοσήματα, Διατροφή και Ανοσοποιητικό 

Αιτίες φλεγμονών – Ανοσοποιητικό – πεπτικό & φλεγμονώδης απόκριση

Στην Υγειά Σας!

Πηγές:
GenomeResearch.org.abstract
Archives of Internal Medicine
Harvard School of medicine
Scientific American
Mayo Clinic
tanea.gr
express.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *