MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΠρόληψιςΟ «φονιάς» δεν θα σκοτώσει τις επόμενες γενιές

Ο «φονιάς» δεν θα σκοτώσει τις επόμενες γενιές

Ο «φονιάς» δεν θα σκοτώσει τις επόμενες γενιές

Ο «φονιάς» δεν θα σκοτώσει τις επόμενες γενιές

«Φως στην άκρη του τούνελ» του καρκίνου του μαστού βλέπουν για πρώτη φορά οι επιστήμονες, που αρχίζουν πλέον να σκιαγραφούν το προφίλ του «φονιά» των γυναικών, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για τις επόμενες γενιές γυναικών. Ο «φονιάς» δεν θα σκοτώσει τις επόμενες γενιές

Νέες μελέτες ανακαλύπτουν τα μονοπάτια που οδηγούν στον πρωταγωνιστή των γυναικείων καρκίνων, προσθέτουν γερά λιθάρια στο οικοδόμημα της πρόληψης και δίνουν μία εντελώς καινούργια θεώρηση της νόσου.

«Έχουμε αρχίσει ­ για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ­ να καταλαβαίνουμε τι γίνεται με αυτόν τον καρκίνο»,

τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και των Αθηνών και ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Τριχόπουλος, ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά με την έρευνα στον καρκίνο του μαστού.

«Έχουμε σήμερα βάσιμες ελπίδες ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την επόμενη γενιά γυναικών, αυτές που είναι σήμερα δέκα, δεκαπέντε και είκοσι χρόνων».

Μια σειρά πρόσφατων μελετών του καθηγητή κ. Δ. Τριχόπουλου και των συνεργατών του καταλήγει σε εντυπωσιακά αποτελέσματα:

  • μία έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και όχι η πρόσληψη των βιταμινών ως συμπληρωμάτων (όπως πιστευόταν έως σήμερα) συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
  • Μια άλλη εργασία τονώνει το ηθικό των γυναικών με κληρονομικό ιστορικό της νόσου, βρίσκοντας ότι τα γνωστά μέτρα προλήψεως του καρκίνου του μαστού μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση της αρρώστιας.
  • Ενώ σε μια τρίτη διατυπώνεται η επαναστατική άποψη,­ που ήδη υιοθετήθηκε από πολλούς ξένους επιστήμονες ­ ότι ο καρκίνος του μαστού αρχίζει ουσιαστικά πολύ νωρίς, από την ενδομήτρια κιόλας ζωή!

«Το πιο σοφό μήνυμα υγείας για τις γυναίκες θα ήταν να αυξήσουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών»

Δημήτρης Τριχόπουλος: «Πιστεύουμε ότι η διατροφή του εμβρύου μέσα στη μήτρα και οι ορμόνες κατά την εγκυμοσύνη παίζουν ρόλο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού αργότερα στην ενήλικη ζωή»

Αφήστε τα διατροφικά συμπληρώματα στην άκρη και αρχίστε να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα «μαγικά» χαπάκια δεν βρέθηκε να παρέχουν προστασία από τον καρκίνο του μαστού, σε αντίθεση με τις φυσικές πηγές των βιταμινών, που φαίνεται να περιέχουν και άλλα ­ ανεξερεύνητα ακόμα ­ προστατευτικά στοιχεία για τις γυναίκες.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε τρίχρονη μελέτη επιστημόνων του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, του Τμήματος Διατροφής και Βιοχημείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Αθήνας και του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κ. Bohlke, D. Spiegelman, Αντωνία Τριχοπούλου, Κλέα Κατσουγιάννη και Δ. Τριχόπουλος).

Πώς έγινε η μελέτη.

Στη μελέτη, η οποία μόλις δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Cancer», οι ερευνητές παρακολούθησαν 820 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Οι ασθενείς είχαν επιλεχθεί από τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων. Οι γυναίκες αυτές συγκρίθηκαν με 1.548 υγιείς γυναίκες της ίδιας ηλικίας, οι οποίες ήταν επισκέπτριες ασθενών στα νοσοκομεία ή ήταν οι ίδιες ορθοπεδικοί ασθενείς.

Το ερωτηματολόγιο αναζητούσε δημογραφικά, κοινωνικοοικονομικά στοιχεία, καθώς και βιοχημικές παραμέτρους, όπως επίσης τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών σε σχέση με 115 τροφές και συμπληρώματα διατροφής που έπαιρναν.

Εξετάσθηκαν και οι πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες, όπως η ηλικία, ο τόπος γέννησης (σε αγροτική ή αστική περιοχή), η πρώτη ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη, η ηλικία εμμηναρχής, η εμμηνοπαυσιακή κατάσταση και η συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Οι γυναίκες χωρίσθηκαν σε προεμμηνοπαυσιακές και μεταεμμηνοπαυσιακές.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ καρκίνου του μαστού και πρόσληψης β-καροτίνης σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», τονίζουν οι ερευνητές.

«Οι βιταμίνες C και Ε φαίνεται επίσης να έχουν αρνητική συσχέτιση με τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά το αποτέλεσμα κάθε μιας αποδυναμώνεται συγκρινόμενο με αυτό της β-καροτίνης.

Δεν υπήρξε καμιά επίδραση στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με την πρόσληψη της βιταμίνης Α. Στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καμιά σχέση μεταξύ βιταμινών και κινδύνου για καρκίνο μαστού δεν βρέθηκε να είναι στατιστικά σημαντική».

Η (πολυσυζητημένη) β-καροτίνη.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν στα συμπεράσματά τους ότι τα αποτελέσματα της μελέτης όσον αφορά την (πολυσυζητημένη) β-καροτίνη δείχνουν πιθανώς ότι η βιταμίνη αυτή είναι μόνο ένα από τα πολλά ιχνοστοιχεία τα οποία συντελούν στην προστασία που προσφέρουν τα λαχανικά και τα φρούτα.

Μπορεί μάλιστα ­προσθέτουν­ η β-καροτίνη να μην προσφέρει καμιά προστασία από τον καρκίνο του μαστού και το προστατευτικό αποτέλεσμα αυτών των τροφών να οφείλεται σε άλλο στοιχείο τους, το οποίο προσλαμβάνουμε μαζί με τη β-καροτίνη.

Ειδικά για τα συμπληρώματα β-καροτίνης, δεν υπάρχουν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία που να τη συνδέουν με τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού. Έχει όμως ερευνηθεί το θέμα σε σχέση με τον κίνδυνο για καρκίνο σε άλλα μέρη του σώματος.

Έτσι, μια μελέτη για τους προκαρκινικούς όγκους στο στόμα έχει δείξει

υποχώρηση των όγκων με τη λήψη συμπληρωμάτων β-καροτίνης, ενώ δύο άλλες μελέτες μεταξύ καπνιστών έχει δείξει αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονος μεταξύ εκείνων που έλαβαν β-καροτίνη!

Μια τρίτη μελέτη δεν βρήκε σχέση μεταξύ β-καροτίνης και καρκίνο του πνεύμονος ή άλλων καρκίνων. Δύο μελέτες για τα συμπληρώματα β-καροτίνης, τον καρκίνο του δέρματος και τους πολύποδες του ορθού, δεν βρήκαν επίσης καμιά σχέση.

Σε αρκετές μελέτες για τα συμπληρώματα βιταμίνης C, δεν βρέθηκε επίσης στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα σε αυτά και τον κίνδυνο για καρκίνο. Λιγότερες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τη βιταμίνη Ε. & 700 άλλες έχουν δείξει θετική σχέση και άλλες αρνητική. 

“Τροφή”: ΠΡΟΣΟΧΗ εδώ,

καθώς χρειάζεται σαφής διαφοροποίηση ανάμεσα στα ΣΥΝΘΕΤΙΚΆ και ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ συμπληρώματα, τύπου π.χ βιταμίνης Α, βιταμίνης C, β-καροτίνης κ.λπ. ή μαγνησίου, σιδήρου κ.λπ., και ανάμεσα στα ΦΥΣΙΚΑ συμπληρώματα που προέρχονται από ΤΡΟΦΙΜΑ και δη ΥΠΕΡΤΡΟΦΈΣ, διότι 

Σε Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής ανακοινώθηκε ότι το Βήτα-Καροτένιο έχει κάθετη επίπτωση στην πρόληψη του καρκίνου και στην αναστροφή του. ‘Έτσι χωρίσανε δύο ομάδες ανθρώπων όπου η μία λάμβανε συνθετικά συμπληρώματα Βήτα-Καροτένιου και η δεύτερη λάμβανε πάλι συμπληρώματα Βήτα-Καροτένιου, αλλά από φυσική πηγή αυτή τη φορά. Τα αποτελέσματα;

Από φυσική πηγή είναι άκρως ενεργό, παρατηρήθηκε μείωση έως 67%! ! !
Από εργαστήριο αντιθέτως, όχι μόνο δεν μειώθηκε, ή έστω να παρέμενε στάσιμος, αλλά έδειξε και αύξηση 7% -12%…  

Για περισσότερα: Βιταμίνη Α και β-καροτένιο: Συμπληρώματα και καρκίνος 

Ελαιόλαδο και βιταμίνη Ε.

«Στον πληθυσμό των Ελληνίδων, το ελαιόλαδο είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης Ε», επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Μία προηγούμενη μελέτη έχει δείξει μια στατιστικά σημαντική προστασία του ελαιολάδου από τον καρκίνο του μαστού και αυτή η προστασία είναι πιο δυνατή από εκείνη που προσφέρει η βιταμίνη Ε μόνη της. Έτσι, υποθέτουμε ότι η βιταμίνη Ε μόνη της δεν είναι η μόνη εξήγηση για τη φανερή προστασία που παρέχει το ελαιόλαδο στις γυναίκες».

Με εξαίρεση τη βιταμίνη Α, τα αποτελέσματα για κάθε ένα από τα μικροστοιχεία και τη σχέση τους με τον καρκίνο του μαστού είναι πιο έντονα στις γυναίκες που δεν έχουν φθάσει στην εμμηνόπαυση.

«Οι λόγοι αυτής της διαφοράς δεν είναι σαφείς, αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ότι βρίσκονται κοντά στην κρίσιμη χρονικά περίοδο για τη δημιουργία του καρκίνου του μαστού», σχολιάζουν οι ερευνητές.
Ας δούμε και Ελαιόλαδο: Ισχυρή προστασία από καρδιαγγειακά, καρκίνο, φλεγμονές

Ποιο είναι, λοιπόν, το πρακτικό συμπέρασμα για τις γυναίκες;

«Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, το πιο σοφό μήνυμα υγείας για το κοινό θα ήταν να αυξήσει την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών», συμβουλεύει ο καθηγητής κ. Δημήτρης Τριχόπουλος.

«Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχουν οι τροφές αυτές και είναι τόσο ωφέλιμες ­ πιθανώς να είναι τα φλαβονοειδή, πιθανώς κάτι άλλο που δεν ξέρουμε ακόμα. Τα συμπληρώματα β-καροτίνης πάντως, αν και πιθανώς να μην είναι βλαβερά, δεν έχουν σαφή ένδειξη στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού». 

“Τροφή”: Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που επιμένω και σας προτρέπω να ξεχάσετε τα μεμονωμένα διατροφικά συμπληρώματα, όπως βιταμίνης Α, βιταμίνης C, β-καροτίνης κ.λπ. ή μαγνησίου, σιδήρου κ.λπ, και να προτιμήσετε συμπληρώματα ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ πρώτες ύλες και πηγές, τα οποία έχουν ΌΛΑ τα ωφέλιμα στοιχεία και λειτουργούν στον οργανισμό όπως τα τρόφιμα, παρέχοντας ΌΛΑ τα θρεπτικά στοιχεία, ώστε να γίνονται από τον οργανισμό τον ίδιοι οι κατάλληλες συνέργειες, που θα προωθήσουν την υγιεία του!

Και πιστέψτε με ο οργανισμός μας ξέρει καλλίτερα από τον καθέναν τι του χρειάζεται!!

Τέλος, ακόμη και αν για τον οποιονδήποτε λόγο, θέλετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα, αλλά δεν διαλέξετε ένα από τα συμπληρώματα που σας προτείνω στα άρθρα του παρόντος ιστολογίου, ψάξτε, σας παρακαλώ πάρα πολύ, να βρείτε διαφορετικά, αλλά ΑΝΆΛΟΓΗΣ ΑΞΊΑΣ και να εξασφαλίσετε να προέρχονται ΑΠΌ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΏΤΕΣ ΎΛΕΣ,  όπως π.χ. ρόδι, μούρα, σκόρδο, πρόπολη, γαϊδουράγκαθο, κ.λπ… Βγείτε από την νοοτροπία των ελεεινών συνθετικών συμπληρωμάτων!!

Τι πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε

Ραγδαία και συνεχή αύξηση ­ κατά 3,5%-4% κάθε χρόνο ­ παρουσιάζουν οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα. Περισσότερες από 3.000 Ελληνίδες παρουσιάζουν κάθε χρόνο καρκίνο μαστού.

Μετά τα τροχαία ατυχήματα (και με μικρή μάλιστα διαφορά), ο καρκίνος αυτός αποτελεί την κυριότερη αιτία χαμένων ετών αναμενόμενης ζωής (12.000 ανά χρόνο) για τις Ελληνίδες έως 69 χρόνων.

«Η αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του μαστού στη χώρα μας κατά 3,5%-4% κάθε χρόνο θεωρείται μεγάλη και σημαίνει διπλασιασμό των περιπτώσεων μέσα σε 20 χρόνια», τονίζει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Αθηνών και ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Τριχόπουλος.

«Βρισκόμαστε ακόμα σε καλύτερη θέση από εκείνη των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Σκανδιναβίας και στην ίδια περίπου με τις άλλες μεσογειακές χώρες, αλλά έχουμε τριπλάσια αναλογικά συχνότητα σε σύγκριση με την Ιαπωνία και την Κίνα.

Η μεγάλη αυτή διαφορά μας με τις χώρες της Ανατολής αποδίδεται στο γεγονός ότι έχουμε υιοθετήσει τον δυτικό τρόπο ζωής».

Για περισσότερα Ο δυτικός τρόπος ζωής ΣΚΟΤΏΝΕΙ!
και «Φάρμακο» η μεσογειακή διατροφή, αλλά του 1960 που ελάχιστοι Έλληνες πλέον ακολουθούν

Σύμφωνα με το Ελληνικό Αρχείο Νεοπλασιών του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ο καρκίνος του μαστού κρατάει αναμφισβήτητα «τα πρωτεία» των κακοηθών νεοπλασιών στις γυναίκες, κατέχοντας το 25% των καρκίνων στον γυναικείο πληθυσμό της Ελλάδας.

Και, όπως αναφέρεται στην έκθεση για την «Υγεία του Ελληνικού Πληθυσμού» του υπουργείου Υγείας, 1.200 περίπου Ελληνίδες πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτή την αιτία.

Από οικονομοτεχνική ­ «ψυχρή» ­ άποψη, ο καρκίνος του μαστού θεωρείται ένας ενδιάμεσος καρκίνος.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Οικονομίας της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, έχει υπολογισθεί ότι ο καρκίνος του μαστού κοστίζει 4.500 δολάρια ανά κερδισμένο ποιοτικό έτος ζωής και συνολικό κόστος 50.000-100.000 δολάρια ανά ασθενή, ανάλογα με το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση.

Παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο καρκίνος του μαστού σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 35 χρόνων είναι σπάνιος. Κάθε γυναίκα, όμως, άνω των 35 χρόνων διατρέχει τον κίνδυνο να παρουσιάσει αυτό τον καρκίνο.

Ως παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η ύπαρξη κληρονομικότητας και ορισμένα ατομικά χαρακτηριστικά. Η παρουσία συγγενών εξ αίματος (μητέρων, αδελφών) με καρκίνο του μαστού συνοδεύεται από αύξηση του κινδύνου.

Επίσης, η αρχή της εμμήνου ρύσεως σε μικρή ηλικία ή σε μεγάλη, εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία και συχνές μικροενοχλήσεις στο μαστό, καταγράφονται ως παράγοντες κινδύνου για καρκίνο μαστού.

Οι μεγάλοι και σκληροί μαστοί, που συχνά θαυμάζουν οι γυναίκες, δεν θεωρούνται «ευνοημένοι» στον καρκίνο του μαστού, καθώς εμφανίζουν συχνότερα κακοήθεις όγκους και δεν επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωσή τους.

Ο καρκίνος του μαστού δεν προλαμβάνεται τόσο εύκολα όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, με την εξέταση κατά Παπανικολάου. Παρ’ όλα αυτά, η αυτοεξέταση σώζει συχνά ζωές.

Κάθε γυναίκα από τη δεύτερη δεκαετία της ζωής της θα πρέπει να εξετάζει μόνη της τους μαστούς της μια φορά το μήνα, 5-6 ημέρες μετά την περίοδο.

Εάν παρατηρήσει μια ανωμαλία, μια διόγκωση ή κάτι διαφορετικό από τον προηγούμενο μήνα, θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό.
Για περισσότερα ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ.

Τα προειδοποιητικά σημάδια

Η παρουσία όγκου, αιματηρή έκκριση από τη θηλή, οίδημα και πάχυνση του δέρματος, αλλαγή μορφής της θηλής και κάθε είδος σκληρότητας στο δέρμα, θα πρέπει να ελέγχονται ιατρικά. Ο πόνος στον μαστό δεν είναι ειδικό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού στα αρχικά στάδια.
Ας δούμε και Τα ύποπτα συμπτώματα για καρκίνο του μαστού

o-fonias-den-tha-skotosei-tis-epomenes-genies

Η μαστογραφία αποτελεί την πιο ασφαλή εξέταση για αναγνώριση της αρχιτεκτονικής του μαστού και την ανεύρεση βλαβών. Σημειώνεται ότι η μαστογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, η οποία γίνεται κατά κανόνα σήμερα, είναι ακίνδυνη για τις γυναίκες.

Οι ειδικοί συνιστούν σήμερα σε κάθε γυναίκα μετά τα 50 χρόνια της και σε γυναίκες υψηλού κινδύνου μετά τα 35 χρόνια τους να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε μαστογραφία.

Σε περίπτωση υποψίας για κακοήθεια, η κυτταρολογική εξέταση με παρακέντηση ή από έκκριση της θηλής και η βιοψία αποτελούν τις καθοριστικές εξετάσεις για αναγνώριση ή για αποκλεισμό της νόσου.

“Τροφή”: Εδώ έχουμε ένα αμφιλεγόμενο θέμα, το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε: Αφιέρωμα: Μαστογραφία, η μεγάλη απάτη των φαρμακοβιομηχανιών.
και μάλλον χρειάζεται να ψάξουμε για μεθόδους, όπως το ΠΑΠ, που δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις: Θερμογραφία: Απλή Διαγνωστική Μέθοδος ΧΩΡΙΣ Ακτινοβολίες και Λάθη

Θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν είναι όλες οι ανωμαλίες καρκίνοι.

Υπολογίζεται ότι λιγότερο από το 20% των ανωμαλιών μπορεί να είναι κακοήθεις όγκοι. Όταν ο καρκίνος αναγνωρισθεί και αντιμετωπισθεί όσο είναι ακόμα περιορισμένος μέσα στο μαστό, η πενταετής επιβίωση φθάνει το 85% των περιπτώσεων με πολλές πιθανότητες τελικής ίασης.

Όταν έχει ήδη κάνει μεταστάσεις σε λεμφαδένες της μασχάλης, η πενταετής επιβίωση επιτυγχάνεται στο 55% περίπου των περιπτώσεων.

Η έκβαση της νόσου εξαρτάται πάντα από το στάδιο της αρρώστιας και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Η αντιμετώπιση συνίσταται στη χειρουργική, στην ακτινοθεραπεία και στη χημειοθεραπεία. Η χειρουργική είναι η κύρια θεραπεία σε δυνητικά ιάσιμες περιπτώσεις. Ανάλογα με τις προγνωστικές πληροφορίες, γίνεται περιορισμένη ή ριζική μαστεκτομή ή και αποκατάσταση του μαστού σε ορισμένες επιλεγμένες περιπτώσεις.

Η ακτινοθεραπεία δεν συνιστάται ως μοναδική θεραπεία στον καρκίνο του μαστού. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές αγωγές, για τοπικό έλεγχο ή για αντιμετώπιση προχωρημένων συμπτωμάτων της νόσου.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι προφυλακτική ή θεραπευτική και εφαρμόζεται μαζί με άλλες θεραπευτικές αγωγές ή μόνη της. 

“Τροφή”: Εδώ πραγματικά δεν ξέρω σίγουρα αν έχω καταλάβει σωστά (εύχομαι να κατάλαβα λάθος). Η πενταετής επιβίωση δηλαδή θεωρείται επιτυχία;
Και μάλιστα η πενταετής επιβίωση με όλα τα παρελκόμενα των δύο προτεινόμενων… θεραπειών;

Δηλαδή οι χρόνιες, πολλές φορές, συνέπειες, όπως η ανημποριά, η κόπωση, η απώλεια μαλλιών, οι ναυτίες, οι εμετοί, οι διάρροιες, το χάσιμο του ενδιαφέροντος για ζωή και η γενικότερη εξασθένηση που τις συνοδεύουν θεωρούνται επιτυχία, αρκεί να εξασφαλίσουμε μία πενταετία ζωής ή και λίγο παραπάνω;

Τέλος πάντων, ο καθένας έχει ιερή υποχρέωση απέναντι στην υγιεία του να κάνει μία καλή έρευνα και να καταλήξει στην δική του απόφαση αντιμετώπισης Θανατηφόρες και οι ακτινοθεραπείες: Ασθενείς και πολίτες θύματα εγκληματικής αδιαφορίας
και Η χημειοθεραπεία ΠΡΟΚΑΛΕΊ καρκίνο: Καρκινοπαθείς που την αποφεύγουν αυξάνουν την επιβίωση τους και συνεχίζουμε με το άρθρο…

Μια νέα αιτιολογική θεώρηση του καρκίνου του μαστού, που τον θέλει να ξεκινά από την ενδομήτρια κιόλας ζωή και να επηρεάζεται αργότερα από ορμόνες, διατυπώνεται από τον καθηγητή κ. Δ. Τριχόπουλο, ανοίγοντας πιθανώς καινούργιους ορίζοντες στην έρευνα.

Η θεωρία αυτή, που βασίσθηκε σε πρόσφατα ευρήματα, σε πειραματόζωα και επιδημιολογικές έρευνες και αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και Καρολίνσκα στη Σουηδία (Hans-Olor Adami, Lisa Β. Signorello και Δημήτριος Τριχόπουλος), δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Biology».

«Το αιτιολογικό αυτό μοντέλο έχει τέσσερις παραμέτρους», τονίζουν οι ερευνητές.

«1) Η πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου του μαστού εξαρτάται από τον αριθμό των κυττάρων σε κίνδυνο.

2) Ο αριθμός των κυττάρων-στόχων είναι εν μέρει καθορισμένος ενωρίς στη ζωή, πιθανώς ακόμα και μέσα από τη μήτρα.

3) Καθώς η εγκυμοσύνη ευαισθητοποιεί την αντιγραφή των ήδη μυουμένων κυττάρων, μεταφέρει μακροπρόθεσμη προστασία, μέσω δομικών αλλαγών, κυτταρικής διαφοροποίησης και ίσως και άλλων μηχανισμών.

4) Στην ενήλικη ζωή, οι μαμοτρόπες ορμόνες (κυρίως οιστρογόνα, αλλά και η προλακτίνη, η προγεστερόνη και ο ινσουλοειδής αυξητικός παράγων Ι), σε συνδυασμό με τους υποδοχείς τους, επηρεάζουν τον αριθμό των κυττάρων-στόχων, την πιθανότητα κράτησης των αυτόματων σωματικών εξαλλαγών και τη συχνότητα εξάπλωσης των μυουμένων κλώνων».

Υπό το φως αυτής της θεωρίας, εξηγούνται οι επιβεβαιωμένοι πλέον παράγοντες κινδύνου για καρκίνο μαστού, όπως είναι

  • η αυξημένη μαστική μάζα,
  • η ηλικία μετά την εμμηνόπαυση,
  • η πρώιμη έναρξη της έμμηνης ρύσης,
  • η καθυστερημένη εμμηνόπαυση,
  • η απουσία ολοκληρωμένης εγκυμοσύνης και θηλασμού,
  • το μεγάλο ύψος,
  • το αδύνατο σώμα πριν από την εμμηνόπαυση και ­αντιθέτως ­
  • η παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση,
  • η λήψη αντισυλληπτικών και
  • η λήψη οιστρογονικών ορμονών κ.ά.

«Το μοντέλο αυτό συνδυάζει αρκετές υποθέσεις, αλλά επιτρέπει επίσης νέες οπτικές στο θέμα», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Και ο καθηγητής κ. Δ. Τριχόπουλος επισημαίνει:

«Πιστεύουμε ότι η διατροφή του εμβρύου μέσα στη μήτρα και οι ορμόνες κατά την εγκυμοσύνη παίζουν ρόλο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού αργότερα στην ενήλικη ζωή.

Πολλοί επιστήμονες έχουν δεχθεί ήδη αυτή την υπόθεση. Εάν μπορέσουμε να την επιβεβαιώσουμε, θα υπάρξει πιθανώς τρόπος προλήψεως του καρκίνου του μαστού.

Προς το παρόν, είναι μια μάχη σε εξέλιξη, η οποία δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει».

Να κάνουν πολλά παιδιά και να τα θηλάζουν, να τρώνε πολλά λαχανικά και φρούτα, να ασκούνται έντονα κατά τη νεαρή ηλικία, να αποφεύγουν το αλκοόλ και να διατηρούν το βάρος τους σταθερό και μετά την εμμηνόπαυση, συνιστούν στις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού οι επιστήμονες, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματά τους.

Με τον τρόπο αυτό ­ επισημαίνουν ­ οι γυναίκες με βαριά κληρονομιά μπορούν να μειώσουν τον μεγάλο κίνδυνο για τη νόσο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση μεγάλο δείγμα 6.705 γυναικών με καρκίνο του μαστού και 9.341 υγιών γυναικών προς σύγκριση. Οι ερευνητές εργάζονταν στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Ουισκόνσιν και του Σικάγου, καθώς και στο Κέντρο Καρκίνου «Norris Cotton» στο Νιού Χαμσάιρ (Κ. Egan, Μ. Stampfer, Β. Rosner, Δ. Τριχόπουλος, Ρ. Newcomb, Α. Trentham-Dietz, Μ. Longnecker, R. Mittendorf, Ε. Greenberg και W. Willet).

«Το οικογενειακό ιστορικό είναι ένας σημαντικός δείκτης για κίνδυνο της γυναίκας να αναπτύξει στο μέλλον καρκίνο του μαστού», επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Ο καρκίνος του μαστού σε πρώτου βαθμού συγγενικά πρόσωπα σχετίζεται με αύξηση κατά 60-80% στον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 6% περίπου όλων των καρκίνων μαστού μπορεί να αποδοθεί σε οικογενειακό ιστορικό από μητέρα ή αδελφή».

Στη μελέτη αυτή, οι επιστήμονες εξέτασαν το πώς και κατά πόσο ο τρόπος ζωής των γυναικών αυτών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο. Η τεκνοποίηση ­ ιδιαίτερα με την πρώτη ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη σε μικρή ηλικία ­ βρέθηκε να προστατεύει ιδιαίτερα τις γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό.

Η καθημερινή κατανάλωση πολλών λαχανικών και φρούτων (με περισσότερη από 2.000 IU καροτίνη την ημέρα) βρέθηκε να έχει σχέση με μείωση του κινδύνου για καρκίνο κατά 25%.

Επίσης, η έντονη άσκηση στην ηλικία 14-22 χρόνων βρέθηκε να βοηθάει πολύ και η βοήθεια αυτή να είναι ανάλογη του πόσο συχνά ασκούνταν οι γυναίκες.

Αντίθετα, βρέθηκε να αυξάνει σημαντικά ο κίνδυνος των γυναικών που έπιναν οινοπνευματώδη ποτά μέσα στην τελευταία δεκαετία, όπως και όσων είχαν πάρει κιλά μετά την εμμηνόπαυση.

«Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μέσα από αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και επιλογές στην αναπαραγωγική διαδικασία», συμπεραίνουν οι ερευνητές.

«Ο κίνδυνος που οφείλεται στο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού φαίνεται να είναι εντελώς ανεξάρτητος των άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου».

Και ο καθηγητής κ. Τριχόπουλος υπογραμμίζει:

«Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης δείχνει ότι ακόμα και όταν μια γυναίκα είναι επιβαρημένη με κληρονομικότητα, υπάρχει ελπίδα. Μπορεί η ίδια να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχει. Γενικά, το μήνυμα είναι ότι ο γενετικός κίνδυνος είναι αναστρέψιμος».

Μπορείτε να απευθυνθείτε,

Στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού (Κουντουριώτη 149, Πειραιάς, τηλ. 4119.860, Fax: 4222.321), οι γυναίκες με καρκίνο μαστού και τα μέλη των οικογενειών τους μπορούν να βρουν υπηρεσίες στήριξης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, οργανωμένη αλληλοβοήθεια, προγράμματα πρόληψης και ενημέρωση σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις στο θέμα.

Επίσης, στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία λειτουργεί Υπηρεσία Αποκαταστάσεως Καρκινοπαθών. Για κάθε πληροφορία μπορείτε να τηλεφωνήσετε στους αριθμούς 6456.713-15 ή να στείλετε Fax στον αριθμό 6410.011.  

Δείτε ακόμη: Ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει το κίνδυνο για καρκίνο του μαστού 

Καρκίνος μαστού & Πρόληψη με Αποτοξίνωση της Μασχάλης από Χημικά και καλά θα κάνετε οι γυναίκες και όλοι βέβαια, να επανεξετάσετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για εξωτερική περιποίηση, καθώς κάθε άλλο, παρά αθώα είναι ειδικά όσον αφορά το θέμα που εξετάσαμε στο άρθρο Ποιες Διαταραχές Υγείας Προκαλούν τα Χημικά σε Καλλυντικά και Αρώματα

ΜΑΙΡΗ ΚΑΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, για το archive.in.gr

“Τροφή”: Γνωρίστε τέλος ένα δυνατό όπλο ενάντια στον καρκίνο! Πρόκειται για το υψηλής ποιότητας, βιολογικό, καθαρό γκραβιόλα το οποίο και διαθέτω.

Όποιος ενδιαφέρεται για το σούπερ αυτό αντικαρκινικό φρούτο ως συμπλήρωμα διατροφής (όχι χυμούς με συντηρητικά και λοιπά τινά, ούτε σε σκόνη να μην ξέρουμε τι προσμίξεις μπορεί να έχουν γίνει), ας επικοινωνήσει στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια