MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
MACA-BIORMON (60caps/500mg) Antioxidant (30caps/230mg)-Πυκνογενόλη
ΑρχικήΑνθυγιεινάΝιτρικά άλατα-Νιτροζαμίνες: Από που προέρχονται, τι προκαλούν, πως αντιμετωπίζονται

Νιτρικά άλατα-Νιτροζαμίνες: Από που προέρχονται, τι προκαλούν, πως αντιμετωπίζονται

Νιτρικά άλατα-Νιτροζαμίνες: Από που προέρχονται, τι προκαλούν, πως αντιμετωπίζονται

Νιτρικά άλατα-Νιτροζαμίνες: Από που προέρχονται, τι προκαλούν, πως αντιμετωπίζονται

Νιτρικά άλατα. Ενας αργός θάνατος στο τραπέζι μας Νιτρικά άλατα-Νιτροζαμίνες: Από που προέρχονται, τι προκαλούν, πως αντιμετωπίζονται

Τα νιτρικά άλατα αποτελούν μια διαρκή απειλή για την υγεία μας, όμως ελάχιστοι καταναλωτές δυστυχώς γνωρίζουν, αφού υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για τον κίνδυνο που διατρέχουμε.

Τα νιτρικά άλατα περιέχονται κυρίως στα φυλλώδη λαχανικά και στο πόσιμο νερό και οφείλεται κυρίως στην εντατικοποίηση των καλλιεργειών και την αύξηση των φυτοφαρμάκων.

Αυτός είναι ένα επιπλέον λόγος που καλό θα είναι να προτιμάμε τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, γιατί έτσι προστατεύουμε και την υγεία μας, αλλά και το περιβάλλον, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.

Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, προστίθενται στα τρόφιμα (κυρίως σε ιχθυοπαρασκευάσματα και κρεατοπαρασκευάσματα) για να εμποδίσουν την ανάπτυξη του βακτηριδίου, Clostridium botulinum.

Ένας ακόμη λόγος για τη χρησιμοποίηση τους είναι ότι προσδίδουν στα αλλαντικά που δέχονται θερμική επεξεργασία τη χαρακτηριστική γεύση, υφή και ροζέ χρώμα.
“Τροφή”: στικ ψαριών, κοτομπουκιές, λουκάνικα και αλλαντικά, κ.α. έχουν την… τιμητική τους!! Και βρήκαν τρόπο να εμποδίσουν το βακτήριο, μπράβο και εύγε, αλλά τι γίνεται με τις βλαβερές συνέπειες στην υγιεία; Ψιλοπράγματα, θα πεις, αρκεί να έχει ωραία εμφάνιση! Πολύ έξυπνο, να τα χαίρονται όσοι τα φτιάχνουν: Πιο επικίνδυνα από όσο γνωρίζουμε κόκκινο κρέας και αλλαντικά
Η διατροφική πλύση εγκεφάλου των τελευταίων ετών και οι τραγικές συνέπειες 

Πηγές νιτρικών στην ανθρώπινη διατροφή:

  • Νερό 
  • Λαχανικά και φρούτα
  • Φάρμακα όπως sulfonamides, dapsone, bismuth subnitrite, lidocaine
  • Αλλαντικά με NaNO2 ως συντηρητικό (κυρίως από κρέατα)
  • Χυμοί και παρασκευάσματα από λαχανικά και φρούτα
  • Τοπικά αναισθητικά (Benzocaine, Lidocaine, Hurricaine) κ.α.

Φρούτα και λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νιτρικά

Μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά έχουν: τα μαρούλια, το σπανάκι, τα παντζάρια, τα ραπανάκια, οι ράπες και το κάρδαμο.

Λαχανικά με μέση περιεκτικότητα σε νιτρικά είναι: το σέλινο, το λάχανο, τα κολοκυθάκια, τα αντίδια και το φινόκιο.

Λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά είναι: η μελιτζάνα, τα φασολάκια, τα μπρόκολα, τα ραδίκια, τα μπιζέλια, τα αγγούρια, οι πατάτες, τα καρότα, οι πιπεριές, τα μανιτάρια, το πράσο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το κόκκινο λάχανο, το σπαράγγι, η ντομάτα και το κρεμμύδι.

Η κατανομή των νιτρικών στα λαχανικά διαφοροποιείται ανάλογα με το τμήμα τους. Έτσι τα εξωτερικά φύλλα των φυλλωδών λαχανικών περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες νιτρικών, σε σχέση με τα υπόλοιπα φύλλα, ενώ οι μίσχοι και οι βλαστοί (κοτσάνια) περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες νιτρικών, σε σχέση με το έλασμα των φύλλων.

Υψηλού ενδιαφέροντος επίσης είναι η έκθεση σε προσχηματισμένες νιτροζαμίνες, που κυρίως προέρχονται από μη-διατροφικές πηγές. Τα προϊόντα του φυτού του καπνού είναι οι σημαντικότερες πηγές προσχηματισμένων νιτροζαμινών. Το κάπνισμα εκθέτει απευθείας το σώμα σε αυτά τα καρκινογόνα.
Αν κόψετε το κάπνισμα, σε πόσο καιρό καθαρίζουν οι πνεύμονες 

Νιτρικά άλατα και υγεία

Εκτός όμως από την τεράστια οικολογική καταστροφή στις λίμνες και τα ποτάμια, τα νιτρικά περνούν στο πόσιμο νερό, αλλά και στα φρούτα και λαχανικά, με μεγάλους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου.

Όταν εισχωρούν στον ανθρώπινο οργανισμό, τα νιτρικά μετατρέπονται σε νιτρώδη και στη συνέχεια κάτω από ειδικές συνθήκες σε νιτροζαμίνες.

Πώς δημιουργούνται οι νιτροζαμίνες;

Ν-νίτροζο-συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των νιτροζαμινών και των νιτροζαμιδίων, δημιουργούνται μέσω μίας διεργασίας που ονομάζεται Ν-νιτροζοποίηση. Με την παρουσία νιτρωδών αυτή η διεργασία λαμβάνει χώρα στο ανθρώπινο στομάχι.(Επειδή οι νιτροζαμίνες είναι πολύ πιο σταθερές μετά τη τροφική διεργασία από ότι τα νιτροζαμίδια, αυτά είναι μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.)

Τα νιτρώδη μπορούν να εισαχθούν στο στομάχι από τη κατανάλωση τροφών που τα περιέχουν και από ενδογενείς μετατροπές των νιτρικών σε νιτρώδη. Τα νιτρικά μπορούν να προέρχονται από διατροφικές πηγές ή από τον φυσικό μεταβολισμό του αζώτου που πραγματοποιείται στο σώμα.

Οι χημικές αυτές ενώσεις έχουν αναγνωριστεί ως ηπατοτοξικές και έχουν χαρακτηριστεί σαν μια καρκινογόνα ομάδα ενώσεων σε πολλά ζωικά είδη.

Από τότε υπήρξαν και υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν τις νιτροζαμίνες και την καρκινογένεση στον άνθρωπο.

Εκείνο, όμως, που είναι χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε τύπος πειραματόζωου που έχει εξεταστεί, έχει επιδείξει ένα υψηλό βαθμό καρκινογένεσης και σήμερα έχει γίνει ευρέως αποδεκτό ότι αυτές αναπτύσσουν πιθανώς καρκίνο και στον άνθρωπο. 

Βλάβες στον άνθρωπο από τα νιτρικά

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών στο νερό και στα τρόφιμα σχετίζονται με τα εξής προβλήματα υγείας στον άνθρωπο:

  • Αυξημένη συχνότητα λεμφώματος και καρκίνου
  • Αποβολή εμβρύου
  • Αύξηση της συχνότητας μεταλλάξεων στα λεμφοκύτταρα
  • Μεθαιμοσφαιριναιμία: blue baby syndrome (κυάνωση της επιδερμίδας και των νυχιών των βρεφών)

Η μεθαιμοσφαιριναιμία αφορά βρέφη κάτω των 6 μηνών διότι το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι αρκετά αναπτυγμένο με αποτέλεσμα να μην παράγει αρκετό γαστρικό οξύ για να ελέγξει τον πληθυσμό των βακτηρίων.

Νιτρικά και περιβάλλον

Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα είναι χημικές ενώσεις του αζώτου με το οξυγόνο (NΟ3- ή NΟ2-) που συνδυάζονται με διάφορες άλλες οργανικές και ανόργανες ενώσεις.

Με τη μορφή των νιτρικών αλάτων (ΝΟ3-) συναντάται το διαθέσιμο άζωτο στο έδαφος. Η αφομοίωση του αζώτου από τα φυτά γίνεται σε δύο στάδια. Παρουσία ενζύμων τα νιτρικά ιόντα (ΝΟ3-) μετατρέπονται σε νιτρώδη (ΝΟ2-) και εν συνεχεία σε αμμωνία (ΝΗ3). Η αμμωνία αποτελεί το δομικό συστατικό των αμινοξέων.

Η δράση των ενζύμων εξαρτάται από την παρουσία φωτός. Η ηλιακή ενέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στην αφομοίωση των νιτρικών.

Αν μεταφερθούν φυτά από το φως στο σκοτάδι, μειώνεται η δραστηριότητα των ενζύμων αυτών με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων στα κύτταρα των φύλλων.

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο υπάρχουν πλεονάζουσες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων στα φυτά είναι η αλόγιστη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων. Το NO3- δεν συγκρατείται από τα κολλοειδή της αργίλου του εδάφους.

nitrika-alata-nitrozamines-apo-pou-proerhontai-ti-prokaloun-pos-antimetopizontai

Όσα νιτρικά άλατα δεν αφομοιώνονται από τα φυτά,

ξεπλένονται με τα ποτίσματα ή τη βροχή με αποτέλεσμα να μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και στη συνέχεια τα ποτάμια και τις λίμνες, όπου προκαλείται ευτροφισμός.

Η μεγάλη συγκέντρωση νιτρικών αλλά και φωσφορικών ιόντων ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και αλγών (algae) σε τέτοιο βαθμό, που σχηματίζουν επικάλυμμα στις υδάτινες επιφάνειες, προκαλώντας σκίαση στο νερό κάτω από την επιφάνεια.

Χωρίς φως οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί στον πυθμένα θανατώνονται, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα τροφής σε άλλα βακτήρια, που συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Καθώς ο αριθμός των βακτηρίων αυξάνεται,

η κατανάλωση του διαλυμένου στο νερό οξυγόνου αυξάνεται δραματικά, ενώ η παραγωγή ελαττώνεται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οξυγόνο για τους μη φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, όπως, π.χ. τα ψάρια.

Τα ψάρια είναι οι πρώτοι οργανισμοί που πεθαίνουν ενώ ακολουθούν και τα βακτήρια δημιουργώντας ένα νεκρό οικοσύστημα.

Αποτέλεσμα του ευτροφισμού είναι η πτώση της ποιότητας του νερού, η μεταβολή της χλωρίδας και της πανίδας των νερών, η μείωση της αισθητικής αξίας του περιβάλλοντος καθώς και οι περιορισμένες δυνατότητες για αναψυχή.

Κανόνες στη γεωργία

Στην Ε.Ε. προωθείται η θέσπιση των κανόνων της ορθής γεωργικής πρακτικής. Αυτό πρακτικά για τα αζωτούχα λιπάσματα σημαίνει ότι:

  • Το αζωτούχο νιτρικό λίπασμα δεν εφαρμόζεται στην αρχή της βροχερής περιόδου (Φθινόπωρο).
  • Χρησιμοποιείται ακριβώς η δόση που απαιτείται από την καλλιέργεια.
  • Το αζωτούχο νιτρικό λίπασμα εφαρμόζεται μόνο όταν οι ανάγκες της καλλιέργειας το απαιτούν.
  • Σε αμμώδη εδάφη το αζωτούχο νιτρικό λίπασμα εφαρμόζεται σε πολλές και μικρές δόσεις.
  • Η καλλιέργεια διατηρείται σε καλή κατάσταση, ώστε τα φυτά να προσλαμβάνουν το νιτρικό άζωτο σε ικανοποιητικό βαθμό.

Επειδή ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τα νιτρικά είναι αρκετά σημαντικός η Ε.Ε. το 1995 θέσπισε ανώτατο επιτρεπτό όριο ημερήσιας κατανάλωσης νιτρικών ίσο με 3,65 mg/Κg σωματικού βάρους του λήπτη, το οποίο αντιστοιχεί σε 255,5 mg ΝΟ3–Ν την ημέρα για ένα άτομο του οποίου το βάρος είναι 70 Κg.

Τρόποι μείωσης των νιτρικών

Τρόποι μείωσης των νιτρικών στα λαχανικά υπάρχουν αρκετές, άλλες παραδοσιακές και άλλες με τη βοήθεια της χημικής βιομηχανίας. Οι πιο απλές και οικολογικές είναι οι παρακάτω:

  • Βιολογική καλλιέργεια των λαχανικών.
  • Χρήση ποικιλιών που συσσωρεύουν χαμηλές ποσότητες νιτρικών.
  • Αύξηση της έντασης και της διάρκειας του φωτός με την εφαρμογή τεχνητού φωτισμού.
  • Συγκομιδή τον κατάλληλο χρόνο.
  • Καλλιέργεια την κατάλληλη εποχή.
  • Υδροπονική καλλιέργεια των λαχανικών.

Μέτρα προστασίας από τους καταναλωτές:

Ξεφλουδίζοντας προϊόντα όπως το αγγούρι και αποφεύγοντας τα εξωτερικά και παλαιά φύλλα του μαρουλιού και του σπανακιού που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις νιτρικών από τα νεαρότερα εσωτερικά φύλλα.

Προτιμώντας βιολογικά φυλλώδη είδη κατά το δυνατό, δεδομένης της απαγορευμένης χρήσης χημικών λιπασμάτων κατά την καλλιέργειά τους.

Τα πλούσια τρόφιμα στις αντιοξιδωτικές, βιταμίνη C (ασκορβικό, ερυθορβικό) και η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη), παρεμποδίζουν το σχηματισμό νιτροζαμίνης στο σώμα ως αποτέλεσμα της διαιτητικής έκθεσης σε νιτρώδη και νιτρικά.

Μετρήστε την περιεκτικότητα σε νιτρικά, με κατάλληλες συσκευές μέτρησης νιτρικών αλάτων 

«Τροφή»: Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα παραπάνω, ο καθένας που σέβεται την υγεία του και θέλει να ζει απαλλαγμένος από ασθένειες, καταλαβαίνει πόσο έντονη είναι η ανάγκη της συστηματικής αποτοξίνωσης. 

Συμπληρώματα που μπορούν να σε βοηθήσουν είναι:

Όλα βέβαια, ως συμπληρώματα διατροφής για ισχυρή δραστικότητα και αποτελεσματικότητα. 

Σας διαθέτω, λοιπόν και τα 2 παραπάνω συμπληρώματα πιστοποιημένα και βιολογικά για αποτοξίνωση του πεπτικού σας (με, πολύ σημαντικό, ταυτόχρονη αναζωογόνηση της εντερικής χλωρίδας), αλλά και ολόκληρου του οργανισμού! 

Για περισσότερα και παραγγελία, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com  

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Έρευνα: Ο δυτικός τρόπος διατροφής μας αρρωσταίνει 

Μας απομένουν μόλις 60 χρόνια καλλιέργειας 

Ασθένειες που προκαλούνται από τη διατροφή καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους 

Η παραγωγή τροφίμων μπορεί να αλλάξει, καθώς εμείς οδηγούμε τις εξελίξεις
Νιτρικά άλατα-Νιτροζαμίνες: Από που προέρχονται, τι προκαλούν, πως αντιμετωπίζονται


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.



Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.


Πρόσφατα σχόλια