Μύθοι και αλήθειες για τη γλουτένη

mythoi-kai-alitheies-gia-ti-glouteni

Τελευταία έχει υπάρξει ένα κύμα παραφιλολογίας σχετικά με το θέμα γλουτένη, με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν την εντύπωση ότι είναι γενικά κάτι βλαβερό για την υγεία γι’ αυτό και πρέπει να την αποφεύγουν.

Σε αυτή την εντύπωση συμβάλλει και η προώθηση στο εμπόριο όλο και περισσότερων προϊόντων «χωρίς γλουτένη» με τη στάμπα των πιο υγιεινών, ενώ υπάρχει και η ξενόφερτη μόδα της δίαιτας χωρίς γλουτένη, που ακολουθούν πολλοί διάσημοι και μη. Γι’ αυτό κι εμείς θελήσαμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και να ξεδιαλύνουμε ορισμένους μύθους, με στοιχεία από την επιστημονική κοινότητα.  

Τι είναι η γλουτένη
Η γλουτένη δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη και είναι υπεύθυνη για το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Η αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων από σιτάρι τα τελευταία χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι αυτή η πρωτεΐνη πλέον μπαίνει ως πρόσθετο και σε άλλα τρόφιμα οδήγησε στην αύξηση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας σε αυτά τα προϊόντα κι έτσι έγινε περισσότερο γνωστή αυτή η πρωτεΐνη.  

«Τροφή»: Γενικότερα υπάρχει μία πολεμική ενάντια των πρωτεϊνών τα τελευταία χρόνια και ειδικά των ζωικής προέλευσης και η αλήθεια είναι πως δεν έχω καταλάβει ακόμη γιατί υποκινείται, καθώς οι πρωτεΐνες, θέλουμε, δεν θέλουμε είναι πολύ απαραίτητες: Η σημασία της πρωτεΐνης για τον οργανισμό μας
Και βέβαια δεν σας κρύβω πως αναρωτιέμαι, είναι η αύξηση της κατανάλωσης που οδηγεί στα προβλήματα ή το ότι ΔΕΝ τρώμε πια το γνωστό σιτάρι, αλλά κάτι που του μοιάζει; Η κοιλίτσα του σιταριού και η δραματική τροποποίηση μιας υγιεινής τροφής
και εν συνεχεία, αναρωτιέμαι επίσης, είναι η ουσία που δημιουργεί τα προβλήματα ή το ότι προστίθεται ΤΕΧΝΗΤΉ από την μία και το ότι τα τρόφιμα αυτά έχουν υποστεί μία γενικότερη επεξεργασία, που τα καθιστά εν γένει ανθυγιεινά;  Γιατί οι επεξεργασμένες τροφές διαταράσσουν την υγεία

Ευαισθησία στη γλουτένη
Υπάρχουν ορισμένα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν την γλουτένη για σοβαρούς λόγους υγείας. Τα άτομα αυτά υποφέρουν από κοιλιοκάκη ή αλλιώς σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη, μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου με κληρονομική προδιάθεση. Όταν τα άτομα αυτά καταναλώνουν γλουτένη, ο οργανισμός τους ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που επιτίθενται στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, καταστρέφοντάς τον και επηρεάζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές.

Έτσι, αν αυτά τα άτομα συνεχίζουν να καταναλώνουν γλουτένη παρουσιάζουν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, υποσιτισμό και άλλα συμπτώματα όπως αναιμία, κόπωση, οστεοπόρωση, κ.ά.

Για να έχουμε μια εικόνα, οι έρευνες δείχνουν ότι από κοιλιοκάκη πάσχει περίπου το 1 στα 140 άτομα του πληθυσμού (στο δυτικό κόσμο). Αν και η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά τον 2ο αιώνα μ.κ.χ. από τον Έλληνα Αρεταίο από την Καππαδοκία, χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου για να γίνει μια σημαντική ανακάλυψη για την θεραπεία της. Τότε παρατηρήθηκε από τον Ολλανδό παιδίατρο καθηγητή Dicke, ότι τα παιδιά με κοιλιοκάκη που δεν έτρωγαν προϊόντα από αλεύρι σιταριού, σίκαλης ή βρώμης έδειχναν σημαντική βελτίωση. Από το 1950 η δίαιτα με προϊόντα ελεύθερα γλουτένης αποτελεί τη βάση για τη θεραπεία των ασθενών με κοιλιοκάκη.
Δείτε και Ο δυτικός τρόπος ζωής ΣΚΟΤΏΝΕΙ!

Ωστόσο, υπάρχει και μια κατηγορία ατόμων που αν και δεν έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, παρουσιάζουν ευαισθησία στην κατανάλωση γλουτένης, εμφανίζοντας κάποια ελαφρύτερα γαστρεντερικά συμπτώματα. Γι’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάποια έγκυρη διαγνωστική εξέταση. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αποφεύγουν τη γλουτένη.
Δείτε και Πως θα καταλάβετε εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. Κάντε το τεστ

Τι συμβαίνει με την κοιλιοκάκη;
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη, τα συμπτώματα της νόσου ποικίλουν και περιλαμβάνουν: διαταραχές κενώσεων (διάρροια ή δυσκοιλιότητα), ανορεξία, απώλεια βάρους, μετεωρισμό της κοιλιάς, πονόκοιλο, καθυστέρηση της ήβης, χρόνια οστεοπενία, δερματίτιδα, διαταραχές της συμπεριφοράς, κ.ά. Σε άλλες περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να απουσιάζουν εντελώς και η μόνη ένδειξη να είναι μια σιδηροπενική αναιμία αγνώστου αιτιολογίας και μια αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινασών).

Οι περισσότεροι άνθρωποι (το 99%) που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν το γνωρίζουν, καθώς ή δεν έχουν συμβουλευτεί ποτέ το γιατρό ή τους γίνεται λάθος διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με αυτά του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις αίματος για συγκεκριμένα αντισώματα. Αν βγουν θετικές τότε γίνεται και βιοψία εντέρου για επιβεβαίωση. 

Θεραπεία και γλουτένη
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης, οπότε για την αντιμετώπισή της συνιστάται η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αυτός είναι ο λόγος που στο εμπόριο τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν όλο και περισσότερα προϊόντα με την ένδειξη «χωρίς γλουτένη-gluten free», διότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που δεν πρέπει να την καταναλώνουν. Σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται ένα εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να θεραπεύσει τη δυσανεξία στη γλουτένη .
Εδώ χρειάζεται να δούμε μία ακόμη σημαντική παράμετρο: Η αλήθεια για την τοξικότητα των τροφίμων χωρίς γλουτένη και την κοιλιοκάκη.
Όσο για τα εμβόλια… ας μιλήσουν οι ειδικοί Μικροβίωμα: Η Μικροβιακή Χλωρίδα και η Βιομηχανία των Εμβολίων

Πού κρύβεται η γλουτένη;
Εκτός από τα δημητριακά σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη και τα προϊόντα τους, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια και άλλα αρτοποιήματα όπως κέικ ή μπισκότα, άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη είναι ορισμένα είδη σοκολατούχου γάλακτος ή γάλακτος ή γιαουρτιού με δημητριακά ή φρούτα.
«Τροφή»: Ας μου επιτραπεί μία ακόμη παρέμβαση εδώ, διότι είναι κομματάκι ύβρις, να λέμε γιαούρτι τα συγκεκριμένα σκευάσματα: Άλλο γιαούρτι και άλλο επιδόρπια γιαουρτιού τα οποία βλάπτουν

Επίσης, ορισμένα είδη αλλαντικών όπως τα λουκάνικα, το παριζάκι, οι κονσέρβες κρέατος και ορισμένα είδη τυριών όπως το ροκφόρ, το blue cheese και τυριά με μορφή κρέμας. Γλουτένη μπορεί να βρεθεί και σε μαγιονέζες και μουστάρδες εμπορίου, καθώς και ντρέσινγκ για σαλάτες, όπως και σε φρούτα, λαχανικά ή όσπρια σε κονσέρβα.

Η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να συναντηθεί και σε ορισμένους χυμούς ή ποτά με συντηρητικά ή πρόσθετα, στη μπίρα αλλά και σε ποτά από βύνη όπως επίσης σε ξηρούς καρπούς σε κονσέρβα ή όταν είναι καραμελοποιημένοι ή επεξεργασμένοι και σε ορισμένες τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες και κάποια φάρμακα.
«Τροφή»: Επαναλαμβάνω, λοιπόν, είναι η γλουτένη που μας ενοχλεί ή τα κιλά των ΧΗΜΙΚΏΝ που καταναλώνουμε με ΚΆΘΕ ΈΝΑ  από τα παραπάνω, ας τα πούμε, τρόφιμα; Τρώμε τουλάχιστον πέντε κιλά συντηρητικά τον χρόνο!
Πρόσθετα με συνέπειες που δεν κατανοούμε ακόμη, γιατί αν είχαμε αντιληφθεί το μέγεθος της βλάβης, θα είχαμε οδηγήσει το πιρούνι μας, να κλείσει πολλά μαγαζιά Ξενοοιστρογόνα: Πρόσθετα τροφίμων δρουν σαν επικίνδυνες ορμόνες
και Συντηρητικά – Πρόσθετα τροφίμων, μία ωρολογιακή βόμβα

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη
Τα τρόφιμα που μπορεί να καταναλώνονται άφοβα από όσους έχουν δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη είναι όλα τα προϊόντα γάλακτος (πλήρες, άπαχο, εβαπορέ, σε σκόνη), το φυσικό γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, όλα τα είδη κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών και τα περισσότερα είδη τυριών, όλα τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, όλα τα φρέσκα λαχανικά, όλα τα όσπρια, το ρύζι, το ρυζάλευρο, το καλαμπόκι, το καλαμποκέλαιο, το κεχρί, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και φυσικά όλα τα ειδικά προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη.

Εκτός από τα φαρμακεία, πλέον και τα καταστήματα βιολογικών τροφίμων έχουν αρκετή ποικιλία αυτών των ειδικών προϊόντων, αλλά και αρκετά παντοπωλεία και delicatessen, ενώ και ορισμένοι φούρνοι (όπως του Σαχινίδη στο Ίλιον) αλλά και ζαχαροπλαστεία («Φύσις» στην Αγ. Παρασκευή) δημιουργούν πλέον είδη χωρίς γλουτένη.
«Τροφή»: Και αφού ξεφύγουμε από την «δαγκάνα» της γλουτένης, μας στέλνουν στην άλλη της λακτόζης, που πάλι δεν φταίει αυτό καθ` αυτό το γάλα, αλλά η επεξεργασία του: Γάλα και γαλακτοκομικά: Η δραματική μετατροπή μιας θρεπτικότατης τροφής
ή και την άλλη των «υγιεινών» φυτικών λαδιών Προσοχή: Γιατί τα φυτικά λάδια είναι επικίνδυνα για την υγεία

Με λίγα λόγια
Αν δεν έχουμε ειδικούς λόγους να αποφεύγουμε τη γλουτένη δεν χρειάζεται να τη βγάλουμε από τη διατροφή μας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δεν είναι βέβαιο ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα, καθώς αυτά τα προϊόντα συχνά έχουν περισσότερα σάκχαρα και άλλα πρόσθετα για να βελτιώνεται η γεύση τους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος έλλειψης σημαντικών βιταμινών, φυτικών ινών και μετάλλων.

Η διατροφή μας θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη και δίνοντας έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως

Δείτε ακόμη: Πως να καταλάβεις και να αντιμετωπίσεις μία τροφική δυσανεξία 

και τέλος, επειδή την μόδα της γλουτένης, ακολουθεί κατά πόδας και αυτήν της ζειάς που θεωρητικά δεν περιέχει την εν λόγω πρωτεΐνη, και έχει γεμίσει ο τόπος με «ειδικούς» που φτιάχνουν ψωμί με δαύτη, σας παρακαλώ μην παίζεται με την λογική μας: Περί αλεύρων και γλουτένης: Γίνεται ψωμί χωρίς γλουτένη και πως;

www.athinorama.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *