Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τις ορμόνες σας;

mipos-kati-den-paei-kala-me-tis-ormones-sas

Συμπτώματα που δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά με τις ορμόνες σας
Κάποιες αλλαγές στην καθημερινή λειτουργία του οργανισμού ενδέχεται να υποκρύπτουν ανισορροπία στο πολύτιμο ορμονικό σύστημα και καλό είναι να τις αναγνωρίσουμε εγκαίρως για να τις αποκαταστήσουμε.

Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα, σωματικά όπως το φούσκωμα και συναισθηματικά όπως ο εκνευρισμός. Η χημική αυτή ανισορροπία μπορεί να οφείλεται στην περίοδο (πριν ή μετά) ή την εμμηνόπαυση, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που υποβόσκουν προβλήματα υγείας.
Δείτε Η έξυπνη γυναίκα αντιμετωπίζει την εμμηνόπαυση φυσικά
και Προσοχή στις επιπτώσεις της ορμονοθεραπείας κατά την εμμηνόπαυση

Σε κάθε περίπτωση, τα παρακάτω συμπτώματα ενδέχεται να συνδέονται με ορμονικά προβλήματα και σίγουρα χρήζουν της προσοχής μας.

Διαταραχές κύκλου
Η καθυστέρηση, η πρόωρη έλευση της περιόδου ή και η παράλειψή της για κάποιο διάστημα μπορεί να σημαίνει πως ο οργανισμός βιώνει μια ορμονική ανισορροπία. Αν είμαστε άνω των 40, οι διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με την επικείμενη εμμηνόπαυση. Άλλη αιτία ενδέχεται να είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη.

Διαταραχές ύπνου
Αν ο ύπνος δεν είναι απερίσπαστος, δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε ενδέχεται η αιτία να ακούει στο όνομα προγεστερόνη, την ορμόνη που μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε ήρεμα και αδιάλειπτα. Οι ορμονικές διαταραχές μπορεί επίσης να προκαλούν εφίδρωση στη διάρκεια του ύπνου αλλά και εξάψεις με αποτέλεσμα επίσης ανήσυχο ύπνο.
Δείτε Προγεστερόνη – Η Γυναικεία Ορμόνη
και Πώς ο ύπνος μας προειδοποιεί για τα προβλήματα υγείας μας

Ακμή.
Μια σχετική έξαρση της ακμής πριν ή μετά την περίοδο θεωρείται αναμενόμενη και φυσιολογική, όμως αν το πρόβλημα δεν αποκαθίσταται τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, ενδέχεται να αντιμετωπίζουμε ορμονικά προβλήματα. Η υπερβολική έκκριση της «αρσενικής» ορμόνης στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική λιπαρότητα στο δέρμα, αλλά και το τριχωτό της κεφαλής με αποτέλεσμα την ακμή.
Δείτε και Ακμή: Το που εμφανίζεται στο σώμα φανερώνει πιθανό θέμα υγιείας

Δυσκολίες στη μνήμη
Οι διαταραχές των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στη μνήμη και μια αίσθηση θολούρας στο μυαλό. Κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται πως αλλαγές στη συγκεκριμένες ορμόνες ενδέχεται να κρύβονται πίσω από τη δυσκολία μας να θυμηθούμε αφού επηρεάζουν του νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και τη λειτουργία τους. Η ελλιπής προσοχή και τα προβλήματα στη μνήμη είναι κοινά συμπτώματα της περιόδου πριν και κατά την εμμηνόπαυση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνδέονται και με προβλήματα του θυρεοειδούς εξ ου και είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό.
Δείτε και Θυρεοειδής: όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Στομαχικές διαταραχές.
Οι ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να οδηγήσει στην εμφάνιση διάρροιας, στομαχικού άλγους, φουσκώματος και ναυτίας. Μάλιστα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντονότερα το διάστημα πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Δείτε και Γιατροσόφια με… οδηγίες για γερό στομάχι

Συνεχής κούραση
Το αίσθημα της κούρασης που δεν εξηγείται από τις καθημερινές μας συνήθειες, μπορεί να υποκρύπτει ορμονικά προβλήματα. Η αυξημένη προγεστερόνη προκαλεί υπνηλία ενώ η αποσυντονισμένη λειτουργία του θυροειδούς αδένα επίσης μπορεί να μας δημιουργεί το αίσθημα ατονίας. Μια απλή εξέταση αίματος θα μας δώσει τις πολύτιμες απαντήσεις.
Δείτε Εκατομμύρια γυναίκες αγνοούν τα συμπτώματα διαταραχής του θυρεοειδούς. Εσείς;
και Ο Βασικός Υπαίτιος πίσω από την Χοληστερίνη την Παχυσαρκία και τη Χρόνια Κόπωση!

Αλλαγές στη διάθεση και κατάθλιψη
Τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα μπορεί να προκαλέσουν πτώση της διάθεσης και μελαγχολία. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τις ουσίες του εγκεφάλου εκείνες που συνδέονται με τη διάθεση (σεροτονίνη, ντοπαμίνη κ.ά.).
Δείτε Η σεροτονίνη και τροφές που την ενισχύουν!
και 6 σημάδια που προδίδουν ότι πάσχετε από κατάθλιψη

Διαταραχές στην όρεξη
Όταν οι ορμόνες στον οργανισμό λειτουργούν με λάθος τρόπο, μπορεί να είμαστε επιρρεπής στην λήψη ή την απώλεια βάρους με ανεξέλεγκτες συχνά συνέπειες, για αυτό καλό είναι αν παρατηρήσουμε αλλαγές στην όρεξή μας που μας προβληματίσουν, να απευθυνθούμε στον γιατρό για να μας κατευθύνει προς τις απαραίτητες για το ιστορικό μας εξετάσεις.
Δείτε και Λεπτίνη: Ορμόνη του Λίπους. Ποιος ο ρόλος της στο Αδυνάτισμα

Πονοκέφαλοι.
Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση πονοκεφάλων ειδικά πριν ή μετά την περίοδο. Αν μάλιστα οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται συστηματικά στις ίδιες φάσεις του κύκλου, οι πιθανότητες να βρίσκεται εκεί η εξήγηση, είναι μεγάλες.

Ξηρότητα κόλπου
Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι αφύσικη αν συμβαίνει σποραδικά. Η συχνή εμφάνισή της όμως, ειδικά αν συνδυάζεται με ερεθισμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ενδέχεται να συνδέεται με τα χαμηλά οιστρογόνα του οργανισμού, τις ορμόνες δηλαδή που ευθύνονται για την υγρασία στον κόλπο.
Δείτε και Βότανα με οιστρογονική δράση 

Μειωμένη λίμπιντο
Αν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι χαμηλά, η σεξουαλική επιθυμία είναι μειωμένη. Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι «ανδρική» ωστόσο υπάρχει και στις γυναίκες και συνδέεται άμεσα με την ερωτική επιθυμία. Για μια υγιή σεξουαλική ζωή λοιπόν, η ρύθμισή της με τη βοήθεια του γιατρού είναι απαραίτητη.
Δείτε Κρόκος και τζίνσενγκ απογειώνουν τη λίμπιντο!
και Επιπτώσεις μειωμένης τεστοστερόνης – Με ποιες τροφές θα την ενισχύσετε 

«Τροφή»: Να σας υπενθυμίσω εδώ τον κατεξοχήν ορμονικό ρυθμιστή, που εμπιστεύομαι, την ρίζα μάκα, την οποία και διαθέτω σε εσάς ως συμπλήρωμα διατροφής. 

Για να το αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο 

Μάθε τις ορμόνες και τι σημαίνουν για τον οργανισμό σου! 

Maca (μάκα): Ορμονική ισορροπία – Ευεξία του αναπαραγωγικού συστήματος!

www.clickatlife.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *