Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Τα σημαντικά οφέλη και οι πηγές τους

metalla-kai-ihnostoiheia-ta-simantika-ofeli-kai-oi-piges-tous

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία 
Η επάρκεια μετάλλων στη διατροφή μας βοηθά στη ρύθμιση του ισοζυγίου του νερού, στην ομαλότερη διακίνηση των θρεπτικών συστατικών, στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος και των ιστών, στην αποτοξίνωση του οργανισμού, με την εξουδετέρωση τοξινών και ελευθέρων ριζών, καθώς αδρανοποιούνται συνενωμένες με τα μέταλλα. Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των εξωκρινών κι ενδοκρινών αδένων συμβάλλοντας στο σχηματισμό των ορμονών.

Χρησιμοποιούνται σαν δομικά συστατικά π.χ. τα ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου, προσφέροντας στερεότητα και αντοχή στα οστά και στα δόντια. Είναι επίσης απαραίτητα στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, στη λειτουργία (συστολή) των μυϊκών ινών, στη φυσιολογική νευρική λειτουργία, στην αιμόσταση, και στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων (σίδηρος). Συμμετέχουν στη δομή ενζύμων, βιταμινών και ορμονών όπως προαναφέραμε.

Σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε:

Ασβέστιο: Είναι το πλέον άφθονο από τα μεταλλικά στοιχεία στο σώμα μας αφού αποτελεί το 39% του συνόλου των μετάλλωνπου απαντώνται στον οργανισμό μας. Περίπου το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα δόντια και τα οστά. Το υπόλοιπο 1% βρίσκεται στο αίμα, στα κύτταρα όλων των ιστών και στο εξωκυττάριο υγρό. Το ασβέστιο συμμετέχει στην εναπόθεση αλάτων στα οστά (επιμετάλλωση). Τα οστά δεν είναι απλά μια αποθήκη ασβεστίου, είναι ένας δυναμικός ιστός που επιστρέφει ασβέστιο στο αίμα και στο εξωκυττάριο υγρό ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.
Βρίσκεται στο γάλα, στο τυρί, στο γιαούρτι, στα αμύγδαλα, στα φασόλια σόγιας, στο κάρδαμο, στο κουνουπίδι, στο λάχανο, στις φακές, στις πράσινες ελιές, στα μπρόκολα, στον κρόκο του αυγού και στα θαλασσινά.
Δείτε και Το ασβέστιο και η απορρόφησή του

Φώσφορος: Ο βασικός ρόλος του φωσφόρου είναι δομικός μια και αποτελεί βασικό συστατικό του σκελετού και των δοντιών. Είναι επίσης απαραίτητος για την αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας καθώς και για το μεταβολισμό των λιπιδίων και των πρωτεϊνών. Ο φωσφόρος υπάρχει σε όλα τα κύτταρα και η παρουσία των ιόντων του στο αίμα ρυθμίζει την τιμή του pH σταθερή.
Καλές πηγές είναι ο κολοκυθόσπορος, οι ηλιόσποροι, το τυρί, το κρέας κι οι σαρδέλες.
Δείτε και Φώσφορος: κλειδώστε ενέργεια!

Μαγνήσιο: το σώμα μας χρησιμοποιεί μαγνήσιο για εκατοντάδες άλλες διεργασίες, όπως για τη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού.

Επιπλέον, το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και προωθεί την κανονική πίεση του αίματος και είναι επίσης γνωστό ότι εμπλέκεται στον ενεργειακό μεταβολισμό και την πρωτεϊνική σύνθεση. Το Μαγνήσιο, λοιπόν, επηρεάζει θετικά ορισμένες διαταραχές όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση.
Καλές πηγές μαγνησίου είναι οι μπανάνες, τα φιστίκια, το γάλα, το γιαούρτι, τα δημητριακά, τα όσπρια και το κρέας.
Δείτε και Υγεία: πολύτιμο μαγνήσιο! 
Τα 8 σημάδια που δείχνουν έλλειψη μαγνησίου

Κάλιο: Είναι το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας, όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Απαραίτητο για την μείωση της πίεσης, για την πρόληψη εγκεφαλικών αλλά και για την οστεοπόρωση.
Πλούσιες σε κάλιο είναι οι φρέσκιες τροφές, όπως οι μαύρες ελιές, τα φρούτα, οι σαλάτες, οι ηλιόσποροι, οι σταφίδες, οι μπανάνες, οι πατάτες, και τα ξερά δαμάσκηνα.
Δείτε και Κάλιο: Ένα σημαντικό μέταλλο

Νάτριο: Η μετακίνησή του μέσα και έξω από τα κύτταρα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ηλεκτρικών σημάτων, χάρη στα οποία πραγματοποιείται η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Η επικοινωνία αυτή με τη σειρά της είναι αναγκαία προκειμένου το σώμα μας να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες, όπως είναι π.χ. η μυϊκή δραστηριότητα και η λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, το νάτριο ρυθμίζει την οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού.
Βρίσκεται σε όλες τις τροφές, δεν χρειαζόμαστε πρόσθετο αλάτι στο φαγητό (ειδικά για τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση). Σε αυξημένη λήψη αλατιού έχουμε αύξηση της κατακράτησης νερού και οιδήματα σε αρκετούς ανθρώπους.
Δείτε και Ηλεκτρολύτες Κάλιο και Νάτριο: Κλειδί η Ισορροπία

Σίδηρος: Μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Επίσης, σχετίζεται με σημαντικές βιοχημικές διαδικασίες, με στόχο την παραγωγή ενέργειας.
Έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Συνήθως ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 30-40 mg σιδήρου για να μπορέσει να αφομοιώσει τα 15 – 20 mg, τα οποία του είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση.
Οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, οι σαρδέλες, οι ηλιόσποροι, η μαγιά μπύρας, το κρέας, τα ξερά δαμάσκηνα, οι ελιές, οι σταφίδες, το κουάκερ, οι φακές.
Δείτε και Αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Τροφές με σίδηρο. Ο ρόλος της βιταμίνης C.

Χρώμιο: Το χρώμιο δρα εντός ενός οργανικού συμπλέγματος που βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης. Το όνομα αυτού του οργανικού συμπλέγματος είναι «παράγοντας ανοχής της γλυκόζης» (GTF). Τα τυποποιημένα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο.
Η έλλειψη χρωμίου ενοχοποιείται για υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και χαμηλή ανοχή στη γλυκόζη. 
Βρίσκεται σε δημητριακά ολικής άλεσης, πατάτες, δαμάσκηνα, φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς, θαλασσινά, ψάρια και στη μαγιά της μπύρας.  

Ιώδιο: Το ιώδιο είναι ένα σημαντικό στοιχείο που χρησιμοποιεί ο θυρεοειδής αδένας για να παράγει ορμόνες. Η ανεπάρκειά του μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του θυρεοειδή αδένα ή βρογχοκήλη. Το κύριο όργανο που χρησιμοποιεί ιώδιο είναι ο θυρεοειδής αδένας. Το 70-80% του ιωδίου του σώματος είναι αποθηκευμένο εκεί. Το ιώδιο βρίσκεται επίσης σε μικρότερες ποσότητες στους μύες, το αίμα και τις ωοθήκες. Τα χαμηλά επίπεδα του ιωδίου προκαλούν υποθυρεοειδισμό.
Καλές πηγές είναι τα θαλασσινά, το ιωδιούχο αλάτι, τα φύκια (kelp-dulce).
Δείτε και Θυρεοειδής, Ιώδιο και ορμόνες

Ψευδάργυρος: Παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες, ενώ βοηθά στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων. Ανανεώνει τα κύτταρα μας και κρατάει το δέρμα μας σφριγηλό και νεανικό.

Συμμετέχει επίσης στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και επιπλέον έχει πρωτεύουσα σημασία για το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τέλος, το νευρικό σύστημα χρησιμοποιεί τον ψευδάργυρο που είναι σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.
Βρίσκεται σε όσπρια, θαλασσινά, συκώτι, κρέας, κολοκυθόσπορους.
Δείτε και Ψευδάργυρος: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις της έλλειψής του

Χαλκός: Απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ο χαλκός συμβάλλει στην ισορροπία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και στην υγεία των οστών. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει ορισμένες σοβαρές ασθένειες ενώ σε υπερβολικές ποσότητες είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.
Θα τον βρούμε στο κρέας, τα θαλασσινά –οστρακοειδή (μύδια στρείδια, αστακούς καβούρια), στα εντόσθια ζώων, τα όσπρια, στα δημητριακά ολικής άλεσης (σίκαλη – σιτάρι), στα καρύδια και γενικά τους ξηρούς καρπούς, στα μπιζέλια, στις αγκινάρες, το αβοκάντο, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τις πατάτες, τις ντομάτες, στις μπανάνες, τα δαμάσκηνα.
Δείτε και Χαλκός και υγεία!

Σελήνιο: Έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κατά κανόνα πρέπει να συνδυάζεται με την βιταμίνη Ε καθώς με αυτόν τον τρόπο ενισχύει το θυρεοειδή, το πάγκρεας, το συκώτι και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι πολύ χρήσιμο για τους αθλητές, αφού προστατεύει από μυϊκά προβλήματα που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εμφανίζονται μετά από έντονη άσκηση.

Είναι ένα σπουδαίο ιχνοστοιχείο, απαραίτητο για την παραγωγή της γλουταθειόνης υπεροξειδάσης, ενός σημαντικότατου ενζύμου που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος μας.
Βρίσκεται σε όσπρια, ψάρια -θαλασσινά (μύδια στρείδια, αστακούς καβούρια), βραζιλιάνικα φιστίκια, πουλερικά και λοιπά κρέατα, δημητριακά (κυρίως βρώμη, αναποφλοίωτο ρύζι).
Δείτε και Σελήνιο: Ένα αντικαρκινικό ιχνοστοιχείο με πολλά ακόμη οφέλη στην υγιεία 

«Τροφή»: Διαθέτω ένα πραγματικά Δυνατό, Φυσικό Πολυβιταμινούχο προϊόν βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ, που έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους!!

Ταυτόχρονα μπορώ να σας διαθέσω και διάφορους συνδυασμούς βιταμινών, πάντα προερχόμενες από φυσικές πρώτες ύλες, ανάλογα τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Όσοι ενδιαφέρεστε να το/τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τον φυσικότερο τρόπο, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Βότανα και φυτικές πηγές μετάλλων/ιχνοστοιχείων

Αρρώστιες που οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών και χημικών στοιχείων. 

Και στην ενότητά μας, «Μέταλλα/Ιχνοστοιχεία«, θα βρείτε πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία, ιδιότητες και πηγές για κάθε ένα από αυτά


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *