Μέσα από το τίποτα γίνονται τα πάντα

mesa-apo-to-tipota-ginontai-ta-panta

Εγώ, ο εαυτός μου και οι άλλοι
Όλοι μας φτάνουμε σε μια στιγμή που νοιώθουμε ότι τα καλύτερα σχέδιά μας μοιάζουν απραγματοποίητα, ότι έχουν τελματώσει και δεν πρόκειται να τα δούμε ποτέ να υλοποιούνται, μπορεί κάποιοι να σπεύσουν να σας που ότι σας λείπει η αισιοδοξία, θα νέψετε καταφατικά σε αυτή την κοινότοπη τοποθέτηση, αλλά μέσα σας ξέρετε πως δεν είναι αυτό, υπάρχει κάτι άλλο που δεν μπορείτε να το εντοπίσετε.

Και μέσα στην απογοήτευση του απραγματοποίητου έρχεται να προστεθεί και η θλίψη της άγνωστης δυναμικής που σας έφερε εδώ. Οι πιο ανειλικρινείς και αδύναμοι ίσως να χρεώσουν την αποτυχία στο περιβάλλον τους, ή σε κάποια μαγική, σκοτεινή δύναμη που πάντα αποτρέπει την βελτίωση της ζωής τους, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο μόνος που ευθύνεται για το αν κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σας είστε εσείς και μόνο εσείς.

Ένας από τους κυριότερους λόγους αποτυχίας των σχεδίων είναι ο ίδιος ο σχεδιασμός τους, ο απόλυτος προγραμματισμός που λες και είμαστε τα υπέρτατα και υπεράνθρωπα όντα που θα υποτάξουμε ολόκληρη τη φύση για να πραγματοποιήσει αυτό που θέλουμε εμείς. Κι αν έχουμε μιλήσει για τα κακά του εγώ μας, εδώ μας καταστρέφει ολοκληρωτικά γιατί μας επιτρέπει να ταυτίσουμε την ύπαρξη μας, τον εαυτό μας με προσδοκίες πολύ μεγαλύτερες των δυνατοτήτων μας. Δεν είναι ένα άρθρο που απευθύνεται σε ανθρώπους με λίγες δυνατότητες, ανθρώπους μικρούς σε ψυχή και δύναμη, το μέγιστό όμως και το ελάχιστο που μπορούμε να επιδιώξουμε και να καταφέρουμε εκτιμάται με πολύ προσωπικά κριτήρια και όχι σε απόλυτη σχέση με το τι πραγματικά είναι εύκολο ή δύσκολο, και το πραγματικά εύκολο και δύσκολο μεταβάλλεται από την πραγματικότητα του καθένα.

Το μυστικό είναι ότι πριν φτάσεις σε σημείο να αντικρίσεις αυτή την πραγματικότητα μέσα από μια αποτυχία ή επιτυχία, θα πρέπει να μπορείς να την αντιλαμβάνεσαι, όχι να τη γνωρίζεις όπως τα μέντιουμ, ή με τη βοήθεια μέντιουμ, αλλά να γνωρίζεις με απόλυτη ειλικρίνεια ποιος είσαι και τι μπορείς να κάνεις. Το να προσδοκάς κάτι χωρίς να γνωρίζεις τον εαυτό σου δεν σε δυσκολεύει μόνο να πραγματοποιήσεις αυτό που θέλεις, αλλά μπλοκάρει και όλα τα άλλα που θα μπορούσες να κάνεις αν δεν έχανες το χρόνο με κάτι που δεν σου ταιριάζει.

Μέσα από το τίποτα γίνονται τα πάντα
Τα σχέδια και οι στόχοι μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να περιορίσουν και να μειώσουν τις γνήσιες επιθυμίες μας, τα πάθη μας και τα πράγματα που πραγματικά γεμίζουν τα όνειρά μας. Το χειρότερο είναι ότι ακολουθούμε μια διαδικασία που δεν γνωρίζουμε που θα μας βγάλει, δεν έχουμε τον απόλυτο χειρισμό της γιατί το μόνο που έχουμε μάθει από την ώρα που θα γεννηθούμε είναι να επιδιώκουμε να καταφέρνουμε πράγματα. Από την πρώτη στιγμή που θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνία, έστω και μέσα από την ασφάλεια των γονιών μας, αυτό που μαθαίνουμε είναι ένα χρονοδιάγραμμα για το τι πρέπει να καταφέρουμε σε κάθε στάδιο της ζωής μας και η ιδέα και μόνο της αποτυχίας, ή της μη επίτευξης αυτών των στόχων προκαλεί πανικό.

Το τι πραγματικά είμαστε πρέπει να υποταχτεί σε αυτό που πρέπει να γίνουμε, σε αυτό που αποδέχεται η κοινωνία σαν πετυχημένο, άσχετα με το αν μας ικανοποιεί ή όχι, άσχετα με το αν μας κάνει ευτυχισμένους ή όχι. Βέβαια η επιτυχία – και επιτυχία σημαίνει καλές οικονομικές απολαβές – είναι κάτι που φέρνει ικανοποίηση και ευτυχία. Αλλά η επιτυχία που προέκυψε από ένα πράγμα που δεν είναι απόλυτα δικό μας, αλλά τον υιοθετήσαμε γιατί έτσι επιτάσσει η εποχή, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα μας φέρει στο ίστατο σημείο του, στο δικό του τέλμα και, δυστυχώς, το δικό μας. Από εκεί και έπειτα υπάρχει αδιέξοδο.

Ως εδώ πιάσαμε το ενδεχόμενο να πετύχουμε και είδαμε ότι ακόμη και μέσα από την επιτυχία μπορούμε να φτάσουμε σε μια επιθυμητή και αναμενόμενη κατάσταση που θα μας δίνει την ίδια αίσθηση της αποτυχίας, αυτού του τρομερού πράγματος που δεν μπορούμε ούτε καν να σκεφτούμε, γιατί άνθρωποι με το δικό μας, θεοποιημένο εγώ, δεν μπορούν να αποτύχουν.

Πρέπει να παραδεχτείτε ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε την έκβαση των γεγονότων και τις περισσότερες φορές όχι μόνο δεν πηγαίνουν τα πράγματα έτσι όπως τα θέλουμε, αλλά όταν αρχίζουν να στραβώνουν νοιώθουμε τα πάντα, ακόμη και τον εαυτό μας αντίπαλό μας. Η κοινωνία μάς έχει μάθει ότι πρέπει να έχουμε υπομονή και επιμονή, να μην εγκαταλείπουμε, να δίνουμε τα πάντα μέχρι να πετύχουμε το σκοπό μας, μέχρι τελικής πτώσης, κι εμείς παρόλο που βλέπουμε ότι δεν είναι εφικτό επιμένουμε γιατί διαφορετικά θα είμαστε φυγόπονοι, ανώριμοι και άτομα που δεν θα μπορεί να εμπιστευτεί κανείς, εκεί πλέον βασίζουμε την αυτοπεποίθησή μας και για το αν αξίζουμε τη ζωή που έχουμε.

Πριν όμως καταδικάσουμε τον εαυτό μας, καλό θα είναι να δούμε αν αυτό για το οποίο επιμένουμε είναι αυτό που πραγματικά μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε και όχι οι απαιτήσεις των υπολοίπων από εμάς. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το καταφέρουμε αυτό από το να κηρύξουμε απόλυτη σιγή. Σιγή από λόγια και πράξεις, από σκέψεις και ενέργειες. Μόνο τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε τι πραγματικά θέλουμε και μπορούμε. Όταν μπαίνεις σε μια θολωμένη θάλασσα από κύματα ή τον κόσμο δεν βλέπεις που πατάς, μόλις τα νερά ηρεμίσουν και φύγει ο κόσμος αρχίζει να καθαρίζει, μέσα σε μερικές ώρες τα νερά είναι πεντακάθαρα και βλέπεις τα πάντα. Η απόλυτη ηρεμία είναι η διαύγεια και η απραξία είναι το πιο ενεργητικό πράγμα γιατί σου δείχνει τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για να καταφέρεις αυτό που επιδιώκεις.

Σταματήστε τη Γη να κατέβω
Αυτές οι απαιτήσεις του εαυτού μας, της οικογένειας, του συντρόφου, των φίλων, της κοινωνίας, της δουλειάς δημιουργούν τόσος έντονο βουητό που δεν μπορούμε να ακούσουμε τον εαυτό μας να μας πει τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει, τι είναι αυτό που πραγματικά θα τον έκανε ευτυχισμένο. Ο τρόπος για να το πετύχουμε ακαριαία θα ήταν να πατούσαμε ένα κουμπί για να σταματήσουμε τη γη και να κατέβουμε, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, οπότε θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο, να το κάνουμε δηλαδή χειροκίνητα, ώσπου να μπορέσουμε να απλώσουμε το πόδι και όντως να βγούμε από αυτή την οχλαγωγία ώστε να καθίσουμε λίγο με τον εαυτό μας και να τα πούμε, για πρώτη φορά μετά τη στιγμή που αρχίσαμε να φορτωνόμαστε με ευθύνες και απαιτήσεις σε πολύ μικρή ηλικία.

Η έναρξη θα γίνει όταν καταφέρουμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς να κάνουμε κάτι, χωρίς να επιδιώξουμε να καταφέρουμε τίποτα. Να καθίσουμε σε θέση διαλογισμού και να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, μόνο να καθίσουμε, ούτε να σκεφτόμαστε, ούτε να επιδιώκουμε να καταφέρουμε κάτι μέσα από το διαλογισμό, τίποτα. Για όση ώρα μπορούμε, την άλλη μέρα πάλι το ίδιο και στο διάστημα μέχρι να καθίσουμε θα προετοιμάζουμε τον εαυτό μας να αντέξει λίγο περισσότερο διαλογισμό την επόμενη φορά, μην μας γίνει βέβαια και άγχος. Το ζητούμενο είναι να μη κάνουμε τίποτα και μέσα από το διαλογισμό προσφέρουμε πάρα πολλά στον εαυτό μας, έτσι, ενώ δεν κάνουμε τίποτα στην πραγματικότητα κάνουμε πάρα πολλά. Αυτό το τελευταίο θα λειτουργήσει σαν απενοχοποιητικό στοιχείο, γιατί εμείς οι δυτικοτραφείς, νοιώθουμε ενοχές όταν δεν κάνουμε κάτι.

Αφού δείτε τα πάνα να ησυχάζουν θα αρχίσετε να κάνετε πλέον ότι σας ευχαριστεί, απαλλαγμένοι από τη μανία της επιτυχίας. Αφιερώστε χρόνο σε πράγματα που σας αρέσει να ασχολείστε, αφιερώστε χρόνο σε αγαπημένα πρόσωπα. Αποδεχτείτε ότι έρθει χωρίς να το κρίνετε. Θέστε μικρούς στόχους και ακολουθήστε τους, όλα τα μεγάλα προκύπτουν από τα μικρά πράγματα. Και σιγά-σιγά θα βλέπετε την ηρεμία να παγιώνεται. Ο άνθρωπος που θυμώνει και εξοργίζεται είναι το κακέκτυπο του εαυτού σας που μεγάλωσε με τα πρότυπα της κοινωνίας των πετυχημένων.

Δείτε ακόμη: Τεχνικές διαλογισμού για όσους δεν μπορούν να διαλογιστούν

Πως ο διαλογισμός αλλάζει τον εγκέφαλο

Συνειδητότητα, Εγκέφαλος και το Μάτριξ του Νου μας

Άλλαξε τη ζωή σου με τη δύναμη του μυαλού

Γιόγκα: Η κληρονομιά των Σοφών

Ηλίας Τσίλης
www.randomvibes.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.