Μελατονίνη: Ελέγχει βιορυθμό, διάθεση, αναπαραγωγή, βάρος, ακόμη και τον καρκίνο

melatonini-eleghei-biorythmo-diathesi-anaparagogi-varos-akomi-kai-ton-karkino

Η μελατονίνη ελέγχει τον βιορυθμό μας, τη διάθεση, την αναπαραγωγή, το βάρος, ακόμη και τον καρκίνο.

Η μελατονίνη είναι μια θαυματουργή ορμόνη που είναι πάρα πολύ υποτιμημένη από την άποψη της δυναμικής και των ωφελειών της στην υγεία μας. Μπορεί να ελέγξει τα πάντα, από τον ρυθμό ύπνου/εγρήγορσης, τους κύκλους μας για την αναπαραγωγή, το βάρος μας, τη διάθεση και ακόμη ασκεί ισχυρή αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση.

Η μελατονίνη δεν βρίσκεται σε τρόφιμα. Υπάρχουν όμως αρκετά τρόφιμα που συμβάλουν στο να ενισχύσουν τους μηχανισμούς παραγωγής της από τον οργανισμό.: μουστάρδα, μούρα γκότζι-gojiαμύγδαλαηλιόσπορουςκάρδαμο, μάραθοκρεμμύδιακρασίδημητριακάκαλαμπόκιβρώμη, ρύζι, δυόσμο, θυμάρι, κόλιανδρο, φασκόμηλο, μπανάνες και τα κεράσια κ.α.

Είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από την επίφυση του σώματος και γενικά τα επίπεδα μελατονίνης αυξάνουν στο σκοτάδι κατά την διάρκεια της νύχτας. Εν μέρει, το ρολόι του σώματός σας ελέγχει πόση μελατονίνη παράγει στο 24ωρο.

Κανονικά, τα επίπεδα της μελατονίνης αρχίζουν να αυξάνονται στα μέσα της ημέρας από το απόγευμα και μετά προς αργά το βράδυ, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και στη συνέχεια υπάρχει πτώση στις πρώτες πρωινές ώρες. Το φως επηρεάζει το πόση μελατονίνη θα παράγει το σώμα σας. Κατά τη διάρκεια των μικρότερων ημερών του Χειμώνα, το σώμα σας μπορεί να παράγει μελατονίνη διαφορετική ώρα από το συνηθισμένο. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), ή την κατάθλιψη του χειμώνα.

Τα φυσικά επίπεδα μελατονίνης παρουσιάζουν μια αργή πτώση με την ηλικία. Μερικοί ενήλικες παράγουν πολύ μικρές ποσότητες, ή και καθόλου όσο αυξάνει η ηλικία. Επίσης πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.
Δείτε και Καρκίνος: Τι είναι, τι τον προκαλεί, συμπτώματα και πρόληψη

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες για πολλά χρόνια (και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα της μελατονίνης) φαίνεται να έχουν ένα ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει, ή σταματά την ανάπτυξη των διαφόρων τύπων κυττάρων του καρκίνου, ακόμη και να αποτελέσει, πλέον η ίδια αυτή, τη θεραπεία του καρκίνου. 

Ορισμένες από τις μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη μπορεί να παρατείνει την επιβίωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ορισμένους ανίατους τύπους καρκίνων, όπως προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα και το μελάνωμα. Άλλες μελέτες έχουν αναφέρει ότι ένας μικρός αριθμός καρκίνων έχει δείξει ότι η μελατονίνη προσφέρει ιδιαίτερα ισχυρή προστασία.

Τα κύτταρα σε όλο το σώμα σας – ακόμα και τα καρκινικά κύτταρα – έχουν υποδοχείς μελατονίνης. Έτσι, όταν η μελατονίνη παράγεται κατά την νύχτα, επιβραδύνει την κυτταρική διαίρεση.

Στην πραγματικότητα, η μελατονίνη έχει μια κατευναστική επίδραση σε αρκετές αναπαραγωγικές ορμόνες, η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί φαίνεται να προστατεύει έναντι καρκίνων που είναι ορμονοεξαρτόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του μαστού, του προστάτη και των όρχεων.

Ωστόσο, οι αντικαρκινικές επιδράσεις της μελατονίνης δεν σταματούν εκεί. Ενώ προκαλούν τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκαταστραφούν, η μελατονίνη ενισχύει επίσης την παραγωγή και ανάπτυξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος παράγοντας τονωτικές ουσίες, όπως η ιντερλευκίνη-2, η οποία βοηθά στον εντοπισμό και την επίθεση των μεταλλαγμένων κυττάρων που οδηγούν σε καρκίνο.

Η μεγαλύτερη σε μορφής έκταση, έρευνα μελατονίνης μέχρι σήμερα έχει να κάνει με τον καρκίνο του μαστού. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία στις μελέτες αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

– Το περιοδικό Επιδημιολογίας αναφέρει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών που εργάζονται κυρίως νυχτερινές βάρδιες.

– Οι γυναίκες που ζουν σε γειτονιές με μεγάλες ποσότητες νυχτερινής φωταγώγησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνους που ζουν σε περιοχές όπου τη νύχτα κυριαρχεί το σκοτάδι, σύμφωνα με μια ισραηλινή μελέτη.

– Από τους συμμετέχοντες στην μελέτη «Nurses Health», διαπιστώθηκε ότι οι νοσηλευτές που εργάζονται τη νύχτα είχαν 36 τοις εκατό υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού.

– Τυφλές γυναίκες, των οποίων τα μάτια δεν μπορεί να ανιχνεύσει το φως και έτσι έχουν εύρωστη παραγωγή της μελατονίνης, έχουν χαμηλότερο από το μέσο όρο ποσοστό καρκίνου του μαστού.

Συνολικά, το μεγαλύτερο σώμα των επιδημιολογικών μελετών θεωρούν πλέον πως οι γυναίκες που εργάζονται νυχτερινή βάρδια βρέθηκαν να έχουν ποσοστά καρκίνου του μαστού 60 τοις εκατό πάνω από το φυσιολογικό, ακόμα και όταν διέφεραν άλλοι παράγοντες, όπως οι διαφορές στη διατροφή τους.
Δείτε και Μάθετε για τον Κιρκαδικό Ρυθμό και πως μας επηρεάζει!

Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μελατονίνης βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, επειδή διεγείρει την εμφάνιση του «μπεζ λίπους», ένα είδος κυττάρων λίπους που καίει θερμίδες αντί για την αποθήκευση τους.

Η μελατονίνη έχει βρεθεί ότι συμβάλει για την προώθηση της υγείας με πολλούς άλλους τρόπους:

– Η μελατονίνη μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την “καλή” χοληστερόλη (HDL) και διαδραματίζει ένα ρόλο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μελατονίνη μπορεί επίσης να προστατεύσει την καρδιά σας κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.
Δείτε και Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποια είναι, Πρόληψη, Εναλλακτική Αντιμετώπιση 

– Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η έκκριση μελατονίνης σχετίζεται με την ημικρανία και την κεφαλαλγία διαταραχών, δηλώνει ο Dr Mario FP Peres, του Νοσοκομείου Israelita Albert Einstein, στο Σάο Πάολο και οι συνεργάτες του επισημαίνουν στο ιατρικό περιοδικό Neurology.
Δείτε Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες εναλλακτικά!

και Αιτίες πονοκεφάλων και τι μπορείτε να κάνετε

– Η μελατονίνη είναι ιδιαίτερα επωφελής σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Προστατεύει τα κύτταρα του παγκρέατος, επιφέροντας επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας αυτής. Επίσης, έχει πολύ ισχυρή αντι-οξειδωτική ιδιότητα μειώνοντας την βλάβη στα νεφρά, τα μάτια και την κυκλοφορία που είναι κοινή σε αυτούς με διαβήτη.
Δείτε και Διαβήτης και Διατροφή.
Τρόποι για να ρυθμίσετε το ζάχαρο σας φυσικά

– Η μελατονίνη προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και επιβραδύνει την εξέλιξη στα πρώιμα στάδια της νόσου. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αντι-οξειδωτική ιδιότητα της, μαζί με την ικανότητά του να διασχίσει εύκολα τον φραγμό αίματος-εγκεφάλου.
Δείτε και Η διατροφή «του εγκεφάλου» μπορεί να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ

– Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας και να αυξήσει το σχηματισμό νέου οστού.
Δείτε και Οστεοπόρωση: αιτίες, συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση

– Εκείνοι που αγωνίζονται να χάσουν βάρος μπορούν να επωφεληθούν από την μελατονίνη. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί μια αύξηση στην όρεξη, μέσω διακοπής του, αυξάνει την παραγωγή ορμονών όρεξης με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων σε εκείνους που είναι υπό στέρηση ύπνου.
Δείτε και Φυσικοπαθητική: Μεταβολισμός και Αντιμετώπιση αυξημένου βάρους

Παρά το γεγονός ότι δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αγορά χαπιών μελατονίνης, είναι προτιμότερο να λαμβάνεται η άποψη του γιατρού πριν από τη χρήση της. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε γυναίκες που είναι έγκυες ή που θηλάζουν διότι είναι άγνωστες οι επιδράσεις της μελατονίνης στο έμβρυο ή στο παιδί που θηλάζει.

Ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα ή οποιαδήποτε άλλα σκευάσματα που πωλούνται ελεύθερα, είναι αναγκαίο να ενημερώνουν τους γιατρούς τους εάν έχουν πρόθεση να χρησιμοποιήσουν μελατονίνη. Ίσως να είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η χρήση της, μέχρι που να γίνουν καλύτερα γνωστοί οι μηχανισμοί δράσης της, οι ενδείξεις, οι παρενέργειες της και να υπάρξει καλύτερη ρύθμιση των σκευασμάτων που προσφέρονται.

«Τροφή» – Διαβάζω κάπου: Υπάρχουν δύο μορφές μελατονίνης που χρησιμοποιούνται στα εν λόγω χάπια, η φυσική και η συνθετική.
Η φυσική μελατονίνη προέρχεται από τις επιφύσεις εγκεφάλων ζώων. Η μορφή αυτή δεν συστήνεται διότι υπάρχει η πιθανότητα να είναι επιμολυσμένη από ιούς.
Η συνθετική μορφή δεν έχει αυτό τον κίνδυνο.  

Και σκέφτομαι, εν τάξει μας αποκλείουν την φυσική μελατονίνη για ευνόητους λόγους και τι μας λένε; Πάρτε την συνθετική που δεν ενέχει αυτούς τους κινδύνους.. Και αναρωτιέμαι, γιατί δεν μας λένε και για τους κινδύνους της συνθετικής μελατονίνης; Πως δηλαδή θα αναγνωρίσει το σώμα μας μία συνθετική ουσία; Πως θα την αφομοιώσει όντας ένα χημικό παρασκεύασμα;

Για όσους έχουν επίσης αυτές τις απορίες, θα σας πω εγώ την απάντηση. Το σώμα θα αντιδράσει ΑΚΡΙΒΏΣ με τον ίδιο τρόπο σαν να πήραμε ένα φάρμακο. Θα το αναγνωρίσει σαν μία ξένη ουσία και θα μπει αμέσως στην διαδικασία της αποβολής του. Και φυσικά το πρώτο που θα επιβαρυνθεί είναι το ταλαίπωρο το συκώτι μας!

Οπότε τι κάνουμε εάν χρειαζόμαστε μελατονίνη; Το πρώτο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το σώμα μας ΛΑΤΡΕΎΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΊΑ και αυτήν είναι που επιδιώκει μόνιμα, είτε λέγεται πίεση, είτε λέγεται χοληστερίνη, είτε λέγεται ορμονική εξισορρόπιση, την οποία ο καλλίτερος τρόπος να την εξασφαλίσουμε είναι ένα προσαρμογόνο βότανο το οποίο θα «αναγνωρίσει» της ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού και θα δράσει αναλόγως! Ένα τέτοιο βότανο είναι η ρίζα maca!

Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε το προσαρμογόνο μάκα, τον ΦΥΣΙΚΟ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΗ των ορμονών: Maca (μάκα): Ορμονική ισορροπία – Ευεξία του αναπαραγωγικού συστήματος!, αλλά και πως θα το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή ως συμπλήρωμα διατροφής, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με ένα απλό μέιλ στο life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο

Μαρία Κάπλα
Στοιχεία από www.thessalonikiartsandculture.gr


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται.