Μαύρη σοκολάτα και ελαιόλαδο επιδιορθώνουν βλάβες των αγγείων

mavri-sokolata-kai-elaiolado-epidiorthonoun-vlaves-ton-aggeion

Φωτογραφία: Health Spirit Body

Μαύρη σοκολάτα και ελαιόλαδο επιδιορθώνουν βλάβες των αγγείων

Μια μικρή μαύρη σοκολάτα εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο, κάθε μέρα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ενδοθηλίου των αγγείων. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από μικρή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας (European Society of Cardiology (ESC) 2017 Congress).

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης Dr Rossella Di Stefano (University of Pisa, Italy), προτείνει ότι μπορεί να γίνει μια υγιεινή συνήθεια, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με συγκέντρωση 70% κακάο.
Για περισσότερα: Επτά λόγοι που η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό 

Η ευεργετική δράση της μαύρης σοκολάτας οφείλεται κυρίως στις μεγάλες συγκεντρώσεις από πολυφαινόλες. Υπολογίζεται ότι ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας, περιέχει πολυφαινόλες, που αντιστοιχούν σε 2 ποτήρια κρασί, ή 1 ποτήρι πράσινο τσάι.

Το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία των αγγείων. Περιέχει επίσης και μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών. Ο συνδυασμός των δύο, μαύρης σοκολάτας και ελαιόλαδου, ήταν ένα στοίχημα για τους ερευνητές.
Περισσότερα για το Ελαιόλαδο: Ισχυρή προστασία από καρδιαγγειακά, καρκίνο, φλεγμονές

Δημιούργησαν μια σοκολάτα με τα δύο αυτά συστατικά, η γεύση της οποίας είναι πολύ ικανοποιητική. Σκοπός τους ήταν να ελέγξουν την επίδραση της στην υγεία των αγγείων, σε ένα πρωτόκολλο διάρκειας ενός μηνός.

Μάθετε περισσότερα για τις ωφελιμότατες Πολυφαινόλες: Από ποιες παθήσεις μας προστατεύουν; 

Η μελέτη για την σοκολάτα με λάδι

Στην μελέτη συμμετείχαν 14 άνδρες και 12 γυναίκες, που ζούσαν στην Τοσκάνη. Η μέση ηλικία τους ήταν 51 ετών και ο δείκτης μάζας σώματος 29kg/m2 . Όλα τα άτομα είχαν 3 παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Οι παράγοντες κινδύνου που μοιράζονταν, οι συμμετέχοντες ήταν

Ο δείκτης υγείας του ενδοθηλίου των αγγείων, που επιλέχθηκε να μετρηθεί, ήταν το επίπεδο των ενδοθηλιακών προγονικών κυττάρων (EPC).

Τα EPC είναι κύτταρα που σχετίζονται με την επιδιόρθωση των βλαβών του ενδοθηλίου.

Ο αριθμός των EPC καθορίζει την υγεία των αγγείων και η συγκέντρωση τους μειώνεται, όταν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου, για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μέτρηση των EPC έγινε με την μέθοδο κυτταρομετρίας ροής και μετρήθηκαν έμμεση δείκτες τους (CD133+/KDR+/CD34+ antigens).

Επιπρόσθετα οι ερευνητές μέτρησαν στα ούρα, με μια τεχνική που ονομάζεται proton nuclear magnetic resonance (1H-NMR), 4 μεταβολίτες που σχετίζονται με την δράση των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Αυτοί ήταν η καρνιτίνη, 2-υδροξυιππουρικό, L- τυροσίνη και φενυλαλανίνη.

Τα άτομα που συμμετείχαν κατανάλωναν καθημερινά 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας 70%, εμπλουτισμένη με 10% λάδι ελιάς. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των προγενετικών ενδοθηλιακών κυττάρων. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι δύο από τους τέσσερις μεταβολίτες των ούρων, της καρνιτίνης και του 2-υδροξυιππουρικού κατά 14% και 22%, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Για να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα όμως, θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες σε αριθμό ατόμων και σε διάρκεια.

Πηγή: Δρ. Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Στρατιωτικός Γιατρός,
www.rigopoulosdimitrios.gr 

«Τροφή»: Στην συνέχεια ορισμένα φυσικά συμπληρώματα διατροφής που είναι ιδανικά για την προστασία αγγείων-αρτηριών, για τους θρόμβους, αλλά και την αθηρωματική πλάκα και την αρτηριοσκλήρωση! Πρόκειται για:

1) Μία φόρμουλα υγιείας του κυκλοφορικού,

αλλά και του αναπνευστικού συστήματος, που δημιουργήθηκε μετά από μελέτες του πανεπιστήμιου Αθηνών και που βοηθάει να διατηρήσετε τις αρτηρίες και τα αγγεία σας καθαρά και το κυκλοφορικό σας σε άψογη κατάσταση. Το προϊόν αποτελείται από 3 συστατικά…

– Καθαρή πιστοποιημένη Πυκνογενόλη: Εμφανίζει θετικό αποτέλεσμα στην κυκλοφορία του αίματος (ενεργεί αντιερεθιστικά, ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία, τις φλέβες και τις αρτηρίες και τις κάνει πιο ανθεκτικές στα τραύματα. Ανακουφίζει το ανεύρισμα των φλεβών, το πρήξιμο των ποδιών και χρονική φλεβική ανεπάρκεια, μειώνει τον κίνδυνο φλεβίτιδας, πρηξίματα και ερεθισμοί,

– με τζίνγκο μπιλόμπα για κυκλοφορικό, διευρύνει μέχρι και τα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου και πλούσιο σε φλαβονοειδή. To ginkgo biloba μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και με άλλον ένα τρόπο, κάνοντας τα αιμο­πετάλια λιγότερο κολλώδη, και συνεπώς μειώνοντας τις πιθανότητες να σχηματίσουν θρόμβο και να αποκλείσουν τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. και 

– εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού: Οι φλεγμονές είναι το κύριο αίτιο της δημιουργίας θρομβώσεων και της αφύσικης πήξης του αίματος. Κλινικά έχει αποδειχθεί πως τα OPC πέρα των άλλων ιδιοτήτων τους έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Βοηθά όχι μόνο στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων, αλλά και στην αποφυγή δημιουργίας ακόμα και μετά από τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις.

2) και τα υπερ-πολύτιμα ωμέγα 3:

Μειώνουν το σχηματισμό θρόμβων: Πραγματική «βόμβα» υγείας φαίνεται να είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και οδηγούν στη δημιουργία θρόμβων. μειώνουν το ιξώδες του αίματος και αυξάνουν την παροχή οξυγόνου στους ιστούς.

Και φυσικά μιλάμε για το καλλίτερο ωμέγα 3 που είναι το EPAκαι DHA και λόγω της διπλής  απόσταξης (μοριακή εν κενώ) είναι απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}!

3) Ενώ τα φύκια A.F.A, θα διατηρήσουν ελαστικές και εύκαμπτες τις αρτηρίες σας

Για περισσότερα και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com 

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Στρατηγική αντιγήρανσης, η ενίσχυση των αγγείων μας 

Βουλωμένα αγγεία, Αρτηριοσκλήρωση: Αιτίες, Συνέπειες και Αντιμετώπιση 

Καρδιαγγειακό, Προστατεύουμε το σύστημα που μας Διατηρεί στη Ζωή 

Καρδιαγγειακό: Πως να διατηρήσετε την ελαστικότητα των αγγείων σας 


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.


Ενδιαφέροντα άρθρα...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *